[#73]
Re: MorphOS 2.x okiem użytkownika
@wali7,
post #69
Core Solo, czyli pierwsze "Intele" wykorzystane przez Apple w Makach, to była tak naprawdę architektura Pentium M Dothan 2M cache na szybszej magistrali, z SSE3 i jakimiś pomniejszymi usprawnieniami nie wpływającymi już znacząco na ich wydajność w stosunku do Pentium M. Starsze Petnium M (Banias, 1M cache, FSB 400MHz) było jakieś 20% wolniejsze od nowego Pentium M (2M cache, FSB 400 lub 533MHz) - je miałem na myśli - ale i tak było nieporównywalnie szybsze "zegar w zegar" od starszego, desktopowego Pentium 4 (chyba ok. dwukrotnie) przy kilkukrotnie mniejszym poborze mocy.
W 2005r. - czyli w trakcie rewolucji sprzętowej w świecie Maków - przeglądałem zestawienia i artykuły nt. wydajności jednordzeniowego Core vs G4 i pamiętam tylko, że G4 odstawało (może nie we wszystkich testach) wyraźnie. Poszukam jakichś dobrych źródeł i wkleję (jutro).
Odnośnie mułowatości linuksowych środowisk graficznych - pisałem o pracy przy tych 600-800MHz, które pod Windowsem XP pozwalają na komfortowe, intensywne (jednoczesne0 korzystanie z przeglądarki, przeglądanie pdfów, słuchanie muzyki, czy nawet korzystanie ze środowisk typu Eclipse czy Aptana (IDE) - a przy takim samym taktowaniu i pod linuksem (kde3.5, kde4) nie wygląda to różowo - mikrolagi przy przełączaniu między aplikacjami czy kartami, wolne skrolowanie stron czy pdfów. Komputer ma 4GB pamięci ale systemy są 32-bitowe. Innymi słowy - zadyszka jest wtedy, kiedy ma się ochotę przyśpieszyć procka (oczywiście może jest to problem wydajności GPU, chociaż ten nie podlega undervoltingowi ani underclockingowi w tym przypadku) albo kupić nowy sprzęt ;) Przy 1,8GHz oczywiście te problemy nie występują lub nie są przeze mnie dostrzegalne, ale nie o tej klasie wydajności mówimy...
Nie korzystam z Linuksa na codzień, znam go na tyle na ile poznałem go podczas studiów i podczas okazjonalnego grzebania - które nie nastroiło mnie zbyt pozytywnie do tego systemu (jeśli mówimy o zastosowaniach stricte desktopowych). W temacie wtyczki flash na pewno ktoś będzie w stanie pomóc lepiej ode mnie, z ciekawości zagooglałem i widzę, że Twój problem jest powszechny pod linuksową Operą.