ogolnie to dobrze jest wiedziec o czym sie pisze...
Tak więc ustalmy czy wiem o czym piszę:D "Fixed pipeline" w GPU zawiera 3 charakterystyczne etapy:
- rasteryzacja - sprzętowe wsparcie od czasów VooDoo (dx5?)
- clipping - sprzętowe wsparcie od czasów bodajże VooDoo2
- T&L - od czasu GF256 (obsługa od dx7?)
MiniGL w AOS4 poprzez sterownik (oraz niestety Warp3D, które posredniczy) wykonuje sprzętowo tylko pierwszy z tych elementów. Zawsze byłem przeświadczony, że MOS także pozostałe 2, w związku z czym:
w amigaos4 i morphosie ilosc pracy jaka musi wykonac procesor w celu narysowania trojkata na ekranie jest dokladnie taka sama.
... w związku z czym w obu systemach procesor nie wykonuje tej samej ilości pracy w celu przetworzenia całego pakietu danych (o ile same rysowanie trójkątów - tak)
Jeśli nawet MOS clipping i T&L również robi softwareowo (byłem przeświadczony, że nie - że jest bardziej zaawansowany techniczne

) - nie zmienia to faktu, że temu elementowi nie jest obecnie poświęcana uwaga. Więc to nie jakość programistów MOS zaważa, ... a ich ilość po stronie AOS4 (która pewnie obecnie wynosi '0')
Ciekaw jestem które to elementy (...) Jakie to są mianowicie elementy?
A myślicie, że mam dostęp do ich roadmapy i jestem w stanie coś na ten temat powiedzieć? System się jednak rozwija i jest przenoszone nowe oprogramowanie.
Z tego co wiem, to ostatnio zostało naniesionych bardzo dużo (tak, wiem - pojęcie względne

) poprawek w celu poprawienia zgodności (tak, wiem - usunięcia błędów

) ze standardami które wykorzystują FireFox i OO. Czego ucieleśnieniem jest nowa biblioteka pthreads z ostatniego uaktualnienia. Od takiej pracy nie będzie ładniejszego workbencha, a też jest potrzebna. MiniGl wyewoluował do wersji 2.4, poprawiono w nim sporo błędów. Andrea poprawił SDL, poświęcając uwagę trybowi GL i usuwając sporo błędów.
Nie zmienia to faktu, że ludzi jest mało i nie da się skupić na wszystkim...
Ostatnia edycja: 26.06.10 19:41:38