Komentowana treść: Polskie Pismo Amigowe #1
[#61] Re: Polskie Pismo Amigowe #1

@Valwit, post #47

byl jakis news o tym czy wnioskujesz na podstawie tego ze 11.2 jeszcze nie ma dla PPC?

Niestety jakiś news był...

Na tej aukcji ktoś niby sprzedaje wersję dla PPC, ale na stronie OSS nic na jej temat nie ma.
[#62] Re: Polskie Pismo Amigowe #1

@lord_spider, post #61

z jednej strony to przykre, z drugiej mysle ze ostatnia wersja jeszcze na długo amigowcom starczy, wiec to co napisales na pewno sie nie zmarnuje :)
[#63] Re: Polskie Pismo Amigowe #1
Pieniążki wpłacone. Będzie znowu jakaś akcja, co byśmy chcieli w gazetce nr 2,3 itd. przeczytać?
[#64] Re: Polskie Pismo Amigowe #1

@Valwit, post #62

Jednak chodzą słuchy, że wersja Factory działa pod PPC (m.in. na Pegasosach), co by sugerowało, że jest szansa na powrót wsparcia PowerPC w wersji 11.3.

[#65] Re: Polskie Pismo Amigowe #1

@lord_spider, post #64

Więcej informacji w temacie można znaleźć tutaj. Myślę, że to wyczerpuje temat. Czyli dla 0.3% użytkowników nie będą wspierać, ale nieprzetestowane iso można pobrać z http://powerpc.opensuse.org/
[#66] Re: Polskie Pismo Amigowe #1

@cactoos, post #48

Mareczku kupie ci na gwiazdkę i wyślę do UK. Już nie marudź.
[#67] Re: Polskie Pismo Amigowe #1

@Grzegorz Kraszewski, post #60

zalezy jaki kto ma skaner i program do ocru :)
[#68] Re: Polskie Pismo Amigowe #1

@ender, post #63

Akcja jest cały czas. W którymś wątku na forum można pisać o swoich potrzebach. Może znajdzie się ktoś, kto zechce temat opisać. Na razie jest czym zapełnić numer drugi i widzę światełko w tunelu zapełniające numer trzeci (o ile autorzy wywiążą się z deklaracji). Tak więc, można napisać, że na pół roku w przód są teksty. Co nie znaczy, że należy spocząć na laurach. Cały czas czekamy na artykuły.
[#69] Re: Polskie Pismo Amigowe #1
Pieniądze wpłacone - czekam na dostawę.
[#70] Re: Polskie Pismo Amigowe #1

@mailman, post #54

Bredzisz jak potłuczony, nie grymaszę tylko decyduję co zrobić ze swoimi pieniędzmi, TA też kupiłem tylko jeden numer, bo reszta nie była dla mnie interesująca. Mam wspierać coś tylko dlatego, że coś jest amigowe? To dopiero "typowo amigowe"! Pozwól, że ja będę decydować na co przeznaczę swoje pieniądze a na co nie, nie wtrącaj się niepytany i nie próbuj mówić mi, że źle robie, próbując tym samym na siłę szukać ludków, którzy wesprą projekt. Ja od razu mówiłem, że mam w dupie czy coś jest papierowe czy nie, czy w kolorze czy czerni i bieli Treść ma być interesująca a nie to że wydano coś na papierze, czy że W OGÓLE WYDANO.. ja nie mogę.. Co za argumenty w ogóle...
[#71] Re: Polskie Pismo Amigowe #1

@Kokos, post #70

To po co w ogóle zabierasz głos, wypytujesz i, prawdę powiedziawszy, trolujesz, skoro nie jesteś (a tak sugeruje Twoja niegrzeczna wypowiedź) w żadnej mierze targetem dla pisma. Bijesz pianę tak dla zasady? Dlatego stwierdziłem, że jest to typowo polskie i typowo amigowe. Jeżeli coś mnie nie interesuje, to nie odwiedzam miejsc z tym związanych, bo po co mam szukać powodów do krytyki? No chyba, że szukasz konfrontacji tak jak właśnie to zrobiłeś. Jeżeli jestem związany z jakimś środowiskiem, interesuję się jakimś tematem, to nie cedzę przez durszlak. Oczywiście, możesz nie wyznawać reguły "na bezrybiu i rak ryba", możesz nie brać wszystkiego co amigowe - szanuję to, ale trochę przeginasz ze stękaniem typu "szkoda, że nie ma PDF-a z 5 PLN", szkoda, że nie wiem co jest w numerze, mam w dupie, czy jest takie, czy śmakie.
[#72] Re: Polskie Pismo Amigowe #1

@mailman, post #71

mailman, troszkę się zapędziłeś w tych swoich rozważaniach.

1. zapytałem o pozycje w spisie tresci - bo bylem ciekaw o czym sa
2. ty mi na to ze powinienem kupic pismo
3. ja ci na to ze wlasnie szukam powodu do kupna pisma
4. ty mi na to bierz co ci daja i nie marudź
5. ja ci na to ze nie kupuje wszystkiego jak leci
6. ty mi na to ze moje wypowiedzi sa z dupy i typowo trollerskie

WTF??!

ps. no i ty nie cedzisz a ja cedze. mamy 2 rozne podejscia i zadne z nich nie jest zle. to prywatna preferencja, do ktorej nic nikomu. natomiast twoje naklanianie do kupna pisma staje sie zalosne i tyle w temacie.

co do pdf-a za 5 zl, to jest to dla mnie bardzo wygodna rzecz. place 5 zl czyli nic, dostaje pismo, moge przejrzeć i nie przejmować się, że tylko 5% artykułów mnie interesuje. Co do trudnosci wydania takiego PDF-a to kompletnie nie widze problemu. czekacie az sprzedaż nakladu papierowego stanie, wtedy konwertujecie dokument ktory poszedl do drukarni na PDF, wystawiacie za 5 zl i traktujecie to jak dobrowolna forme wsparcia i sie nie przejmujecie piractwem wsrod amigowskiego dziennikarstwa bo problem wielkosci igly robicie niewiadomo jakiej rangi. moim zdaniem wyrzucenie pdf-a za jakis czas to jest ŻADEN problem. ŻADEN.

Zacznij mailman trzeźwo myśleć, bo az zal dupe sciska.
[#73] Re: Polskie Pismo Amigowe #1

@Kokos, post #72

Spokój panowie, bo będę musiał wyjąć mój moderatorski świet[l]ny miecz! Po pierwsze, w kraju mamy demokrację i wolność słowa, zatem wolno każdemu napisać, że pismo PPA go nie interesuje, ba jest nudne i w ogóle na drzewo. Co więcej każdemu wolno PPA nie kupić, tak samo, jak każdemu wolno kupić.

To tyle wstępu, a teraz przejdę do rzeczy. Dyskusję o ściskaniu sobie dup proszę przenieść do HydeParku, bo tam jest jej miejsce, biorąc pod uwagę aktualny jej poziom i tematykę. Tu możemy pogadać o piśmie PPA. Co do PDF-a to wszem i wobec wiadomo, że takowy pojawi się 15 grudnia 2010 za darmo do ściągnięcia. Zgadzamy się więc, że wypuszczenie PDF-a za jakiś czas to nie jest żaden problem. Natomiast co ciekawe, sprzedaż papierowych numerów, wnioskując po TA PL spada bardzo wolno. Zamówienia przychodzą do tej pory. W przypadku PPA skróciliśmy niejako ten czas do roku. Oczywiście po wypuszczeniu PDF-a, nadal będzie można zakupić egzemplarz wydrukowany, jeżeli ktoś woli.

Pojawił się również pomysł sprzedawania wersji elektronicznej od razu z wersją papierową. Nie jest prawdą, że od razu postanowiliśmy spuścić ten pomysł w klozecie. Z tym, że, na pewno nie przy numerze pierwszym. Nie można zmieniać reguł w czasie gry, zwolenników zakupu PDF-a zapytuję, co zrobić z osobami, które powiedzą "jakby było wiadomo, że będzie PDF, to byśmy nie kupili papieru". Może Kokos wyrówna im różnicę w cenie z własnej kieszeni?

Co do tzw. piracenia. Wiadomo, że jak się ktoś uprze to i tak zrobi kopię. Chociażby skanując papierowe pismo. Oczywiście jakość takowej kopii jest dyskusyjna, ale niektórym nie zależy na jakości. Nie żyjemy jako redakcja złudzeniami, że da się zapobiec wszelkim kopiom. Nie jest to też naszym celem, bo to walka z wiatrakami. Jeżeli chodzi o zabezpieczenie samego PDF-a, to można oczywiście zastosować hasło, bo jeżeli chodzi o ograniczenia druku i kopiowania to bardzo łatwo można je obejść używając innego programu niż Adobe Reader. Tak czy inaczej o sprzedaży wersji elektronicznej przyszłych numerów możemy podyskutować. Tylko bez epitetów i porównań proszę.
[#74] Re: Polskie Pismo Amigowe #1

@Grzegorz Kraszewski, post #73

No to może spróbować jakąś syntezę:
najpierw pojawia się wersja papierowa (i będzie dostępna przez cały czas) za 19 zł, po np. dwóch miesiącach pojawia się płatna wersja pdf za 5 zł (pdf byłyby w jakiś niewidoczny sposób znakowane, co by "dobroczyńcę innych" można wyśledzić i wynagrodzić np. utrudnieniami w dostępie do kolejnych wersji płatnych), a po roku darmowy pdf dla każdego chętnego.
[#75] Re: Polskie Pismo Amigowe #1

@wali7, post #74

Słuchaj Kokos Kupujesz auto czy gazetę ?
Jest to jedyne pismo w Polsce Amigowe
Zapytaj się czy papier na którym jest to drukowane pochodzi z europy czy z USA
Czy po 12 latach pismo nie wyblaknie ? czy był robione jakieś testy ?
[#76] Re: Polskie Pismo Amigowe #1

@Kokos, post #72

Taka jest formuła pisma. To, że dla Ciebie interesującej treści jest 5% to Twoja decyzja czy dla tych 5% chcesz wydać 19zł czy nie. Autorzy artykułów sami zdecydowali, że chcą by ich teksty znalazły się tam, a nie na portalu, w internecie gdzie jest jeszcze wygodniej (dla mnie) niż w formie drukowanej czy jako dokument pdf.
Opis zawartości pisma znajduje się na podstronie magazyn.ppa.pl, osobno artykułów kupić nie można, można tylko w takim "zestawie", w takiej formule jakim jest czasopismo Polskie Pismo Amigowe.
[#77] Re: Polskie Pismo Amigowe #1

Zgadzam się z Krashanem - Vox populi, vox Dei. Jako że jest demokracja, wystarczyła większość głosów. Sam osobiście też głosowałem przeciwko wersji papierowej bo osłabia to merytorycznie portal (moim zdaniem). Te teksty mogły by dotrzeć do znacznie większej liczby czytelników. Jako że prenumeruję elektronicznie wiele pism o różnej tematyce, mogę powiedzieć, że tendencja na świecie jest wręcz odwrotna - przechodzi się na formę elektroniczną (za kupno pisma w formie elektronicznej zniżki często dochodzą do 80%!). Pomijam już fakt aktualności (cały świat Amigi jest obecnie mało aktualny, tutaj w tej chwili istotna jest treść). Pewnie jak będę w kraju to zakupię pismo z ciekawości. Zabawa z przelewami z zagranicy odpada (czas i kwestia kosztów). Podobnie jak ganianie kogoś po bankach aby zrobił to za mnie. PAYPAL by załatwił świetnie sprawę, ale chyba nie ma takiej możliwośći. Zresztą może ktoś dajmy na to np. na Execu zrobi recenzję pisma?

Ostatnia edycja: 17.12.09 12:10:06
[#78] Re: Polskie Pismo Amigowe #1

Zgadzam się w całej rozciągłości. Nie wiedziałem, też że pismo w końcu pojawi się w PDF, myślałem, że cała ta rozmowa dotyczy właśnie namówienia Was na późniejszy PDF, a artykuły miały pierwotnie w PPA pojawić się w odpowiednich działach jak to miało miejsce wcześniej. Teraz już jasne.
[#79] Re: Polskie Pismo Amigowe #1

@Dorian3d, post #75

Powiedź mi jaki w/g Ciebie powinienem wyciągnąć wniosek z tego, że jest to jedyne pismo amigowe w Polsce... że psim obowiązkiem każdego, kto jest zarejestrowany na portalu jest nabycie takiego pisma niezależnie od zawartych w nim tematów?
[#80] Re: Polskie Pismo Amigowe #1

@grxmrx, post #76

No i ja to rozumiem, zgadzam się i moim zdaniem jest to fair. Ale na boga, nie piętnujcie mnie za moje podjęte decyzje i opinie, bo wychodzi na to, że część z Was uważa, że w ogóle nie powinienem wybrzydzać i komentować, tylko kupować jak leci - i to mnie przeraża..
[#81] Re: Polskie Pismo Amigowe #1

@Kokos, post #80

Jest już taki jeden, co namawia do kupowania sprzętu za grubą kasę bo jest to jedyny amigowy sprzęt, a wszyscy którzy kupują coś z inne półki i nie pod najnowszego AmigaOS 4.x to zdrajcy. Widać wpływy swoje robią.
[#82] Re: Polskie Pismo Amigowe #1

@Deftronic/..., post #77

Wiesz, ja też jednak lubię uczucie posiadanie amigowskiego pisma w formie papieru i to w wersji kolorowej! Wow! Ale jednak treść ma dla mnie ogromne znaczenie. No spójżmy na spis treści i moje rozumowanie..

* Aktualności
o Przegląd najważniejszych amigowych aktualności
// dział bez sensu, mam to na ppa.pl - dziekuję, postoję

* Artykuły
o Obniżamy temperaturę w desktopie
// mam Maca Mini, nie mam z tym problemu - nie dotyczy, nie interesuje mnie zbytnio

o CRC32, czyli pliki pod kontrolą
// what? opis biblioteki? nie dziekuję, mam mana do takich poleceń w linuksie, a pod MOS-em raczej nie używam. Temat dla mnie lekko z dupy. Coś jak instrukcja do notepad.exe

o Efika w praktyce - część 1
// eee.. efika dla mnie to sprzęt dziwny trochę. sprzęt niby jak typowa maszyna przemysłowa, a zarzucają jej system desktopowy i na dodatek amigowski, a sprzęt sprawia ze system wręcz się na nim dusi z braku zasobów. raczej taki artek by mnie nie zainteresował, choć sam wpis w spisie treści dosyć ogólny i może być o wszystkim.. anyway mam maca mini, efika mnie nie interesuje za bardzo..

* Recenzje
o Stellarium

// och dzizas... nie no fajny program, miejscami efektowny, ale napatrzyłem sie juz na to na kazdym party amigowym i styknie. ;)

* Poradniki i szkółki
o Amiga Audio - część 1
// no i tu przyznam ze to jest interesujace! przeczytalbym ze smakiem.

o PHP, Apache, VIM i AmigaOS 4
// pomysl AAMP jest dla mnie trochę dziwny, ale sztuka dla sztuki może byc interesujace. ja jednak znam dosyc dobrze to srodowisko i podejrzewam, że konfiguracja nie rozni sie niczym szczegolnym od srodowkiska znanego z LAMP. Tak wiec bardzo srednio mnie to interesuje..

o Instalacja AmigaOS 4.0 na Amidze 4000 - część 1
// ile już widzialem skrinszotów z instalacji OS4 z podpisami i next, next, next? nie dziekuję..

* Publicystyka
o Komputer to brzmi dumnie
// lubie publicystykę, temat bardzo ogólny tak więc zależy kto pisze. Może bym zaryzykował, żeby przeczytać.

W sumie jak widzicie tylko 2 tematy mnie zainteresowały. I prosta kalkulacja w głowie. Wydać 20 zł za 2 artki, z których tylko jeden mnie interesuje, czy poczekać na PDF-a? Oczywiście, że poczekać na PDF-a! Nie pali się przecież, mogę poczekać.

Uwaga, ten post nie mial nikogo obrazić ino ukazać mój tok myślenia, przy przeglądaniu spisu treści PPA#1.
[#83] Re: Polskie Pismo Amigowe #1

@Deftronic/..., post #77

PAYPAL by załatwił świetnie sprawę, ale chyba nie ma takiej możliwośći.

Oczywiście, że jest taka możliwość. Można puścić kasę na moje paypalowe konto (krashan at teleinfo pb edu pl), jedna osoba już w ten sposób zapłaciła. Trzeba tylko dodać sumę pobieraną przez PayPala jako prowizję (jest to 2,9% + 80 gr, a więc około 1,50 zł) oraz różnicę kosztów wysyłki do Polski i za granicę. Dla Europy i Stanów Zjednoczonych różnica ta wynosi 1,30 zł, przy przesyłce ekonomicznej jednego egzemplarza.
[#84] Re: Polskie Pismo Amigowe #1

@Kokos, post #82

Bana dla tego pana!
[#85] Re: Polskie Pismo Amigowe #1

@Kokos, post #82

Jeżeli chodzi o to, który artykuł jest dla kogo interesujący, dyskutować nie ma co. Wiadomo, że każdy ma inne zainteresowania, zapewne wiele osób nie będzie zainteresowanych całą treścią pisma. Natomiast dla Kokosa mam propozycję, może jakiś interesujący i cięty felieton napiszesz do PPA? Polemika idzie Ci znakomicie, styl i argumentacja na poziomie...
[#86] Re: Polskie Pismo Amigowe #1

@Grzegorz Kraszewski, post #85

Wszystko fajnie tylko na jaki temat? ;]
[#87] Re: Polskie Pismo Amigowe #1

@Grzegorz Kraszewski, post #25

Ludzie to nie kosztuje 100 zł aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
Cały bajer polega na tym że to jest gazeta !!!!!!!!
Nie czujesz klimatu
Najlepiej żeby było to w pdf za 50 groszy !!!!!
Tu masz w pdf
http://www.ppa.pl/programy.html za darmo

[#88] Re: Polskie Pismo Amigowe #1

@Kokos, post #86

Jak to na jaki? "Dlaczego Polskie Pismo Amigowe jest nieciekawe i co zrobić, żeby było ciekawsze?"
[#89] Re: Polskie Pismo Amigowe #1

@Dorian3d, post #87

Jak nie 100 pln to kup mi proszę. Przecież to nie problem, to nie 100 pln, prawda? A ja będę wdzięczny. :) I amigę Pan wesprzesz. ;)
[#90] Re: Polskie Pismo Amigowe #1

@GumBoy, post #84

Bana dla tego pana!

Proszę nie offtopicować, bo kto banem wojuje, ten od bana ginie.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem