Komentowana treść: MorphOS 2.5
[#91] Re: MorphOS 2.5

@waldiamiga, post #89

odpowiedz ma masz kilka komciow wyzej, zadalem to samo pytanie, Kiero odpowiedzial
[#92] Re: MorphOS 2.5

@Valwit, post #91

Ahh...Rzeczywiście, nie zauważyłem tego komentarza.Teraz mam już jasność.THX
[#93] Re: MorphOS 2.5

@recedent, post #87

Bug 1 jest. Buga 2 już nie widzę. Bug 3 łatwo można obejść używająć skrótów klawiaturowych :). Od siebie dodam jeszcze bug 4 - Koordynaty się nie wyświetlają.
[#94] Re: MorphOS 2.5

@Korni, post #93

Bug 2 daje się zauważyć nie pod każdym powiększeniem. Ale w sumie to ciągniemy offtopa. Zapraszam tutaj (choć wypadałoby zmienić nazwę wątku :) ).
[#95] Re: MorphOS 2.5

@Leander, post #90

Ja mam tak samo, czyli po wystartowaniu maka z płytą MorphOS 2.5 w czytniku po wybraniu języka pojawia się komunikat, że mam za starą wersję boot.img

To będzie moja pierwsza aktualizacja i w związku z tym mam pytanie:

Jeśli chciałbym aktualizować z płyty to co dokładnie mam zrobić w związku z tym komunikatem o boot.img ?

Z drugiej strony słyszałem, że można po prostu przegrać katalog Morphos z płyty na partycje systemową (czyli żeby nie było niedopatrzenia - najpierw zmienić w systemie nazwe katalogu morphos na np. morphos_old a dopiero póżniej przegrać katalog morphos z płyty instalacyjnej na system). I to wszystko?

Będę wdzięczny za wytłumaczenie mi jak najsprawniej zaktualizować MorphOsa, pozdrawiam!
[#96] Re: MorphOS 2.5

@luk, post #95

Na początku poleciłbym przeczytać readme :). Trzymasz klawisz c podczas startu maca?
Manualna instalacja jest możliwa, ale robisz to na własną odpowiedzialność.
[#97] Re: MorphOS 2.5

@luk, post #95

Manualne przekopiowanie skutkuje wolniejszym startem systemu oraz dużą ilością potencjalnych problemów i utratą niektóych plików konfiguracyjnych, tak więc stanowczo odradzam.

Na Makach najlepiej wcisnąć przycisk 'C' na starcie, bądź dla pewności przytrzymać 'alt' i wybrać CD w boot menu - wtedy mamy 100% pewność że system ruszy z CD.
[#98] Re: MorphOS 2.5

@Jacek Piszczek, post #97

Pod warunkiem, że klawiatura działa w OFie :).
[#99] Re: MorphOS 2.5

@luk, post #95

Pisałem wyżej. UpDate z płyty wymaga przytrzymania klawisza "c" przy uruchamianiu MiniMaca
[#100] Re: MorphOS 2.5

@Jacek Piszczek, post #97

Tylko że problem nie jest chyba w tym, że system nie startuje z płyty tylko z tym, że pojawia się komunikat o starej wersji boot.img
Ok, spróbuje wystartować system z przytrzymanym "alt" i wybraniem cd w boot menu ale z tego co widze to skoro pojawia się możliwość wyboru języka (czyli początek instalacji) to znaczy, że system startuje z cd.

Ok, dzięki, jak tylko usiądę przed maczkiem to sprawdzę

I jeszcze ponawiam tu pytanie które padło wcześniej: czy jest jakiś limit czasowy dla obniżonej ceny za Morphos 2.5 ?
[#101] Re: MorphOS 2.5

@luk, post #100

Tak. Jest limit czasowy na obniżoną cenę. Wszedzie o tym piszą, że to na chyba 2lecie MOSa. 2 lata temu też była taka obniżka i była tymczasowa. A jak długo będzie ta obniżka to nie wiem. Możliwe, że tak samo długo jak 2 lata temu...
[#102] Re: MorphOS 2.5

@luk, post #100

MorphOS ma taki myk, że nawet jeśli boot.img jest zaczytany z dysku, a płyta jest bootowalna, to potraktuje jako SYS: CDka. Dlatego ważne jest przytrzymanie 'C' albo alt + wybór CD ręcznie, by boot.img wczytał się z CD.
[#103] Re: MorphOS 2.5

@MaveRick, post #101

Hmm, jak dla mnie jeśli coś jest w obniżonej, promocyjnej cenie to powinna być też informacja jak długo ta obniżka będzie trwać. Wszędzie tak jest.
Dla mnie ta informacja ma znaczenie, bo planuje zamianę mojego mini na tego z 64 vram, a jak wiadomo, system niestety jest nierozerwalnie związany ze sprzętem więc lepiej się dobrze zastanowić na jaki sprzęt rejestrować Morphosa. Jak na razie z informacji podanej na stronie morphos-team wynika, że takiego limitu nie ma. No chyba, że czegoś nie doczytałem.
[#104] Re: MorphOS 2.5

@Jacek Piszczek, post #102

Automatyczne przesuwanie dalej nie działa. BTW. "bug report" z systemu wysyłałem.
[#105] Re: MorphOS 2.5

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #104

Automatyczne przesuwanie... czego?
[#106] Re: MorphOS 2.5
http://apple.slashdot.org/ i nawet tam pisza o release MorphOS 2.5 fajne ;)
[#107] Re: MorphOS 2.5

@Drako^lM, post #106

Z tym, że z 99 komentarzy większość jest... Hmm... Nieprzychylna ;)
[#108] Re: MorphOS 2.5

@recedent, post #107

Zdziwiłbym się gdyby było odwrotnie. Tymczasem MorphOS rulez :).
[#109] Re: MorphOS 2.5

@recedent, post #107

~75% MacOwiec nie moze sie mylic!
[#110] Re: MorphOS 2.5

@recedent, post #107

Odnosze jednak wrazenie, ze te kometnarze sa daleko bardziej przychylne niz na lamach osnews.pl, gdzie bratobujcza walka trwa. Tak jak juz kiedys napisalem - dobrze czy zle, wazne, ze pisza o nas. Im wiecej wzawy tym lepiej dla Morphosa
[#111] Re: MorphOS 2.5

@ZimA, post #8

No właśnie zapowiedzi przewidywały najpierw te modele:
QS i MDD!!! Ja już sprzęt skompletowałem a tu mi z e.. wyjechali..
[#112] Re: MorphOS 2.5

@BULI, post #111

MorphOS na eMac-u byl pokazany przed zapowiedzia na PowerMac-a :)
Z tego co pamiętam . Spokojnie MorphOS na PowerMac-a jest następny w kolejce ;)
[#113] Re: MorphOS 2.5

@Drako^lM, post #112

Biorąc pod uwagę, że pierwsza prezentacja (fotki) MOS'a ma eMacu miała miejsce jakieś pół roku temu i teraz dopiero jest relase, więc jeśli na PowerMaca jeszcze nie było żadnej fotki nawet to nie spodziewałbym sie zbyt szybko wersji na PM. Obym się mylił :)
[#114] Re: MorphOS 2.5

@recedent, post #107

To co zwykle.
a)Dlaczego takie drogie?
b)Gry nie działają!
c)Dlaczego nie ci ludzie nie zajmują się AROSem który chodzi na tanim sprzęcie.
[#115] Re: MorphOS 2.5
Nowy MorphOS - super!!!
Mam pytania:
1. czy ShowGirls jest w nowej wersji? Jest w MOSie 2.5 wersja 1.0 z 2.06.2010, a ja pobrałem wcześniej wersję 1.2, ale z 18.12.2009. Która jest nowsza?
2. mam wrażenie, że OWB 1.8 jest jakby troszeczkę wolniejsze od wersji 1.7. I nie widzę różnicy w odtwarzaniu HTML5 jeśli chodzi o prędkość. Na Pegasosie2 mam tak samo zajęte prawie 100% procesora. Czy tak jest u Was?
3. gdzie na belce pokazuje pamięć graficzną i ram? U mnie nie pokazuje. Czy to się gdzieś włącza? Nie chodzi mi o nakładki z kolekcji modułów.
[#116] Re: MorphOS 2.5

@eastone, post #113

A ja bym obstawiał, że pojawi się jeszcze w trakcie trwania aktualnej promocji cenowej (czyli ? ). W końcu PM ma największe możliwości rozbudowy ze wszystkich strucli i jest relatywnie tani. Skoro stosunek możliwości do ceny jest najlepszy, to aż się prosi, żeby posiadacze stali się potencjalnymi użytkownikami Morphos-a, czyli taka promocja będzie/powinna być w przypadku wypuszczenia wersji na PM dobrym wabikiem. Mogę się mylić, ale takie zagranie miałoby moim zdaniem sens (promocja cenowa na system razem z wersją na PM).
[#117] Re: MorphOS 2.5

@qwerty4000, post #114

a) a niszowy system, development bez wsparcia dużych firm
b) jakie gry? kup PS3
c) wystarczy troche poszukac w necie zeby dowiedziec sie kiedy i na jakiej platformie powstal ten system

[#118] Re: MorphOS 2.5

@AS, post #115

1: SG na iso jest w starej/stabilnej wersji. Najnowsza jest do pobrania z mojej strony. w nastepnej wersji najprawdopodobniej bedzie juz nowsza
[#119] Re: MorphOS 2.5

@AS, post #115

2. http://fabportnawak.free.fr/owb/scripts/ zawiera skrypt który wrzucasz do skryptów w ustawieniach OWB. Panowie od youtuba zepsuli wyświetlanie w fullscreen ostatnio - ten skrypt to poprawia.
3. Memory.sbar ma taką opcję.
[#120] Re: MorphOS 2.5

@Jacek Piszczek, post #119

ad 3. A dokładnie - Graphicsmemory.sbar
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem