Komentowana treść: Ambitne plany Hyperionu i MorphOS Teamu na przyszły rok
[#121] Re: Ambitne plany Hyperionu i MorphOS Teamu na przyszły rok

@rzookol, post #114

Hyperion inną (na razie nie wiadomo jaką) ale celem tych dróg jest umożliwienie posiadaczom dostępu do nowszych technologii (np. glupich filmow hd)

Tylko głupie filmy HD można oglądać za 200 PLN na jakimś odtwarzaczu stacjonarnym. MP3 za 50 PLN. Znacznie bardziej w codziennym używaniu amisprzętów odczuwałbym brak browsera z pełną obsługa neta, flasha i javy. Brak jakiegoś wypasionego 3D też bym przebolał, bo od gier mam konsolę. Nawet kupując 3 różne bardzo dobre sprzęty do trzech różnych rzeczy wyrobię się poniżej ceny każdej nowej Amigi powstałej po 2000 roku. Hyperion powinien skupić się nie na multimediach których brak za grosze można obejść ciągle bez używania plugawych Windowsów, tylko na możliwości nieskrępowanego przeglądania WWW, czy obsłudze dobry kart GFX z co najmniej sensowną możliwością wykorzystania ich akceleracji 3D.
[#122] Re: Ambitne plany Hyperionu i MorphOS Teamu na przyszły rok

@recedent, post #110

Porównanie ze znaczkami trochę chybione. Powiedzmy, że wiem co chciałeś powiedzieć, ale nie porównałbym danych cyfrowych które się nie starzeją, które można w dowolnej chwili powielić i sprzedać kolejną partię, z którymi nie trzeba się cackać, żeby w dobrym stanie przechować, do znaczków który były wydrukowane w konkretnej ilości, nie będzie reprintu, niekoniecznie łatwo musiały się w dobry stanie uchować itp.

MOS nie jest jakimś dobrem kolekcjonerskim innymi słowy i myślę, że akurat nie ten aspekt dyktuje jego wysoką cenę (a w przypadku znaczku tak właśnie jest). Zwłaszcza, że jest w cyfrowej dystrybucji.

Ostatnia edycja: 04.01.10 10:36:50
[#123] Re: Ambitne plany Hyperionu i MorphOS Teamu na przyszły rok

@GumBoy, post #122

No nie mów mi, że znaczków nie da się powtórnie wydrukować... Ale niech będzie, oto lepsze porównanie (bardziej "elektroniczne"): Ludzie płacą (nawet spore) pieniądze za stare gry komputerowe wystawiane na eBay.

Boję się, że zaraz zaczniemy brnąć w niuanse... ;)
[#124] Re: Ambitne plany Hyperionu i MorphOS Teamu na przyszły rok

@recedent, post #123

Nie. Nie da się powtórnie wydrukować takiej samej partii znaczków, a nawet jakby się dało, to się tego nie robi i dlatego są drogie i na tym kolekcjonerstwo polega. MOSa natomiast ciągle możesz ściągnąć zupełnie identycznego niż ileś tam lat temu, jego ilość nie jest ograniczona, z roku na rok nie jest trudniej go zdobyć itp. Jak już mówiłem, cena MOSa nie jest dyktowana przez aspekt kolekcjonerki, a cena znaczka jak najbardziej.

Stare gry też są chybione. Dostajesz pudełko w lepszym lub gorszym stanie, do postawienia na półkę i wzbogacenia kolekcji, kupujesz grę której produkcja została zakończona i ilość egzemplarzy na rynku jest ograniczona a ponadto ciągle spada. Znowu aspekt kolekcjonerski który w przypadku MOSa nie ma wpływy na jego cenę. Stare gry są drogie, bo coraz ciężej je zdobyć (zwłaszcza w dobrym stanie). MOSa nie jest coraz ciężej zdobyć w dobrym stanie.
[#125] Re: Ambitne plany Hyperionu i MorphOS Teamu na przyszły rok

@GumBoy, post #124

Może dalej sobie panowie na forum podyskutujcie o kolekcjonerstwie?
[#126] Re: Ambitne plany Hyperionu i MorphOS Teamu na przyszły rok
Hmm.... ponad 120 komentarzy o płycie której nie ma, nie wiadomo czy działa, nie znamy specyfikacji, ceny itd.

Zdjęcie może pokazać każdy, z komentarzami chyba warto poczekać do momentu aż Hyperion poda konkretną datę premiery, specyfikację, cenę, oraz co najważniejsze, listę obsługiwanego sprzętu przez system, bo z tego co wiem co OS4 nie ma sterowników pod karty PCIe (Radeon HD5x00, 4x000 itd), więc żeby nie okazało się iż t PCIe to tylko taki "ficzer" który "chwlowo" nie będzie działał .

[#127] Re: Ambitne plany Hyperionu i MorphOS Teamu na przyszły rok

@Olo, post #126

lets tok abałt iks - niektorych to bawi:)
[#128] Re: Ambitne plany Hyperionu i MorphOS Teamu na przyszły rok

@Count Grishnak, post #127

Abałt eks nie iks. Tak coś na nutę i rym znanego niegdyś przeboju przeboju "Let's talk about sex". Akcja promocyjna była może i nawet fajna. Przez dwa dni. Teraz to dla mnie żenua jak czytam owcze plany palcem na wodzie pisane, bo się w hype wkręcili. Żeby tak hype'ować klienta, to trzeba mieć konkretnego asa w rękawie, a mam po prostu wątpliwości czy Hyperion go ma, czy po raz kolejny będzie to tylko następny krok ku supremacji w ciągle bliżej nieokreślonym czasie.
[#129] Re: Ambitne plany Hyperionu i MorphOS Teamu na przyszły rok

@Olo, post #126

No PCIe bedzie dzialal pod linuxem na pewno:)

A do tego czasu zawsze owce moga zapodac grafe pod PCI :)
[#130] Re: Ambitne plany Hyperionu i MorphOS Teamu na przyszły rok

@Drako^lM, post #129

jakim linuksem? hyperion sam zrobi dystrybucje jakas? moze to o to chodzi? x-x-windows, os4 juz jest na pol linuksem, a teraz ida na calosc?
[#131] Re: Ambitne plany Hyperionu i MorphOS Teamu na przyszły rok

@Bill Gates, post #130

os4 juz jest na pol linuksem

Nie jest. Ktos cię okłamał
[#132] Re: Ambitne plany Hyperionu i MorphOS Teamu na przyszły rok

@szuler, post #131

No ale powli się nim staje :)

A pozatym gdzie jest Anubis lub AROS na ARM-a ?
Bo czekam czekam :)
[#133] Re: Ambitne plany Hyperionu i MorphOS Teamu na przyszły rok

@szuler, post #131

:D
[#134] Re: Ambitne plany Hyperionu i MorphOS Teamu na przyszły rok

@szuler, post #131

natychmiast zostanie zatem zwolniony :)

ale tak serio: chodzi mi o to ze hyperion moglby pokusic sie o wlasnego moprgosa: os4 morfnięte z linuksem. na plycie wlasnej produkcji. wszytsko pod kontrola i maksymalizacja zyskow. czemu by nie?

a jesli sie okaze ze ze na tym sprzecie zadziala mos? prawie wszyscy byliby szczesliwi

Ostatnia edycja: 04.01.10 13:51:25
[#135] Re: Ambitne plany Hyperionu i MorphOS Teamu na przyszły rok

@Bill Gates, post #134

Co to jest "moprgos"? Jakiś gatunek systemów operacyjnych?
I co to znaczy "os4 morfnięte z linuksem"?
[#136] Re: Ambitne plany Hyperionu i MorphOS Teamu na przyszły rok

@Bill Gates, post #134

MorphOS na tym sprzecie nie zadziala lub szanse sa bardzo bardzo niskie
[#137] Re: Ambitne plany Hyperionu i MorphOS Teamu na przyszły rok

@GumBoy, post #135

strasznie dziś jesteś niedomyślny.
moprgos = morphos, a jeśli nie rozumiesz o co chodzi w drugim cytatcie to mi przykro.
[#138] Re: Ambitne plany Hyperionu i MorphOS Teamu na przyszły rok

@Bill Gates, post #137

Czyli MorphOS = OS4 morfnięte z Linuksem?

A wiesz, że morfing to nie jest łączenie, tylko przemiana/przekształcenie? Nie można zmorfować czegoś z czymś, tylko coś w coś.

Ostatnia edycja: 04.01.10 16:49:35
[#139] Re: Ambitne plany Hyperionu i MorphOS Teamu na przyszły rok

@GumBoy, post #138

nie, napisałem: ich własny morphos. taka gra słów, MOS jako taki nie ma z tym nic wspólnego. dostrzegam analogie w tym że o ile MOS = amigaos i w tle jest quark, tak nie zdziwi mnie jak w rękach hyperionu amigaos4.x skończy jako coś bazujące na linuksie. inną analogia byłby os X: mac na zewnatrz, BSD w środku.

po prostu myśle że hyperion idzie na calość i przerobią (zmorfują) os4 w wyżej opisany sposób co pozwoli im wygodniej i szybciej dopasowywać os do nowego/innego sprzętu. to że będzie mniej wydajnie nadrobią prockami, całkiem jak apple.

teraz jaśniej?

Ostatnia edycja: 04.01.10 17:46:40
[#140] Re: Ambitne plany Hyperionu i MorphOS Teamu na przyszły rok

@Bill Gates, post #139

"No, we don't have a release date. Yes, it will be fairly soon. Yes, the software team does have functioning boards to work on already. Yes, it is the most powerful AmigaOS hardware ever. By a big margin. I did say high-end. Yes, it will come with a case. It's a computer we're making, not just a motherboard. Yes, Nemo IS just the start."

olaboga, ilez razy juz to slyszelismy...
[#141] Re: Ambitne plany Hyperionu i MorphOS Teamu na przyszły rok

@hakonwpz, post #140

A mnie zastanawia co zagorzałe klasykowce (pozdrawiamy A. Drozda) oraz zwolennicy Natami sądzą o układzie specjalizowanym z A-One Power X. Już nie tak łatwo im będzie mówić o "pecetach z PPC" i o tym, że nikt nie kontynuuje świetlanej ścieżki którą podążało ś.p. Commodore.
[#142] Re: Ambitne plany Hyperionu i MorphOS Teamu na przyszły rok

@recedent, post #141

Ja bym na ich miejscu nic nie powiedział, do czasu aż nie będzie wiadomo co to za układ, do czego będzie wykorzystany i jakie są jego możliwości...
[#143] Re: Ambitne plany Hyperionu i MorphOS Teamu na przyszły rok

@Grzegorz Kraszewski, post #142

...i tak właśnie robią. Nie mówią nic. Ale tak czy siak ciekaw jestem co powiedzą.
[#144] Re: Ambitne plany Hyperionu i MorphOS Teamu na przyszły rok

@recedent, post #141

Ale karta graficzna też zawiera układ specjalizowany. "Pecety z PPC" karty graficzne posiadają...

Tak więc nie spodziewałbym się zmiany stanowiska. Jak ktoś jest zainteresowany klasykiem wyłącznie, to żadna rewolucyjna płyta główna na PPC pod OS4 nic nie zmieni.
[#145] Re: Ambitne plany Hyperionu i MorphOS Teamu na przyszły rok

@hakonwpz, post #140

olaboga, ilez razy juz to slyszelismy...

Od Hyperionu, czy może od phase5 (późniejszego bplanu)? Bo to raczej ci drudzy obiecywali cuda na kiju.
[#146] Re: Ambitne plany Hyperionu i MorphOS Teamu na przyszły rok

@smith, post #145

Hyperion też obiecywał
[#147] Re: Ambitne plany Hyperionu i MorphOS Teamu na przyszły rok

@Grzegorz Kraszewski, post #116

Chyba nie odróżniasz marketingu i PR od bycia hochsztaplerem.
[#148] Re: Ambitne plany Hyperionu i MorphOS Teamu na przyszły rok

@Grzegorz Kraszewski, post #142

sitwa a nie układ - szara sieć ;) (małpa w -czerwonym- ? ;0) swoją drogą co jakiś czas wpadam na forum amiga world, przeżyłem już raz podobną zabawę w związku z wydaniem płyty nine inch nails pt. 'year zero', ale w tym wypadku... ludzie encyklopedie wertują, dokształcają się w mitologii, odkrywają nowe zainteresowania ;)

nawiasem - gdy zaczynałem fascynować się amigą = commodore padło, gdy zaczynałem słuchać NIN to ich płyta 'the fragile' spadła z 1 miejsca billboardu w nicość, bijąc jakiś rekord spadków (że nie wspomnę o kibicowaniu polskiej reprezentacji w futbol, ale to chyba narodowe fatum..), obawiam się więc obecnie o projekt Hyperionu (aeonu?) ;)
[#149] Re: Ambitne plany Hyperionu i MorphOS Teamu na przyszły rok

@smith, post #145

E... Mnie puste obiecanki kojarzą się bardziej z A.Inc (Amiga Everywhere, "on schedule and rocking", "system lepszy od OSX", nowe Amigi od ACK...)
[#150] Re: Ambitne plany Hyperionu i MorphOS Teamu na przyszły rok

@Drako^lM, post #132

No ale powli się nim staje

W którym miejscu? Wiem wiem .so. Jakie to zabawne jest jak się z zalety próbuje robić wadę tylko dlatego, że we własnym ulubionym produkcie tej funkcjonalności brakuje.
Hmm ale myślę, że Mos tez się bardzo zbliżył do linuksa. Bo obydwa mogą używać png jako ikon. A czy ikony na Mosie mają wciśnięty stan jako osobny obrazek bo nie pamiętam?
Jeśli nie to to takie linuksowe znacznie bardziej niż .so bo .so akurat zwykły user nie widzi, za to to jak mu się ikony zachowują już tak, a operacje na ikonach to kwintesencja
amigowania przecież. Można więc zaryzykować stwierdzenie, że coś co nie ma dwóch obrazków w ikonach nie ma nic wspólnego z Amigą i jest jakimiś marnymi popłuczynami po linuksie co najwyżej.

(tak wiem, że AOS4 tez wyświetla ikony png ale za to ma prefsy jak w prawdziwym AOSie zrobione) lol (wiem, że prawie nikt nie zrozumie tej rekurencji) rotfl

Tak więc może czas przestać opowiadać głupoty, zwłaszcza że wiem iż doskonale sobie zdajesz sprawę jak to naprawdę jest. Co do chmary lam powtarzających to za innymi, mimo że nie wiedzą o czym mówią, to wiadomo, że im już nic nie pomoże, no ale cóż jeśli lamy mają tworzyć trzon użytkowników Mosa to już nie mój problem tylko Mostimu muszącego odpowiadać na głupie maile bo komuś coś "nie działa".

Ostatnia edycja: 05.01.10 00:16:21
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem