Komentowana treść: NatAmi działa z 16 MB pamięci Chip
[#61] Re: NatAmi działa z 16 MB pamięci Chip

@Daclaw, post #60

I to jest to, dawno temu różne platformy miały różne specjalizacje. Teraz komputer ma być jak szwajcarski scyzoryk, a to zapewnia tylko potężna baza software'owa.
Emocje wówczas brały się stąd, że były obszary zastosowań gdzie Amiga w sposób niekwestionowany rządziła. Później bardzo szybko zebrała baty we wszystkich swoich mocnych dziedzinach.
[#62] Re: NatAmi działa z 16 MB pamięci Chip

@Daclaw, post #58

Ależ o racji bytu Amigi w domach stanowiło dokładnie to, że gry na nią miały lepszą grafikę, itp., niż pecetowe produkcje z tego samego czasu. Potem nadszedł Doom i racja bytu poszła w niebyt.

Tak, ale skoro jak sam piszesz realia sie zmieniaja, to takze w tym wzgledzie troche sie zmienily. Grafika wciaz jest dla niektorych graczy bardzo wazna, ale nie tak bezapelacyjnie jak wtedy gdy pojawil sie Doom. Wtedy bylismy swiadkami niejakiego zachlysniecia sie nowymi mozliwosciami grafiki 3D. Dzisiaj, gdy juz rozsadek bierze gore, wielu graczy coraz bardziej zdaje sobie sprawe, ze grafika jest wazna, ale nie najwazniejsza.

Podawalem juz prosty przyklad mojego 5 letniego syna. Zagrywa sie w wiele gier na PS3, ale nic nie daje mu takiej frajdy jak stare platformowki odpalone na CD32. Prostota grafiki, specyficzna oprawa dzwiekowa nie przytlacza i nie obezwladnia wlasnej wyobrazni. Zarazilem go juz nawet coverami muzycznymi ze starych gier i widze, ze cos w tym musi byc, bo dzieci nie kalkuluja, po prostu wybieraja to, co do nich bezposrednio najlepiej przemawia i sprawia frajde.

Obecnie mam okolo 25 tytulow na PS3, wiele z nich rozpoczalem i po pracy nie bardzo mam sile i ochote je kontynuowac. Za to na chwile oddechu przy Boulder Dash, Sensible Soccer, czy Project-X zawsze znajde ochote.
[#63] Re: NatAmi działa z 16 MB pamięci Chip

@Duracel, post #62

Polecam Twojemu synowi superfroga.
[#64] Re: NatAmi działa z 16 MB pamięci Chip

@parallax, post #63

O, nie spodziewałem się, że Natami może wzbudzać aż tyle kontrowersji :)

Śmieszą mnie bardzo głosy "prawdziwych amigowców", którzy ze wszystkich sił chcą nas przekonać, że Natami to nie jest sprzęt dla nas :) Jak zatem wytłumaczyć tak duże zainteresowanie tym projektem?

Ktoś już to napisał, ale powtórzę raz jeszcze - Natami będzie idealnym zamiennikiem dla ledwo dychających Amig 1200 i 4000 połatanych klejem super-glue i ledwo trzymających się na nogach. A jeśli dodatkowo zaoferuje nam trochę dodatkowych bajerów i zniweluje kilka upierdliwych cech klasyków, to będzie to dla wielu ludzi pełnia "klasykowego" szczęścia. A dla demo-scenowców, będzie to sprzęt wręcz idealny.

Zrozumcie, wielu osób naprawdę KOMPLETNIE nie interesuje ani AOS 4, ani MorphOS, ani żadne peceto-amigi - i ten fakt należy uszanoać, tak jak i my szanujemy, że kogoś jeszcze bawi nierealna "pogoń za pecetami" i wizje "szklanych domów".
[#65] Re: NatAmi działa z 16 MB pamięci Chip

@parallax, post #63

Oczywiscie, gra i w Superfroga, ale ma czasami klopot z przeskakiwaniem wilczych dolów :)
[#66] Re: NatAmi działa z 16 MB pamięci Chip

@slay, post #64

poczekamy rok i porównamy powstałą przezeń ilość softu na mosa i na natami a potem będziemy mogli podyskutować o szklanych domach
[#67] Re: NatAmi działa z 16 MB pamięci Chip

@slay, post #64

Zastępcą ledwo dychającego klasyka może być Minimig, może również nim być Clone-A w joysticku, a nawet jakiś mini-PC z KX Light i E-UAE. W pełni go jednak nie zastąpi, bo retro-klimatu klikającej stacji dysków i pożółkniętego plastiku na nowym sprzęcie nijak nie uzyskasz (no, chyba że podłączysz Keyrah w obudowie A600).

Natami jak na zastępcę klasyka będzie moim zdaniem za drogie (oczywiście według kalkulowanej ceny, oficjalnie ceny nikt jeszcze nie podawał).

Dla schłodzenia głów proponuję ankietę: Kupię NatAmi jeśli:
a. cena będzie do 400 Euro
b. cena będzie do 600 Euro
c. cena będzie do 1000 Euro
d. niezaleznie od ceny
e. dziękuję, interesują mnie wyłącznie "szklane domy"

Bardzom ciekaw wyników. Oraz tego, jak przełożą się one na fakt kupna jeśli sprzęt ów będzie wreszcie w sprzedaży.
[#68] Re: NatAmi działa z 16 MB pamięci Chip

@Duracel, post #65

Czasem to i każdemu się zdarzy :D A do którego poziomu już dochodzi?

Aha, zrzut ekranu całkiem fajny. Chociaż mógł już poukładać te ikonki i rozciągnąć jeszcze trochę okno, ale ogólnie zrzucik udany.
[#69] Re: NatAmi działa z 16 MB pamięci Chip

@slay, post #64

idealnym zamiennikiem? idealnym zamiennikiem amigi w takim ujeciu bedzie Gameboy advance , zmasa oldschoolowych gierek. wybacz ale gola plyta za ponad 600 euro (naprawde zdziwie sie jezeli bedzie taniej ) ni jak ma sie do amigi 500 czy 1200 , ktorych jest na rynku masa i mozna je kupic za grosze. nie bedzie zamiennikiem niczego. sad but true.
[#70] Re: NatAmi działa z 16 MB pamięci Chip

@parallax, post #68

Szczerze mówiac nie zwracam na to uwagi. Zazwyczaj jak on gra, to ja mam troche czasu na wlasna dlubanine w domu. Raz na jakis czas tylko mnie wola, zebym mu cos przeskoczyl, etc.
[#71] Re: NatAmi działa z 16 MB pamięci Chip

@DRACOX, post #69

idealnym zamiennikiem? idealnym zamiennikiem amigi w takim ujeciu bedzie Gameboy advance , zmasa oldschoolowych gierek. wybacz ale gola plyta za ponad 600 euro (naprawde zdziwie sie jezeli bedzie taniej ) ni jak ma sie do amigi 500 czy 1200 , ktorych jest na rynku masa i mozna je kupic za grosze. nie bedzie zamiennikiem niczego. sad but true.

Gameboy to kieszonokonsolka, a Natami to stacjonarny sprzet. Jak tak czytam wypowiedzi malkontentow, to dochodze do wniosku, ze jest tu jakis dysonans poznawszy na poziomie postrzegania tego czym jest klasykowanie oraz caly klimat z nim zwiazany.

To tak jak z miloscia do kobialki. Moze byc brzydsza od innych, moze miec masa wad a cos jednak sprawia, ze bardziej chcemy byc z ta niz tymi teoretycznie lepszymi.

Ilez mozna razy tlumaczyc, ze Natami to nie tylko mozliwosc odpalania klasycznych tytulow i dlatego tlumaczenie, ze na rynku mozna tanio kupic cala mase A500 czy A600 jest wlasnie brakiem zrozumienia o co w tym wszystkim chodzi.

Dajcie nam spelnic dawno zakurzone marzenie. Chcemy miec odswiezonego klasyka z mozliwosciami jakie chcielismy miec te 10-15 lat temu, ale wtedy nam tego nie dano. Niech sie spelni, a wtedy zobaczymy co bedzie dalej.

Dla mnie Natami bedzie fajnym, meskim gadzetem przy ktorym bedzie sie milo spedzac czas, eksperymentujac i sprawdzajac pewne opcje ktore byly niedostepne kiedys w mojej A600 czy CD32. Do tego z wieksza ergonomia, mniejszym zapotrzebowaniem na miejsce itd.
[#72] Re: NatAmi działa z 16 MB pamięci Chip

@Duracel, post #62

dzieci nie kalkuluja, po prostu wybieraja to, co do nich bezposrednio najlepiej przemawia i sprawia frajde

Raczej chłoną wszystko jak leci. Mojemu prawie 4-latkowi nie robi żadnej różnicy, czy ogląda Tomka i przyjaciół w oryginale, po polsku, czy amatorską podróbę skręconą komórką. Zamiast tego można mu włączyć Teletubisie albo Barbapapę po Niemiecku; będzie się gapił na cokolwiek, byleby była "bajka" i został zachowany rytuał wieczorny. Różnicowanie pod względem jakości albo poziomu technicznego pojawia się w znacznie późniejszym wieku.
[#73] Re: NatAmi działa z 16 MB pamięci Chip

@Daclaw, post #72

Dajesz przyklad w ktorym dziecko chlonie to co mu wlaczysz. Byc moze twoje dziecko jeszcze nie "roznicuje", wszak jest mlodsze od mojego o rok. Jednak gdybys postawil mu dwa telewizory obok siebie z dwoma roznymi propozycjami, na pewno ktorys z nich bardziej przykulby jego uwage.

Moj wybredny Piotrus jasno i klarownie mowi co woli. Obserwujac bardzo jaskrawa roznice miedzy produkcjami z PS3 a tym w co mozna zagrac na Amidze bezapelacyjnie widze co ma przewage. Z kolei interesujac sie troche psychologia potrafie natomiast stwierdzic (co opisalem wyzej) co lezy u podstaw takich a nie innych wyborow ze strony dziecka.

Ostatnia edycja: 31.05.10 14:51:38
[#74] Re: NatAmi działa z 16 MB pamięci Chip

@recedent, post #67

Dla schłodzenia głów proponuję ankietę: Kupię NatAmi jeśli:
a. cena będzie do 400 Euro
b. cena będzie do 600 Euro
c. cena będzie do 1000 Euro
d. niezaleznie od ceny
e. dziękuję, interesują mnie wyłącznie "szklane domy"

Kupię NatAmi jeśli uznam, że jest mi do czegoś potrzebna. Ceny od dawna nie mają dla mnie znaczenia w przypadku tego hobby. Na chwilę obecną - nie jest mi potrzebna. Moja A4000 pozwala uruchomić praktycznie wszystko, co napisano dla Amigi i jest wystarczająco wydajna w tym zakresie, w jakim jej potrzebuję. Do tego ma klimat najlepszych amigowych czasów. A jeśli zapragnę wrócić do bardzo starych i bardzo niekompatybilnych pozycji, to adekwatna A500 też się znajdzie. O sprzęt dbam aż do perwersji, więc pewnie długie lata jeszcze przed nim. W samorzutną śmierć komputerów "ze starości" nie wierzę i nie uwierzę, dopóki nie zobaczę namacalnego dowodu. ;)

Ostatnia edycja: 31.05.10 16:25:10
[#75] Re: NatAmi działa z 16 MB pamięci Chip
Fajnie, że projekt idzie do przodu - mam nadzieję, że uda się go doprowadzić do końca. Posiadam minimiga i jestem z niego bardzo zadowolony - brakuje mi w zasadzie tylko AGA. Ja osobiście prędzej kupię Natami niż jakąkolwiek nową "Amigę".
[#76] Re: NatAmi działa z 16 MB pamięci Chip

@recedent, post #67

Recedent: za drogie? Teraz karta z 060 na pokładzie potrafi osiągnąć cenę 300-400 funtów.
[#77] Re: NatAmi działa z 16 MB pamięci Chip

@Duracel, post #65

A ja polecam Turricana! :P Gra w sam raz do wyrobienia refleksu i koordynacji ruchów. Sam swojemu bratankowi dałem już na urodziny full wypasioną wersję pudełkową (co prawda na PC, ale dobre i to), coby naprowadzić jego zainteresowania na właściwą ścieżkę, bo na co dzień to mu aplikują jakieś nudne RTS-y i inne tego pokroju. I z ubolewaniem stwierdzam, że jak się go posadzi przed taką platformówką, to po maksymalnie dwóch minutach będzie Game Over. :/ A ma już 8 lat z hakiem... ja w tym wieku to już miałem obydwa Turricany (prawie) obcykane.
[#78] Re: NatAmi działa z 16 MB pamięci Chip

@recedent, post #67

Ja wybieram d. Do tej pory pościłem przez długie lata, to się na jakąś Ami w końcu można szarpnąć. A Natami jest w tej chwili dla mnie jedynym sensownym wyborem...
[#79] Re: NatAmi działa z 16 MB pamięci Chip

@DRACOX, post #47

Sam jesteś kulawy kit. Jak doczytasz, przekonasz się że Gunnar porównuje tam wydajność blittingu i faktycznie, z testowanych platform Natami jako jedyna daje radę; nie dlatego, że złośliwie popsuli kod, tylko dlatego, że jest to kod natywny dla Natami, a nie dla pozostałych platform, w których (o to się całość rozbija) nie ma w SDL dostępu do wspomagania sprzętowego blittingu.
[#80] Re: NatAmi działa z 16 MB pamięci Chip

@rzookol, post #56

kompatybilnosc moj drogi, calkiem dobre rozwiazanie. Masz ta pamiec bezposrodnio po uruchomieniu, nie musisz wgrywac jakichs cgx-ow, p96 zeby to dzialalo tak jak na klasyku. Czy to karta gfx czy pamiec chip, jeden czort. Wazne aby to bylo szybkie.

[#81] Re: NatAmi działa z 16 MB pamięci Chip

@qwerty4000, post #1

Twoja niewiedza jest porazajaca. Nadal alokuje sie w ten sposob pamiec i nadal nawet w os4 sa flagi MEMF_CHIP itp.
Co zrobi system z ta informacja to juz jego sprawa. Zostanie zignorowane lub w jakis sposob zinterpretowane. W systemie dla natami bedzie to sluzyc w ten sam sposob jak w klasyku. Bedzie umozliwiac banglanie po rejestrach.

Btw. mnie ten projekt nie interesuje z punktu widzenia kupna ale jezeli jego moc bedzie np x10 szybsza niz m68060 no to przynajmniej bedzie zabawnie, dorzucimy nowej przyprawy do tej naszej amigowej zupy
[#82] Re: NatAmi działa z 16 MB pamięci Chip

@rzookol, post #66

poczekamy rok i porównamy powstałą przezeń ilość softu na mosa i na natami a potem bćdziemy mogli podyskutować o szklanych domach

moze przez ten kolejny rok w koncu ktos napisze dla mos'a chociaz jeden sterownik do jakiegokolwiek modemu wifi pod usb, ktory moge sobie wpiac w mojego mini i zadziala mi net (tym bardziej , jezeli chce za ten system ~150 euro). nawet pod "glupimi" linuxami z przed 2 lat masa taniego badziewia dziala (urzadzen na rynku sa setki modeli, moze tysiace (?)) nie mowie juz o windows. czasami nie ilosc , ale jakosc , a bardziej "potrzebnosc" softu sie liczy. ja natami kibicuje bardzo OK
[#83] Re: NatAmi działa z 16 MB pamięci Chip

@recedent, post #34

>> Czemu zakładasz, że qwerty4000 posiada Mini? Z ciekawości pytam, nie ze złośliwości.

Nie jestem tego pewien, ale tak mi się wydaje. Często wspomina o tym, że używa G4. Może się mylę, nie znam się na sprzęcie Apple, ale chyba jedynym sprzętem z G4, na którym można poamigować jest MiniMac. Zresztą nie ma co gdybać za jego plecami. Będzie miał takie życzenie to sam się wypowie na ten temat.
[#84] Re: NatAmi działa z 16 MB pamięci Chip

@recedent, post #67

Ankieta to niezły pomysł, jestem za. Dodałbym jeszcze pytanie/a Jaki system powinien działać na Natami Amigaos 3.0-3.9, Aros, Morphos. Dlaczego, bo na razie to nie mają żadnego systemu, a Hyperion wcale nie musi być zainteresowany wypożyczeniem/ odsprzedaniem licencji na AOS 3.1. Ciekaw jestem jak ten problem rozwiążą. Tak czy inaczej projekt ciekawy.
[#85] Re: NatAmi działa z 16 MB pamięci Chip

@Ender, post #84

Will the boards for the final users (not the Dev-boards) be complete boards?

The consumer boards and Natami60 developer boards will include:
* Pre-installed with a legal, licensed copy of AmigaOS * Amikit

AmiKit is a pre-configured AmigaOS environment.
Amikit includes a task manager, web browser, and many useful applications, tools, icons and games.

chyba nie pisza sobie tego , aby tylko bylo ?
[#86] Re: NatAmi działa z 16 MB pamięci Chip

@cactoos, post #85

wejdz sobie na strone amikit ,a dowiesz sie tam ,ze w sklad pakietu amikit NIE WCHODZI kopia OS3.1 :) ani zadnego innego
[#87] Re: NatAmi działa z 16 MB pamięci Chip

@DRACOX, post #86

to jak sobie wyobrazasz ( albo natami team)
Pre-installed with a legal, licensed copy of AmigaOS
?
[#88] Re: NatAmi działa z 16 MB pamięci Chip

@cactoos, post #87

no wlasnie nikt nie wie, mnie sie o to nie pytaj. to oni sie powoluja na AmiKit ,a na stronie amikit jest :

"AmiKit is freeware, however it doesn't include the ROM and system files"

i strona amikit zaleca zakupienie pakietu amigaforever , tyle ze romy z tego pakietu mozna uzyc jedynie pod ..emulatorem , wiec tez odpada. dlatego wszyscy sa ciekawi jak NatAmi team rozwiaze ten problem.

Ostatnia edycja: 31.05.10 19:53:15
[#89] Re: NatAmi działa z 16 MB pamięci Chip

@DRACOX, post #88

OS 3.9 w AmiKit można także zainstalować używając oryginalnej płyty tegoż systemu, a tam raczej nie ma nie ograniczeń.
[#90] Re: NatAmi działa z 16 MB pamięci Chip
Na fali zbliżających się wyborów postanowiłem przeprowadzić analizę środowiska amigowego.

Wypisałem różne, acz powtarzające się komentarze, abyście nie musieli za każdym razem powielać swoich opinii w obliczu pojawiających się newsów.

Przedstawiam więc różne sekcje amigowe i podgrupy tematyczne i prezentuję w skrócie to o czym mówi każdy z ich programów :

a) sekcja "piecowa" - o tym, że klasyk jest trupem, Natami to forsa w błoto, X1000 to chore urojenia, a zombieland apple'a pociągnie bezpłciowo przez kilka lat, po czym zanurkuje w niepamięć. Można do sekcji "piecowej" dodać podgrupę : "tylko aros" (patrz punkt "p") + podgrupę "ch*j wam wszystkim" (patrz punkt "m")
b) sekcja "natami zamiennikiem", czyli o tym, że projekt będzie służył tym, którym rozpadnie się klasyk. Nic ponadto
c) sekcja "za drogie" - wszystko co nowe za drogie. W skrajnych przypadkach dochodzi argument : lepszego PC zmontuję za 5 razy mniej. Odnosi się to do systemów : AOS/MOS, jak i sprzętu : SAM/X1000/NATAMI
d) sekcja "natami rewolucja" - o tym, że klasyczna Amiga do dziś architekturą niszczy wszystko pozostałe. Odpowiednio dopalona, chałupnicza Natami zbliża się do PS3, a przynajmniej staje w szeregu z PS2 (cytat z forum Natami)
e) sekcja "klasykowców" - z grubsza o tym, że nie ma to jak dźwięk stacji dyskietek, a przynajmniej, że tylko klasyczny sprzęt to prawdziwa Amiga (ewentualnie w kooperacji z PPC). Natami to udawanie, Minimig jest dla osesków. Skrajna postawa odrzuca nawet dzieci z Escom
f) podgrupa "amigaos4 to linux/Friedens lepiej zrobiliby kredens"
g) podgrupa "morphos co najwyżej udaje system amigowy/moszyści to hieny cmentarne (ś.p. ppc-apple'a)"
h) sekcja "towar z demobilu" - o tym, że tak jak klasyk-amiga może być live zombie po śmierci, tak trupy z cmentarza apple mają świetlaną przyszłość + ew. podgrupa "tylko strucla, bo X to vapourware" (patrz punkt "u")
i) sekcja "x1000" - tylko nowy sprzęt jest w stanie uratować markę Amiga + ew. podgrupa "jeśli strucla, to tylko z piekarnika" (patrz punkt "t")
j) sekcja "ciekawscy" - o tym, że warto węszyć tu i ówdzie / geeks + ew. podgrupa "za drogie" (punkt "c")
k) sekcja "men's health" - że natami to fajny męski gadżet do podłubania i nic poza tym
l) podgrupa "scenowcy w natarciu" - o tym, że bliżej nieznane pokłady fascynatów powrócą do X1000 czy Natami i rozkminią sprzęty setkami szczękoniszczących dem (+ DPaint VI ? Superfrog 2 ?)
m) sekcja "ch*j wam wszystkim" - o tym, że Aros jest zły bo x86 i że np. programiści nie robią tego co chcemy żeby zrobili w pierwszej kolejności, a że AmigaOS4 nie ma USB stack 2.0, a że .so, a że za drogie, a że źródła zamknięte i tylko na PPC, a że mamy haki na MorphOS i na Backplate czekałem 5 lat, a że kiedyś było lepiej i jak mówił Haynie : pogrzebać wszystko i zakopać hwdp jp 100%
o) podgrupa "przedrzeźniaczy i osobistych nienawiści" - rzucę cytatem : "naubliżaj nieznajomym i poczuj się lepszy,
bo te twoje argumenty to brzmią jak kompleksy"
p) sekcja "aros" - o tym, żeby skupić siły na Arosie i portować z klasyka co się da, bo to jedyna właściwa droga
r) sekcja "wcale nie drogie, bo za retro hobby trzeba płacić"
t) sekcja "jeśli strucla, to tylko z piekarnika" - o tym, że zagospodarowanie cmentarzyska apple jest jak budowanie domku na terenie zagrożonym powodzią
u) sekcja "tylko strucla, bo X to vapourware" - o tym, że MOS robi pewny najazd, a X1000 to badziew bo nie dość, że pewnie nie powstanie, a jeśli powstanie to bajzel, a nie komputer, a jeśli jednak powstanie komputer to o słabszej mocy niż cmentarz apple
z) antiamigaworld.net

czy coś pominąłem ? teraz wystarczy zamiast komentarza napisać np. "wg. mnie a) i t) i m)" albo "o) + z)"
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem