Komentowana treść: AmigaOS 4.1 - Update 1
[#61] Re: AmigaOS 4.1 - Update 1

@Grzegorz Kraszewski, post #60

Bo powiedzmy sobie szczerze sensownosc usuwania katalogow jest zadna i zwiazek z funkcjonalnoscia ma zerowy.
[#62] Re: AmigaOS 4.1 - Update 1

@Count Grishnak, post #61

Z tego co wiem, to rzecz nie w samym usunięciu WBStartup, ale zastąpieniu go jakimś programem do startowania innych programów przy starcie. Moim zdaniem to nieamigowe i nieintuicyjne. Jak już serwer Hyperionu ruszy, to ściągnę update i zainstaluję. Niestety bardzo nie podoba mi się fakt, że trzeba instalować od nowa, mi AmigaOS 4 służy do kompilowania i testowania DigiBoostera 3, nie mam czasu na zabawę w powtórne konfigurowanie systemu i SDK...
[#63] Re: AmigaOS 4.1 - Update 1

@Grzegorz Kraszewski, post #62

to nie winda, moze pewne rzeczy by sie dalo skopiowac po prostu
[#64] Re: AmigaOS 4.1 - Update 1

@Grzegorz Kraszewski, post #60

Czasem trzymanie się w nieskończoność jakiś rozwiązań wcale nie jest zaletą. Pamiętacie ile to obiekcji było przy wprowadzeniu systemu 2.0 ? Też było wiele głosów, że to strasznie niekompatybilne itp. I co? Okazało się, że droga była słuszna.
Cóż... lepsze wrogiem dobrego.
[#65] Re: AmigaOS 4.1 - Update 1

@c3h6, post #51

Nic się nie stało. Dziwi mnie tylko troszkę Twoja postawa na anty, przecież jak coś piszę to nie dlatego że sobie to wyssałem z palca.
[#66] Re: AmigaOS 4.1 - Update 1

@Grzegorz Kraszewski, post #62

A ja jestem bardzo szczęsliwy że wreszcie wypadnie to bzdurne rozwiazanie z WBStartup. Teraz jest tak program jest w swoim katalogu (np. przy nowej wersji muszę pamiętać że plik wykonywalny jest w WBStartup) i ręcznie go akutualizować. Po updejcie program jest w swoim katalogu a i tak uruchamia się po starcie systemu. Zapraszam do ściągania strona już chodzi jak burza.
[#67] Re: AmigaOS 4.1 - Update 1

@TomK, post #66

Szkoda, że dopiero teraz strona chodzi... :/
[#68] Re: AmigaOS 4.1 - Update 1
Chciałbym zadać pytanie odnośnie "nowego, konfigurowalnego narzędzia Startup zastępującego WBStartup". Obsługuje DONOTWAIT, STARTPRI i tak dalej?
Jak rozumiem, Startup działa na zasadzie, że wybiera się za pomocą requestera program do uruchomienia - a obsługuje drag'n'drop, znaczy się można przeciągnąć ikonkę na okno programu i już, czy trzeba się przebijać przez gąszcz katalogów?

Ostatnia edycja: 15.01.10 21:54:27
[#69] Re: AmigaOS 4.1 - Update 1

@TomK, post #66

Ja od nastu lat korzystalem z tej szuflady z powodzeniem i nadal bede korzystal w amigowym systemie :). Ps szkoda ze chlopaki sa tak totalnie bezplodni intelektualnie ze nie potrafia zrobic nic poza kastrowaniem 20 letniego systemu. HYPEROS rulez

Ostatnia edycja: 15.01.10 22:08:16
[#70] Re: AmigaOS 4.1 - Update 1

@TomK, post #66

a byl problem linka zrobic? :)
[#71] Re: AmigaOS 4.1 - Update 1
Używam od godziny i w porównaniu z wersją 4.1 jest cudna. W końcu nie ma problemu z klawiaturą z hubem apple. Czasami po 15 czy 30 min przestawała działać. Wszystkie pamięci usb które posiadam działają. PSP wykrywa poprawnie i bez problemu mogę na nie kopiować pliki. Narazie tylko DVPlayer dał ciała. Wracam testować dalej.
[#72] Re: AmigaOS 4.1 - Update 1

@Count Grishnak, post #69

I po co ta złośliwość? Przy kolejnych wersjach systemu zawsze coś dochodzi/znika. Równie dobrze ktoś mógłby powiedzieć, że chłopaki z MOS-Teamu są bezpłodni intelektualnie, bo zachowali układ szuflad z 3.1 (przy okazji jeszcze je dublując, tworząc Mossys: ). Powiesz, że mieli prawo? Mieli, bo to ich system. Dokładnie tak samo jest z Hyperionem i ich Amiga OS. Nie ma o co iść na noże. Naprawdę.
[#73] Re: AmigaOS 4.1 - Update 1

@grxmrx, post #67

Oj tam... Drobne opóźnienie. Ja jeszcze nie zrobiłem ostatniego uaktualnienia MOSa.
[#74] Re: AmigaOS 4.1 - Update 1

@recedent, post #72

Nie powinienem sie odzywac ale...
Chodzi wlasnie o to ze osoby ktore chca sie bawic w os4 mowia ze chca sie bawic amiga jak dawniej.
Jak widac niedlugo ten argument straca. Po co sie wiec wykrecac, chce sie bawic w os4 bo chce a nie bo "w mosie nie ma/jest"
[#75] Re: AmigaOS 4.1 - Update 1

@Deftronic/..., post #73

Tia .. to pewnie doczekasz 2.5 :)
[#76] Re: AmigaOS 4.1 - Update 1

@recedent, post #72

:) gdyby jeszcze w miejsce rzeczy okreslajacych amiga os pojawialo sie cos waznego to zmiany bylyby zrozumiale ale to co robia lysi belgowie to zwykle bicie piany
[#77] Re: AmigaOS 4.1 - Update 1

@Count Grishnak, post #76

w ostatnim roku zrobili wiecej niz reszta przez 10 lat po upadku C=
[#78] Re: AmigaOS 4.1 - Update 1

@don_rafito, post #24

Klasyk to nie jest postęp tylko retro, a nowe Amigi i nowy system AmigaOS to jednak coś więcej, jednak dalej to przede wszystkim hobby-system i hobby-sprzęt. Wiesz, na A1200 też nie działają w normalny sposób np. niektóre gry, które chodzą ładnie na A500, podobnie znalazłyby się niektóre programy napisane pod stary system czy takie, które system pomijały. Przy kolejnych wersjach systemu dodawano nowe rzeczy, było tego o wiele mniej niż Hyperion w ostatnim czasie jak to ktoś nawet tutaj zauważył. Myślę, że dobre wzorce warto czerpać z innych systemów, ale Linuksem nigdy AmigaOS nie będzie, bo i po co. Jedyna obawa to lenistwo programistów, którzy być możę będą wybierać robienie .so zamiast .library. Jednak nie chcę tutaj pisać "o wszystkim i o niczym". Napiszę więc tak - nowości w systemie, zmiany są wskazane, ja jeszcze nie jestem zadowolony z AmigaOS 4.x na tyle żeby się cieszyć z jego używania, wymagam od Hyperion więcej.

Akurat zmiany odnośnie WBStartup są wg mnie dobre. W ogóle Workbench powinien być chyba przepisany od nowa - czas na jakąś rewolucję w tym zakresie, myślę że nie ja jeden bym jej chciał. Jeśli tego nie zrobią to w dalszym ciągu trudno będzie używać w normalny sposób tego systemu. Niestety każdy system jaki mam do dyspozycji w pracy czy w domu, za wyjątkiem AmigaOS 4.x jest wygodniejszy w tej dziedzinie. Jeśli zrównają z ziemią Workbencha jakiego znamy i zrobią coś nowego, porządnego to system będzie już prawie normalny do użytku.
[#79] Re: AmigaOS 4.1 - Update 1

@DRACOX, post #77

Ciagnie sie offtopic...
Kto to znaczy reszta? Albo co to znaczy?
Co jak co ale po commodore odnosnie sprzetu/softu wiele zrobil ESCOM, wiele zrobilo Phase5, wiele zrobil Ralph Schmidt. Dzieki tym i wielu innym osobom masz teraz os4, tak to dalej bysmy mieli Amigi z "030 na pokladzie" , mui 3.8, etc.
Ta wiadomosc jest o systemie, fajnie ze wyszedl nowy update hurray, tylko po co sobie klapki na oczy zakladac.
[#80] Re: AmigaOS 4.1 - Update 1

@grxmrx, post #78

Z tego co pamiętam to Workbench miał być ostro rozwinięty/przepisany właśnie w 4.1 . Coż ale lepiej zajmować się .so no chyba że planuja port Gnome lub KDE ;)
[#81] Re: AmigaOS 4.1 - Update 1

@Count Grishnak, post #76

Czym jest dla Ciebie dokladnie jest bicie piany?
Czy uwazasz ze katalog WBStartup to skarum, ktorego nie mozna tknac?
[#82] Re: AmigaOS 4.1 - Update 1

@stefkos, post #74

Hmmmm, mozesz mi wyjasnic co masz na mysli piszac "osoby ktore chca sie bawic w os4 mowia ze chca sie bawic amiga jak dawniej."
Ja chce sie bawic OS4, ale nigdzie nie napisalem, ze tak jak dawniej, wiec moze nie uogólniaj ?
[#83] Re: AmigaOS 4.1 - Update 1

@grxmrx, post #78

Może Ambient :)
[#84] Re: AmigaOS 4.1 - Update 1

@Drako^lM, post #80

Update całego systemu też sprowadza się wg konkurencyjnego portalu do formatu partycji systemowej więc żegnajcie dotychczasowe ustawienia, programy itp itd. Not nice.
[#85] Re: AmigaOS 4.1 - Update 1

@reactor, post #81

Oczywiscie ze wbstartup to nie sakrum. Ale nie uwazam zeby to byl jakis razaco odbiegajacy od dzisiejszych realiow element systemu - rzecz byla latwa do zmiany - ot taki maly paczyk. Duzo gadania malo efektow, ciekawych efektow. Lets tok abałt iks:)

Ostatnia edycja: 16.01.10 03:34:05
[#86] Re: AmigaOS 4.1 - Update 1

@Valwit, post #70

Nie nie było. Tylko po co wtedy ten katalog WBStartUp?
[#87] Re: AmigaOS 4.1 - Update 1

@Drako^lM, post #75

E tam... 2.5. To ja już sobie poczekam na 3.0 - nie spieszy mi się. :)

Odnośnie uaktualnienia OS4.1 za dużo tutaj w opiniach kwękania ze strony osób które OS4.x nie mają na swoich kompach, a są sympatykami MOSa. Oczywiście ich prawo. Szkoda, że nikt z nich nie zwrócił uwagi choćby na fakt, że razem z tym updatem pojawił się CodeBench, nowa wersja Blendera, które to programy wręcz wymagają tego uaktualnienia. Ogólnie dobrze się dzieje w obozie OS4 i oby tak dalej.

btw:
Wystarczy zajrzeć na główną stronę PPA - tyle informacji dotyczących OS4.x i żadnej o MOSie. Coś jest na rzeczy. ;)

Ostatnia edycja: 16.01.10 09:24:57
[#88] Re: AmigaOS 4.1 - Update 1

@Deftronic/..., post #87

Racja. Ale to być może dlatego, że MorphOS w tym momencie skoncentrował się bardziej na bazie sprzętowej, niż na nowym sofcie. Czekamy na jakiś MorphOSowy news pod którym można by było sobie popisać, a w międzyczasie - trochę jeszcze pokwękamy pod niusami dotyczącymi OS4.x (pilnując oczywiście, żeby robić to bez niepotrzebnych złośliwości i docinków).
[#89] Re: AmigaOS 4.1 - Update 1

@TomK, post #86

zeby tam trzymac linki? calkiem jak windziany startup
[#90] Re: AmigaOS 4.1 - Update 1

@Count Grishnak, post #85

Widzisz zapewne ze apdejt zawiera nie tylko nowy wbstartup, zmienia mniejsze i wieksze elementy sytemu.
Jak wczesniej wspominalem, podobne rozwiazanie mialem juz w AOS3.9, teraz wbudowali to w system. Zmenili katalog na programik.
Nie zdziwie sie jak niedlugo Prefsy zniknal i zamiast katalogu pojawi sie programik, w koncu AOS4 goni MOS-a
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem