[#78]
Re: AmigaOS 4.1 - Update 1
@don_rafito,
post #24
Klasyk to nie jest postęp tylko retro, a nowe Amigi i nowy system AmigaOS to jednak coś więcej, jednak dalej to przede wszystkim hobby-system i hobby-sprzęt. Wiesz, na A1200 też nie działają w normalny sposób np. niektóre gry, które chodzą ładnie na A500, podobnie znalazłyby się niektóre programy napisane pod stary system czy takie, które system pomijały. Przy kolejnych wersjach systemu dodawano nowe rzeczy, było tego o wiele mniej niż Hyperion w ostatnim czasie jak to ktoś nawet tutaj zauważył. Myślę, że dobre wzorce warto czerpać z innych systemów, ale Linuksem nigdy AmigaOS nie będzie, bo i po co. Jedyna obawa to lenistwo programistów, którzy być możę będą wybierać robienie .so zamiast .library. Jednak nie chcę tutaj pisać "o wszystkim i o niczym". Napiszę więc tak - nowości w systemie, zmiany są wskazane, ja jeszcze nie jestem zadowolony z AmigaOS 4.x na tyle żeby się cieszyć z jego używania, wymagam od Hyperion więcej.
Akurat zmiany odnośnie WBStartup są wg mnie dobre. W ogóle Workbench powinien być chyba przepisany od nowa - czas na jakąś rewolucję w tym zakresie, myślę że nie ja jeden bym jej chciał. Jeśli tego nie zrobią to w dalszym ciągu trudno będzie używać w normalny sposób tego systemu. Niestety każdy system jaki mam do dyspozycji w pracy czy w domu, za wyjątkiem AmigaOS 4.x jest wygodniejszy w tej dziedzinie. Jeśli zrównają z ziemią Workbencha jakiego znamy i zrobią coś nowego, porządnego to system będzie już prawie normalny do użytku.