Komentowana treść: Polskie Pismo Amigowe #1
[#121] Re: Polskie Pismo Amigowe #1

@MarX, post #119

Ale MarX, ja się cieszę że chłopaki próbują, jednak nie jestem takim entuzjastą jak Wy i są osoby, którym ewidentnie to przeszkadza ("jak on tak może??") i to oni powinni wcisnąć na luz. Serio. :)
[#122] Re: Polskie Pismo Amigowe #1

@Grzegorz Kraszewski, post #120

Jak już pisałem 10,000x - to są moje przewidywania i nie ukrywam zdania, że raczej się sprawdzi.

Oczywiście jak już dostane w łapy PPA#1, nastąpi ta konstruktywna krytyka. :)
[#123] Re: Polskie Pismo Amigowe #1

@Kokos, post #117

Mam nadzieje ze do drugiego numeru coś napiszesz ?
[#124] Re: Polskie Pismo Amigowe #1

@Kokos, post #122

Pieprzysz Kokos jak potluczony za przeproszeniem. Skoncz juz.

Proszę powściągnąć trochę język i zachować minimalną kulturę na forum. Na razie tylko zwracam uwagę.

moderator
[#125] Re: Polskie Pismo Amigowe #1

@Drako^lM, post #123

Drako, przeczytaj najpierw co napisałem.
[#126] Re: Polskie Pismo Amigowe #1

@Drako^lM, post #123

Mam nadzieje ze do drugiego numeru coś napiszesz?

Kokos przyjął postawę kontestatora. Wychodzi z założenia, że do krytyki uprawnia go li tylko wolność słowa. Nikt mu nie zabrania, ale w wielu środowiskach tacy ludzie sami się spychają na margines. W środowisku naukowym na przykład krytyka, nieraz bardzo ostra, jest zjawiskiem normalnym. Jednak krytykujący powinien spełniać przynajmniej jedno z 3 kryteriów:

1. Pokazać własny dorobek, co w temacie sam osiągnął.
2. Ewidentnie wykazać krytykowanemu błędy i niedoróbki.
3. Pokazać jak można zrobić lepiej to, co krytykuje.

Póki co Kokos nie spełnił żadnego kryterium. Dlatego na razie warto potraktować jego krytykę z lekkim przymrużeniem oka. W dodatku, co widać, tematyka pierwszego numeru zdecydowanie nie trafia w jego krąg zainteresowań. O wiele łatwiej przychodzi krytykować (nawet niesłusznie) coś, czego się nie lubi, czy nie ma ochoty czytać, niż coś, co się lubi i uważa za dobre. Na to też biorę poprawkę.
[#127] Re: Polskie Pismo Amigowe #1

@Grzegorz Kraszewski, post #126

I taka postawa mi się bardzo podoba i wielu z Was powinno wziąć przykład z Krashana - "warto potraktować jego krytykę z lekkim przymrużeniem oka".

Oczywiście jak już, będę mieć numer w łapach to wypowiem się w punktach 2 i 3.

Natomiast jeśli idzie o punkt 1 to nie jestem przekonany czy to konieczny warunek. Jednak jak kogoś to bardzo interesuje.. google -> kokos, gameranking, blog, journal, podtext, prisoner of whites, active rock show, recenzje, artykuły, newsy, testy, publicystyka, piosenki, teksty, komiksy

..coś tam pewnie się zachowało..

Ostatnia edycja: 18.12.09 13:00:26
[#128] Re: Polskie Pismo Amigowe #1
To co z tym PDFem?
[#129] Re: Polskie Pismo Amigowe #1

@Santon, post #128

To co z tym PDFem?

Będzie dostępny rok po wydaniu pierwszego numeru PPA czyli 15.12.2010
[#130] Re: Polskie Pismo Amigowe #1

@Grzegorz Kraszewski, post #126

Krashan, a powiedz mi jak w ogóle wyszły kolory bo z tego co dowiedziałem się od Sebastiana (Mailmana), Ty zajmowałeś się drukiem. Jedna rzecz mnie niezmiernie interesuje - jak wyliczyć koszt druku jednego egzemplarza - jeżeli drukujecie to metodą chałupniczą? (Proszę się sformułowania tego nie obrazić, nie mam tu nic złego na myśli). Cieszę się bardzo, że wyszedł PPA i czekam na numer dla współtworzących ;). Mam nadzieję, że historia graficzna, którą zrobiłem specjalnie dla magazynu wyszła przy druku znakomicie. Każdy z tych kadrów to tak naprawdę kartka A3 zrobiona pastelami więc mam nadzieję, że druk w PPA oddaje obraz tego, co zrobiłem pomijając kwestie kalibracji skanera czy monitora, na którym przygotowywałem planszę. Dzięki za wspaniałą możliwość pracy nad czymś interesującym - pomysł interakcji z czytelnikami, do którego to pomysłu coś wygłówkowałem - nie mam pojęcia od kogo wyszedł, ale Sebastian mi to zaproponował i naprawdę jest to niezła przygoda z robieniem czegoś takiego - czekam więc na ankietę od czytelników by narysować dalszy rozwój wydarzeń.

OK
[#131] Re: Polskie Pismo Amigowe #1
A ja za nic mam flamewary, zakupiłem i z niecierpliwością oczekuję przesyłki! Dzięki wielkie autorom! Oby tak dalej!
Muszę przyznać, że skutecznie całym zajściem poprawiliście mój humor! :D
[#132] Re: Polskie Pismo Amigowe #1

@BagoZonde, post #130

jak wyliczyć koszt druku jednego egzemplarza

To proste, ja nie drukuję w domu na jakiejś małej drukarce. Jako że pracuję między innymi w firmie sprzedającej kserokopiarki i duże drukarki laserowe, mam dojście do sprzętu odpowiedniej klasy. Cenę druku ustaliłem po prostu z szefem, zrobił kalkulację i tyle. Co do metody chałupniczej - aktualnie PPA jest drukowane na sprzęcie Ricoh Aficio 3260C. Dla tych, którym się nie chce googlać: maszyna robi 45 stron A4 w pełnym kolorze na minutę, druk dwustronny formatu A3 (tak jest drukowana nasza gazeta), 600 dpi rozdzielczości rzeczywistej. Drukareczka waży około 280 kg . Kosztuje tyle co nowy samochód klasy średniej dobrej marki. W środku ma 1,25 GB pamięci i 320 GB dysk twardy. I tak dalej, szczegółami technicznymi nie będę zanudzał.

powiedz mi jak w ogóle wyszły kolory

Porównać mogłem jedynie z źródłowym obrazkiem, bo oryginału papierowego nie widziałem. Wyszły dobrze, oczywiście wiadomo, że monitor ma jakieś odwzorowanie kolorów, niekoniecznie idealne, podobnie drukarka. Rozdzielczość jest moim zdaniem w porządku, "H 82 109" można spokojnie z rejestracji odczytać. Piksele w czcionce użytej do dymków też liczyć można bez przeszkód, może coś gładszego następnym razem, chyba, że taki jest zamysł artystyczny. Cieniowania i przejścia tonalne są płynne. Zresztą sam zobaczysz niedługo...
[#133] Re: Polskie Pismo Amigowe #1

@BagoZonde, post #130

Hym... mnie tez się wydaje patrząc na zdjęcie okładki udostępnionej na PPA ze są pastelowe. Ale nie to zwróciło moja uwagę najbardziej.

Patrząc na okładkę zastanowiłem się nad jedna rzeczą - czy nie można jakoś fajnego loga wymyślić i wkomponować w okładkę zamiast napisu? Trochę mnie to jakoś razi, według mnie powinno być jakieś logo duże, niekoniecznie to z PPA, ale nawiązujące do całości...

Co o tym myślicie? Może jakaś ankieta na logo PPA-magazyn?
[#134] Re: Polskie Pismo Amigowe #1

@c3h6, post #133

W kwestii logo/tytułu, jakoś nie było specjalnego pomysłu. Aby nie blokować wydania numeru, zostało wybrane to, co mieliśmy. Może nie jest to ideał, ale jeżeli ktoś posiada jakieś pomysły w tej kwestii, to z chęcią przyjmiemy nie tyle propozycje, co gotowe grafiki.
[#135] Re: Polskie Pismo Amigowe #1

@mailman, post #134

To bardzo dobra nowina.
Wiec proponuje zrobić jakiś "konkurs", niech ludzie nadsyłają własne propozycje a później wybierze się droga glosowania najlepszy projekt. Coś jak glosowanie w sprawie tytułu. Sam chętnie podeślę własne propozycje.
[#136] Re: Polskie Pismo Amigowe #1

@c3h6, post #135

Gdyby ktoś chciał nadesłać propozycje - żeby nadawały się do druku, powinny być albo w formacie wektorowym (np. SVG), albo bitmapy minimum 300 dpi i wyłącznie w formatach bezstratnych, JPEG odpada.
[#137] Re: Polskie Pismo Amigowe #1

@Grzegorz Kraszewski, post #132

No to bardzo dobry sprzęt do drukowania :). Nie mam więcej pytań :).

Sam wykonałem próbne wydruki przed przysłaniem do Was i rzeczywiście czcionka jest pikselowata lekko ale bardzo lekko (to Courier dziewiątka pkt). Nie było to moim zamierzeniem i chciałem po prostu wykonać tą planszę w PDF tak jak zawsze to robię. Wtedy czcionkę można powiększać w nieskończoność i nadal jest ona pięknym wektorem ;). Ale dostałem inne wytyczne co do pliku wynikowego więc skazany zostałem na Photoshop. Wiesz może Krashan jak właśnie ową czcionkę wykonać w tym programie, żeby tych pikseli widać nie było? Trzymam się po prostu tych 300DPI, co do czcionki zaś może lekki blur by pomógł, czy antialiasing (o którym nie mam pojęcia pod Photoshop). Zawsze po prostu wrzucam do PDF stąd moja niewiedza.

Jak dostanę w swoje ręce numer, powiem jak to wyszło. Sprawa kolorów to mój osobisty mankament. Staram się być perfekcjonistą wykonując kolory na papierze - i jeśli nie zobaczę jakiś "smaczków" ślina po zeskanowaniu, albo mają inny odcień "niż autor miał na myśli" - jest to gorycz WIELKA. Muszę sobie z tym radzić kilka razy w tygodniu tak więc wypracowałem sobie system życia z tymi przekłamaniami i czuję się z tym zupełnie jak w polskiej polityce ;). Same przekłamania! A zamiast kalibracji to najlepiej jakiś dobry kaliber by się przydał ;). Generalnie to co wydrukowałem w próbnym wydruku odpowiadało oryginałowi, kilka tonów tylko podkręciłem. Mam nadzieję, że ta historia graficzna się podoba i jest ładnym zamknięciem dla merytoryki całego numeru. Starałem się!!

dobre wibracje
[#138] Re: Polskie Pismo Amigowe #1

@BagoZonde, post #137

Wiesz może Krashan jak właśnie ową czcionkę wykonać w tym programie

W Photoshopie nie mam pojęcia, nie mam tego programu. Ja bym to zrobił w InkScape. Wrzuciłbym bitmapę jako obiekt, nałożył napisy dowolną czcionką wektorową (można też zrobić w tym programie dymki, także półprzezroczyste), a następnie zaznaczył wszystko i zgrał zaznaczenie do bitmapy w rozdzielczości 300 dpi. Wygładzanie czcionek masz z automatu.
[#139] Re: Polskie Pismo Amigowe #1
News o Polskim Pismie Amigowym pojawił się w serwisie OSNews.pl. Zachęcam do "plusowania".
[#140] Re: Polskie Pismo Amigowe #1

@BagoZonde, post #137

Wiesz może Krashan jak właśnie ową czcionkę wykonać w tym programie, żeby tych pikseli widać nie było?

Przy zapisie projektu w PS jako PDF, zanzacz sobie "dołącz dane wektorowe / użyj krzywych dla tekstu" i będziesz miał ładne, wygładzone czcionki na wydruku.
[#141] Re: Polskie Pismo Amigowe #1

@slay, post #140

Tylko że on zapisuje projekt jako bitmapę, a nie PDF.
[#142] Re: Polskie Pismo Amigowe #1

@Grzegorz Kraszewski, post #139

Plusnąłem.
[#143] Re: Polskie Pismo Amigowe #1

@Grzegorz Kraszewski, post #141

Z kolei ja nie znam programu InkScape ;). Składam w Quark Xpress 8, gdybyście składali w tym programie, to przesłałbym po prostu *.qxp ale domniemywam, że składaliście to w InkScape etc.

Sprawa jest zawiła trochę, a na pewno jest na to jakieś proste rozwiązanie, generalnie czcionka musi być cały czas wektorem a do tego używam PDF. No ale tekst w samym magazynie jest na pewno drukowany z wektorowego.
[#144] Re: Polskie Pismo Amigowe #1

@BagoZonde, post #143

Składamy w Open Office. Programy komercyjne odpadają z oczywistych względów. Tekst w magazynie jest oczywiście wektorowy, ale rozwiązanie, jakie zaproponowałem, to było wkomponowanie wygładzanego tekstu w bitmapę. A InkScape nie jest programem do składu, tylko do tworzenia i edycji grafiki wektorowej. Gdybyś chciał mieć faktycznie wektorowy tekst, po prostu podeślij teksty do wstawienia w dymki i powiedz jaką czcionką... PDF jest formatem "niewstawialnym" w dokument OOffce, więc odpada.
[#145] Re: Polskie Pismo Amigowe #1

@Grzegorz Kraszewski, post #144

Może chodziło mu nie o InkScape, a o program Scribus (w kontekście składu;).

po chwili: ech, sam się pogubiłem, zignorujcie mój komentarz ;)

[#146] Re: Polskie Pismo Amigowe #1

@Grzegorz Kraszewski, post #144

No właśnie PDF to wyjściówka, nic z tym nie da rady zrobić dalej. Generalnie pozostaje więc tak jak mówisz - zlecenie wpisania tekstu przez osobę odpowiedzialną za skład, w tym przypadku o Tobie mowa ;). Chmurki sobie komponuję do tekstu, ustawiam, po czym tekst kasuję i wysyłam taką bitmapę: "zróbcie Courier 9, w centrze"!
[#147] Re: Polskie Pismo Amigowe #1

@BagoZonde, post #146

Ale po co tyle kombinatoryki? Przecież Photoshop ma cztery poziomy antialiasingu wstawianego tekstu. Opcje AA masz na pasku na prawo od wielkości wstawianej czcionki. Do wyboru "brak, twarde, ostre, mocne, miękkie". No, chyba że jakiejś dziwnej/starej wersji PS używasz. Ale ZTCW nawet 4.0.1 ma antialias tekstu (zaraz sprawdzę pod Bazylem).

A! No chyba, że plik nie jest w RGB, tylko "kolory indeksowane". Wtedy antialias tekstu nie wyjdzie.
[#148] Re: Polskie Pismo Amigowe #1

@grxmrx, post #145

czy zalapie sie jeszcze na numerek :) ?
jaki naklad jest tego pisma ?
[#149] Re: Polskie Pismo Amigowe #1

@HOŁDYS, post #148

Nakład jest nieograniczony. Są chętni to się drukuje.
[#150] Re: Polskie Pismo Amigowe #1

@recedent, post #147

No było na miękkim oczywiście ustawione i RGB pod Photoshop, a i tak lekki pixel jest zauważalny.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem