Komentowana treść: Aktualizacja sterowników 3D dla MorphOS-a
[#31] Re: Aktualizacja sterowników 3D dla MorphOS-a

@amigafan, post #27

Ja na przytoczonej stronie nie zauważyłem stornniczości

Bo sam jesteś stronniczy.
[#32] Re: Aktualizacja sterowników 3D dla MorphOS-a

@amigafan, post #12

Po czwartej aktualizacji akceleracja 3D dostępna jest dla kart Voodoo 3/4/5 oraz ATI Radeon, modele 7000, 7200, 7500, 9000, 9200 i 9250.

http://os4.exec.pl/update4-1.html

Trzeba brać informacje z dobrego źródła

Jej, to teraz kto ma racje, Twórca os4 który napisał tak:

"I did not have the time yet to look at the problem, but I don't have a lockup problem with the 8500... It just seems to incorrectly read the coordinates I pass in"

Czy Twoje "dobre żródło"
[#33] Re: Aktualizacja sterowników 3D dla MorphOS-a

@amigafan, post #27

Ja na przytoczonej stronie nie zauważyłem stornniczości

Dobrze to ująłeś. Ty nie zauważasz. Niemniej zawsze wydawało mi się, że normą jest ogół a nie margines...
[#34] Re: Aktualizacja sterowników 3D dla MorphOS-a

@Olo, post #29

O czym ty wogóle piszesz?
Wytrzeźwiej (niezdrowo tak pić od niedzielnego poranka) albo wyjdź na spacer, wróć i dopiero zacznij coś pisać to może będzie bardziej z sensem bo teraz to widzę, że nawet obsługa dodatkowych kart PCI jest dla ciebie wadą.
Masz za złe to, że AOS4 istnieje i mimo twych najszczerszych chęci Hyperion nie ogłosił upadłości/wstrzymania prac nad systemem. Ale kto wie, może się doczekasz, tylko z czym wtedy zostaniesz? Niedopracowanym MOSem, którego deweloperzy robią sami dla siebie i będziesz się cieszył z wypuszczenia kolejnej wersji parallel.device (bo prędzej ACK zbuduje nową płytę niż MOST uaktualni system do mitycznego 1.5) - po prostu (jak uczy reklama) jest to "prawie jak uaktualnienie".
[#35] Re: Aktualizacja sterowników 3D dla MorphOS-a

@Olo, post #32

Naucz się czytać ze zrozumieniem.
W przytoczonym cytacie z Execa nie ma nic o 8500. i chyba ci się kursor zablokował na epotikonce "twisted" i teraz wszędzie (nieadekwatnie do wypowiedzi) ją dajesz.
[#36] Re: Aktualizacja sterowników 3D dla MorphOS-a

@gucio, post #33

wydawało mi się
Masz rację, wydawało Ci się...
[#37] Re: Aktualizacja sterowników 3D dla MorphOS-a

@amigafan, post #34

Masz za złe to, że AOS4 istnieje

Mylisz się każdy się cieszy z powstania tego systemu :D . Problem polega na tym że nie ma go na czym uruchomić

bo prędzej ACK zbuduje nową płytę niż MOST uaktualni system do mitycznego 1.5

Ostatnie uaktualnienia pozwalają żywić nadzieję, że jednak się zdziwisz OK

Ostatnia edycja: 11.06.06 11:45:16
[#38] Re: Aktualizacja sterowników 3D dla MorphOS-a

@amigafan, post #35

Naucz się czytać ze zrozumieniem.

Tia, pierwszy post na AW jest o problemach z kartami 8500, 9000, 9100, 9200, 9250 na pegu 1, ktoś tam pisze ze podobne problemy są na OS4. Potem mamy odpowiedź:

Nie miałem czasu aby przyrzeć się temu problemowi, ale namierzyłem już przyczyne błędów z kartą 8500...itd .

Czyli problem z kartami 9000, 9100, 9200, 9250 jest, ale narazie został "namierzony" tylko błąd z kartą 8500. Więc o co Tobie chodzi
[#39] Re: Aktualizacja sterowników 3D dla MorphOS-a

@Ziolo, post #37

Problem polega na tym że nie ma go na czym uruchomić
Przez kilka lat można było kupić A1 a potem mA1. Osoby, które kupiły te komputery teraz nie mają tego problemu. A jak ktoś nie chciał kupować to niech teraz nie biadoli.

Mylisz się każdy się cieszy z powstania tego systemu
Masz rację, mój błąd, bo tak myślałem. Dziękuję, że mi to uświadomiłeś i wyprowadzileś z błędu.

Ostatnia edycja: 11.06.06 12:14:20
[#40] Re: Aktualizacja sterowników 3D dla MorphOS-a

@amigafan, post #36

Zatem uwazasz ze os4 obsluguje wszystkie karty graficzne??
Sprawdzales to jakos czy tak sobie czytasz?
wiesz ollo ma wiecej wiedzy w palcu niz ty w glowie wiec sie nei rzucaj,przytoczyl ci tekst jezeli nie rozumiesz po angielsku to powiedz ktos ci przetlumaczy zapewne .

Denerwujesz sie o prawde tak jak ekipa z execa,powiem Ci tak wystarczylo by sie przyznac-powiedziec prawde - nikt by sie juz nie czepial a nie isc w zaparte OK
[#41] Re: Aktualizacja sterowników 3D dla MorphOS-a

@Olo, post #38

Na OS4 nie ma jeszcze sterów do 8500/9100 i tak samo jest napisane na Execu (zauważ, że ten wątek na AW.net w nazwie ma tylko "Radeon 8500/9100 3D driver problems" bo właśnie tylko do tych nie ma sterów 3D).
Pierwszy post mówi o poprawkach w Peg1 a drugi o tym, że został namierzony problem z 8500 (czyli pewnie niedługo będą sterowniki).
Nic tam nie ma o problemach z 9000/9200/9250 (bo jak pisałem wcześniej do nich już do jakiegoś czasu są stery 3D) więc pisanie o jakichś wyimaginowanych problemach tych kart jest Twoim przeinaczaniem faktów.

Ostatnia edycja: 11.06.06 12:13:41
[#42] Re: Aktualizacja sterowników 3D dla MorphOS-a

@amigafan, post #39

Tia, trzeba było kupować.... tylko wiesz, ja na przykład mojego Pegasosa jak i Amigę używam, oceniam na ile są te systemy (AmigaOS, MorphOS) używalne dla mnie. Wtedy gdy można było kupować AmigaOne to niestety, ale nie był to dla mnie sprzęt z używalnym systemem, musiałbym mieć chyba peceta z boku. No a MorphOS gdy kupowałem Pegasosa był i nadal jest używalny. Różnica polega na tym, że teraz zakładając, że chciałbym kupić sprzęt dla AmigaOS 4.0 to jedyne na co mogę liczyć to odpowiedź "trzeba było kupić x lat temu gdy był sprzęt w sprzedaży". No to troche słabym byłbym amigowcem gdybym musiał się ograniczać i wspierać nieustannie pecetem lub linuksem na tej samej platformie żeby w ogóle cieszyć się z ulubionego systemu, który byłby dla mnie słabo używalny lub w ogóle bym go nie miał bo go jeszcze nie było gdy mogłem coś kupić ;)
[#43] Re: Aktualizacja sterowników 3D dla MorphOS-a

@AmiChris, post #40

Zatem uwazasz ze os4 obsluguje wszystkie karty graficzne?
Nie wszystkie, a te co przytoczyłem
Sprawdzales to jakos czy tak sobie czytasz?
A Ty sprawdzaleś czy Peg1 obsługuje te wszystkie karty o których mowa w newsie czy tak sobie czytasz?
wiesz ollo ma wiecej wiedzy w palcu niz ty w glowie
Nie znamy się, więc nie masz podstaw aby oceniać moją wiedzę
przytoczyl ci tekst
który (jak napisałem wyżej) o niczym nie świadczy bo jest tam mowa tylko o R8500
jezeli nie rozumiesz po angielsku to powiedz ktos ci przetlumaczy
Dziękuję obejdzie się. W końcu mam ten CPE więc czasem mi się uda coś zrozumieć po angielsku.
[#44] Re: Aktualizacja sterowników 3D dla MorphOS-a

@grxmrx, post #42

Tym bardziej, że jak można było zauważyć na pokazach AmigaOS4, jeszcze
mu dużo brakuje... Ja nei wyobrażam sobie nieposiadania aktywnego DVI
jak również oglądania filmów bez overlaya... Innym aspektem jest
nędzny WB, który nie dorasta nawet do pięt Ambientowi z czasów, gdy
zajmował się nim Zapek, a którego ja zastąpić wolałem OPUSEM, a tyle
się pisało jaki to Ambient zły a WB rulezuje....
[#45] Re: Aktualizacja sterowników 3D dla MorphOS-a

@amigafan, post #43

Obsługiwać, obsługuje... Jedynie co to problemy były z 3D... teraz mam
Pega1 w pudełku... niestety brak czasu nie pozwala mi puki co
skompletować niezbędnych części by uruchomić i jego, więc nie
sprawdzę jak teraz działa 3d...
[#46] Re: Aktualizacja sterowników 3D dla MorphOS-a

@grxmrx, post #42

Przecież rozumiem ten problem i też ubolewam nad tym, że od pewnego czasu nie można kupić sprzętu pod AOS4. Ale niestety nic na to nie poradzę i puki co mosowce mogą sobie szydzić do woli, że mają dostępne Peg2. Ale ten się śmieje, kto się śmieje ostatni ;)
[#47] Re: Aktualizacja sterowników 3D dla MorphOS-a

@amigafan, post #46

Ktoś też mówił, że nie ważne jak mężczyzna zaczyna, tylko jak
kończy... ale on dobrze nie skończył...
[#48] Re: Aktualizacja sterowników 3D dla MorphOS-a
No i dobrze - wreszcie jakieś oznaki życia ;) Za jakieś 2 tygodnie pewnie pojawi się news na PPA o tym, że MOS1.5 wyszedł ;)
[#49] Re: Aktualizacja sterowników 3D dla MorphOS-a
No mowili ze sie nie da zrobic tych sterow bo ArticaS jest kopnieta. To jak wkoncu jest ?
[#50] Re: Aktualizacja sterowników 3D dla MorphOS-a

@amigafan, post #46

A ja bym nie chciał się śmiać pierwszy, drugi, przedostatni czy ostatni tylko chciałbym używać (i używam np. MorphOS-a) czegoś co już jest używalne i dostępne.

Co do szydzenia to aktualnie łatwiej jest promować Pegasosa, a trudniej promować MorphOS-a (więc szydzenie ma słabą konstrukcje, słabe podstawy, bo Ci co szydzą lub wolą wytykać braki w produkcie, którego nie używają powinni zacząć chyba od oceny jakości swojego systemu pod względem jego rozwoju i informacji na ten temat). Nie lubie jednak jeśli ktoś promuje jeden system kosztem błędów czy braków drugiego. Owszem, konkurencja może być, ale są pewne chwyty troche niezbyt merytoryczne, niedopowiedzenia, uogólnienia....
[#51] Re: Aktualizacja sterowników 3D dla MorphOS-a

@Sventevith, post #49

Nie tyle nie da się zrobić, co nie da się tego zrobić normalnie, bez
obejść. Czyli trzeba poświęcić kilka razy więcej czasu na znajdowanie
niestandardowych rozwiązań, po to by takie coś zadziałało, a i tak nie
będzie działać z pełną prędkością (koszt kodu, który obchodzi
problemy).
[#52] Re: Aktualizacja sterowników 3D dla MorphOS-a

@Sventevith, post #49

ty lepiej odpowiedz gdzie jest twoja nowa amiga....
a co do sterow..hmm musialbym potestowac by ci odpowiedziec ale nie mam pega1 tu..
[#53] Re: Aktualizacja sterowników 3D dla MorphOS-a

@amigafan, post #43

Do MOST-u mam zaufanie ze jak juz cos wychodzi (jest namacalne ..bo wlasnie instalnalem) to jest to pewne..zalatw/wypozycz mi kilka kart zrobie testy oczywiscie wiarygodne i wyniki Ci podam.
Ja mam sprzet ty nawet tego nie masz i tu jest roznica.

Nie znamy sie, wiec nie masz podstaw aby oceniac moja wiedza
bardzo dobrze powiedziales ale...ja kieruje sie tym co mowisz tutaj i sobie opinie wyrabiam,nie pierwszy raz sie mylisz stad moja imputacja.

Jak by te karty dzialaly dobrze to chlopcy z e*ec-a juz na GGUA trabili o tym..
Pozdrawiam i z mojej strony eot.

ps.
Dobrze ze w ma1 jest wekszy zegar bo by te laty na articii zamulaly system

Ostatnia edycja: 11.06.06 12:43:04
[#54] Re: Aktualizacja sterowników 3D dla MorphOS-a

@amigafan, post #34

Mityczny to jest nowy sprzęt pod os4
[#55] Re: Aktualizacja sterowników 3D dla MorphOS-a

@stefkos, post #52

Hehe widac ze masz kompelksy jakies. Wszytko traktujesz jako atak, nawet pytanie o sterownikdi do Pegaza. Jakies traumatyczne przezycia z dziecinstwa albo cos nie wnikam.

Co do obejsc musza faktycznie mocno obinzac wydajnosc. Bo wydajnosc 3d na A1 jest taka sobie. I to by tlumaczylo skad takie osiagi przy ArticaS.
[#56] Re: Aktualizacja sterowników 3D dla MorphOS-a
Niestety muszę przyznać, że ten news jest stronniczy.
"Zamiast pustych obietnic gotowe produkty"
Tak nie powinny się jednak zaczynać newsy z poważnego, obiektywnego portalu, za jaki zawsze miałem PPA. Brak obiektywizmu redakcji (w newsach, artykułach, nie we własnej opinii, którą to można wyrazić w komentarzach) prowadzi do stronniczości całego portalu, a to może doprowadzić do "zejścia na psy"...
Po prostu news to news, nie trzeba pakować do niego emocjolanego stosunku autora (i tak każdy czytający go już sobie dopisze po swojemu). Tu nie chodzi o jakąś zazdrość, czy inne bzdety. Myślę, że większość by wolała czytać informacje, a nie wywody na temat słuszności/wspaniałości/wyższości CZEGOKOLWIEK.
To taka mała uwaga.

Swoją drogą ta aktualizacja zrobiła na mnie wrażenie, przyznam. Dobrze, że MOS się rusza. OK
[#57] Re: Aktualizacja sterowników 3D dla MorphOS-a

@Mario, post #56

A na czym, według Ciebie, polega nieobiektywizm tego zdania? I gdzie tu jest emocjonalny stosunek autora?
[#58] Re: Aktualizacja sterowników 3D dla MorphOS-a

@Grzegorz Kraszewski, post #57

Zdanie równie dobrze mogło by brzmieć np. "Niespodziewanie" albo "Bez zapowiedzi".
Nie musimy rozwijać mojej myśli, ja tylko zwracam uwagę, aby się tego typu zdania nie rozbudowały w coś szerszego w przyszłości. Tyle.

Ostatnia edycja: 11.06.06 21:06:22
[#59] Re: Aktualizacja sterowników 3D dla MorphOS-a

@Olo, post #26

że nie ma błćdów w A1 i karta muzyczna działa, tylko sterowniki są jeszcze w beta wersji.
Ale przecież działa nawet na PPA był o tym njus
[#60] Re: Aktualizacja sterowników 3D dla MorphOS-a

@TomK, post #59

Taa, było też coś o tym, że w późniejszych modelach nie było montowanego tego, później robiono/lutowano upgrade tego co miało być, żeby jednak było... Cóż, sprzęt z korzeniami i tradycjami, kanapka taka. ;)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem