Komentowana treść: Hyperion i A-EON partnerami strategicznymi
[#91] Re: Hyperion i A-EON partnerami strategicznymi

@Olo, post #78

Spoko ale jak radzisz sobie z reklamami pod chromem. Ja tylko dlatego wciąż go nie używam choć mi się podoba i mam zainstalowany.
[#92] Re: Hyperion i A-EON partnerami strategicznymi

@mailman, post #90

To chyba nie ja. :)
[#93] Re: Hyperion i A-EON partnerami strategicznymi

@mailman, post #90

Te dwa pod Tobą, a dwa nade mną, i jeden pode mną, to chyba nie wiedzą, że możesz im bana dać :)

O, w tym czymś bym widział X1000. Mała, zgrabna i powabna :)

Ostatnia edycja: 23.02.10 19:48:46
[#94] Re: Hyperion i A-EON partnerami strategicznymi

@parallax, post #93

Te dwa pod Tobą, to chyba nie wiedzą, że możesz im bana dać

Ale wazelina.
[#95] Re: Hyperion i A-EON partnerami strategicznymi

@parallax, post #93

A co do X1000 - to jeszcze nie ma kompa a tu widzę jakieś marzenia o obudowach ( zresztą brzydkich ).

Ostatnia edycja: 23.02.10 21:33:38

Ostatnia edycja: 23.02.10 21:35:09
[#96] Re: Hyperion i A-EON partnerami strategicznymi

@(V)(I)mothe(P), post #95

To już kwestia gustu :)

A Ty jaką byś chciał? http://computer-reviews.net/files/Aspire%20X-cruiser%20Mid-Tower%20ATX%20case%20with%20clear%20sides.jpg

http://store.itsrealnice.com/images/vento3600.jpg

http://fl2.shopmania.org/files/images/5149/raidmax-enzo-atx-617wr-black-red-1-0-steel-secc-atx-mid-tower-computer~5148747.jpg

Ostatnia edycja: 23.02.10 22:37:51
[#97] Re: Hyperion i A-EON partnerami strategicznymi

@parallax, post #96

Pierwsza jest cool.
Druga to chyba odkurzacz albo Amiga Walker - to już było.
Trzecia mi wisi :)
[#98] Re: Hyperion i A-EON partnerami strategicznymi

@Kiv_Master, post #97

No, ta druga to wygląda jak odkurzacz, albo expres do kawy :)

Mimo to, to ta mi sie podoba

Ostatnia edycja: 24.02.10 16:33:55
[#99] Re: Hyperion i A-EON partnerami strategicznymi

@parallax, post #98

Może tam jest wbudowany ekspres do kawy? ;)

To byłoby całkiem fajne rozwiązanie, przynajmniej dla mnie :)
[#100] Re: Hyperion i A-EON partnerami strategicznymi

@parallax, post #96

Żadna z powyższych nie nadaje się na markowy komputer. Już dużo lepsze jest coś takiego http://www.vesalia.de/e_nexuspsile10%5B6055%5D.htm
[#101] Re: Hyperion i A-EON partnerami strategicznymi

@radzik, post #100

Obudowa wygląda jak pojemnik na papier toaletowy, takie miałem pierwsze skojarzenie.
Z góry przepraszam urażonych moim skojarzeniem ;)
[#102] Re: Hyperion i A-EON partnerami strategicznymi

@grxmrx, post #101

Ja bym wolał jak w A1000 desktop z garażem na klawiaturę (klawiaturka i mysiora w komplecie).

A do współczesnych amigowych tradycji bardziej nawiązywałaby ta:
http://www.landmarkcomputer.com/graphics/Lian_Li_PC-777_Aluminum_Memorial_Model_Tower_Case_-_White_(PC-777).jpg

Ostatnia edycja: 24.02.10 21:04:53
[#103] Re: Hyperion i A-EON partnerami strategicznymi

@radzik, post #100

Takie to zbyt proste. Takie bez duszy to. Brakuje tego czegoś temu pudełku? na papier toaletowy? :)

adam_mierzwa: A to co to jest? heeh :)

Ostatnia edycja: 24.02.10 21:12:37
[#104] Re: Hyperion i A-EON partnerami strategicznymi

@Ender, post #89

A ja myślę że nikt nie wie jaka będzie cena - bo sprzętu jako tako nie ma, nawet nie mówiąc o przeciekach z Hyperionu czy z A-EON Technology.

Nawiązując jeszcze to tego :

,, Tak poważnie to na Execu jest wątek, w którym ktoś całkiem sensownie uzasadnia, że cena może być zbliżona do cen nowych maców.(Moim zdaniem ma rację, bo ten proces i ugoda musiały kosztować, i ktoś musi te koszty teraz ponieść).,,

...a moim zdaniem nie ma racji, bo taką ceną zabiją samych siebie.
Tak jak przy AmigaOne kupiło parę tylko osób ( z powodu jej ceny )to przy tym komputerze X1000 będzie tak samo ( nie osiągalna dla zwykłego kowalskiego ), a Amiga to nie jest Mac czy Pecet.

Jeszcze jest jedna kwestia - oprogramowania, którego nie ma w dniu wypuszczenia komputera na światło dzienne !

..............................................
A Hobbystycznie to już mi się odechciało.

:(
[#105] Re: Hyperion i A-EON partnerami strategicznymi

@(V)(I)mothe(P), post #104

A Hobbystycznie to już mi się odechciało.

Też tak miałem jak nagle nie miałem na czym pracować (głupi office, a wkurzyło jak diabli).

,, Tak poważnie to na Execu jest wątek, w którym ktoś całkiem sensownie uzasadnia, że cena może być zbliżona do cen nowych maców.(Moim zdaniem ma rację, bo ten proces i ugoda musiały kosztować, i ktoś musi te koszty teraz ponieść).,,

...a moim zdaniem nie ma racji, bo taką ceną zabiją samych siebie.
Tak jak przy AmigaOne kupiło parę tylko osób ( z powodu jej ceny )to przy tym komputerze X1000 będzie tak samo ( nie osiągalna dla zwykłego kowalskiego ), a Amiga to nie jest Mac czy Pecet.

Zauważ, że wiele osób twierdzi, że takie podejście ma sens i kiepsko oprogramowana platforma w momencie startu dzieki nazwie i swojej legendzie zburzy porządek (trochę koloryzuję) w świecie komputerowym.
Jeżeli to partnerstwo ma przynieść wymierne korzyści, to nowa amiga musi zawalczyć ceną (nierealne, bo ich na to nie stać), wydajnością (kto wie, co tam wsadzą w płytę) lub oprogramowaniem (raczej nierealne w tej chwili m.in z dwóch wcześniejszych powodów).
[#106] Re: Hyperion i A-EON partnerami strategicznymi
Oczywiście że sukcesu nie będzie.
Jak mówił Smoleń w kabarecie "urodziłem się, bo nie miałem innego wyjścia".
Tu jest podobnie - musi powstać nowa Amiga (hobbystycznie to już się wielu odechciało).
To że oprogramowania nie będzie to jasne. Jak może powstać software na sprzęt którego nie ma.

To wszystko to jest dopiero początek. Musiał powstać nowy komputer i musiał zostać przepisany AmigaOS.
Właśnie ten początek w realizacji był najtrudniejszy. Dalej będzie z górki.
[#107] Re: Hyperion i A-EON partnerami strategicznymi

@Ender, post #105

Też tak miałem jak nagle nie miałem na czym pracować (głupi office, a wkurzyło jak diabli).

Nie wiem, coś mnie dopadło - chyba to czekanie :(

...że takie podejście ma sens i kiepsko oprogramowana platforma w momencie startu dzięki nazwie i swojej legendzie zburzy porządek (trochę koloryzuję) w świecie komputerowym.

W tych czasach to nawet nazwa i ,, legenda ,, w tym nie pomogą ( można się mylić co do tego ) a świat komputerowy idzie własnym torem. Być może, wspomną że coś powstało, ale rozejdzie się po kościach - to nam nie przyniesie nowych firm, które będą w pocie czoła tworzyć nowe oprogramowanie.

Jeżeli to partnerstwo ma przynieść wymierne korzyści - na razie to za wcześnie na takie rozmyślenia , to nowa amiga musi zawalczyć ceną - właśnie boje się o tą cenę,wydajnością- tą wydajnością w świecie komputerowym nie zawojuje, ale w środowisku amigowym - raczej lub ,, być ,, może tak,oprogramowaniem- właśnie (raczej nierealne w tej chwili m.in z dwóch wcześniejszych powodów)- to się rozumiemy raczej w tej kwestii :)
[#108] Re: Hyperion i A-EON partnerami strategicznymi

@adam_mierzwa, post #106

Oczywiście że sukcesu nie będzie.- oczywiście będzie ale tylko w małym gronie użytkowników tego komputera.

Tu jest podobnie - musi powstać nowa Amiga - powstaje, w trudach, ale powstaje ( chyba )i te puzzle są dobijające :(

To że oprogramowania nie będzie to jasne. Jak może powstać software na sprzęt którego nie ma.- no właśnie, w przypadku wydania PlayStation - oprogramowanie ( czyt. gry ) były dostępne w dniu jej premiery. Oczywiście nie w takiej ilości jak później - ale można było już kupić.
Jeżeli się już ma hardware i oprogramowanie to wtedy można udostępnić firmom, aby napisały soft na niego - chyba oczywiste.
Wtedy to i za 6000 można kupić ( z powodu Marki i Legendy ).

To wszystko to jest dopiero początek. Musiał powstać nowy komputer i musiał zostać przepisany AmigaOS.
Właśnie ten początek w realizacji był najtrudniejszy. Dalej będzie z górki.
- początek już był , teraz to oczekuje efektów, których raczej nie widać - tylko obietnice i puzzle A czy będzie z górki to nie wiadomo, bo jeszcze na niej nie jesteśmy.
[#109] Re: Hyperion i A-EON partnerami strategicznymi

@parallax, post #103

O! Albo taka obudowa. Całkiem oryginalna.
[#110] Re: Hyperion i A-EON partnerami strategicznymi

@(V)(I)mothe(P), post #108

Piszesz, że sukces będzie, tylko w małym gronie użytkowników tego komputera.
Czy to znaczy, że rozumiesz jako "sukces" sam fakt powstania tego komputera? Mógłbym się z tym zgodzić, ale sukces to raczej dla mnie np. sprzedaż 2 tys. szt.

Puzzle to "no comments".

Przykład z PlayStation jest dobry - tak to powinno wyglądać. Tylko że porównanie A-Eon do Sony, to jak porównać mrówkę do słonia. I kto miałby napisać to software?

6000 to mogłaby kosztować z oprogramowaniem typu iLife na maca.
"Marka i legenda" - wg mnie tego już nie ma.
To, że o Amidze czasem można poczytać w miejscach nieamigowych, w internecie czy prasie, wynika z sentymentu redaktora, który się kiedyś z Amigą zetknął, a nie z trwania legendy.

Jak dołożymy do tego brak reklamy, czy nawet wogóle premiery komputera (bo prawdopodobnie jej nie będzie)...
A przecież zwołać konferencję prasową przy okazji jakichś targów komputerowych, i zaprezentować działający prototyp, to nie majątek - w każdej relacji z targów byłaby o Amidze wzmianka.

Zastanawia mnie, czy A-Eon szuka też innych odbiorców (niż byli amigowcy).
[#111] Re: Hyperion i A-EON partnerami strategicznymi

@Ender, post #105

Też tak miałem jak nagle nie miałem na czym pracować (głupi office, a wkurzyło jak diabli)

Zdaje się, że popsuł Ci się netbook i został ino Mini? W Twoim wypadku widziałbym 4 wyjścia z problemu:

1. Skorzystać z MS Office pod OSX
2. Skorzystać z OpenOffice pod Linuxem
3. Skorzystać ze starej wersji MS Office pod Basiliskiem II
4. Skorzystać (w ostateczności) z Google Docs

Ty wybrałeś wkurzanie się. Twoja wola.

Moim zdaniem dla zaprawionego w bojach amigowca brak oprogramowania nie jest aż takim strasznym problemem - sporo rzeczy jest do załatania dual/triple bootem albo emulacją. Oczywiście nie jest to w żadnym stopniu wygodne, ale w wielu przypadkach wystarcza (logo uczelni na pierwszą stronę pracy magisterskiej i resztę wektorów wydziergałem swego czasu na klasyku w Macromedia Freehandzie pod emulowanym Makiem).

Co innego "świeży", czy "nie zaprawieni w bojach" użytkownicy - dla nich brak niektórych programów będzie problemem nie do przeskoczenia (przecież mieli to do tej pory na jedno kliknięcie mychy) i ostatecznie doprowadzi do opuszczenia platformy (po prostu "się odechce").

Co więcej - zanim jeszcze zauważą brak softu, pewne nawyki/konieczność ściągania czegoś dodatkowo itp. mogą skutecznie zniechęcić do systemu - pisze o tym np. Mihaloid na MorphZone (akurat w jego wypadku rzecz dotyczy MorphOSa, ale spójrz do recenzji OS4 na OSnews - facet wpienia się, że program nie zapamiętuje wielkości i położenia okna, a przecież wystarczy dać "snapshot" i po problemie - tyle, że on tego nie wie).

Ale się rozpisałem... Ale przynajmniej część na temat ;)

Ostatnia edycja: 25.02.10 10:00:00
[#112] Re: Hyperion i A-EON partnerami strategicznymi

@parallax, post #109

Chociaż wydaje mi się, że to jest prototyp.
[#113] Re: Hyperion i A-EON partnerami strategicznymi

@recedent, post #111

Moim zdaniem dla zaprawionego w bojach amigowca brak oprogramowania nie jest aż takim strasznym problemem - sporo rzeczy jest do załatania dual/triple bootem albo emulacją. Oczywiście nie jest to w żadnym stopniu wygodne, ale w wielu przypadkach wystarcza (logo uczelni na pierwszą stronę pracy magisterskiej i resztę wektorów wydziergałem swego czasu na klasyku w Macromedia Freehandzie pod emulowanym Makiem).

Zgadza się - nie żebym tak nie robił ( kiedyś ) - ale to już się zrobiło dla mnie męczące ( może dla innych też - nie wiem ).
Nowym użytkownikiem nie jestem - swoje lata mam - ile tak można?, ja wiem ,, dla chcącego nie ma nic trudnego ,,,.
Mam peceta ( zresztą jak każdy, lub ,, prawie ,, każdy ).
Dostęp do wszystkiego za sprawą kliknięcia myszki - też jest, ale to nie to co przeżyło się z Amigą i systemem i z tym wszystkim dobrem które było dostępne na Aminecie.
[#114] Re: Hyperion i A-EON partnerami strategicznymi

@adam_mierzwa, post #110

Piszesz, że sukces będzie, tylko w małym gronie użytkowników tego komputera.
Czy to znaczy, że rozumiesz jako "sukces" sam fakt powstania tego komputera? Mógłbym się z tym zgodzić, ale sukces to raczej dla mnie np. sprzedaż 2 tys. szt.

Oczywiście sam fakt powstania jest sukcesem oraz to że jest to równoczesne ze sprzedażą,nie ważne ile, bo i tak rozejdzie się w większej ilości ( być może z mojej strony spekulacja - ale... ).

Przykład z PlayStation jest dobry - tak to powinno wyglądać. Tylko że porównanie A-Eon do Sony, to jak porównać mrówkę do słonia. I kto miałby napisać to software?

Ja nie chciałem porównywać bo wiem że, ze ,, słoniem ,, się nie wygra, tylko dać przykład jak się to robi. Nawet przy takiej małej firmie , można zatrudnić paru kolesi ( firmę ),która by przygotowała ( może przepisała z innej platformy ) programy i gry.
Więc na początek by coś jednak było. Bo kupować sprzęt z systemem i przekładać sobie ikonki z lewej na prawą stronę, lub odwrotnie, to mija się z celem.

"Marka i legenda" - wg mnie tego już nie ma. - mi się wydaje ze jest, może nie w takim stopniu jak kiedyś,ale jednak.

A przecież zwołać konferencję prasową przy okazji jakichś targów komputerowych, i zaprezentować działający prototyp, to nie majątek - w każdej relacji z targów byłaby o Amidze wzmianka.

Tu się zgadzam w całej okazałości, nic ując nic dodać.

Zastanawia mnie, czy A-Eon szuka też innych odbiorców (niż byli amigowcy).

Tego to się dowiemy jak już będzie sprzęt dostępny - to się okaże.

To, że o Amidze czasem można poczytać w miejscach nieamigowych, w internecie czy prasie, wynika z sentymentu redaktora, który się kiedyś z Amigą zetknął, a nie z trwania legendy.

A tu różnie bywa.
[#115] Re: Hyperion i A-EON partnerami strategicznymi

@adam_mierzwa, post #110

Zastanawia mnie, czy A-Eon szuka też innych odbiorców (niż byli amigowcy)

Gdyby było inaczej (tzn. gdyby nastawiali się tylko na obecnych i byłych amigowców, to tworzenie X1000 nie miałoby według mnie większego sensu). Zgadzam się z opinią, że muszą mieć innego odbiorcę (i to zapewne już nagranego).
[#116] Re: Hyperion i A-EON partnerami strategicznymi

@parallax, post #112

Ale jeżeli jest to prototyp, to uważam, że jest szansa, że ukarze się szybciej niż X1000. A jak by tak było, to byłaby to ciekawa obudowa do naszego komputera.
[#117] Re: Hyperion i A-EON partnerami strategicznymi

@parallax, post #116

sam siebie będzie karać ?
[#118] Re: Hyperion i A-EON partnerami strategicznymi

@rzookol, post #117

Kto będzie karać?
[#119] Re: Hyperion i A-EON partnerami strategicznymi

@parallax, post #118

...że ukarze się szybciej niż X1000...

pewnie ten prototyp
[#120] Re: Hyperion i A-EON partnerami strategicznymi

@rzookol, post #119

Myślę, że sam się nie będzie karać, aczkolwiek głowy nie dam.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem