[#90]
Re: NatAmi działa z 16 MB pamięci Chip
Na fali zbliżających się wyborów postanowiłem przeprowadzić analizę środowiska amigowego.
Wypisałem różne, acz powtarzające się komentarze, abyście nie musieli za każdym razem powielać swoich opinii w obliczu pojawiających się newsów.
Przedstawiam więc różne sekcje amigowe i podgrupy tematyczne i prezentuję w skrócie to o czym mówi każdy z ich programów :
a) sekcja "piecowa" - o tym, że klasyk jest trupem, Natami to forsa w błoto, X1000 to chore urojenia, a zombieland apple'a pociągnie bezpłciowo przez kilka lat, po czym zanurkuje w niepamięć. Można do sekcji "piecowej" dodać podgrupę : "tylko aros" (patrz punkt "p") + podgrupę "ch*j wam wszystkim" (patrz punkt "m")
b) sekcja "natami zamiennikiem", czyli o tym, że projekt będzie służył tym, którym rozpadnie się klasyk. Nic ponadto
c) sekcja "za drogie" - wszystko co nowe za drogie. W skrajnych przypadkach dochodzi argument : lepszego PC zmontuję za 5 razy mniej. Odnosi się to do systemów : AOS/MOS, jak i sprzętu : SAM/X1000/NATAMI
d) sekcja "natami rewolucja" - o tym, że klasyczna Amiga do dziś architekturą niszczy wszystko pozostałe. Odpowiednio dopalona, chałupnicza Natami zbliża się do PS3, a przynajmniej staje w szeregu z PS2 (cytat z forum Natami)
e) sekcja "klasykowców" - z grubsza o tym, że nie ma to jak dźwięk stacji dyskietek, a przynajmniej, że tylko klasyczny sprzęt to prawdziwa Amiga (ewentualnie w kooperacji z PPC). Natami to udawanie, Minimig jest dla osesków. Skrajna postawa odrzuca nawet dzieci z Escom
f) podgrupa "amigaos4 to linux/Friedens lepiej zrobiliby kredens"
g) podgrupa "morphos co najwyżej udaje system amigowy/moszyści to hieny cmentarne (ś.p. ppc-apple'a)"
h) sekcja "towar z demobilu" - o tym, że tak jak klasyk-amiga może być live zombie po śmierci, tak trupy z cmentarza apple mają świetlaną przyszłość + ew. podgrupa "tylko strucla, bo X to vapourware" (patrz punkt "u")
i) sekcja "x1000" - tylko nowy sprzęt jest w stanie uratować markę Amiga + ew. podgrupa "jeśli strucla, to tylko z piekarnika" (patrz punkt "t")
j) sekcja "ciekawscy" - o tym, że warto węszyć tu i ówdzie / geeks + ew. podgrupa "za drogie" (punkt "c")
k) sekcja "men's health" - że natami to fajny męski gadżet do podłubania i nic poza tym
l) podgrupa "scenowcy w natarciu" - o tym, że bliżej nieznane pokłady fascynatów powrócą do X1000 czy Natami i rozkminią sprzęty setkami szczękoniszczących dem (+ DPaint VI ? Superfrog 2 ?)
m) sekcja "ch*j wam wszystkim" - o tym, że Aros jest zły bo x86 i że np. programiści nie robią tego co chcemy żeby zrobili w pierwszej kolejności, a że AmigaOS4 nie ma USB stack 2.0, a że .so, a że za drogie, a że źródła zamknięte i tylko na PPC, a że mamy haki na MorphOS i na Backplate czekałem 5 lat, a że kiedyś było lepiej i jak mówił Haynie : pogrzebać wszystko i zakopać hwdp jp 100%
o) podgrupa "przedrzeźniaczy i osobistych nienawiści" - rzucę cytatem : "naubliżaj nieznajomym i poczuj się lepszy,
bo te twoje argumenty to brzmią jak kompleksy"
p) sekcja "aros" - o tym, żeby skupić siły na Arosie i portować z klasyka co się da, bo to jedyna właściwa droga
r) sekcja "wcale nie drogie, bo za retro hobby trzeba płacić"
t) sekcja "jeśli strucla, to tylko z piekarnika" - o tym, że zagospodarowanie cmentarzyska apple jest jak budowanie domku na terenie zagrożonym powodzią
u) sekcja "tylko strucla, bo X to vapourware" - o tym, że MOS robi pewny najazd, a X1000 to badziew bo nie dość, że pewnie nie powstanie, a jeśli powstanie to bajzel, a nie komputer, a jeśli jednak powstanie komputer to o słabszej mocy niż cmentarz apple
z) antiamigaworld.net
czy coś pominąłem ? teraz wystarczy zamiast komentarza napisać np. "wg. mnie a) i t) i m)" albo "o) + z)"