Komentowana treść: AmigaOS 4.1 - Update 1
[#31] Re: AmigaOS 4.1 - Update 1
Mos to jakby oem, os4 box.
[#32] Re: AmigaOS 4.1 - Update 1

@Grzegorz Kraszewski, post #30

Przy wymianie sprzętu na lepszy w przypadku OS4 też trzeba kupić osobny egzemplarz systemu dedykowanego temu nowemu. Tak więc dodanie zabezpieczenia polegającego na przypisaniu do konkretnego sprzętu nic by w kontekście przesiadki na lepszy model nie zmieniło.
[#33] Re: AmigaOS 4.1 - Update 1

@c3h6, post #16

c3h6: skojarzenie z Growlem ze screenów które wczoraj widziałem.
[#34] Re: AmigaOS 4.1 - Update 1

@XaVeR, post #26

Nie marudzę ;)
Czekam tylko na moment w którym pojawi się Amiga, działaniem i wyglądem nawiązująca do lini klasycznej, ale wykorzystująca jednocześnie nowoczesne technologie. Czekam na system w którym soft, gry obojętnie czy będą chodzić pod ocs, aga, mk68, ppc, czy karta gfx, a architektura OSu będzie równie przejrzysta jak w AmigaOS 3.x. Czekam na sprzęt, w którym prócz nowych technologii, wykorzystywanych w 100%, w panelu przednim obudowy, prócz napędów dvd/br, czytnika kart pamięci (o stacji 1.44 nie wspominając) zobaczę amigową stację pracującą w trybie 880 KB.

Taka Amiga się mi się marzy. I podejrzewam, że większości Amigowcom także. Połączenie tradycji i przywiązania z nowoczesnością, bez używania wyjść pośrednich (emulator Amigi, na Amidze itp).
[#35] Re: AmigaOS 4.1 - Update 1

@pampers, post #33

Oj, no to szczęśliwiec z Ciebie, bo ja takowego jakoś na necie nie mogę złapać...
Może podesłałbyś, ciekaw jestem bardzo jak to zrealizowano w tym update, ja niestety od wczoraj próbuję się wbić na stronę HE i niestety nie mogę :(
Pozdrawiam
Emu
[#36] Re: AmigaOS 4.1 - Update 1

@don_rafito, post #34

Czy Ty rozumiesz, żę to co proponujesz jest:
a) nie realne,
b) bezsensowne.
Chcesz mieć możliwość odpalania SuperFroga i pracowania na sofcie 15 letnim jak np. DPaint, Scala, Lightwave to kup sobie klasyka i go rozbuduj, sporo jeszcze na tym ździałać można.
Ja jednak czekam na nowy sprzęt z nowym softem. Co wam ludzie daje to przywiązanie do starego softu?
[#37] Re: AmigaOS 4.1 - Update 1

@don_rafito, post #34

czyli peg z dodanym uae i catweaselem jako miedzymordziem flopa amigowego cie urzadza.
[#38] Re: AmigaOS 4.1 - Update 1

@radzik, post #36

Zaznacze na poczatku ze jestem jak najbardziej pozytywnie nastawiony do tego co robi HE :)
A teraz Ci odpowiem czemu ja uzywam klasyka i czemu rowniez milo byloby mi moc miec mozliwosc kupna starej-nowej klasycznej A.
Czyli na pytanie: "Co wam ludzie daje to przywiazanie do starego softu?".
Daje mi dreszczyk emocji. Wiesz, mam wszystkie plytki z softem jakie wyszly z gazetkami w tamtych czasach. Wtedy nie mialem napedu CD, malo tego nie mialem nawet Amigi bo mnie nie bylo stac. Nie mialem mozliwosci co miesiac odpalic nowa kupiona plytke i pobawic sie demami, programami, poczytac listy i pobejrzec zdjecia ze zlotow. Teraz mam taka mozliwosc. Zdziwilbys sie jak czesto czytam stare magazyny lub przegladam plytki. I to wlasnie mi to daje, wracam do dziecinstwa w roku 2010, odbierajac kazdy material z tamtych lat jako cos nowego, taki prowrot do przeszlosci. I pomimo, ze mam klasyka, mam nowa Amige i wspieram jej rozwoj, to chetnie wracam do tamtych czasow. I dlatego ja osobiscie zyczylbym sobie wypuszczenia na rynek czegos nawiazujacego do klasyka, bo z calym szacunkiem dla osigniec tego ostatniego, to jakos zmeczyla mnie juz walka z tona kabli, wierceniem dziur w obudowie by zamontowac jakies tam gniazdko itp.
Takie znaczenie ma dla mnie przywiazanie do starego softu.
Pozdrawiam
Emu
[#39] Re: AmigaOS 4.1 - Update 1

@reactor, post #28

Tu masz rację, natomiast ja się zastanawiam patrząc na to zdjęcie - gdzie jest folder WBStartup???

http://www.amigaos.pl/pic/amigaos41update1/amigaos_41_update1_ikony.jpg
[#40] Re: AmigaOS 4.1 - Update 1

@pawelini, post #31

Mógłbys rozwinąć swoją wypowiedź bo zaciekawiła?
[#41] Re: AmigaOS 4.1 - Update 1

@c3h6, post #40

Rozumiem, że szukasz kolejnej wojenki?
Daj już spokój z tym. Komentarze powinny dotyczyć tematu. Proponuje forum i założenie tematu jaki Cie zaciekawił.
[#42] Re: AmigaOS 4.1 - Update 1

@c3h6, post #39

Rozumiem, że jeśli nie ma folderu WBStartup to znaczy ze AmigaOS4.1 = linux?
Przecież to ulepszona funkcjonalność. Ot, nie wiem w czym problem.
[#43] Re: AmigaOS 4.1 - Update 1

@XaVeR, post #41

Skoro w taki sposób skomentowałes - bo to był komentarz, prawda? - to chciałem się dowiedzieć, co miałes na mysli. Takie do zrozumienia trudne? Jeśli w kazdym pytaniu do Ciebie doszukujesz sie wojenki to moze przemysl co piszesz? I jakbys mogl to wytlumacz mi, moze na PW, co znaczy "szukasz kolejnej wojenki". Wywolalem juz jakas?
Pozdrawiam
Emu
[#44] Re: AmigaOS 4.1 - Update 1

@XaVeR, post #42

Gdybys dokladnie czytal to bys tez doczytal co napisalem - ze zastanawiam sie czy to dobry pomysl?
Czy linux czy nie, jest mi to obojetne, rozmawiamy o update AOS 4.1 a nie o linuxie.
Pzdr
Emu
[#45] Re: AmigaOS 4.1 - Update 1

@c3h6, post #43

Komentarz #31 to nie mój komentarz.
[#46] Re: AmigaOS 4.1 - Update 1

@c3h6, post #44

Tu masz rację. Nie Ty pisałeś o linuxie.
Przepraszam.
Jednak rozwijanie tematów AmigaOS - MorphOS - Linux - i inne w komentarzach zazwyczaj kończy się wzajemnym dogryzaniem sobie jak i odbiegania od głównego tematu. Co i ja niestety właśnie czynię.
EOT.
[#47] Re: AmigaOS 4.1 - Update 1

@XaVeR, post #45

Bardzo Cię przepraszam, z rozpędu przyjąłem, że odpowada autor komentarza, na który ja odpowiadałem.
Jeszcze raz przepraszam.
Natomiast, w takim razie, to już w ogóle nie rozumiem po co zaczynasz o jakichś wojnach itp, skoro poprosiłem grzecznie autora komantarza o odpowiedź, bez żadnych złych intencji. Ot, po prostu ciekawość - dla Twojej wiedzu dodam, że zapytałem, bo zaciekawiło mnie to, że MOS jest przypisany do płyty a AOS kupuje się "ot tak". Podobna sytuacja jak z MOS-em występuje w przypadku OS X. Tyle miałem na myśli.
Czy napradę wszyscy tu sa już tak przewrażliwieni, że o nic nie można zapytać?
Pozdrawiam
Emu
[#48] Re: AmigaOS 4.1 - Update 1

@c3h6, post #38

To jest bardzo fajne podejście. Nie można oczekiwać, żeby na AmidzeOne X1000 odpalać Supefroga, to zabiłoby ten komputer, po to się właśnie posiada np. nową Ami i klasyczną. Nowe sprzęty to nowy soft i miejmy nadzieję perspektywy, a klasyk to zabawa w retro połączone z dzieciństwem. :) A te całe odpalanie progsów starych, nie rozwijanych i najczęściej nie systemowych to jakaś paranoja. Jak już się dorobię nowej Ami to przecież nie będę sobie instalował LightWave 5 a przecież Blendera. Nie dość, żę szybsze to możliowści większe i cały czas rozwiajne!
[#49] Re: AmigaOS 4.1 - Update 1

@c3h6, post #39

Wlasnie zainstalowalem AOS4.1Upd1 i rozwijam watpliwosci - WBStartup NIE MA (niestety)
[#50] Re: AmigaOS 4.1 - Update 1

@c3h6, post #35

Jaki tam szczęśliwiec, na konkurencyjnym portalu znalazłem linki w newsie.
[#51] Re: AmigaOS 4.1 - Update 1

@pampers, post #50

Wiesz, zajrzałem właśnie. Widziałem te zdjęcia, ale umknęło mojej uwadze.
Zwracam honor i przyznaję - miałeś rację, to jest bardzo podobne do raportów Growla!
Bardzo się cieszę, że to zaimplementowali, bo jest to naprawdę użyteczna funkcja.
Pozdrawiam
Emu
[#52] Re: AmigaOS 4.1 - Update 1

@radzik, post #48

radzik, dokładnie tak.
Na Samie nie mam nic ze starego oprogramowania.
jeśli mam taki dzień, że chcę powrócić do tego co było, uruchamiam moja Ami z OS 3.x.
W ogole, to to co cenie w nowych projektach, to to, że płyty sa naprawde małe - 12x12, 17x17 itp.
Zastanawiam się nad X1000, czy ktoś mógłby strzelić pi razy drzwi - jak szacujecie, duża to płyta będzie?
Pzdr
Emu
[#53] Re: AmigaOS 4.1 - Update 1

@c3h6, post #52

full ATX
[#54] Re: AmigaOS 4.1 - Update 1

@DRACOX, post #53

tak wiem, ale czy specyfikacja ATX zawiera np. 10 usb? Tak spytałem o rozmiar, żeby się upewnić, bo ta mnogość złącz jakoś mnie zbiła z tropu.
Skoro to bedzie ATX to pewnie potrzeba będzie "normalnej", dużej obudowy? Szkoda trochę....
[#55] Re: AmigaOS 4.1 - Update 1

@c3h6, post #54

A moim zdaniem to raczej zaleta. Jeśli X1000 ma być czymś a`la high end to dobrze, że bedzię w dużej obudowie. Łatwiej o różnego rodzaju rozszerzenia itp.
Dla osób ceniących niewielkie rozmiary jest właśnie Sam.
Tak mi się wydaje, że takie są założenia.
Po prostu nie da się wszystkim dogodzić.
Podobnie jak sie nie da osiągnąć jednocześnie:
Szybko - tanio - dobrze.
Zawsze można co najwyżej osiągnąć dwie z w/w opcji.
[#56] Re: AmigaOS 4.1 - Update 1

@XaVeR, post #55

Wydaje mi się że zagalopwałem się i masz rację - zapomniałem o tym, że to high-end ma być i użytkownik może chcieć sobie rozbudować konfig. Cóż, przyzwyczajenie z SAm, gdzie rozmiar jest super, natomiast faktycznie doskwiera brak możliwości rozbudowy.
Pozdrawiam
MS
[#57] Re: AmigaOS 4.1 - Update 1

@c3h6, post #54

standard atx ,a ilosc portow usb nie maja nic do siebie , np moja stara plyta atx pod socket A ma 10 portow USB :) standard atx dotyczy wymiaru plyty .
[#58] Re: AmigaOS 4.1 - Update 1

@DRACOX, post #57

Mają. Znów kupię (w razie co) obudowę bez backplate :P
[#59] Re: AmigaOS 4.1 - Update 1

@XaVeR, post #42

Coz, jezeli usuniecie wbstartup czy utilities/tools /juz nie pamietam co wypadlo/ to ma byc ta zwiekszona funkcjonalnosc to moze pojdzmy dalej - zostawic katalog system i juz - lal jakiz to bylby radykalny skok w przyszlosc pomysł
[#60] Re: AmigaOS 4.1 - Update 1

@Count Grishnak, post #59

Pozostaje mi się cieszyć, że z MorphOS-a nikt ani Tools ani Utilities ani WBStartup wywalać nie ma zamiaru.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem