Komentowana treść: Ambitne plany Hyperionu i MorphOS Teamu na przyszły rok
[#91] Re: Ambitne plany Hyperionu i MorphOS Teamu na przyszły rok

@AmiChris, post #90

A nawet jak mu się przypomniało to co? Sam się - AmiChris - zacietrzewiarz...

Idąc Twoim tropem mogę napisać - spróbuj być Amigowcem 18-20 lat to wtedy pogadamy. Co za bezsens.

Ostatnia edycja: 03.01.10 18:12:10
[#92] Re: Ambitne plany Hyperionu i MorphOS Teamu na przyszły rok

@Deftronic/..., post #91

Panowie wyluzujcie trochę. Co to za licytacje, kto był dłużej amigowcem. A jakie to ma znaczenie? Hyperion zaproponował jakiś sprzęt. Poczekajmy aż skonkretyzują ofertę, potem porozmawiamy o sprzęcie. Tymczasem nie ma o co bić piany.
[#93] Re: Ambitne plany Hyperionu i MorphOS Teamu na przyszły rok

@AmiChris, post #90

tu widzę nie trzeba wchodzić na execa, ani być z execa bo ppa nawrzuca na ppa. gdzie dwóch amigowców tam 5 opinii, awantury i obrażanie i nawet jeśli o nowym sprzęcie nic nie wiadomo to i tak jest do bani, źle.

ciekawi mnie czemu osoby niezainteresowane puzzlami wypowiedziały się najpierw w temacie mieszając kwestię z błotem, po czym udają bezstronność lub niezainteresowanie stwierdzając, że nie ma co dyskutować bo de facto nic nie wiadomo.

a prawda jest taka, że bez względu na to czy system jest czerwony czy niebieski, nie ma na niego oprogramowania, które skusiłoby przeciętnego użytkownika pc.
[#94] Re: Ambitne plany Hyperionu i MorphOS Teamu na przyszły rok

@Grzegorz Kraszewski, post #92

Panowie wyluzujcie trochę. Co to za licytacje, kto był dłużej amigowcem. A jakie to ma znaczenie?

Mi tego nie tłumacz, czytam te komentarze i oczom nie wierzę. AmiChris ile Ty masz lat, żeby takie gadki uskuteczniać?

p.s.
Ja odpadam...
[#95] Re: Ambitne plany Hyperionu i MorphOS Teamu na przyszły rok

@AmiChris, post #90

Nie jesteś osobą*, która może stwierdzić kto i wg jakich kryteriów jest czy może być, czy może mieć szanse być amigowcem ;)

*nie ma takiej osoby i nikt certyfikatów wystawiać nie może, inaczej byłaby to jakaś paranoja.

Widzę, im dłużej trwa ta układanka tym bardziej się gotuje ;)
[#96] Re: Ambitne plany Hyperionu i MorphOS Teamu na przyszły rok

@grxmrx, post #95

Widzę, im dłużej trwa ta układanka tym bardziej się gotuje

O to przecież między innymi chodzi przy takiej kampanii reklamowej.
[#97] Re: Ambitne plany Hyperionu i MorphOS Teamu na przyszły rok

@Deftronic/..., post #91

Heh, mowa jest o spolecznosci, o szefach amigi na przelomie tych lat i ich decyzjach wplywajacych na rozwoj amigi, a nie o latach jako wyznaczniku czegokolwiek.Ja bylem przez te lata z Amiga, nie wiem jak to jest z kolega, i o to mi chodzilo w kontekscie wspomnianych lat.

Aktualnie jedyna osoba mogaca powiedziec kto jest amigowcem lub nie ma ojciej redaktor [KB]

Ostatnia edycja: 03.01.10 19:05:15
[#98] Re: Ambitne plany Hyperionu i MorphOS Teamu na przyszły rok

@AmiChris, post #97

No akurat w tym momencie to tylko i wylacznie hyperion moze miec cokolwiek do powiedzenia w kwestii wizji przyszlosci amigi. Nikt inny albo nie ma do tego prawa albo ochoty czy mozliwosci. Zobaczymy co podyktuja.
[#99] Re: Ambitne plany Hyperionu i MorphOS Teamu na przyszły rok

@pawelini, post #98

Wizje to akurat może mieć każdy, nawet Ty czy ja, inna sprawa to realizacja tego. :)
Większość amigowców ma znacznie lepszą wizję niż to co nam oferują właściciele praw różnych, ale cóż zrobić...

A wracając do tematu, to chyba jest jakiś kolejny sprzęt pod linuksa, który gdzieś wynaleźli i chcą na tym system przeforsować.
Nie sądzę, że to ich autorskie dzieło.
Na co komu 2 sloty pci-e w Amidze?? Normalnych sterowników 3D nie ma do lepszych kart, a tu już w SLI się bawić chcą? Prościej jest takie coś oprogramować, że z 2 słabych kart SLI dać, zamiast sterów do jednej lepszej?
[#100] Re: Ambitne plany Hyperionu i MorphOS Teamu na przyszły rok

@SirLEO, post #99

wpadles na to ze na PCI-e sa nie tylko karty graficzne? , a pelnowymiarowe sloty x16 sa bardziej uniwersalne(wsadzisz do nich karte x1, x2,x4,x8 i x16 ..w druga strone ta sztuczka sie nie uda)? SLI to technologia nvidi , nie obsluguje jej nic poza chipsetami nvidi, wiec widzisz to odpada . crosfire tez odpada bo to technologia amd i wymaga chipsetu od nich . ale wyobraz sobie ze np mozesz wsadzic dwa radeony HD5 ... i pracowac na pulpicie skladajacym sie z 12 monitorow.. wpadles na to? wiele pecetowych plyt ma nawet 4 pelne sloty pci-e 16 , i wcale nie po to by wlozyc 4 karty .

Ostatnia edycja: 03.01.10 20:19:43

Ostatnia edycja: 03.01.10 20:20:33
[#101] Re: Ambitne plany Hyperionu i MorphOS Teamu na przyszły rok

@DRACOX, post #100

No tak, Radeony to CF, NV to chyba już takie moje zboczenie. Hi Mandi! ;)
A powiedz mi, kto w te sloty pcha coś innego poza kartemi graficznymi? Dużo znasz takich osób? Sieciówkę mam na płycie, muzyczną też... Dyski SSD? W Amigach? 4 SATA to już za mało i za wolne na standardy amigowe?
Radki HD 5xxx powiadasz, w Amidze, tak? Chciałbym to zobaczyć działające, szczerze.
[#102] Re: Ambitne plany Hyperionu i MorphOS Teamu na przyszły rok

@SirLEO, post #101

wyobraz sobie ze sa i tacy . pozatym na wiekszosci plyt pecetowych pomimo masy gniazd pci-e z polowy nie da sie skorzystac , ot np taka karta graficzna potrafi zaslonic 2 gniazda a do trzeciego uniemozliwic wlozenie czegokolwiek :)

obecnie na pcie masz dodatkowe lany ,wlany , karty tv,kontrolery firewire ,dodatkowe kontrolery sata ,ata , usb 3.0 , karty do zrzucania wideo , czy nawet dzwiekowki z wyzszej polki jak np XONAR DX

wiesz roznica pomiedzy radkami obecnie uzywanymi w amigach ,a tymi HD2-HD5 jest podstawowa . do tamtych radkow ATI nie udostepnialo dokumentacji . do nowych radeonow AMD-ATI regularnie udostepnia kolejne dokumentacje (pewnie o tym nie slyszales, ze zrobili sie tak bardziej ..OPEN).
[#103] Re: Ambitne plany Hyperionu i MorphOS Teamu na przyszły rok

@DRACOX, post #102

Wszystko ladnie pieknie ale Leo dobrze wspomnial. Jezeli oni dotad nie maja opengl, to jak moga miec stery do takich sprzetow.
No ale spoko, marzyc mozna kazdemu.
[#104] Re: Ambitne plany Hyperionu i MorphOS Teamu na przyszły rok

@AmiChris, post #103

Gdyby w a1200 nie bylo portu zegara to by nikt na niego karty muzycznej nie wymyslil. A kto sie nim interesowal w momencie premiery? Wszystko przyjdzie z czasem. Sterowniki sie napisze jesli beda potrzebne. Gdy sprzet jest zamkniety i czegos w nim brak to nie ma nawet o czym mowic. W tym momencie jest powod i cel. Gdyby rzeczywiscie udala sie tak wypasiona plyta to w naszych realiach bedzie w uzytku ile lat? No ile? Wieki.
[#105] Re: Ambitne plany Hyperionu i MorphOS Teamu na przyszły rok

@DRACOX, post #102

wyobraz sobie ze sa i tacy
Nie muszę sobie wyobrażać bo ja to wiem, pytałem ilu Ty znasz takich. Dzwiękówka z wyższej półki za 230zł?? Chyba z Xonarem D2 pomyliłeś, a ten jest na PCI zwykłe akurat. Po co komu tuner na PCI-E, skoro ma na PCI, wszystko co piszesz jest na zwykłe PCI, ale dla amigowców NIC z tego i tak nie wynika.

Ale pomijając nasze licytacje i wracając do amiświatka - sterowniki do tego *dodatkowego* osprzętu na PCI-E skąd?? Dla ilu osób? Prościej jest je napisać niż dla kart PCI? Te karty od dawna można wsadzić w sloty PCI dostępne dla Amig, zatem gdzie są jacyś posiadacze tych kart? Czyżbym ja aż tak daleko był w tyle?
[#106] Re: Ambitne plany Hyperionu i MorphOS Teamu na przyszły rok

@SirLEO, post #105

LINK
Xonar DX na pcie , kumpel ma takowego, D2 jest troche bogaciej wyposazone i na PCI (bez -e)

oprocz tego ma tez na pcie tuner hybrid DVB-t/analog , rowniez na pcie . oraz karte do zrzucania video , rowniez na pci-e

Teraz praktycznie wszystko wychodzi juz TYLKO na pci-e

Ostatnia edycja: 03.01.10 21:44:51
[#107] Re: Ambitne plany Hyperionu i MorphOS Teamu na przyszły rok

@DRACOX, post #106

Napisałeś wszystko to co wiem i to co sam wyżej napisałem, ale powiązania a amiświatkiem nie ruszyłeś wcale. :)

Dobra, z mojej strony koniec tego OT.
[#108] Re: Ambitne plany Hyperionu i MorphOS Teamu na przyszły rok

@pawelini, post #104

Wszystko sie zgadza, poza jednym: opengl byl potrzebny od zaraz i dotad go nie ma. Dlatego watpilbym w te nagle powstawanie sterownikow na nowe sprzety.
Hmm, ja tam nie wiem. Nie interesuje mnie w ogole ta plyta.
Czekam na mosa na pbooka ok, racja
[#109] Re: Ambitne plany Hyperionu i MorphOS Teamu na przyszły rok

@SirLEO, post #107

zostańmy wszyscy przy 68k ;) wyrzućcie swoje pegazy, eFiki, maki, samy w pudełkach od butów i mityczne powerbuki, w superfroga zagrajmy - A500 go wspiera, wspiera także Deluxe Paint, a DP rozkosznie korzysta z wszelakich możliwości sprzętu.

dyskusja jest jałowa i do czasu udostępnienia pełnej informacji o nowym produkcie - zarówno sprzętowym jak i softowym (uaktualnienie AOS --co z wielokorowością forbidową ?) - powinna być zamrożona, bo generuje tylko spory i skłóca Polaków, którzy i tak są skłóceni ponad światową przeciętność :) Amigowa rodzina, którą śledzę od 1992, a od 10 lat nie uczestnicząc w niej sprzętowo, plasuje się w czołówce waśni i sporów wśród Polaków, co stanowi nielada wyczyn w skali światowej.

dobra, może jednak zaognię offtopem, zastanawia mnie czy hochsztaplerstwem (to słowo padło w tym temacie), a może raczej swego rodzaju cwaniactwem nie jest oferowanie zapóźnionych systemów operacyjnych za koszmarny jak dla mnie szmal ?
[#110] Re: Ambitne plany Hyperionu i MorphOS Teamu na przyszły rok

@nimrod7, post #109

Czyż nie jest hochsztaplerstwem sprzedawanie starych znaczków pocztowych za koszmarny szmal, podczas gdy w każdym okienku na poczcie możesz kupić nowe, ładne i kolorowe? Masz inne hobby, to się nim zajmij. Nie masz, to sobie znajdź. Albo poczekaj, aż hochsztaplerom uda się wyskoczyć z działki systemów hobbystycznych.

P.S. MorphOSa możesz używać za darmo. Co prawda resetując komputer co 30 min, ale przyznasz, że cena przystępna.
[#111] Re: Ambitne plany Hyperionu i MorphOS Teamu na przyszły rok

@nimrod7, post #109

co do ceny systemow to mysle ze one kosztuja i tak mniej niz ilosc pracy wlozona przez programistow przez ich ilosc
[#112] Re: Ambitne plany Hyperionu i MorphOS Teamu na przyszły rok

@rzookol, post #111

kosztują być może mniej, ale otrzymujemy i tak produkt zapóźniony, jak retro gazetę za 19zł (bo i na retro nośniku, a i o retro sprawach) a co do znaczków - metafora nietrafiona
- suma sumarum (to wniosek z mojego poprzedniego postu) chodzi właśnie o hobby - jedni siedzą w Amiświatku z sentymentu i z sentymentu wykładają kasę, inni chcą być składnikiem pewnej odrębności, jeszcze innych przygnała ciekawość lub wszystko to razem wymieszane,
jest umowa, która mówi, że za hobby płacimy więcej bez względu na to czy jest nim sprzęt czy system operacyjny czy niegrywalna gra komputerowa rozwijana na niszowy system, dlatego też w mikro społeczności Amigowej mówienie o hochsztaplerstwie jest nie na miejscu :) (no dobrze - przynajmniej w kwestiach ambitnych planów hypermorphosa ;) a przeczytana ppa gazeta kurzy się u mnie na półce
[#113] Re: Ambitne plany Hyperionu i MorphOS Teamu na przyszły rok

@nimrod7, post #112

Czemu przyklad ze znaczkami nietrafiony? Dokladnie tak to wyglada. Za classic poweramige w fajnej konfiguracji ktos bez zbednego marudzenia da 5tys pln, chetnego dlugo nie trzeba by szukac. Ten sam zlom na wage jest warty mniejwiecej tyle co 386dx z zeszlego wieku czyli nic, wiecej pewnie kosztowala by jego utylizacja.
[#114] Re: Ambitne plany Hyperionu i MorphOS Teamu na przyszły rok

@nimrod7, post #112

wiesz, jeszcze jest niewielka grupa osób, które od prawie 20 lat korzystają z amigowego oprogramowania (na jakimkolwiek z systemow) i dopóki to oprogramowanie spełnia ich potrzeby to nie muszą korzystać z innych systemów, to nie sentyment tylko amipragmatyzm :)

niestety rozwój techniki ogranicza cały czas możliwości sprzętów/systemów. Jeszcze pare lat temu a1200 z ppc była dość fajna maszynka bo i linux dzialal i mp3 sie dalo posluchać i mniejsze filmy obejrzeć a także połazić po stronach przez ibrowse. Obecnie klasykowcom pozostało rulezowanie bo praktycznie nic więcej nowego nie są w stanie ze swoich sprzętów/systemów wykrzesać. MorphOS Team wybrał jedną drogą rozwoju sprzetowo/systemowego, Hyperion inną (na razie nie wiadomo jaką) ale celem tych dróg jest umożliwienie posiadaczom dostępu do nowszych technologii (np. glupich filmow hd) a nie rysowanie kółek z gradientem w dpaincie
[#115] Re: Ambitne plany Hyperionu i MorphOS Teamu na przyszły rok

@rzookol, post #114

(...) rysowanie kółek z gradientem w dpaincie

Bardzo spodobało mi się to stwierdzenie. Zapamiętam je i jak kiedyś będę coś pisał o Classicach to pozwolę sobie tego użyć razem z "Pograć w SuperFroga". :)
[#116] Re: Ambitne plany Hyperionu i MorphOS Teamu na przyszły rok

@nimrod7, post #112

dlatego też w mikro społeczności Amigowej mówienie o hochsztaplerstwie jest nie na miejscu

Jest jak najbardzie na miejscu kolego tyleż złośliwy, co niedoinformowany. Nie nazywam bynajmniej hochsztaplerstwem sprzedawania AmigaOS 4 czy też a-eona. Nazywam nim zachowania Bena Hermansa na przykład te sumarycznie ujęte tutaj, albo przykładowo podane tutaj.
[#117] Re: Ambitne plany Hyperionu i MorphOS Teamu na przyszły rok

@Grzegorz Kraszewski, post #116

W wypoweiedziach nie widze tu zadnego hosztaplerstwa - za to widze ze Hermans bezposrednio narazil sie "Motylkom" - i dlatego został hosztpalerem :) hehe dawno sie tak nie usmialem
[#118] Re: Ambitne plany Hyperionu i MorphOS Teamu na przyszły rok

@fibi, post #117

Gdyby ktoś raczył opluwać ciebie i to co robisz, rozgłaszając przy okazji bezczelne kłamstwa to ciekawe co byś wtedy powiedział?

Czy po przeczytaniu tego, co Krashan podał w linku (i uśmianiu się setnie) chciałbyś współpracować z tym człowiekiem, albo kupić firmowany przez niego hardware? Jeśli tak, to gratuluję optymizmu/naiwności.
[#119] Re: Ambitne plany Hyperionu i MorphOS Teamu na przyszły rok

@fibi, post #117

Czyli to, że człowiek opluwa czyjąś pracę, jest dla Ciebie śmieszne? Gratuluję i życzę miłego używania a-eona.
[#120] Re: Ambitne plany Hyperionu i MorphOS Teamu na przyszły rok

@fibi, post #117

Gosc lubi piwo , wiec chcac nie chcac musi byc "wporzo" :D

Ostatnia edycja: 04.01.10 10:17:12
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem