Komentowana treść: MorphOS 2.x okiem użytkownika
[#31] Re: MorphOS 2.x okiem użytkownika
http://osnews.pl/morphos-2x-okiem-uzytkownika/

Można zacząć plusować. :)
[#32] Re: MorphOS 2.x okiem użytkownika

@Andrzej Drozd, post #28

Zawsze nosze przy sobie gotowa co przwda stara instalke AmiKita 1.1.1 poniewaz zdaje sobie sprawe ze nie mam przy sobie Ami, a i czasem maka zostawiam w domu. A AmiKit'a moge pokazac praktycznie zawsze i wszedzie i przede wszystkim uzyc.
[#33] Re: MorphOS 2.x okiem użytkownika

@wali7, post #18

Zgadzam się w prawie całej rozciągłości. Chciałem tylko sprostować bajkę, jakoby Windows czy Linux po instalacji nic nie oferowały i wszystko trzeba doinstalować, w przeciwieństwie do AmigaOS, czy MOSa.
[#34] Re: MorphOS 2.x okiem użytkownika

@APC74, post #20

Z tym "kiedykolwiek" to minimalnie się zapędziłeś moim zdaniem.

Nie wydaje mi się.

Weźmy początek lat '90, gdy pojawiła się A1200 z AmigaOS 3.0, z HDToolBoxem do zarządzania HD, Digita Wordworth, Digita Print Manager, Deluxe Paint IV, Dennisem, Oscarem i Scalą MM 300.

Pisałem o oprogramowaniu będącym na wyposażeniu systemu. Dementując plotkę, jakoby system był nic nie warty po instalacji i trzeba tonę rzeczy doinstalować. Nie przypominam sobie, żebym po instalacji któregoś AmigaOSa dysponował chociażby Wordworthem, czy Deluxe Paintem.

W tym czasie Windows 3.0 miał FDiska do HD, Painta, WordPada, Solitare i Sapera...
Linuksa chyba jeszcze w ogóle nie było...

Pisałem "są o wiele więcej warte", a nie "były o wiele więcej warte", a tym bardziej "zawsze były o wiele więcej warte". Chyba jednoznacznie wynika, że mówiłem o tym co Windows czy Linux oferuje po instalacji teraz a nie kiedyś.
[#35] Re: MorphOS 2.x okiem użytkownika
Bardzo dobry, rzeczowy, fachowy opis. Super i wielkie brawa dla autora !!! OK
[#36] Re: MorphOS 2.x okiem użytkownika

@Andrzej Drozd, post #21

Co nie znaczy, że bezpośrednio po instalacji AmigaOS4 oferuje więcej niż Windows, czy Linux.
[#37] Re: MorphOS 2.x okiem użytkownika

@Kokos, post #31

Zaplusowane :D

Ostatnia edycja: 27.04.09 15:37:18
[#38] Re: MorphOS 2.x okiem użytkownika

@taurus, post #22

Z obserwacji szanownych formulowiczow nasuwa sie jeden przykry wniosek: w wiekszosci KOCHACIE WINDOWSY -

A co tu jest do kochania?
Po prostu nie da się podważyć tego, że przysparza mniej zmartwień i schodów, jeśli chodzi o prace z pewnymi standardami. Mogę na nim zrobić wszystko, czego potrzebuję bez kombinacji. Niektórych rzeczy po prostu NIE DA się zrobić z poziomu amisystemów. Rzeczy jak najbardziej zwyczajnych (flash, java). Jednak stosunek mój do niego jest zupełnie obojętny.

Bo czy można kochać śrubokręt który idealnie wkręca śrubki?
[#39] Re: MorphOS 2.x okiem użytkownika
wali: popraw "MRB" na "MBR" :)
[#40] Re: MorphOS 2.x okiem użytkownika

@GumBoy, post #38

Mogę na nim zrobić wszystko, czego potrzebuję bez kombinacji

Jak wczesniej mowilismy nie chodzi o amisystemy (na nich z malymi wyjatkami nie da sie pracowac komercyjnie) a o linuxy, na nich da sie zrobic wszystko, przy czym sa bezpieczniejsze, szybsze i darmowe (ostatnia cecha tez z wyjatkami). A ja jestem wrogiem windowsow i zal mi ich uzytkownikow.

[#41] Re: MorphOS 2.x okiem użytkownika

@taurus, post #40

A ja jestem wrogiem windowsow

A nie szkoda Ci życia na tą wrogość?

zal mi ich uzytkownikow

Niepotrzebnie. W przypadku moim przynajmniej.
[#42] Re: MorphOS 2.x okiem użytkownika

@taurus, post #40

jak mi znajdziesz soft do obrobki rawow, uwzgledniajacy przy konwersji ustawienia aparatu i pozwalajacy je edytowac, pracujacy w 16 bitach i oferujacy pelny color management dla plikow, monitora i drukarki, to stawiam ci tyle piwa ile wazysz. masz czas do polnocy :)
[#43] Re: MorphOS 2.x okiem użytkownika

@Valwit, post #42

Wine/CrossOver i nie ma problemu :)
[#44] Re: MorphOS 2.x okiem użytkownika

@Jacek Piszczek, post #43

nope, no banana :)
[#45] Re: MorphOS 2.x okiem użytkownika
Gratuluję artykułu.

Mam 2 pytania.
Czy jest możliwe uruchomienie któregoś z tych klasycznych programów (sprzed 1997 roku) bezpośrednio pod MorphOSem (z pominięciem E-UAE): Deluxe Paint IV/V, PCX, PCTask, DirWork, CED Pro, OctaMED SS? Pytam z czystej ciekawości, żeby dowiedzieć się w jakim stopniu w dawnych czasach oprogramowanie pisano zgodnie z systemem, a w jakim stopniu zgodnie z samą Amigą. :)

Ciekawy jestem również stylu Wb1.3/2.0 dla Ambienta - czy dotyczy to obramowań okien, czy wszystkich elementów MUI?

Co do [OT] "Opera na moim lapku, która zaczyna przymulać po otwarciu 3 stron z flashem (niepotrzebnym, bo to same reklamy)" - o jakim sprzęcie mowa? Jest to sytuacja nienormalna nawet na sprzęcie klasy średniego P-III z 512MB RAMu. Jest to problem albo z flashem lub jego instalacją (dosyć częsty przypadek, nawet pod Windows) i/lub z instalacją Opery i/lub z Linuksem. Nie zdziwię się, jeśli to problem Linuksa bo mając porównanie z Windowsami wiem, że Opera i flash na pewno działają pod linuksami dużo gorzej (podobno nawet Opera pod Wine działa lepiej niż natywna Qt) niż pod systemem jedynie słusznym ;)
Opera w wersji 9 ma, jak to Opera, bardzo responsywne UI i umożliwia otwarcie >50 zakładek przy minimalnym obciążeniu CPU, natomiast obsługa JS i renderowanie stron nie jest tak szybkie jak w Webkicie. Można porównać z alfą 10 wydania Opery, która dla odmiany niewiele od Webkita odstaje: http://www.opera.com/browser/next/

Ostatnia edycja: 27.04.09 19:04:19
[#46] Re: MorphOS 2.x okiem użytkownika

@Valwit, post #42

jak mi znajdziesz soft do obrobki rawow, uwzgledniajacy przy konwersji ustawienia aparatu i pozwalajacy je edytowac, pracujacy w 16 bitach i oferujacy pelny color management dla plikow, monitora i drukarki

ufraw+digikam

niestety, nic lepszego nie ma.
[#47] Re: MorphOS 2.x okiem użytkownika

@Adam_K, post #29

To ciekawe, że człowiek, z bądź co bądź, obozu przeciwnego

Dziwne, ale co poradzisz... Kazali, to piszę...
[#48] Re: MorphOS 2.x okiem użytkownika

@GumBoy, post #41

A nie szkoda Ci życia na tą wrogość?

Kto mieczem wojoje od miecza ginie - ja walcze slowem jak na tym portalu "mosowcy" z tzw. "prawdziwymi amigowcami"

Niepotrzebnie. W przypadku moim przynajmniej.

Na codzien spotykam sie z uzytkownikami ktorzy męczą sie pracujac przy windzie, nie majac pelnej wiedzy co ten system za nich robi od srodka. Nie sadze zebys tak dobrze znal ten system od wnetrza jak ja

Jednak stosunek mój do niego jest zupełnie obojętny.

Najwyrazniej w twojej podswiadomosci jestes jednak uzalezniony od windy
[#49] Re: MorphOS 2.x okiem użytkownika

@taurus, post #48

Kto mieczem wojoje od miecza ginie - ja walcze slowem jak na tym portalu "mosowcy" z tzw. "prawdziwymi amigowcami"

Kazda dewocja jest chora i godna potepienia. Niewazne, czy dotyczy religii, amigi, pecetow, windowsow, linuksa czy czegokolwiek innego.
[#50] Re: MorphOS 2.x okiem użytkownika

@Valwit, post #42

cinepaint, gPhoto, digiKam
[#51] Re: MorphOS 2.x okiem użytkownika

@taurus, post #48

Na codzien spotykam sie z uzytkownikami ktorzy męczą sie pracujac przy windzie, nie majac pelnej wiedzy co ten system za nich robi od srodka.

Ciężko zrozumieć, że praca pod Windowsem nie jest dla kogoś męcząca?

Nie sadze zebys tak dobrze znal ten system od wnetrza jak ja

A te osądy czerpiesz z naszej wieloletniej znajomości i wspólnej pracy, prawda? ;)

Najwyrazniej w twojej podswiadomosci jestes jednak uzalezniony od windy

Dobre, dobre. Jeśli się jest wobec czegoś obojętnym, to się jest uzależnionym od tego?

Szybciej bym powiedział, że Ty się od Linuksa uzależniłeś, bo prawie że głosisz go niczym dobra nowinę ;)
[#52] Re: MorphOS 2.x okiem użytkownika

@szuler, post #46

ufraw+digikam

cinepaint, gPhoto, digiKam

ufraw potrafi swietnie konwercic rawy, nawet do 16 bitow. niestety zupelnie ignoruje ustawienia aparatu, nie ma tez jakiegos zastepstwa pod postacia profili.

cinepaint owszem, 16 bit umie. na tym sie jego zalety koncza.

reszta to bardziej przegladarki niz sensowny soft do obrobki.

o profilach kolorow nie ma co wspominac. takze tyle na temat "wszytsko sie da na linuksie".

w temacie muzyki moze sie Kraszan wypowiedziec :) samo odtwarzanie wystarczy :DD

Ostatnia edycja: 27.04.09 21:13:39
[#53] Re: MorphOS 2.x okiem użytkownika

@galu, post #45

Ale wybrałeś soft... , ale po kolei:
DPaint - podobno odpala się i coś tam sie da zrobić, ale jest niestabilny (może być lepiej, bo wydaje mi się, że kilka programików z klasyka dosyć wiechliwych pod MOSem1.4, pod 2.2 zdaje się stabilniejsza. Zdecydowanie lepiej (znaczy bardzo dobrze) działa Personal Paint.
PCX, PC-Task - nie działają. Do PC jest Bochs (dosyć wolny) i DosBox (na G4 spokojnie da się pograć w to i owo).
CED Pro - nie wiem czym się wyróżnia wersja Pro, w kazdym razie Ced raczej działał, ale od dawna jest MOSowa, natywna wersja CEDa
OctaMed - nie wiem (trakcery nigdy mnie nie interesowały), w każdym razie są jakieś MOSowe tracery w rodzaju MilkyTracker, Krashan kończy pisać DigiBooster wersja najnowsza
DirWork - nie wiem co to, jeśli jakiś program do plików, to działają wszystkie Diroctory Opus: od 4, poprzez 5 do Magellan II

Style (a właściwie skórki) dotyczą tylko okien i ekranów (obramowania, gadżety, belka ekranu, styl menu), MUI muisz sobie dokonfigurować sam.

Co do lapka to trafiłeś w dziesiątkę: co prawda jest to wystarczająco mocny sprzęt (Centrino z Pentium M 1.6 GHz, 1,2 GB RAM), ale mam Linuxa (OpenSuse 11.1). Flash pod tym to dramat, nie dość, że przycina, to po otwarciu kilku zakładek z flashem jest tylko kwestią czasu zwis Opery. Zaciekawiłeś mnie z tą Operą pod Wine - wypróbuję.
[#54] Re: MorphOS 2.x okiem użytkownika

@wali7, post #53

Zaciekawiłeś mnie z tą Operą pod Wine - wypróbuję.

Pewnie jest podobnie jak z Firefoxem.
http://www.egielda.com.pl/?str=news&id=4182

Edit: ...w trakcie przedzierania się przez komentarze zapomniałem o najważniejszym, co chciałem już na początku napisać - wielkie dzięki za artykuł. OK

Ostatnia edycja: 27.04.09 22:51:27
[#55] Re: MorphOS 2.x okiem użytkownika

@taurus, post #22

i486, ktory nie sluzy obecnie do niczego, nie da sie na nim pracowac

Ależ dałoby się i to pewnie lepiej, niż na klasycznej Amidze z podobnego czasu. Jeśli się nie pracuje, to dlatego, że okoliczności nie zmuszają do tego userów (w przeciwieństwie do amigowego poletka). Tym nie mniej na mocniejszym 486 daje się zainstalować Win95 i znośnie używać np. Office97, uzyskując funkcjonalność, której po dziś dzień nie zapewnia żadna Amiga.

owczesne systemy nie oferowaly do niego normalnego GUI

GUI, ikonki i dołączane do systemu programiki to pierdoły, którymi podniecają się amigowcy, bo niewiele mają poza tym innych bodźców. Liczy się oprogramowanie, które powstało dla danego systemu poza tym. DOS i Win3.x może i były kijowe, ale dostępne dla tych systemów oprogramowanie oferowało wszelkie potrzebne w danym czasie możliwości. Tym czasem w oprogramowaniu dla amisystemów (niech będzie, że wspaniałych) zawsze czegoś brakowało. Cokolwiek, poza niezobowiązującą zabawą, trzeba było zrobić, zawsze pojawiały się jakieś schody.
[#56] Re: MorphOS 2.x okiem użytkownika

@Daclaw, post #55

na 486 @ 66 MHz to nawet win98se pojdzie
[#57] Re: MorphOS 2.x okiem użytkownika

@Kokos, post #31

http://osnews.pl/morphos-2x-okiem-uzytkownika/#comment-4348292

Buahahah.. :) "Dla mnie masz stajla".. ;*
[#58] Re: MorphOS 2.x okiem użytkownika

@Kokos, post #57

Ktoś napisał o kłótniach... i jak za dotknięciem czarodziejskiej różdzki pojawia się [kb]. No to chyba zakończyliśmy dyskusje na OSNews.
W każdym razie jestem zdziwiony pozytywnym odbiorem artykułu u nieamigowej braci, dzięki kokos za rzucenie newsa tam :)
[#59] Re: MorphOS 2.x okiem użytkownika

@wali7, post #58

kurcze, mogłbyś dać jeszcze screenshot z muicona z jakims odpalonym mc po ssh. Linuxowce od razu by pomyślaly ze to "swój" system :)
[#60] Re: MorphOS 2.x okiem użytkownika

@rzookol, post #59

screenshotów to zrobiłem więcej, ale niestety miejsce było ograniczone (a i tak wysłałem mailmanowi tego ponad 6 MB w png)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem