Komentowana treść: Hyperion i A-EON partnerami strategicznymi
[#61] Re: Hyperion i A-EON partnerami strategicznymi

@Zbysiuk, post #60

Chyba na (dopiero co poczętym) niedźwiedziu ("żywy" to on będzie jak wyjdzie z laboratorium) i do tego pod ochroną, co tłumaczy dlaczego taki drogi. ;)
[#62] Re: Hyperion i A-EON partnerami strategicznymi

@Grzegorz Kraszewski, post #59

Niestety inne były głosy na ten temat kiedy wyszedł sputnik. Ochom i achom nie było końca, większość mosowców piała z zachwytu, wypisując to w komentarzach z IBrowsea (hmm, czemu nie ze sputnika). A tempo i kierunek rozwoju OWB na AOS4 to przecież nie wina systemu tylko programisty, który się za ten port wziął. Widzisz podobnie jak kiedyś z OWB, tak teraz śmiejesz się z Timberwolfa na AOS4, ale założę się, że kiedy powstanie jego port na Mosa to znowu będzie "och i ach"

Pozdrawiam

PS. Grzegorz tylko nie pisz proszę, że ja komentuję z windowsa i opery (to już też było).
[#63] Re: Hyperion i A-EON partnerami strategicznymi

@Grzegorz Kraszewski, post #59

Jeszcze jedna rzecz. Kiedy "jechaliście" po tej wersji OWB to wtedy nawet Ty nie byłeś jej użytkownikiem, a już tym bardziej inne mosowce.

Ostatnia edycja: 22.02.10 21:08:36
[#64] Re: Hyperion i A-EON partnerami strategicznymi

@Kiv_Master, post #63

Jak wyszedł Sputnik to OS4 nie miał OWB, tylko IBrowse 2.4... Fakt, że OWB dla OS4 było cienkie jak już go zacząłem używać, świadczy o tym, że gdy go jeszcze nie używałem, było jeszcze cieńsze, bo w końcu stale trwał jakiś tam rozwój, szkoda, że przestał, może Friedenowie namówili Strohmayera do współpracy przy Timberwolfie. O tymże Timberwolfie jednak mamy ciszę w mediach od prawie dwóch miesięcy, po serii dość regularnie publikowanych screenshotów. Śmiać się z tego nie mam zamiaru, bo screenshoty wskazywały na spore zaawansowanie prac, niemniej póki co żadnej, testowej choćby wersji nie ma, więc o czym tu mówić?

Użytkownicy MorphOS-a to normalni ludzie, którzy wolą używać program lepszy od gorszego. Jak najlepszy był Sputnik, używali Sputnika, jak lepszym stał się OWB, zaczęli używać OWB. Proste, nie ma co do tego dorabiać teorii na 20 postów, wrzucając co dwie linijki słowo "hipokryzja".
[#65] Re: Hyperion i A-EON partnerami strategicznymi

@Kiv_Master, post #62

Chwila, jak wiadomo jak wyjdzie lepszy program od tego co się używa, to chyba jest to oczywiste że będziemy używać tego lepszego, porzucając ten gorszy program. W świecie już tak jest od ładnych paru lat - więc nie wiem nad czym się tu rozpisywać.

I znów nastała wojenka ;P ;) bo co było kiedyś, a co jest teraz jest ważne, a nie rozpamiętywanie jak ,, jechaliście ,, po programie.

[#66] Re: Hyperion i A-EON partnerami strategicznymi

@Grzegorz Kraszewski, post #64

Niestety nikt z amigowego lub okołoamigowego środowiska nie jest do końca normalny (bez obrazy). Normalni ludzie używają windy+opera/firefox etc. My jesteśmy inni.

PS. Uciekasz od odpowiedzi na cały post, na ale ok.

Ostatnia edycja: 22.02.10 22:15:20
[#67] Re: Hyperion i A-EON partnerami strategicznymi

@(V)(I)mothe(P), post #65

Żadna wojenka, poprostu wskazuję pewną prawidłowość:

past&present:

OWB był tylko na AOS4 - był be
Sputnik był tylko na MOSa - był cool
OWB pojawił się na MOSa - już jest cool
Timberwolf (Firefox) szykuje się na AOS4 - jest be

teraz future:

Timberwolf (Firefox) pojawił się na MOSa - jest coooooooooooool (dużo lepszy niż na AOS4)

Nie kłóćmy się, ale takie są fakty.

PS. Grzegorz już dawno chciałem Ci to powiedzieć, przestań krytykować wszystko co ma związek z AOS4 (system, sprzęt, przeglądarka) bo nie pamiętam żebyś coś pochwalił.
[#68] Re: Hyperion i A-EON partnerami strategicznymi

@Kiv_Master, post #67

To nie OWB jest cool, tylko OWB dla MOSa jest cool. OWB dla OS4 jest be... nie dlatego, że jest dla OS4, tylko dlatego, że jest gorszy od OWB dla MOSa (obawiam się, że od ostatniej wersji Sputnika też).
[#69] Re: Hyperion i A-EON partnerami strategicznymi

@Kiv_Master, post #67

Co do Timberwolf-a dla Mosa to bardzo bardzo daleki future o ile wogóle :)
[#70] Re: Hyperion i A-EON partnerami strategicznymi

@Kiv_Master, post #67

Timberwolf (Firefox) szykuje się na AOS4 - jest be

Typowo dla Ciebie wymyślasz coś, co Ci do teorii pasuje, a czego nikt nie powiedział. Timberwolf nie jest be. Po prostu nie jest jeszcze dla nikogo dostępny. Więc nie, nie "takie są fakty".

Nie krytykuję AmigaOS 4 jako całości, tylko rzeczy, które uważam za słabe, lub niedobre. Jako użytkownik tego systemu mam do tego prawo. Krytykę wspieram argumentami i to raczej wyższej klasy niż stwierdzenia, że "MorphOS jest robiony przez grupę kolegów z IRC-a". Tak się składa, że 90% tych kolegów zarabia na życie w branży IT, a dobrze ponad połowa teamu to zawodowi programiści. Zresztą wystarczy porównać oba systemy ze sobą, na spotkaniu w Warszawie będzie ku temu kolejna okazja.
[#71] Re: Hyperion i A-EON partnerami strategicznymi

@Grzegorz Kraszewski, post #70

Typowo dla Ciebie wymyślasz coś, co Ci do teorii pasuje, a czego nikt nie powiedział. Timberwolf nie jest be. Po prostu nie jest jeszcze dla nikogo dostępny. Więc nie, nie "takie są fakty".

Taaaaak? A to:

Grzegorz Kraszewski

[#59] Re: Hyperion i A-EON partnerami strategicznymi - 22.02.2010 19:55:08 [#69445]
wysłany z 212.33.95.--- Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.1.8) Gecko/20100202 Firefox/3.5.8
W odpowiedzi na komentarz #57

Jechaliśmy po wersji OWB dla AmigaOS 4, która (mogę to powiedzieć jako jej użytkownik) w pełni na jechanie zasługuje. Dopiero potem Fab pokazał jak powinien wyglądać port oprogramowania na amigowy system - pełna integracja i wzbogacenie funkcjonalności.

Sputnika nie używamy (chociaż nie wszyscy, są tacy, co używają), bo jest gorszy od naszego portu OWB. Hipokryzję tylko Ty możesz w tym zobaczyć. A propos podniecania się - jest grupa ludzi, którzy podniecają się komputerem, którego nie ma, przeglądarką, której nie ma, wrogami Amigi, których nie ma. Pewnie wiesz kto to. Użytkownicy MorphOS-a po prostu używają to co jest, podniecanie się zostawiając sobie na randki z dziewczynami .

Hipokryzja? Chyba każdy widzi i rozumie wydźwięk tej wypowiedzi - ciągłe narzekanie.

Ostatnia edycja: 22.02.10 22:40:08
[#72] Re: Hyperion i A-EON partnerami strategicznymi

@Grzegorz Kraszewski, post #70

Grzegorz daj spokój jesteś moderatorem ppa, bądź chociaż trochę neutralny. Normalnie MOS dymi Ci już z uszu. ;)
[#73] Re: Hyperion i A-EON partnerami strategicznymi

@Kiv_Master, post #71

Podaj mi URL do wersji Timberwolfa, którą mogę przetestować na swoim AmigaOS 4.1. Dopóki go nie podasz, dalsza rozmowa z Twojej strony jest próbą dyskutowania z faktami. Nawet jak napiszesz 40 razy pod rząd "hipokryzja", to i tak nic nie pomoże .
[#74] Re: Hyperion i A-EON partnerami strategicznymi

@Kiv_Master, post #72

Grzegorz daj spokój jesteś moderatorem ppa, bądź chociaż trochę neutralny.

W moderacji jestem neutralny. W poglądach nie muszę.
[#75] Re: Hyperion i A-EON partnerami strategicznymi

@Kiv_Master, post #72

nie karmić trolla!
[#76] Re: Hyperion i A-EON partnerami strategicznymi

@grxmrx, post #75

Uprzejmie informuję że kilka osób w tym wątku zdecydowanie odeszło od tematu. Niestety dotyczy to również osoby która jako członek redakcji i moderator powinna świecić przykładem. Czy redakcja coś z ty zrobi? Czy działa tu stare dobre przysłowie "co wolno wojewodzie to nie Tobie smrodzie"?
[#77] Re: Hyperion i A-EON partnerami strategicznymi

@Ender, post #61

Z Twojego postu wynika, ze znasz cene.Czy mozesz ujawnic ja szerszemu gronu, ktore jest nia zainteresowane ?.
[#78] Re: Hyperion i A-EON partnerami strategicznymi

@Kiv_Master, post #67

Nie kłóćmy się, ale takie są fakty.

Kiv_Master, o czym ty chłopie bredzisz

Przez lata używałem Firefoxa, jak wyszedł google chrome z ciekawości zainstalowałem. Okazało się że jest cienką przeglądarką, ale szanse na przyszłość są. Teraz jest nowa wersja, która moim zdaniem bije na głowę firefoxa, więc nowego "Chroma" używam.

Patrząc się na te głupoty, które wypisujesz wychodzi że jestem hipokrytą. Wcześniej mówiłem że jest be, a teraz cacy. Oczywiście Tobie nie przyjdzie do głowy, że jak program był gorszy to mówi się be, a jak jednak poprawią i okazuje się naprawdę dobrym kawałkiem softu, to mówi się cacy.

Tak samo było w naszym małym środowisku . Był sputnik i BYŁ lepszy od OWB, potem pojawiały się kolejne wersje, OWB zrobił się dobrą przeglądarką, lepszą niż Sputnik,to użytkownicy po prostu zmienili przeglądarkę. Teorii spiskowej tu nie ma .

Mogę się z Tobą założyć, że jak wyjdzie ten magiczny Timberwolf, i okaże się gorszy od OWB to zarówno posiadacze MOS jak i OS4 nie będą tej przeglądarki używać, bo po co używać czegoś gorszego od tego co się ma. I spisku też tu nie będzie .
[#79] Re: Hyperion i A-EON partnerami strategicznymi

@Olo, post #78

Używałem masę przeglądarek i jak na razie to FireFox jak dla mnie jest najlepszy ( był jeszcze Netscape - ale już nie rozwijany ). A co do Chroma to mam mieszane uczucia i jeszcze mnie nie przyciągnął do siebie, więc tak naprawdę to nie bije Firefoxa na głowę.

[#80] Re: Hyperion i A-EON partnerami strategicznymi
Bez sensu. Chyba nie na temat pitolicie. Tylko o jakiś przeglądarkach.

Taka obudowa by była fajna do X1000
http://gadgets.boingboing.net/gimages/AmigaTable1.jpg
[#81] Re: Hyperion i A-EON partnerami strategicznymi

@Olo, post #78

Nie czaruj rzeczywistości, dobrze wiesz o co chodzi. Dla Grzegorza i mosistów to czy program jest be czy cool, decyduje pod jakim systemem chodzi. Reasumując jest na MOSa to musi być cool, jest na AOS4 to na pewno jest be (chociaż czasami to ten sam program)

PS. Ze sprzętem jest podobnie.

PS2. Tak na marginesie do wszystkich to obecnie praca ze wszystkimi amigowymi i amigopodobnymi systemami to masochizm (głównym problemem jest brak oprogramowania lub jego jakość - ciągłe kombinowanie jak daną czynność na amisystemie wykonać np. duźo lepiej i łatwiej netować na pc za 100pln, więc jeśli już z sentymentu do Amigi mam się męczyć to wolę na oryginalnym systemie, a nie podróbie - "Accept no imitation"
AmigaOS 4.0
[#82] Re: Hyperion i A-EON partnerami strategicznymi

@parallax, post #80

Obudowa wypas. Wygląda, że wmontowali to w biurko, tylko co tam jeszcze jest?
[#83] Re: Hyperion i A-EON partnerami strategicznymi

@Kiv_Master, post #81

Nie wiem jak pod OS4, ale pod MOSem netowanie jest bardzo przyjemne i nic (no prawie) nie trzeba kombinować - kombinować to trzeba na klasyku (właśnie dlatego moja A1200 kurzy się u mnie w warsztacie, a swoje amigowanie wyżywam na mini z morphosem).
Nie przesadzaj z tym podziałem na "be" i "cool". Ja na przykład bardzo chciałbym mieć na MOSie Abiworda, który jest pod OS4 (inna sprawa, że podobno chodzi dość powoli, ale lepsze to niż nic).
A że uważam MOSa za system lepszy i lepiej oprogramowany od OS4... to już inna para kaloszy i na "miodność" danego softu niespecjalnie wpływa.
[#84] Re: Hyperion i A-EON partnerami strategicznymi

@Kiv_Master, post #81

blahblahblah
[#85] Re: Hyperion i A-EON partnerami strategicznymi

@Korni, post #84

bla bla
[#86] Re: Hyperion i A-EON partnerami strategicznymi

@wali7, post #83

No to jesteś wyjątkiem potwierdzającym regułę, zresztą zawsze się nam dobrze gadało z tego co pamiętam. OK

PS. Net to nie tylko przeglądarka, jest wiele innych programów netowych, których na ami systemach nie ma lub są ubogie w stosunku do lin/win
[#87] Re: Hyperion i A-EON partnerami strategicznymi

@Kiv_Master, post #81

Nie czaruj rzeczywistości, dobrze wiesz o co chodzi. Dla Grzegorza i mosistów to czy program jest be czy cool, decyduje pod jakim systemem chodzi

Przecież to norma, dla Grzegorza taki np. Paint.NET (nie mylić z windowsowym Paint) to syf, bo jest wersja tylko pod Windowsa. Dla mnie natomiast jego Digibooster 3 to syf...bo nie ma wersji dla windowsa, mimo że jego program jest fajny. Więc o co chodzi

Reasumując jest na MOSa to musi być cool, jest na AOS4 to na pewno jest be (chociaż czasami to ten sam program)

Niekoniecznie, ale jak widać po przykładzie OWB, akurat autor wersji dla MOS-a wypuścił zdecydowanie lepszą wersję niż wersja dostępna dla OS4.

Naprawdę nie szukaj spisków tam gdzie ich nie ma .

A wracając do tematu, dobrze że coś robią, bardzo niedobrze że tak późno. Puzzle były pokazane prawie 2 miesiące temu i można by oczekiwać iż wszystko jest dopięte, a tu nagle się dowiadujemy że dopiero teraz są podpisywane jakieś porozumienia itd. nie wróży to niczego dobrego . Oczywiście mam nadzieje że się mylę i niedługo zobaczymy X1000 z OS4.x sterownikami do nowszych grafik pełnym 3D itd.
[#88] Re: Hyperion i A-EON partnerami strategicznymi

@Olo, post #87

A wracając do tematu, dobrze że coś robią, bardzo niedobrze że tak późno. Puzzle były pokazane prawie 2 miesiące temu i można by oczekiwać iż wszystko jest dopięte, a tu nagle się dowiadujemy że dopiero teraz są podpisywane jakieś porozumienia itd. nie wróży to niczego dobrego . Oczywiście mam nadzieje że się mylę i niedługo zobaczymy X1000 z OS4.x sterownikami do nowszych grafik pełnym 3D itd.

Tu się zgadzam w 100%

PS. Zręcznie ominąłeś AOS4 zastępując go windowsem.

Ostatnia edycja: 23.02.10 15:57:52
[#89] Re: Hyperion i A-EON partnerami strategicznymi

@Hellena, post #77

Myślę, że zna ją Konrad i dlatego studzi ludzi marzących o ami za 4000 zł. Gdyby wiedział na bank by nie powiedział, a na mój gust może mieć jakieś przecieki od Hyperoinu. (teoria spiskowa)
Tak poważnie to na Execu jest wątek, w którym ktoś całkiem sensownie uzasadnia, że cena może być zbliżona do cen nowych maców.(Moim zdaniem ma rację, bo ten proces i ugoda musiały kosztować, i ktoś musi te koszty teraz ponieść).
Był moment, że rozważałem zadłużenie się, żeby posiadac X1000, bo może będzie więcej softu. Niestety stwierdziłem, że nie stać mnie na wydanie więcej niż 4000 zł za komputer,(a tyle to bym dał za sprzęt, który na stacie musi dać mi to samo co PC - mam tu na myśli oprogramowanie i jego dostepność). X1000 tego chyba nie będzie miała.
Wreszcie na koniec puszczone oczko w moim poscie sugeruje, że spodobało mi się porównanie do niedźwiedzia i popusciłem wodze fantazji (uwielbiam łapać ludzi za słówka i nadawać im zupełnie nowy żartobliwy kontekst - ot zboczenie zawodowe )

Ostatnia edycja: 23.02.10 17:13:37
[#90] Re: Hyperion i A-EON partnerami strategicznymi
Wszyscy państwo dyskutujący nie na temat, proszę przejść na forum.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem