[#30]
Re: Aktualizacja sterowników 3D dla MorphOS-a
@amigafan,
post #27
No ja nie wiem jaka zazdrość może przez mosistów przemawiać, widziałem AmigaOS 4.0 w działaniu, nie zrobił na mnie większego wrażenia (mógłbym go używać tak jak i mosa, choć brakuje mi tam jeszcze np. obsługi Overlay i złącza DVI oraz paru innych szczegółów).
MorphOS Team jest za bardzo twardogłowy i milczący, przez co nawet tysiąc lininek z "hello world" wpisanych w jakąś maleńką poprawkę nie zmieni tego negatywnego obrazu. Jeśli ktoś by chciał promować MorphOS-a to miałby problem z określeniem w którą stronę zmierza ten system, trudno też zgłaszać błędy, pomysły (trzeba mieć albo odpowiednie dojścia, przez ludzi, z którymi most rozmawia lub być świetnie przygotowanym w temacie).
Zależy co kto lubi, jeśli przyjąć że MOST działa na zasadzie "zero obietnic, tylko gotowe produkty" to trudno jest wytrzymać w niewiedzy przez nieokreśloną ilość czasu (poza tym w MorphOS-ie można odczuć pewien spadek jakości zarządzania projektem i jego komponentami). Inni mogą lubieć lepszy kontakt z użytkownikami, konkretne obietnice, które są realizowane (nawet z poślizgami). Ja bym wolał jednak troche obietnic, troche kontaktu z ludźmi, może jakieś wywiady gdyby udzielali ludzie z MorphOS Teamu. Dzięki temu MorphOS mógłby być lepiej postrzegany z zewnątrz, przełożyłoby się to na większe zainteresowanie i też sprzedaż np. Pegasosów II (no może pare osób by kupiło pega). No ale MorphOS Team wybiera milczenie (wg mnie dlatego, że nie ma czym się pochwalić a organizacja i koordynowanie prac nad proektem prawdopodobnie kuleje).
Zdecydowanie lepiej radziłby sobie Hyperion gdyby tylko mógł powiększać bazę użytkowników, nie może tego zrobić bo nie ma nowego sprzętu dla ich systemu (AmigaOS 4.0). Sytuacji tej nie wykorzystuje MOST (nie wykorzystuje w pełni) jeśli faktycznie bawią się w konkurowanie "satelitarne" z Hyperionem. Bo nie tyle wielkością listy cech zaimplementowanych można coś jeszcze zgarnąć, ale przede wszystkim (no może w 90%) promocją, ilością informacji na temat rozwoju produktu. Dzięki promocji można wiele zdziałać, a jeśli Pegasosy II można kupić, jeśli są inne produkty np. od Genesi (tutaj też MorphOS Team milczy czyli nie wspiera tych produktów) to ja nie wiem jaki sens jest w milczeniu MOSTu.