Komentowana treść: MorphOS 2.5
[#31] Re: MorphOS 2.5
Extra ! Dzięki MorphOS Team.
Kurcze, ostatnio widziałem za dwie stówki eMaca 1.25GHz i tak przez chwilkę zastanawiałem się czy nie kupić.
[#32] Re: MorphOS 2.5

@pampers, post #30

W release notes jest "Fixed video memory size detection problem on Mac Mini", więc poprawiony.
[#33] Re: MorphOS 2.5
No i to jest news jaki chciałbym mieć każdego dnia rano. Chociaż może lepiej nie, bo jakbym do czegoś takiego przywykł to nie byłoby dobrze...

Jestem już po update 2.4 do 2.5 na Pegasosie2/G4. Wszystko poszło jeszcze bardziej gładko niż poprzednim razem. Tak na szybko nie zauważyłem żadnych problemów. Miłą niespodzianką jest OWB 1.8, które jak zwykle fiufiu... Nie wiem czy to w tej wersji ale ja dopiero zauważyłem, że na górnej belce można sobie pokazać (graficznie) ilość wolnej pamięci normalnej i graficznej. No więc ostatni powód do używania Statline padł. Wywalam z WBStartup. :)

A z rzeczy prywatnych dodam, że miałem stracha czy na 2.5 będzie działała gierka. Ale spoko działa tak samo jak na 2.4. :) Nawet sobie wreszcie sprawdziłem ile to "cudo" zjada pamięci graficznej i zauważyłem, że jak w pewnym momencie zrobię pewien zabieg to zjadę z ponad 20MB do 16MB. :)
[#34] Re: MorphOS 2.5

@MDW, post #33

Gierka, gierka. My tu już Panie szanowny mamy czerwiec a miała się ukazać w maju :)
[#35] Re: MorphOS 2.5

@Arbuz, post #34

a mowil ze 2010?
[#36] Re: MorphOS 2.5
Czytając od czasu do czasu "Głos Konrada" oraz dzisiejszego newsa na OSNews.pl, nie mogę oprzeć się wrażeniu, że nikt nie zrobi Amidze "większej wsi" jak jej żarliwi obrońcy. Jeszcze trochę się facet poudziela, a będzie znany niczym nie przymierzając Arnold Buzdygan.
Co do MorphOS'a, rozumiem że w następnym wydaniu 2.6 (?) dojdzie obsługa Powerbooka i PowerMaca MDD. Niewykluczone, że na tego pierwszego się skuszę, bo skutecznie eksterminowałem wszystkie stacjonarki zastępując je laptopami, więc kolejny lapek nie będzie mnie kłuł w oczy.
Pytanie co dalej? Gruby mur z napisem G5 czy coś czego nikt jeszcze nie podejrzewa?
[#37] Re: MorphOS 2.5

@przemysław, post #36

W 2.6 raczej będzie obsługa PowerMac-a a powebook pewnie troszke później
[#38] Re: MorphOS 2.5
Z przyjemnością czytam takie newsy :) Brawa MOST!!
Mam pytanko dot. rejestracji. Czy rejestruje się system na konkretny sprzęt? Np. Pegasosa/Mini/Emac czy też licencja jest przenośna np. gdyby padła płyta i chciałbym zainstalowac system na innej?
[#39] Re: MorphOS 2.5
Ciesze się, że MorphOS jest ciągle rozwijany, to moim zdaniem aktualnie najlepszy system amigowy jaki istnieje. Gdyby nie MorphOS byłbym skazany na rozwiązania o klasę gorsze (jeśli chodzi o cokolwiek nowszego i kompatybilnego z AmigaOS 3.x).
[#40] Re: MorphOS 2.5
uuups

Ostatnia edycja: 04.06.10 13:52:01
[#41] Re: MorphOS 2.5

@FOrest, post #38

Czy rejestruje się system na konkretny sprzęt? Np. Pegasosa/Mini/Emac czy też licencja jest przenośna np. gdyby padła płyta i chciałbym zainstalowac system na innej?

Rejestruje się na konkretną płytę. W dobrze udokumentowanych przypadkach nieodwracalnego uszkodzenia sprzętu można wnosić o przeniesienie licencji.
[#42] Re: MorphOS 2.5

@FOrest, post #38

Niestety tak, licencja jest przypisywana pod konkretny sprzęt.
[#43] Re: MorphOS 2.5

Gratulacje !!! dla MOSTEAM :D

[#44] Re: MorphOS 2.5

@ede, post #43

Tak..., jak zwykle czlowiek jest na urlopie to sie pojawia taki news. Bede mogl to przetestowac po przyjezdzie. Juz widze, ze warto bedzie. Jeszcze nie czytalem listy zmian - czy cos poprawiono w Poseidonie? Jakieś nowe klasy? Tak czy inaczej wielkie dzieki. Teraz czekam na Morphosa pod PowerBooka.
[#45] Re: MorphOS 2.5
specjalny tryb sterowników graficznych oszczćdzający pamićć systemową (domyślnie włączony dla Efiki).

HA HA!! Jendak sie dalo. Moge jedynie powiedziec: "A nie mowilem TM" :D
[#46] Re: MorphOS 2.5
Czy poprawiono obsługę przerwań płyty głównej w pegazie I? Chodzi o to czy kontroler usb 2.0 na w/w pegazie będzie lepiej działał - nie będzie zamulał systemu? Czy to jest raczej nie do przeskoczenia?
[#47] Re: MorphOS 2.5

@qwerty4000, post #25

Treści wiadomości publikowanych na innych portalach proszę komentować na tamtych portalach lub założyć wątek na forum, w dziale Hyde Park i tam prowadzić dyskusję. Komentarze nie są do tego odpowiednim miejscem. To jest ostrzeżenie dla wszystkich.
[#48] Re: MorphOS 2.5

@G. Kraszewski, post #29

zerkając chronologicznie to chyba AOS4 jest alternatywą [...]
[#49] Re: MorphOS 2.5
Jak włączyć ten tryb oszczędzania pamięci systemowej? Mam Pegasosa więc domyślnie mam to zapewne włączone, a chciałbym coś przetestować. Bardzo możliwe, że część programów korzystających z PowerSDL nie będzie działała w tym trybie.

I jeszcze jedna uwaga odnośnie eMaca. Nie miałem pojęcia, że Apple w 2006 roku produkowało jeszcze coś z monitorami CRT. Oni są prawie zawsze tak do przodu, bardzo odważni, a tu taki archaizm.

Ostatnia edycja: 04.06.10 15:59:36
[#50] Re: MorphOS 2.5

@Arbuz, post #34

-Gierka, gierka. My tu już Panie szanowny mamy czerwiec a miała się ukazać w maju

Obiecanki robiłem gdy nie zdawałem sobie sprawy z tego, że będę dorabiał killa rzeczy. Wszystko praktycznie jest dorobione i może nawet dzisiaj by to wyszło na świat gdyby nie ten MorphOS 2.5. Chcę sprawdzić czy gra radzi sobie z tym trybem oszczędzania RAMu w Efice. No i wskaźnik użycia pamięci graficznej w MOS 2.5 uświadomił mi, że mogę w jednym miejscu zmniejszyć użycie VRAMu co ma duże znaczenie na MiniMacach i eMacach z 32 MB VRAM. Testu na eMacu robił już nie będę.

Wszystko bym posprawdzał ale jak widać teraz klepię z iPhone co oznacza, że nie ma mnie w chacie.

A jak już wywołany został temat gierki to dodam, że jako rekompensatę za opóźnienie będzie można potraktować cenę pełnej wersji, która dla MorphOSa została drastycznie obniżona.

Ostatnia edycja: 04.06.10 16:16:53
[#51] Re: MorphOS 2.5

@MDW, post #49

Jak włączyć ten tryb oszczędzania pamięci systemowej?

W ikonie sterownika do monitora (MOSSYS:Devs/Monitors/Radeon) ustawia się parametr LOWMEMPROFILE=YES.

Bardzo możliwe, że część programów korzystających z PowerSDL nie będzie działała w tym trybie.

Będzie działała. Przynajmniej Fortis działa, Foobillard i inne, które się początkowo wieszały, również.
[#52] Re: MorphOS 2.5

@MDW, post #50

i wynosi...? ;)
[#53] Re: MorphOS 2.5

@G. Kraszewski, post #51

Krashan:
Będzie działała. Przynajmniej Fortis działa, Foobillard i inne, które się początkowo wieszały, również.

Dzięki wielkie za tę informację. Kamień spadł mi z serca. Ty wiesz co może mnie boleć.
Oznacza to, że problem w MOS 2.5 został rozwiązany. MOSTeam jednak rządzi, nie ma co... Ech, jak ja lubię ten światek...

adater:
i wynosi...?

Niestety wydawca zakazał mówić. Ale naprawdę jest to dosyć symboliczna kwota.

Ostatnia edycja: 04.06.10 16:29:06
[#54] Re: MorphOS 2.5

@MDW, post #50

No i fajnie. Dzięki za info
[#55] Re: MorphOS 2.5
Dzięki MorphOSTeam! OK
Aktualizacja bardzo cieszy użytkowników mini makówek - możliwość zmiany głośności, podgląd stanu vramu czy wbudowana obsługa ext2 to bardzo przyjemne zmiany. Boli jedynie brak nowego SDK, ale i to kiedyś musi się pojawić. Poczekamy, owce czekają najdłużej. :)
[#56] Re: MorphOS 2.5

@MDW, post #53

nie ma, nie ma - rządzi ! :P mój ulubiony program na MOS 2.5 juz nie zamula, śmiga jak wściekły, juz nie wspomne, że (przez altivec ?) na emulowanym 68k oblicza scenke szybciej niz jego najnowsza wersja macowa na (tym samym) ppc !

Jeszcze raz gratulacje dla MOSTeam.

Ostatnia edycja: 04.06.10 16:45:01
[#57] Re: MorphOS 2.5
wersja 1.42 GHz nie była testowana

A przypadkiem ten eMac nie ma Radeona 9600 z 64MB VRamu ?
Od kiedy są w MorphOSie sterowniki do XGI Volari. Testował ktoś tą grafikę ?
Tak przy okazji - Mam totalnego niefarta, bo zassałem uszkodzony obraz Morphos-2.5 i na razie nici z instalki.
[#58] Re: MorphOS 2.5
jeszcze 3h do odsiedzenia w robocie :/ rzadam aby upubliczniac kolejne wersje wieczorami!
[#59] Re: MorphOS 2.5

@waldiamiga, post #57

Chyba od MorphOS-a 2.1 jak dobrze pamiętam .
[#60] Re: MorphOS 2.5

@G. Kraszewski, post #32

Dzięki Krashan, więc pewnie przeoczyłem.

Dla mnie w sumie wersja na eMaca nic nie zmienia, ale innym otwiera bazę jeszcze tańszego sprzętu (a myślałem że taniej niż mini się nie da).

Teraz czekamy na powermaćki (tu się skuszę) i na powerbooki (tu już nawet nikt nie będzie musiał mnie kusić).
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem