Komentowana treść: Aktualizacja sterowników 3D dla MorphOS-a
[#1] Re: Aktualizacja sterowników 3D dla MorphOS-a
Kolejny powód który pozwala stwierdzić że Peg1 rulez OK
[#2] Re: Aktualizacja sterowników 3D dla MorphOS-a
Miło zobaczyć kolejną aktualizację, ale z ogólnym wydźwiękiem newsa lepiej nie przesadzać - są rzeczy, które jako kiszonka u MOSTeamu dalej czekają...
[#3] Re: Aktualizacja sterowników 3D dla MorphOS-a
No nareszcie nie ma tego obciachowego lockup-u z 3d,wlaczam ja sobie kierowego showgirls i lockup multitaskingu brrr...to juz za nami :).

Dobrze ze laire nie jest bezposrednio powiazany z 3d bo by chyba tych aktualizacji nawet nie bylo ;)
[#4] Re: Aktualizacja sterowników 3D dla MorphOS-a
Coz, MOSTeam dalej ma wiele grzechow na sumieniu, ale ta aktualizacja na pewno nie jest powodem do potepnia ich .
[#5] Re: Aktualizacja sterowników 3D dla MorphOS-a

@AmiChris, post #3

Afaik to przy pierwszej aktualizacji laire maczal troche palce, wiec niekoniecznie jest on zrodlem wszelkiego zla (aczkolwiek duza czesc zla to on :P )
[#6] Re: Aktualizacja sterowników 3D dla MorphOS-a
Już chyba nie dało się napisać bardziej stronniczego w wydźwięku newsa. Jeszcze na końcu powinno być takie coś:
* pokłony pokłony pokłony MOST *

programistom udało się obsłużyć na jedynce wszystkie karty dotychczas zarezerwowane dla dwójki
Brzmi jakby dokonali niemal cudu, że ta zabugowana Articia może obsłużyć te karty. W takim razie programiści AOS4 muszą być prawdziwymi cudotwórcami bo AOS4 od dłużego czasu je obsługuje.

Ostatnia edycja: 11.06.06 09:40:38
[#7] Re: Aktualizacja sterowników 3D dla MorphOS-a

@amigafan, post #6

Skoro są takimi cudotwórcami to niech poradzą sobie z DMA w A1...
[#8] Re: Aktualizacja sterowników 3D dla MorphOS-a

@Malin, post #7

Brak DMA to nie bug to ficzer , pozatym przecież to tylko sterowniki są niezoptymalizowane . A1 nie ma bugów, ten sprzęt jest bezbłędny, ten sprzęt ma po prostu "ukryte funkcje"
[#9] Re: Aktualizacja sterowników 3D dla MorphOS-a

@amigafan, post #6

W takim razie programiści AOS4 muszą być prawdziwymi cudotwórcami bo AOS4 od dłużego czasu je obsługuje.

Hmm...ciekawe, bo na AW.net piszą coś inengo :

"As the Pegasos 1 is quite similar to A1 due to the Articia
Would it be possible to solve the problems that exist under
OS4 too? The MOS Team did it (I don't know how...)
The symptoms seem to be identical"

No niesamowite, czyli ten cały OS4 nie jest taki piękny i wspaniały jak piszesz .
[#10] Re: Aktualizacja sterowników 3D dla MorphOS-a
Zebrały się dwie mosofce i wtórują sobie.
Taki sam ficzer jak na płytach Peg1, ale przynajmniej na A1 można używać G4 u was się nie da.
Jak to się mawiało: AmigaOS 4.0 RULEZ
[#11] Re: Aktualizacja sterowników 3D dla MorphOS-a

@Olo, post #8

Aktualizacja - jak dla mnie bomba :D

A Ollo napisał same smutne (o tyle, o ile - zależy ) fakty.
[#12] Re: Aktualizacja sterowników 3D dla MorphOS-a

@Olo, post #9

Po czwartej aktualizacji akceleracja 3D dostępna jest dla kart Voodoo 3/4/5 oraz ATI Radeon, modele 7000, 7200, 7500, 9000, 9200 i 9250.

http://os4.exec.pl/update4-1.html

Trzeba brać informacje z dobrego źródła
[#13] Re: Aktualizacja sterowników 3D dla MorphOS-a

@amigafan, post #10

Nie chodzi o uzywanie G4 bo to przeciez dziala i mozna uzywac. To jest takie jakies dziwne uogolnienie. Zapewne chodzi Ci o brak wsparcia dla AltiVeca w MorphOS-ie 1.4.x (sa ludzie lub raczej krewni i znajomi krolika, ktorzy maja mosa "1.5" z obsluga AltiVeca w systemie, co z reszta widac po niektorych programach na mosa, ktore wychodza z lista cech gdzie widnieje wykorzystanie AltiVeca). Poza tym na Pegasosie dziala i G4 i AltiVec, jesli nie na mosie 1.4.x to na pewno na Linuksie (chocby obsluga w MacOnLinux).
[#14] Re: Aktualizacja sterowników 3D dla MorphOS-a

@amigafan, post #10

Ja jakoś używam G4 :)
[#15] Re: Aktualizacja sterowników 3D dla MorphOS-a

@amigafan, post #10

Cóż kto chciał mógł wymienić za cenę modułu z G4 P1 na P2... A
dopłacając $100 zostawić sobie na pamiątkę stare P1... Więc o co
chodzi... Dodatkowo napisałeś, że AmigaOS4 obsługuje te karty, których
nie obsługiwał P1 (chodzi o 3d), a z tego co ja wiem nie obsługuje...
Z tego samego powodu, je się obsługuje trochę inaczej i trzeba zrobić
obejście programowe na błąd Artici.
[#16] Re: Aktualizacja sterowników 3D dla MorphOS-a

@Drako^lM, post #14

Było mówione wielokrotnie, że na Peg1 nie działają karty procesorowe G4 (podobno przez Articię) i można tam używać tylko G3/600 (a jeżeli G4 to tylko Peg2).
A1 udowodniła, że można z Articią używać G4.
[#17] Re: Aktualizacja sterowników 3D dla MorphOS-a

@amigafan, post #16

Nie przez Articie, tylko przez to, że stosunek cena/to co dało się
uzyskać była bardzo niezadawalająca, więc podjęto decyzję, że
produkcja jest nieopłacalna.
[#18] Re: Aktualizacja sterowników 3D dla MorphOS-a

@amigafan, post #16

Tylko zobacz jak oni to zrobili ... zreszta pewnie dlatego nowe proce 7448 nie działają w A1 ups ...
[#19] Re: Aktualizacja sterowników 3D dla MorphOS-a

@amigafan, post #16

Hmm, wydaje mi się, że przynajmniej kilka Pegasosów1 z G4 jednak jest (lub było) :) Tzn. karty cpu z G4 dla Peg1 z tego co mi się wydaje (bo dokładnie nie pamiętam) istnieją, tyle że jest to zaledwie kilka sztuk. Oczywiście mogę się mylić, ale licze na to, że ktoś mnie poprawi :)
[#20] Re: Aktualizacja sterowników 3D dla MorphOS-a

@amigafan, post #10

Byly plyty Peg1 z G4 to raz, a dwa Peg1 ma Aprile, wiec kilka ficzerow A1 mu odpadlo.
[#21] Re: Aktualizacja sterowników 3D dla MorphOS-a

@grxmrx, post #19

Istnieje kilka testowych egzemplarzy, a przynajmniej istniało, bo
wykonano testy ect. Jedyna zaleta jaka mogłaby być to altivec, bez
niego to G3 z tym samym zegarem ponoć działało szybciej niż G4.
[#22] Re: Aktualizacja sterowników 3D dla MorphOS-a

@mcbarlo, post #20

Moje P1 nie ma aprili :)
[#23] Re: Aktualizacja sterowników 3D dla MorphOS-a

@Kaczus, post #22

Ale za to masz ficzery Articii. ;)
[#24] Re: Aktualizacja sterowników 3D dla MorphOS-a

@mcbarlo, post #23

No gdyby popsuc pare rzeczy mialbym A1 :P
[#25] Re: Aktualizacja sterowników 3D dla MorphOS-a

@amigafan, post #6

Już chyba nie dało się napisać bardziej stronniczego w wydźwięku newsa.

Owszem, dałoby się. Tutaj znajdziesz wiele przykładów.

A poza tym to zwyczajna zazdrość przez Ciebie przemawia. Użytkownicy MorphOS-a nie mają na pewno powodów, żeby kochać MOS Team, ale w momencie jeżeli coś się pojawia to to jest dostępne tu i teraz. Natomiast zwolennicy OS 4, cóż, skazani są na ACK, Troiki i tym podobne godne zaufania "firmy".
[#26] Re: Aktualizacja sterowników 3D dla MorphOS-a

@amigafan, post #12

Trzeba brać informacje z dobrego źródła

Znaczy masz na myśli dobre źródło które pisało, że np.DMA w A1 działa, tylko sterowniki są niezoptymalizowane , że USB działa tylko ..sterowniki są jeszcze w wersji Beta, albo ..że nie ma błędów w A1 i karta muzyczna działa, tylko sterowniki są jeszcze w beta wersji .... albo mase innych głupot ...tia.. dobre źródło informacji .

Zresztą po co mam pisać, nie od dzis wiadomo że "wiarygodny" portal przedstawia rzeczywistość inną niż jest rzeczywiście .

A wrcając do tematu, ciesze się że są kolejne updaty, ostatnio "mosiści" nie są rozpieszczani, bo co to znaczy że tylko raz dziennie jest jakiś update
[#27] Re: Aktualizacja sterowników 3D dla MorphOS-a

@Grzegorz Kraszewski, post #25

Zazrość LOL
Przecież to przez mosofce przemawia zazdrość jak tylko jakiś news na temat AOS4 się ukaże.
Ja na przytoczonej stronie nie zauważyłem stornniczości ;)
[#28] Re: Aktualizacja sterowników 3D dla MorphOS-a

@Olo, post #26

bo co to znaczy że tylko raz dziennie jest jakiś update

Też masz się czym chwalić. Update AOS4 wychodzący regularnie co pół roku od czasu ukazania się prerelease zawsze wnosi bardzo wiele nowości do systemu a dla Ciebie updatem jest to, że w MOSie PUP poprawili w końcu bity protekcji i dodalli brakujące pliki konfiguracyjne, albo że w końcu na odczepnego wypuścili działający parallel.device - rotfl
[#29] Re: Aktualizacja sterowników 3D dla MorphOS-a

@amigafan, post #28

Update AOS4 wychodzący regularnie co pół roku od czasu ukazania się prerelease zawsze wnosi bardzo wiele nowości do systemu

Wiesz, ale w OS4 było tyle do poprawiania, te wszystkie niezoptymalizowane sterowniki trzeba było dodać , nowości też dużo wnosi, trzeba było dodać przecież obsługe tych wszystkich kart PCI żeby połatać bezbłędną A1

dla Ciebie updatem jest to, że w MOSie PUP poprawili w końcu bity protekcji i dodalli brakujące pliki konfiguracyjne

No ba, nie ma to jak odpalić mosa i zobaczyć kolejny niepotrzebny plik konfiguracyjny, swoją drogą jaki brakujący jakoś nie zauważyłemżeby coś brakowało :)

albo że w końcu na odczepnego wypuścili działający parallel.device

Taaakk, baaardzooo potrzebny jest mi parallel.device, bardzo, szczególnie do drugarki...ee.. nie działa na USB, no to do skanera..ee.. też nie, bo jest pod USB...no to nie wiem.. wprawdzie był mi bardzo potrzebny, tak potrzebny żę nawet go nie mam
[#30] Re: Aktualizacja sterowników 3D dla MorphOS-a

@amigafan, post #27

No ja nie wiem jaka zazdrość może przez mosistów przemawiać, widziałem AmigaOS 4.0 w działaniu, nie zrobił na mnie większego wrażenia (mógłbym go używać tak jak i mosa, choć brakuje mi tam jeszcze np. obsługi Overlay i złącza DVI oraz paru innych szczegółów).

MorphOS Team jest za bardzo twardogłowy i milczący, przez co nawet tysiąc lininek z "hello world" wpisanych w jakąś maleńką poprawkę nie zmieni tego negatywnego obrazu. Jeśli ktoś by chciał promować MorphOS-a to miałby problem z określeniem w którą stronę zmierza ten system, trudno też zgłaszać błędy, pomysły (trzeba mieć albo odpowiednie dojścia, przez ludzi, z którymi most rozmawia lub być świetnie przygotowanym w temacie).

Zależy co kto lubi, jeśli przyjąć że MOST działa na zasadzie "zero obietnic, tylko gotowe produkty" to trudno jest wytrzymać w niewiedzy przez nieokreśloną ilość czasu (poza tym w MorphOS-ie można odczuć pewien spadek jakości zarządzania projektem i jego komponentami). Inni mogą lubieć lepszy kontakt z użytkownikami, konkretne obietnice, które są realizowane (nawet z poślizgami). Ja bym wolał jednak troche obietnic, troche kontaktu z ludźmi, może jakieś wywiady gdyby udzielali ludzie z MorphOS Teamu. Dzięki temu MorphOS mógłby być lepiej postrzegany z zewnątrz, przełożyłoby się to na większe zainteresowanie i też sprzedaż np. Pegasosów II (no może pare osób by kupiło pega). No ale MorphOS Team wybiera milczenie (wg mnie dlatego, że nie ma czym się pochwalić a organizacja i koordynowanie prac nad proektem prawdopodobnie kuleje).

Zdecydowanie lepiej radziłby sobie Hyperion gdyby tylko mógł powiększać bazę użytkowników, nie może tego zrobić bo nie ma nowego sprzętu dla ich systemu (AmigaOS 4.0). Sytuacji tej nie wykorzystuje MOST (nie wykorzystuje w pełni) jeśli faktycznie bawią się w konkurowanie "satelitarne" z Hyperionem. Bo nie tyle wielkością listy cech zaimplementowanych można coś jeszcze zgarnąć, ale przede wszystkim (no może w 90%) promocją, ilością informacji na temat rozwoju produktu. Dzięki promocji można wiele zdziałać, a jeśli Pegasosy II można kupić, jeśli są inne produkty np. od Genesi (tutaj też MorphOS Team milczy czyli nie wspiera tych produktów) to ja nie wiem jaki sens jest w milczeniu MOSTu.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem