Komentowana treść: Ambitne plany Hyperionu i MorphOS Teamu na przyszły rok
[#61] Re: Ambitne plany Hyperionu i MorphOS Teamu na przyszły rok

@Valwit, post #60

Niszowy? Mi się wydaje, że to kolejny krok ku rychłej supremacji może być.
[#62] Re: Ambitne plany Hyperionu i MorphOS Teamu na przyszły rok

@GumBoy, post #61

Już zaczyna się urabianie amigowców "tanie to nie będzie, ale trzeba kupić, żeby wesprzeć Amigę". Po raz kolejny nabijanie w butelkę. Po raz kolejny wzbogacą się na tym jedynie hochsztaplerzy pokroju Hermansa.
[#63] Re: Ambitne plany Hyperionu i MorphOS Teamu na przyszły rok

@Grzegorz Kraszewski, post #62

Ja już odkładam na powerbooka, żeby wesprzeć MorphOS Team. Nawet nie musieli mnie urabiać ;)
[#64] Re: Ambitne plany Hyperionu i MorphOS Teamu na przyszły rok

Amiga jak na razie powinna być oprogramowaniem, dlatego ważne dla mnie jest, że mogę (w pewnym sensie) używać jej na Macu Mini (a nie długo też na innych). Gdyby wyszła wersja na Xbox 360 byłby to najszybszy amigowy sprzęt.
Jak widzę kłotnie - my jesteśmy bardziej Amigowi bo mamy AOS4 a wy tylko "podróbkę" MOS 2.4 to mnie skręca. Wszyscy którzy używają tych systemów nie chcą zrywać z Amigą, najromantyczniejszym komputerem jaki powstał.
Nie wiem czy to będzie nowa płyta czy coś innego. Ważne, że coś się dzieje i życzę Hyperionowi i MOS Team w Nowym Roku samych sukcesów (na chwałę przyszłej Amigi) , a nam jak najwięcej programów (w tym jak najlepszej przeglądarki internetowej).
[#65] Re: Ambitne plany Hyperionu i MorphOS Teamu na przyszły rok

@pampers, post #63

Dowcip polega na tym, że kupujesz sprzęt za jego realną cenę. W cenie sprzętu nie ma wliczonego haraczu za "amigowość". MorphOS jest na tyle dobrym systemem, że broni się sam, nie potrzebuje "jedynie słusznego sprzętu" za chore pieniądze z dorobioną ideologią wspierania kogokolwiek.
[#66] Re: Ambitne plany Hyperionu i MorphOS Teamu na przyszły rok

@Grzegorz Kraszewski, post #65

Najlepsze jest to że PowerBooki tanieją i teraz za sensowne pieniądze można zdobyć już całkiem mocną maszynkę. Jeszcze tylko mała zniżka na MorphOS 3.0 i będzie git ;)
[#67] Re: Ambitne plany Hyperionu i MorphOS Teamu na przyszły rok
http://www.a-eon.com/gfx/tease.jpg
[#68] Re: Ambitne plany Hyperionu i MorphOS Teamu na przyszły rok

@pampers, post #63

Zastanawiam się czy wersja 3.0 obsłuży radeony 9700 128 mb , które są w najmocniejszej wersji powerbooka z g4?
[#69] Re: Ambitne plany Hyperionu i MorphOS Teamu na przyszły rok

@grxmrx, post #67

ta pamięci po obu stronach wyglądają troche dziwnie, poza tym brak seriala i równoległego, ale płyta ok
[#70] Re: Ambitne plany Hyperionu i MorphOS Teamu na przyszły rok

@grxmrx, post #67

Ciekawe jaki procesor tam się ukrywa? I ciekaw jestem reakcji niektórych gdyby się okazało, że jest x86? Mam nadzieję, że jednak jest PPC.
[#71] Re: Ambitne plany Hyperionu i MorphOS Teamu na przyszły rok

@Ender, post #68

Filmik powstał właśnie na takiej maszynie (PowerBook G4 Alu 1.67GHz, R9700 128mb)
[#72] Re: Ambitne plany Hyperionu i MorphOS Teamu na przyszły rok

@Jacek Piszczek, post #71

Super OK
[#73] Re: Ambitne plany Hyperionu i MorphOS Teamu na przyszły rok

@Jacek Piszczek, post #71

No, to taki sprzecik jak moj, oby sie nie rozpadl w szafie
[#74] Re: Ambitne plany Hyperionu i MorphOS Teamu na przyszły rok

Już zaczyna się urabianie amigowców "tanie to nie będzie, ale trzeba kupić, żeby wesprzeć Amigę".

Najbardziej do wspierania nawoływać znowu będą Ci, którzy sami sprzętu pewnie nie kupią i historia zatoczy koło.
A cała batalia w sądzie mogła się toczyć celowo, żeby podnieść sentymentalną wartość sprzętu okupionego heroiczną walką o swoje na wokandach.
[#75] Re: Ambitne plany Hyperionu i MorphOS Teamu na przyszły rok
No teraz to juz naprawde robi sie super ciekawie :D
[#76] Re: Ambitne plany Hyperionu i MorphOS Teamu na przyszły rok

@rzookol, post #69

serial i LPT moze byc na "pinach" za USB,
[#77] Re: Ambitne plany Hyperionu i MorphOS Teamu na przyszły rok

@Norbert, post #76

http://www.a-eon.com/gfx/hidden.png
[#78] Re: Ambitne plany Hyperionu i MorphOS Teamu na przyszły rok

@grxmrx, post #67

z wrozenia z obrazka :

3 x Pelnowymiarowe gniazdo PCI-e (8-16x ?) , 2x PCi-e 1x , 2x PCI, Kodek 7.1 , optyczne audio , 8 x USB , 1x LAN , 4 Gniazda ddr (2 ?) , 4 x SATA , 1x IDE

obrazek "hiden.jpg" zas sugeruje 8x 25% =200% --> cos Dual Core

Ostatnia edycja: 03.01.10 13:54:00
[#79] Re: Ambitne plany Hyperionu i MorphOS Teamu na przyszły rok

@DRACOX, post #78

Trzecie "szerokie" gniazdo PCIe to umieszczone obok siebie PCIe x1 oraz Xorro.
Płyta ma dwa pełne PCIe, które będą mogły pracować w konfiguracji x16 bądź x8/x8
[#80] Re: Ambitne plany Hyperionu i MorphOS Teamu na przyszły rok

@DRACOX, post #78

w plikach js sa ciekawe rzeczy.
swoja droga mam nadzieje ze ta akcja nie zakonczy sie tym co zwykle, czyli zdjeciem sprzetu wraz ze specyfikacja i podanym terminem w postaci "when it's done".

Ostatnia edycja: 03.01.10 14:21:00
[#81] Re: Ambitne plany Hyperionu i MorphOS Teamu na przyszły rok

@hakonwpz, post #80

to smutne, że wielu by chciało, aby wspomniany scenariusz się spełnił
[#82] Re: Ambitne plany Hyperionu i MorphOS Teamu na przyszły rok

@nimrod7, post #81

Zgadzam sić z tobą w całej rozciągłości.I dodam od siebie że portal miał być i jest jak myślć o Amidze z całym "inwentarzem" .Niestety niektórzy koledzy coś tu mieszają niefer . Bardzo dobrze że powstają dwie wersje systemu o identycznych korzeniach że poszerza sić powoli baza sprzćtowa i ta używana ale i być może nowa.Wiem że zostanć za te słowa zbesztany ale Grzegorz Kraszewski w swojej wypowiedzi trochć sić zapomniał powinien dostać łyk zimnej wody od moderatora . Ciesze sić że pomału cos sie rusza w naszym świadku jest system a nawet dwa jest sprzćt szkoda tylko że nie mam kasy aby to wszystko kupić i pobawić sić.
[#83] Re: Ambitne plany Hyperionu i MorphOS Teamu na przyszły rok

@Dziadziomiecio, post #82

W Twojej wypowiedzi ę zamieniane jest na ć, sprawdź czy w swoim profilu masz ustawione poprawne kodowanie (nie powinno być AmigaPL jeśli nie korzystasz z takiej mapy klawiatury).
[#84] Re: Ambitne plany Hyperionu i MorphOS Teamu na przyszły rok

Grzegorz Kraszewski w swojej wypowiedzi trochę się zapomniał powinien dostać łyk zimnej wody od moderatora

Łykiem zimnej wody będzie opublikowanie specyfikacji oraz ceny nowego a-eona. Tyle, że raczej nie dla mnie. Miejmy nadzieję, że nie będziemy na to czekać do kwietnia. Na razie nie ma sensu dyskutować o kawałkach puzzla.
[#85] Re: Ambitne plany Hyperionu i MorphOS Teamu na przyszły rok

Niestety niektórzy koledzy coś tu mieszają niefer

Prawda jest taka, że na obu portalach są osoby, które krytykuja poczynania drugiej strony. Najlepiej, jeżeli zostanie się zaczepionym przez taką osobę na forum, to odpuścić, niech się cieszy watpliwą przewagą i pozornym sukcesem w dyskusji. Pozdrawiam Huberta z execa (zgodnie z Twoją sugestią nie wypowiadam się na Waszym forum, bo nie mam Amigi i AOS 4.x, liczę że czytasz ten post, bez zbędnej irytacji i też mnie pozdrawiasz).
[#86] Re: Ambitne plany Hyperionu i MorphOS Teamu na przyszły rok

Wiesz, przyganial kociol, garnkowi. Idz na exec i sprobuj im powiedziec cos, co nie jest im wygodne. Wrocisz skowyczac, z podkulonym ogonem

Btw. jestes osoba swieza w temacie amig zapewne. Poamigujesz z 10-15 lat to zobaczysz jak to jest:]

Ostatnia edycja: 03.01.10 17:35:23
[#87] Re: Ambitne plany Hyperionu i MorphOS Teamu na przyszły rok

@AmiChris, post #86

Każdy może, prawda, krytykować, a mam wrażenie, że dopuszczanie do krytyki panie to nikomu... Mmmm... Tak, nie... Nie podoba się. Więc dlatego z punktu mając na uwadze, że ewentualna krytyka może być, tak musimy zrobić, żeby tej krytyki nie było. Tylko aplauz i zaakceptowanie. Tych naszych prawda punktów, które stworzymy.

http://pl.wikiquote.org/wiki/Rejs

;)
[#88] Re: Ambitne plany Hyperionu i MorphOS Teamu na przyszły rok

@AmiChris, post #86

Trochć sie zagalopowałeś nie mam nic wspólnego z portalem exec.pl . Mam Amigć od 1991 roku własna kilka modeli przetrenowałem i trochć kasy na niej zarobiłem .A wiec trochć czasu minćło o k.. to już ładnych parć lat i może jest te twoje 15 przekroczone.
[#89] Re: Ambitne plany Hyperionu i MorphOS Teamu na przyszły rok

@grxmrx, post #83

Masz racje przepraszam mam przestawione ale czasem wchodzę na stronę z Amigi a czasem pc i zapominam o tym "drobiazgu".
[#90] Re: Ambitne plany Hyperionu i MorphOS Teamu na przyszły rok

@Dziadziomiecio, post #88

Alez ja nie mowie ze jestes z e*eca. Zaloguj sie tam i popisz, potem opowiedz nam swoje doswiadczenia. Wtedy zrozumiesz o co mi chodzilo.

Hmm, ciagle byles amigowcem przez te lata, czy teraz ci sie przypomnialo, z sentymentu?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem