Komentowana treść: MorphOS 2.5
[#61] Re: MorphOS 2.5

@MDW, post #49

tryb oszczedzania pamieci dziala tylko jezeli ilosc pamieci systemowej jest mniejsza lub rowna ilosci pamieci graficznej.

"Bardzo możliwe, że część programów korzystających z PowerSDL nie będzie działała w tym trybie."

problemy ktore byly w wersji beta zostaly wyeliminowane.

hmm, krashan mnie ubiegl. tak to jest jak sie ne patrzy czy jest nastepna strona komentarzy:)

Ostatnia edycja: 04.06.10 16:56:42
[#62] Re: MorphOS 2.5

@kiero, post #61

a jak to dziala? uzywa pamieci grafy dodtakowo? jest wtedy roznica czy w efice grafa ma 64, 128 czy 256 mb?
[#63] Re: MorphOS 2.5

@Valwit, post #62

w "normalnym" trybie kazda bitmapa ma bufor na wypadek skonczenia sie pamieci graficznej i koniecznosci przerzucenia zawartosci bitmapy do pamieci systemowej w celu zwolnienia miejsca na inna. w trybie "lowmemprofile" sytuacja kiedy pamiec graficzna konczy sie przed pamiecia systemowa nie ma nigdy miejsca wiec nie pa potrzeby robienia kopii w pamieci systemowej
[#64] Re: MorphOS 2.5
No i brawo dla Mos Teamu. OK
Kolejny update, kolejny sprzęt i jeszcze obniżka ceny za rejestrację Same pozytywy.
[#65] Re: MorphOS 2.5

@kiero, post #63

mala rzecz a cieszy :) nie moge sie doczekac przetestowania w praktyce :> cale kilka mb wiecej :D
[#66] Re: MorphOS 2.5
jak moge uruchomic mixer audio inaczej, niz przez exchange ?
[#67] Re: MorphOS 2.5

@cactoos, post #66

W WBStartup też jest :)
[#68] Re: MorphOS 2.5

@cactoos, post #66

w tooltypes ikony masz kombinacje klawiszy.
[#69] Re: MorphOS 2.5

@kiero, post #68

ok, prosty , estetyczny mixerek, ale taka propozycja... moze warto jakis tryb "minimal " zrobic, bez zbednych bajerow, tylko suwaczek na minimalnej powierzchni ekranu. teraz ten mixer przy rozdzielczosci 1440/900 zajmuje 1/9 ekranu! wyglada to conajmniej zabawnie, ale wazne ze dziala OK
[#70] Re: MorphOS 2.5

@cactoos, post #69

Volume z górnej belki nie starcza ? ;)
[#71] Re: MorphOS 2.5
Wielkie brawa MOSTeam OK
Na MiniMacu instalacja działa po przytrzymaniu klawisza "C"...
MOSTeam ne wspomniał, że już działa z Mini i MorphOSem 2.5 klawiatura Apple A1242. Już miałem się jej pozbyć bo nawet ktoś pisał, że ta klawiatura nie bedzie wogóle działała pod MOS 2.x.
Nie to, że MOSTeam zrobił nam dobrze z wydaniem nowej wersji to jeszcze zszedł z ceny OK
[#72] Re: MorphOS 2.5

@deez, post #70

a po co komu belka? :)
[#73] Re: MorphOS 2.5

@Drako^lM, post #26

@ Drako^lM
Czego przecież jest to alternatywna droga rozwoju . Tak samo jak AROS .

Ale i tak Bielski by się przyczepił nie zależnie co Krashan by napisał .

Jest na to rada. Przy kolejnym numerku VER:2.6 MorphOSa niech kolejnego NEWSA poda na OSnews i PPA osoba nie związana z Mosteam, być może Pan K. Bielski nie będzie miał już dużego pola do swoich sugestii. Pozdrawiam
[#74] Re: MorphOS 2.5
Mam i ja.
Fajnie że został poprawiony błąd który zgłaszałem odnośnie narzędzia do partycjonowania, działa teraz ok.
[#75] Re: MorphOS 2.5

@cactoos, post #69

wlacz sobie modul 'volume' dla belki ekranu (prawy na gadgecie zmiany ekranow, modules). mozna zmieniac glosnosc albo suwakiem albo rolka po najechaniu na ikone.
[#76] Re: MorphOS 2.5

@kiero, post #75

o tototo, dzieki... OK ps. nie wiem, jak Wam, ale mi sie juz owb kilka razy wysypal ( program mozna zamknac normalnie, ale nie mozna przelaczac zakladek i nie dziala pasek adresu
[#77] Re: MorphOS 2.5
OK
[#78] Re: MorphOS 2.5

@cactoos, post #3

Tak btw. liczba mnoga to Maki. Jeden Mac, dwa Maki, ot tak po prostu :) (i eBayu - y nie jest nieme)

a wracajac do tematu: w 2.4 po starcie zostawalo mi 59 MB. w 2.5: 75 MB :) duze brawa :)

za to calkiem sporym failem jest brak opcji calkowitego ukrycia belki, jak bylo dotychczas. teraz mis ie objawia jak myszka poleci na gore ekranu :(

Ostatnia edycja: 04.06.10 23:29:24
[#79] Re: MorphOS 2.5
Tak sobie zajrzałem po całym dniu na PPA, a tu taki news! Brawo! :)
[#80] Re: MorphOS 2.5

@Valwit, post #78

no i z przykroscia zauwazam ze mikser w efice dalej wariuje co skutkuje tym ze dziwek bywa co ktorys reboot.
[#81] Re: MorphOS 2.5
Dobra wiadomosc, szczegolnie dla posiadaczy efiki. 20Mb do przodu to nie w kij dmuchal.
[#82] Re: MorphOS 2.5

@il_capitano, post #81

Ciekawe, czy Quake III chodzi już na Efi bez "kombinowania". Może ktoś sprawdzić (moja chwilowo "odwędrowała")?

P.S. Szkoda, że nie ma fixa na dziwne zachowanie Personal Painta :( Choć może do tego jakiś "starter" czy "helper" jest potrzebny, a nie zmiana w samym systemie.

P.S.S. Razem z wczesną wersją supportu dla eMaca pokazane były (o ile dobrze pamiętam na Amiga Meeting Nord 2009) jakieś nowe, szybsze stery 3d. Domyślam się, że jeszcze nie są gotowe? Była też podówczas mowa o "specjalnej" wersji Quake III dla Efiki.

Ostatnia edycja: 05.06.10 06:56:08
[#83] Re: MorphOS 2.5

@recedent, post #82

A ja jeszcze tylko zapytam czy ktoś z szanownych kolegów uruchomił 2.5 na "nowym" sprzęcie - eMacu? Ciekaw jestem wrażeń.
[#84] Re: MorphOS 2.5

@Valwit, post #80

Jesteś pewien, że aktualizacja była kompletna? Na mojej Efice, która ma zainstalowaną na czysto wersję publiczną 2.5, nie ma takich numerów.
[#85] Re: MorphOS 2.5

@G. Kraszewski, post #84

nie wiem czy jedem pewien. odpalilem z usb, kliknalem w update i polecialo. te kaszaniace ustawienia miksera wywalilem wczesniej recznie.
[#86] Re: MorphOS 2.5

@recedent, post #82

O jakie dziwne zachowanie PP chodzi ?
[#87] Re: MorphOS 2.5

@Jacek Piszczek, post #86

O punkty 1-3 z tego posta. Sprawdzałem ostatnio u siebie na Mini. 1 i 3 na pewno ciągle występują, a 2 zapomniałem sprawdzić - dam znać jak wrócę do domu.
[#88] Re: MorphOS 2.5

@recedent, post #87

hmm. az sprawdze. bo nie przypominam sobie cyrkow z ppaintem pod 2.4, z drugiej strony nie jestem tez pewien czy odpalalem :)
[#89] Re: MorphOS 2.5

@G. Kraszewski, post #51

W ikonie sterownika do monitora (MOSSYS:Devs/Monitors/Radeon) ustawia się parametr LOWMEMPROFILE=YES.

Okej, ja już po update.Zmienna o której pisał Grzegorz została ustawiona.Teraz pytanie: Jak z tym jest, bo u mnie wciąż ok.85MB wolnej pamięci tak jak było w 2.4.Jak to działa.
[#90] Re: MorphOS 2.5
Ja też już z 2.5 i poszło bez większych przeszkód. Ciekawostką było, że po raz pierwszy płyta (bo z płyty aktualizuję) nie ruszyła sama. Zostałem uraczony komunikatem, że mam za stare boot.img, które było brane z dysku. Interesujące, prawda? W sumie nigdy się nie zastanawiałem jakoś głębiej, ale zawsze po włożeniu płyty do CD i resecie, system startował sam z płyty, bez wpisywania komend. Dziś musiałem mu wklepać "boot" z podaniem pliku img z płyty właśnie. To taka wesoła historyjka na marginesie udanej aktualizacji.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem