Komentowana treść: AmigaOS 4.0 dla Amig klasycznych od 30 listopada
[#91] Re: AmigaOS 4.0 dla Amig klasycznych od 30 listopada

@amigafan, post #89

To, że Ty akurat masz tyle ramu nie oznacza wcale, że inni też mają, ani tego, że program nie jest wiechliwy. Miałem 32MB i też mi się wieszał. I to była praca, a nie włączenie, popatrzenie i poklikanie.
[#92] Re: AmigaOS 4.0 dla Amig klasycznych od 30 listopada

@amigafan, post #89

Teraz się ma co najmniej 128

Ja mam 10. W prawdziwej Amidze.

No chyba że Twoje "teraz się ma" jakoś selektywnie trzeba
dopasowywać do użytkowników Amigi. Prawdziwej.

Do mnie jakoś nie pasuje i znam wielu użytkowników Amigi (prawdziwej oczywiście) do których też nie.
[#93] Re: AmigaOS 4.0 dla Amig klasycznych od 30 listopada

@amigafan, post #89

Teraz to ja moge miec w BlizzardziePPC 256 MB. Niestety do Apollo nie dorzuce juz wiecej niz 32 z braku drugiego slotu. Nawet z tym drugim, nie przekrocze 64 MB. Moje Amigi sa jak najbardziej prawdziwe - Nie sa to jakies przemyslowce, Terrony lub klony ;)
[#94] Re: AmigaOS 4.0 dla Amig klasycznych od 30 listopada
Tak swoją drogą - robią te amisystemy, robią, a żaden z nich nie doczekał się porządnego managera okien. MOS ma jakąś tam, dość nędzną w sumie namiastkę pod postacią RMB na depthgadgecie, a OS4? Nic na ten temat nie wiadomo. A to się bardzo przydaje, zwłaszcza jak się pracuje tylko na jednym ekranie, i ma się otwarte więcej niż 2 programy z dużym oknem.
[#95] Re: AmigaOS 4.0 dla Amig klasycznych od 30 listopada

@Olo, post #76

Ma błędy, ale nie bardzo dużo,

Podstawowym błędem we wszystkich windowsach jest rejestr. ;)
[#96] Re: AmigaOS 4.0 dla Amig klasycznych od 30 listopada

@MinisterQ, post #94

Czy mozesz napisac o jakie managery chodzi?
Ja poki co, na WB3.1 i MOS, radze sobie na jednym ekranie za pomoca ikonifikacji (MUI).

Boje sie troche Reaction w AOS4, ktorego troche znam z nie lubianego przeze mnie WB3.9, natomiast na WB3.1 uzywam tylko czasami ClassAct.
Mam nadzieje ze MUI 3.8 "da" sie zainstalowac na AOS4. Zobaczymy. Zobaczymy tez jak sobie radzi emulacja (JIT) i soft dzialajacy pod 68k :)

Dodane: No, wlasnie...czy AmiGG na AOS4 dziala na Reaction, czy na MUI 3.8?

Ostatnia edycja: 26.10.07 02:13:39
[#97] Re: AmigaOS 4.0 dla Amig klasycznych od 30 listopada

@Andrzej Drozd, post #96

MiniQ chodzi o rzecz dostępną na Windowsie pod ALT+TAB.
[#98] Re: AmigaOS 4.0 dla Amig klasycznych od 30 listopada

@mailman, post #97

Niekoniecznie o to, ale to było by też jakimś wyjściem. Ja bardziej miałem na myśli coś podobnego do managera okien z windowsa, czy linuksów. Bar z gadżetami które minimalizowały by dane okno po kliknięciu, i zwykły gadżet minimalizacji w każdym oknie.
[#99] Re: AmigaOS 4.0 dla Amig klasycznych od 30 listopada

@Andrzej Drozd, post #96

Na OS4 jest nowsze MUI niż 3.8, i w związku z tym nie widzę powodu dla którego miałbym używać tam reaction...

A co do minimalizowania do ikony w MUI - wszystko ładnie i fajnie, ale nie każdy program na AmigaOS/MorphOS to program w MUI...
[#100] Re: AmigaOS 4.0 dla Amig klasycznych od 30 listopada

@MinisterQ, post #98

Dla mnie lepszym rozwiazaniem bylo depthmenu..... Sposob zarzadzania taki jak w windowsie jest dla mnie niewygodny i dodatkowo zajmuje niepotrzebnie ekran.
[#101] Re: AmigaOS 4.0 dla Amig klasycznych od 30 listopada

@Kaczus, post #100

A słyszałeś o autoukrywaniu paska start? ;)
[#102] Re: AmigaOS 4.0 dla Amig klasycznych od 30 listopada

@MinisterQ, post #101

W AmigaOS do tego służy WindowBar
[#103] Re: AmigaOS 4.0 dla Amig klasycznych od 30 listopada
Swego czasu na WB używałem jakiegoś commodity, które poza menu Start, miało również coś na kształt taskbara, działał dokładnie tak jak windowsowy.
[#104] Re: AmigaOS 4.0 dla Amig klasycznych od 30 listopada

@MinisterQ, post #101

Słyszałem i stosuje, ale czasami jest to nie wygodne, bo aktywacja jest w niewygodny dla mnie sposob, bo gdy tam znajduje sie np krawedz okna, na ktorym chcemy wykonac jakies operacje, to czasem nam przeszkadza pojawiajacy sie wtedy pasek.
[#105] Re: AmigaOS 4.0 dla Amig klasycznych od 30 listopada

@GumBoy, post #103

To są hacki. Przydało by się takie coś wbudowane w system.
[#106] Re: AmigaOS 4.0 dla Amig klasycznych od 30 listopada

@Kaczus, post #104

"Bo, bo bo". Jak zwykle maruda. Nie mówię żeby kopiować wszystko jak leci z windowsowego taskbara, tylko zalety, i maksymalnie umożliwić konfigurację do własnych upodobań.
[#107] Re: AmigaOS 4.0 dla Amig klasycznych od 30 listopada

@MinisterQ, post #105

Niewątpliwie lepsze wyjście. Jednak ten mi jakoś nie wieszał nic. Używam do dziś, ale z racji że tylko pod WB, a na codzień Magellana odpalam, to nie pamiętam nazwy. WB Start czy jakoś tak chyba.
[#108] Re: AmigaOS 4.0 dla Amig klasycznych od 30 listopada

@MinisterQ, post #106

Dlatego napisalem, że bardziej mi się podobało depthmenu (Program, nie namiastka z morphosa) i jego filozofia nizli to co jest w windowsie.
[#109] Re: AmigaOS 4.0 dla Amig klasycznych od 30 listopada

@MinisterQ, post #106

Ha! Czyli, ten brak denerwuje nie tylko mnie... ;)
A co do systemowego rozwiązania, to nie wiem jak pod AOS-ami, ale pod MOS-em, to akurat prawie jest, systemowy Exchange może wyświetlać wszystkie appsy uruchomione, więc wystarczyło by tylko dopisać obsługę okien Ambienta i przerobić interfejs programu(na n.p. jakiś applet do doka ambienta wyświetlający listę okien)... ładne i systemowe, tylko ktoś musiałby to napisać.
[#110] Re: AmigaOS 4.0 dla Amig klasycznych od 30 listopada

@Torn, post #109

Mnie denerwuje brak ToolsDeamona. Ciekawe czy AOS4 ma takie cos lub przynajmniej odpali wersje 68k?

Dodane: Bez Exchange na MOSie nie da sie zyc. Na WB3.1 do Prefsow wchodze z ToolsDaemona lub menu "Narzedzia". Na MOSie tego nie ma. Przebijanie sie prze okienka do ikonek, to jest po prostu gorsze niz "Teksanska Masakra Pila Spalinowa" :P

Ostatnia edycja: 26.10.07 13:31:26
[#111] Re: AmigaOS 4.0 dla Amig klasycznych od 30 listopada

@Andrzej Drozd, post #110

W mosie prefsy sa dostepne z menu glownego. Dodatkowo przebijanie sie przez katalogi jest o niebo latwiejsze i szybsze niz pod WB. Do tego dochodza ulatwienia w postaci np takich bookmarkow (zakladek) z poziomu okna lub paneli.

Zadne z tych rozwiazan oczywiscie cie nie dotyczy bo musisz miec ToolsDeamona, jednak one istnieja i nie przesadzajmy z ta niewygoda.

Exchange oczywiscie dostepny jest przez 'standardowa' kombinacje klawiszy.

Ostatnia edycja: 26.10.07 13:45:29
[#112] Re: AmigaOS 4.0 dla Amig klasycznych od 30 listopada

@GumBoy, post #92

Trzeba się czepić złego amigafana. Znów chyba dałem zbyt inteligentny skrót myślowy więc prosto "jak kowie na rowie".
"się ma" czyli nie ma żadnego problemu z dostaniem takiej ilości pamięci.
Kiedyś były popularne rozszerzenia o 4-8MB czy karty, 030 które nie obsługiwały więcej RAM więc był to pewien problem.
Teraz większość osób, która została przy Ami (i robi coś więcej niż gra w SuperFroga) ma Blizzardy/Apollo gdzie bez problemu można wsadzić 128MB a SIMMy można dostac niemal za darmo.
Nie mówię że każdy ma mieć tyle RAMu. Jak nie ma to używając WW nie uruchamia w tle innych programów czy też wogle go nie używa.
Ale już od paru lat nie ma problemu z dostaniem RAMu więc argument że ma się za mało pamięci jest w dzisiejszych czasach już nieaktualny bo kto potrzebuje/chce to go ma więc podsumowując:
Teraz się ma co najmniej 128MB czyli zwiechy z powodu braku RAMu są już nieaktualne bo każdy kto potrzebuje może łatwo i tanio ten RAM rozszerzyć.

Ostatnia edycja: 26.10.07 22:31:53
[#113] Re: AmigaOS 4.0 dla Amig klasycznych od 30 listopada

@amigafan, post #112

Trzeba się czepić złego amigafana.

Jasne. Tylko tym żyję.

"się ma" czyli nie ma żadnego problemu z dostaniem takiej ilości pamięci.

Nic na to nie poradzę, że dla mnie "się ma" a "można mieć" to dwa zupełnie różne pojęcia.
[#114] Re: AmigaOS 4.0 dla Amig klasycznych od 30 listopada

@amigafan, post #112

Teraz większość osób, która została przy Ami .. (...)

No tak TERAZ, ale sam nie raz mówiłeś że na amigę nie patrzy się z dzisiejszego punktu widzenia . Pozatym WW7 wyszedł nie TERAZ a parę lat temu, a WTEDY standardem nie było 128 MB RAM, tylko właśnie te 4-8 MB o których mówisz, a szczęśliwcy mieli po 16 MB. Zresztą, WW7 wieszał mi się na 8MB (020 +Fast), 16-32MB (030-40) 64-128MB (040-40) i 128 (060-50) MB RAM w KOMPUTERZE . Co jak co, ale stabilnością ten program to na pewno nie grzeszył :)
[#115] Re: AmigaOS 4.0 dla Amig klasycznych od 30 listopada

@amigafan, post #112

Super. Wiesza sie z powodu braku pamięci? To nic! Wystarczy dokupić pamięci!
Typowo windziane podejście.
I w związku z tym prawdziwy amigafan.
[#116] Re: AmigaOS 4.0 dla Amig klasycznych od 30 listopada

@MinisterQ, post #115

No co, za 10 lat kupi sobie znowu coś do Amigi i znowu będzie pisać, że u niego te dzisiejsze programy działają i nie mają błędów.
Powinieneś już się nauczyć, że prawdziwi amigafanowie zakrzywiają czas, dla nich nie ma różnicy między tym co było 10 lat temu, a obecną chwilą. Ich nie przeraża to, że na coś muszą wiele lat czekać. Przenoszą się w czasie i pewnie przestrzeni.
Szkoda, że nie wiem ile MB miał taki Amigafan w czasie kiedy ja w swojej Amidze miałem 030+FPU+32MB Fastu i WW mi się wieszał, szkoda, że dokładnej daty nie znam, ale był to luksus i niewielu miało takie turbosy, no ale on miał 128MB Fastu zapewne i mu się nie wieszało. Ciekawe czy chociaż oryginał WW widział, bo ja z takiego właśnie mam takie, a nie inne doświadczenia.
Ej, a może powinien dokupić kolejne 128MB? Co tam 128, 512! MorphOS nie będzie mu się wieszać!
[#117] Re: AmigaOS 4.0 dla Amig klasycznych od 30 listopada

@SirLEO, post #116

Że już nie wspomnę o "można dostać bez problemu" (mowa o kościach pamięci), co jak dla mnie oznacza pójście do byle sklepu i kupienie kości o dowolnej wielkości. Jakoś nie wydaje mi się, aby taka sytuacja miała miejsce w przypadku kości SIMM.

Między Bogiem a prawdą, to WW5 chodzi mi bezproblemowo, ale WW7 wiesza się na potęgę niejednokrotnie pociągając za sobą cały system, co czyni go dla mnie bezużytecznym.
[#118] Re: AmigaOS 4.0 dla Amig klasycznych od 30 listopada

@GumBoy, post #117

Odpowiem Tobie ale tyczy sić to również innych wypowiedzi o WW 7. Jestem w prawdziwym szoku czytając to co tu piszecie. Używam od przynajmniej 7 lat WW7 i jeszcze niegdy mi sić nie powiesił a obrabiałem już nawet i kilkudziesićcio stronicowe pliki z grafikami i nawet tabelkami, nawet je potem drukowałem. Pamićcie miałem kiedyś 32 teraz 64 MB. Zdażyło mi sić nawet kopiować pliki z przeglądaki WWW, obrabiać i drukować i nic.
Dodam może że jest to jedyny program którego wersjć mam niestety ....... nie tego teges
Przypomnć również że na wetsjć WW7 wyszła łatka, może nie mieliście jej zainstalowanej albo program gryzie sić z jakimś popularnym poprawiaczem Workbencha np. MCP ?
Tak nawiasem mówiąc to temat strasznie odbiegł od tematu :D wićc może dodam że czekam na 30 listopada z utćsknieniem.
[#119] Re: AmigaOS 4.0 dla Amig klasycznych od 30 listopada

@TomK, post #118

A próbowałeś kiedyś robić przypisy do tekstu? Na tym WW7 (również z łatką) się popisowo wieszał. Ja w pracy magisterskiej w końcu porobiłem przypisy ręcznie...
[#120] Re: AmigaOS 4.0 dla Amig klasycznych od 30 listopada

@TomK, post #118

Przypomnć również że na wetsjć WW7 wyszła łatka, może nie mieliście jej zainstalowanej

Miałem.

albo program gryzie sić z jakimś popularnym poprawiaczem Workbencha np. MCP ?

Myślisz, że nie próbowałem różnych kombinacji? Najgorsze, że zwiechy były losowe, więc tym trudniejsza do wyśledzenia była przyczyna.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem