Komentowana treść: MorphOS na Amidze klasycznej - pierwszy raport
[#31] Re: MorphOS na Amidze klasycznej - pierwszy raport

@Prince, post #29

aby emulacja była normalna

Normalna emulacja zaczyna się od G3 i SDRAMów. ;)
[#32] Re: MorphOS na Amidze klasycznej - pierwszy raport

@MinisterQ, post #31

Czyli AmigaOne :D
[#33] Re: MorphOS na Amidze klasycznej - pierwszy raport

@MinisterQ, post #31

:) Oczywiście.

W tym przypadku mialem na myśli "normalną" jak na warunki CPU 603. Wiem, że u innych taka emulacja dorównuje MC68040 z zegarkiem ponad 20-30Mhz. U mnie jest wiele,wiele wolniej.

Jaki priorytet ma u Was task "trance"? U mnie jest na -99.
[#34] Re: MorphOS na Amidze klasycznej - pierwszy raport

@Prince, post #33

Predkosc emulacji oceniasz po normalnym uzywaniu programow czy po programach do testow szybkosci? Bo emulatory niezbyt lubia sie z programami do testow szybkosci i te ostatanie moga pokazywac dane niekoniecznie oddajace rzeczywiste dzialanie.
[#35] Re: MorphOS na Amidze klasycznej - pierwszy raport

@marcik, post #34

Doskonale zdaję sobie sprawę z tego, że benchmarki bardzo głupieją gdy są uruchomione na nieci innym sprzęcie. SysSpeed twierdzi, że mam A3000 z prockiem 060/5 MHz :D

Dodam, że po zmianie priorytetu taska "trance" na +1, szybkość emulacji 68k powala na kolana! Nie chcę rzucać MIPSami, ale szybkość jest na pewno większa niż 040/32Mhz leżącej obok PPC :)

(a niech tam...jednak rzucę, tylko oczywiście nie sugerować się tym! SysSpeed: było 4.8 mips, jest 100)
[#36] Re: MorphOS na Amidze klasycznej - pierwszy raport

@Prince, post #35

Prince ale ty masz PowerPC tylko 300MHz ;)
[#37] Re: MorphOS na Amidze klasycznej - pierwszy raport

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #36

Po zabawie z taskami, oceniam że emulowany 68k jest około 4x szybszy od 040/32MHz. Nie udało mi się wypromować niczego co by chodziło na AGA, a promowało się wcześniej na OS3.9. Nie udało mi się również uruchomić ShapeShiftera. Cały Ambient oraz MUI w standardowych ustawieniach odwołuje się do fontu którego nie ma. Po zmianie na inny (lub uzupełnienie brakującego), praca wróciła do normy. Trzeba również pozmieniać kolorystykę niektórych elementów GUI, bo są nieczytelne (np. biały font na jasnokremowym podkładzie). Po przestawieniu AHI w tryb 48khz AmigaAMP odtwarza normalnie. Troszeczkę się zacinają pluginy do niego. Co dziwne, zauważyłem również malutki odzew na AGA! Demo "Enigma" w wersji HD uruchamia AGAtę i widać napis"HD converted by SHD of MYSTIC" nic ponadto, ale...:) Czyżby poczyniono jakieś kroki w kierunku AGA?
[#38] Re: MorphOS na Amidze klasycznej - pierwszy raport

@Prince, post #37

Dodam, że AGA chyba nie jest całkowicie wyłączona, np. AB3DII uruchamia się na PAL AGA. Wszyscy wiemy, jak ta gra ciężko chodzi, wersja RTG na CGX w dużym okienku działa z prędkościami 20-40 fps, podczas gdy na OS3.9 osiągane prędkości oscylowały w okolicach 9fps.
[#39] Re: MorphOS na Amidze klasycznej - pierwszy raport

@Prince, post #37

ShapeShifter nie chodzi pod MOSem (w każdym razie na Pegazie na pewno nie), ale masz bardzo dobrego BasiliskaII pod MOSa - polecam.
[#40] Re: MorphOS na Amidze klasycznej - pierwszy raport

@Prince, post #38

> np. AB3DII uruchamia się na PAL AGA.

... :D
[#41] Re: MorphOS na Amidze klasycznej - pierwszy raport

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #40

Cieszy mnie, że wprawiłem Cie w dobry humor :)

Wszędzie jest wypisane, że tem MOS nie obsługuje AGA. Wyszedłem z założenia, że cokolwiek chce się uruchomić na tych kościach graficznych jest skazane na porażkę. Jest to nieprawda, a ja zostałem mile zaskoczny. (Chyba że masz na myśli dopisek "PAL", w tym wypadku akurat zbędny :) )

[#42] Re: MorphOS na Amidze klasycznej - pierwszy raport

@Prince, post #41

Co w tym dziwnego? Jak coś sprzętowo zarzeźbi w rejestrach, to uruchomi obraz na AGA, w czym problem. Ale sam mos tego nie zrobi, ani jedną swoją procedurą.
[#43] Re: MorphOS na Amidze klasycznej - pierwszy raport

@MinisterQ, post #42

Ale sam mos tego nie zrobi, ani jedną swoją procedurą.

I cale szczescie bo mamy juz rok 2005 i takie potworki jak AGA czy ekrany z paleta kolorow powinny odejsc w niepamiec.
[#44] Re: MorphOS na Amidze klasycznej - pierwszy raport

@marcik, post #43

To może wogóle Amiga powinna odejść w niepamięć???

Dziwią mnie takie głosy.

Czy jakąkolwiek ujmą byłoby dla MOSa, że umożliwiałby używanie AGA?

Przecież jak nie chcesz to nie musisz z tego korzystać a fajnie byłoby mieć taką możliwość (wiem, że daje ją AOS4 co jest w tym przypadku przewagą nad MOSem).
[#45] Re: MorphOS na Amidze klasycznej - pierwszy raport

@marcik, post #43

I cale szczescie bo mamy juz rok 2005 i takie potworki jak AGA czy ekrany z paleta kolorow powinny odejsc w niepamiec.

Podobnie jak wydawanie MOSa na A1200/4000, a promowanie takich komputerków jak Pegasos, czy A1...wydaje mi się że nie tędy droga.

Można iść do przodu i nie palić za sobą mostów.
[#46] Re: MorphOS na Amidze klasycznej - pierwszy raport

@marcik, post #43

Marcik jesteś dobry w te klocki to skoro AGA NOT supported forever MOS classics to przepisz mi na BVizje to interko z kodem JIT bo 68k mam tylko 040/30MHz, a taki procek akurat jest za wolny do tego intra :(
[#47] Re: MorphOS na Amidze klasycznej - pierwszy raport

@Prince, post #45

Tu nie chodzi o palenie mostow (bynajmniej nie chodzi mi o MOST ;) ) ale o zwykly rozwoj. AGA w momencie wejscia na rynek odstawala od stawki a ile lat minelo od tamtego momentu? Prace nad tym aby byla ona obslugiwana przez MOSa zajely by wiele godzin ktore mozna przeznaczyc na cos bardziej produktywnego. Zreszta - nawet jak sam MOS nauczy sie ja obslugiwac to pierwszy w kolejce stoi potem Ambient, ktory nie dziala na trybach 8bitowych czy inne programy pod MOSa ktore nie byly pisane z mysla o nich. I po co to wszystko? Aby garstka osob nieposiadajacych gfxa do PPC mogla go wlaczyc w 640x480 w 64 kolorach i potem narzekac jakie to wszystko wolne? Wedlug mnie amiga bez karty gfx moze byc jedynie stosowana jako komputer do przypominania sobie starych dobrych czasow a nie z mysla o rozwoju. AGA jest tak strasznie stara ze nawet przy systemie dzialajacym na 040 jest ona najwiekszym spowalniaczem.
[#48] Re: MorphOS na Amidze klasycznej - pierwszy raport

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #46

idź do kumpla z szybkim piecem, uruchom na winuae, zgraj do avi, a potem w domu oglądaj od jednego orgazmu, do drugiego. :P
[#49] Re: MorphOS na Amidze klasycznej - pierwszy raport

@amigafan, post #44

Czy jakąkolwiek ujmą byłoby dla MOSa, że umożliwiałby używanie AGA?

Ujma? Nie. Jedynie nieporownywalnie wielki naklad pracy w stosunku do tego co sie otrzyma wzamian.
[#50] Re: MorphOS na Amidze klasycznej - pierwszy raport

@MinisterQ, post #48

hehe grafika w kilku miejscach na winuae się kaszani i nie chodzę do kumpli z pjeecami wystarczy mi amiśka :P
[#51] Re: MorphOS na Amidze klasycznej - pierwszy raport

@marcik, post #47

Pewnie to przez brak dostępu MOST do źródeł oryginalnej biblioteki graphics.library itd.
[#52] Re: MorphOS na Amidze klasycznej - pierwszy raport

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #51

Komentarz roku.

[#53] Re: MorphOS na Amidze klasycznej - pierwszy raport

@Jacek Piszczek, post #52

i tak nie ukryjesz prawdy
[#54] Re: MorphOS na Amidze klasycznej - pierwszy raport

@marcik, post #47

AGA w momencie wejscia na rynek odstawala od stawki

Na pewno nie, przypomnij sobie tamte czasy.

nad tym aby byla ona obslugiwana przez MOSa zajely by wiele godzin

Tylko tyle? to naprawdę niewiele, aby zrobić tak wiele!

Wedlug mnie amiga bez karty gfx moze byc jedynie stosowana jako komputer do przypominania sobie starych dobrych czasow a nie z mysla o rozwoju.

Mam k.graficzną i nadal używam AGA

AGA jest tak strasznie stara ze nawet przy systemie dzialajacym na 040 jest ona najwiekszym spowalniaczem.

Podobnie jak i przy G4

[#55] Re: MorphOS na Amidze klasycznej - pierwszy raport

@MinisterQ, post #42

http://www.ppa.pl/newsy/komentarze.php?p=3279&c=1#22294
[#56] Re: MorphOS na Amidze klasycznej - pierwszy raport

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #55

No i czego to dowodzi?

Bosz, skąd się bierze taka "inteligencja" w coponiektórych wypowiedziach?

Brak obsługi AGA to wynik CELOWEGO działania, a nie braku dostępu do kodów źródłowych graphics.library...

Myślisz że napisanie obsługi AGA jest trudniejsze niż napisanie obsługi BVision, czy innego Voodoo?

Heh, system pod PowerPC pracujący z AGA... Przecież to sie nawet logicznie nie trzyma kupy...
[#57] Re: MorphOS na Amidze klasycznej - pierwszy raport

@MinisterQ, post #56

JIT + AGA = :D
[#58] Re: MorphOS na Amidze klasycznej - pierwszy raport

@MinisterQ, post #56

Heh, system pod PowerPC pracujący z AGA... Przecież to sie nawet logicznie nie trzyma kupy...

Logicznie na to patrząc... ;) :D

Racjonalnie patrząc to jest nie tyle bez sensu, ile tak, jakbyś wpakował silnik Ferrari do Malucha :) Ale Amiga kieruje się własnymi prawami. Zawsze Amigowcy robili rzeczy "niemożliwe" i zadziwiające. AGA pod PPC to raczej ciekawostka, ale... czyż nie tacy są Amigowcy?
[#59] Re: MorphOS na Amidze klasycznej - pierwszy raport

@Jacek Piszczek, post #52

jeszcze nie, ale na pewno top 10 :D
[#60] Re: MorphOS na Amidze klasycznej - pierwszy raport

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #57

Myślisz, że JIT Ci układy AGA przyspieszy?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem