Komentowana treść: Procesor w AmigaOne X1000
[#31] Re: Procesor w AmigaOne X1000

@Wojox, post #28

Na chłopski rozum kolego to coś Ci się pomyliło. 1 MHz to będzie zawsze 1 MHz.
[#32] Re: Procesor w AmigaOne X1000
No to czerwoni mają swojego strucla I chyba jednak lepszy używany sprzęt nastukany w milionach, niż nieprodukowany procek, którego psim swędem zdobyto może parę tysięcy. A przestając być złośliwym, ten wybór definitywnie ucina marzenia o zdobyciu przez Amigę jakiegokolwiek znaczącego udziału w rynku.
[#33] Re: Procesor w AmigaOne X1000

@Wojox, post #28

Widać że mało czytaliście w tej dziedzinie.

Może i mało, ale, jak widać, więcej od Ciebie.

Więc stąd któryś kolega podał że magaherc nie równy megahercowi.

Ano właśnie. Stąd ilość MIPS jakie można wyciągnąć z 1 MHz zegara dość dobrze mierzy efektywność danej architektury procesorów. Jeżeli, wracając do Twojego przykładu, procesor AMD robi mnożenie w 1 takt, a Intel robi to samo mnożenie w 3 takty, to chyba jest oczywiste, że inżynierowie z AMD zrobili to lepiej. A oznaczenia z plusem były dla mistrzów takich jak Ty, którzy tego nie kumali i uważali, że lepszy jest ten procesor, który ma większą cyferkę przy "GHz".

[#34] Re: Procesor w AmigaOne X1000

@General_Specific, post #32

Kazdy sposob na oproznienie magazynu ze zbednego towaru (tutaj procesory) jest dobry, a w tym przypadku to bedzie mistrzowska wyprzedaz za gruba kase ;)
[#35] Re: Procesor w AmigaOne X1000

@Radov, post #26

tak, zapominałem o plusie: wydajność/wat, w tym bije G5

ps. bredniogeneratorzy tacy jak Konrad Bielski ale i część normalnie komentujących użytkowników OS4 wielokrotnie powtarzała, że droga morphosa jest drogą do nikąd bo skonczą sie maki i bez inwestycji we własny rozwój sprzętu za pare lat obudzimy się z ręką w nocniku. Niestety prawdziwa teoria upadku, może z podobnego powodu dotknąć userów OS4. Skończą się procki, skonczy się X1000. Jesli nie bedzie mozna wymieniac procka to bedzie jeszcze gorzej niż na makach (gdzie są karty z procesorami i część osób już ma morphosa na makach o taktowaniu takim jak X1000)

Ostatnia edycja: 22.12.10 15:10:04
[#36] Re: Procesor w AmigaOne X1000

@rzookol, post #35

No właśnie to samo miałem napisać (tylko może bez fragmentu o KB, hehe). Zarzut, że portowanie MorphOS-a na kolejne modele nieprodukowanych już Maków jest ślepą uliczką wydaje się teraz wręcz śmieszny. Przecież to X100 jest sto razy bardziej ślepą uliczką już na starcie. :) Bez wątpienia procesory te skończą się milion razy szybciej niż sprzęt PowerPC firmy Apple. :)
[#37] Re: Procesor w AmigaOne X1000

@MDW, post #36

No tak i znowu jątrzysz, naśmiewasz się z userów AOS4, i prowokujesz. Chcesz, żeby znowu jakiś idiota zakładał wątek w stylu "MDW vs AmigaOS4"? Mało Ci jeszcze?
[#38] Re: Procesor w AmigaOne X1000

@APC74, post #37

Dlaczego od razu "jakiś idiota"?
W temacie procesora - jestem trochę rozczarowany wydajnością (na podstawie zarzuconego wyżej linka) na tle starych P4 i AMD. Poza tym - wg mnie wybór był dobry.

@MDW
Cieszysz się z dostępności i taniości Apple PPC - ja się cieszę z z dostępności i taniości P4. Ale czy to jest przyszłość? Chyba ważniejsza jest możliwość wprowadzania co rok nowych konstrukcji. Kupna nowego komputera. Powrót do normalności.
Przecież Apple PPC będzie coraz starsze. A możliwe że np. za 2 lata nie tak tanie i dostępne jak teraz, kiedy jest wyrzut poleasingowego sprzętu. Znajdź teraz dwuprocesorowe PIII - dużo ciężej jak chociażby 2 lata temu, prawda?
[#39] Re: Procesor w AmigaOne X1000

@adam_mierzwa, post #38

Znajdź teraz dwuprocesorowe PIII - dużo ciężej jak chociażby 2 lata temu, prawda?

znalazlem takie u siebie w pokoju :)
[#40] Re: Procesor w AmigaOne X1000

@rzookol, post #39

...ale pewnie 2 lata temu miałeś ze cztery upchnięte po kieszeniach :)
[#41] Re: Procesor w AmigaOne X1000

@adam_mierzwa, post #38

Ponieważ tak sądzę.
[#42] Re: Procesor w AmigaOne X1000

@adam_mierzwa, post #38

Jestem bardziej niz pewien, ze MOSTeam nie zakonczy na supporcie power macow i jest to tylko platforma przejsciowa. Moim zdaniem support macow byl strzalem w 10 np dlatego, ze wiecej osob moze sie 'pobawic' Mosem za niewielka kase. Poza tym jest to super tania platforma do deweloperki. A pchanie sie w sprzet typu x1000 za duuuza kase i to w dodatku nieoprogramowamy to juz malo rozsadne imo.
[#43] Re: Procesor w AmigaOne X1000

@rzookol, post #39

Nie piszemy o pokojach komputerowych geekow, ani amigowcow tudziez innych fanatykow toczacych wojenki o skarpetowe procesory.
Tu chodzi o pokoj przecietnej blondynki z collegu.

Choc, btw ostatnio dyskutowalem z jedna do tego vicemiss stanu i studentka it technology . Ile to dzieki scamowi na poczte, facebookowi i pomocy w reportowaniu abuse mozna poznac ludzi na tym swiecie

Tak co do dwuprocesorowych systemow PIII- polecam krotka lekture dyskusji z 2000 r
http://www.grupy.otopr.pl/pcty-jedno---a-dwuprocesorowe,usn,7061777.html

Zwlaszcza fragment dotyczacy - aby wykorzystac mozliwosci potrzebujesz unixa badz Win NT . Pewne rzeczy wracaja choc w roznej postaci - poczekamy na pelne wsparcie nowego procka w AmigaOS4.

A wracajac do Ami-wojenek, niedlugo Wigilia amigi beda mowic ludzkim glosem i powiedza nam zapewne to co Trevor Dickson - AmigaOne x1000 nie ma byc megahiper powrotem Amigi tylko cos w rodzaju bardziej ciekawego niz znaczek czy wieczne pioro tribute / serii kolekcjonerskiej limitowanej majacej cos wspolnego z oryginalem (np. ogolnie pojety duch systemu). Przesadnie drogie i malo praktyczne, ale jesli mozesz sobie pozwolic na taka zabawke to zapewne bedziesz mial jakas frajde. Pozostalym zapewne wystarczy zabawa innymi Amisystemami, nawet tymi dzialajacymi na ami-free(no moze nie doknca free ) - cyklingu. Wiec skonczmy te wojenki (przynajmniej na jakis czas ) ...
[#44] Re: Procesor w AmigaOne X1000

@adam_mierzwa, post #38

Halo halo, tu ziemia. O czym ty mówisz? Jaka przyszłość, jakie nowe konstrukcje co rok? Przypomnę ci nieśmiało, że X1000 miała być dostępna dla każdego chętnego latem tego roku. Za 9 dni sylwester a nawet płyt dla betatesterów jeszcze nie ma. Model ten miał być przełomem, powrotem Amigi na rynek i zemstą na Mosie, Microsofcie, Jobsie i kim tam jeszcze popadnie za lata poniżeń i wegetacji w piwnicy świata IT. Co się okazuje? Dostajemy komputer na procku który wyleciał z produkcji, z systemem który nie będzie obsługiwał połowy jego ficzerów. Powrót pełną gębą.
[#45] Re: Procesor w AmigaOne X1000
Spokojnie, jeszcze nic nie wiadomo. Ani o ilosci ani o jakosci prockow. Moze kupili kontener plyt od jakichs zalegajacych w bunkrze atmowym settopboxow z demobilu ;) Bedzie oficjalka to sie okaze.

Rzookolowi sie widac celowo pomylilo pojecie slepej uliczki. Sama konstrukcja plyty ax1000 i zastosowanych w niej rozwiazan nalezy do najnowoczesniejszych, nic tylko system musi sie do tego rozwijac. Mamy pcie, sata, swietny procek, nowa plyte z xena, w przypadku powodzenia produktu jest grono odbiorcow, jest marka i rynek z conajmniej dwoma producentami kompleksowych rozwiazan (aeon, acube).

Slepa uliczka w np mojej opinii polegala na tym, ze mos wpakowal sie w zlom za grosze, z ktorego raczej nie ma juz wyjscia.
- Po pierwsze mos nie jest partnerem dla nikogo kto mogl by dla nich pod zamowienie cokolwiek stworzyc
- po drugie najwazniejsze z tak taniego szrotu nikt juz nie wyjdzie w zakup za konkretna cene nowego komputera, bo po co, musial by kolosalnie przewyzszac go mozliwosciami a to ani mozliwe ani potrzebne, maki sa wystarczajace
Byc moze dla uzytkownikow takie rozwiazanie jest gladkie i przyjemne (tanio i niezla jakosc na dzis), ale z punktu widzenia rynkowego, prestizowego i markowego (tak tak, marka wiem ze gardzicie) to jest juz finalna decyzja. Tak macie sie ochote rozwijac, prosze bardzo, sa jeszcze maki g5 do zagospodarowania, nawet multicore, pozniej sie przerzucicie na inna architekture czy cos, pare lat minie. Nie rozumiem tylko tej pogardy dla projektu aeonu. Hyperion rowniez mogl klepac os na maki do usranej smierci, uzytkownicy by sie cieszyli bo tanio, wybral jednak wraz z aeonem ryzykowna, ale warta przynajmniej w marzeniach droge godna amigi. Nawet wrogowie powinni ich za to szanowac.

Ostatnia edycja: 22.12.10 18:19:27

Ostatnia edycja: 22.12.10 18:24:52
[#46] Re: Procesor w AmigaOne X1000

@pawelini, post #45

Bez urazy, ale to chyba Ty siedziałeś w bunkrze.

Ostatnia edycja: 22.12.10 18:25:02
[#47] Re: Procesor w AmigaOne X1000

@APC74, post #41

A ja proponuję inwektywy sobie darować. Ostrzeżenie.

--
Moderator
[#48] Re: Procesor w AmigaOne X1000

@ede, post #46

Mogl bys rozwinac ta gleboka mysl ?

Zebys nie musial za duzo czytac:
mos - Wejscie w maki bylo spaleniem za soba mostow, choc z punktu widzenia uzytkownika stosunek cena/mozliwosci - rewelacja
aos - amiga os ma za soba marke i dwoch rozwojowych producentow gotowych rozwiazan plyt/komputerow, ktorym takich numerow sie nie robi.

Uzytkownicy wybieraja ktora sciezka im bardziej odpowiada, na ktora ich stac itd. To oczywiste nawet bez ideologii typu kto chce byc amigowcem a kto nie.

Ostatnia edycja: 22.12.10 18:30:55
[#49] Re: Procesor w AmigaOne X1000

@pawelini, post #45

Slepa uliczka w np mojej opinii polegala na tym, ze mos wpakowal sie w zlom za grosze, z ktorego raczej nie ma juz wyjscia.

A czy w Twojej opinii przygotowywanie przez twórców AROSa wersji tegoż systemu na Amigi 68k to też "pakowanie się w złom za grosze, z którego raczej nie ma wyjścia"?

MorphOS nie jest partnerem dla nikogo kto mogl by dla nich pod zamowienie cokolwiek stworzyc

A dlaczego nie?

najwazniejsze z tak taniego szrotu nikt juz nie wyjdzie w zakup za konkretna cene nowego komputera, bo po co, musial by kolosalnie przewyzszac go mozliwosciami a to ani mozliwe ani potrzebne, maki sa wystarczajace

A dlaczego? Jak ktoś będzie chciał, to kupi. Wystarczy, że taki nowy sprzęt odpali bez problemu film w FullHD, a chętnych nie braknie. Tym bardziej, że oszczędzili przecież sporo pieniędzy na "kosztach wejścia", kupując "złom za grosze" :).

z punktu widzenia rynkowego, prestizowego i markowego (tak tak, marka wiem ze gardzicie) to jest juz finalna decyzja.

Moim zdaniem to jedna z lepszych decyzji, które MorphOS-Team mógł podjąć. Tylko duże (i rosnące) środowisko użytkowników jest w stanie podtrzymać ekosystem. Co z tego, że są chętni na zakup nowego, mocarnego sprzętu, skoro producentowi nie opłaca sie na ich potrzeby uruchamiać linii produkcyjnej, o kosztach projektowania nie wspominając? Założysz się, że takiego np. Indivision sprzedało się o wiele więcej niż sprzeda się AmigaOne X1000?

Nie rozumiem tylko tej pogardy dla projektu aeonu

Pogardy? W postaci...?

Hyperion (...) wybral jednak wraz z aeonem ryzykowna, ale warta przynajmniej w marzeniach droge godna amigi

Droga godna Amigi? Powiem najdelikatniej jak umiem - ja mam o "drodze godnej Amigi" nieco inne wyobrażenie niż produkcja dość nowoczesnego sprzętu dla garstki hobbystów.
[#50] Re: Procesor w AmigaOne X1000

@pawelini, post #48

Głównie chodzi mi o zdanie z bunkrem i że nic nie wiadomo - przecież właściwie
wszystko wiadomo. Specyfikacja X1000 została już dawno podana do publicznej
wiadomości, ba nawet widzieliśmy działajacy prototyp. Planowana ilość płyt też jest znana, procesor też wiadomo jaki, no może po za ilością zakupionych sztuk.
Po pierwsze mos nie jest partnerem dla nikogo kto mogl by dla nich pod zamowienie cokolwiek stworzyc
(chyba mosteam) - skąd ta pewność ?
A wpakowanie się w nie produkowany procesor to nie jest palenie za sobą mostu ?

Ostatnia edycja: 22.12.10 18:55:59
[#51] Re: Procesor w AmigaOne X1000

@pawelini, post #48

aos - amiga os ma za soba marke i dwoch rozwojowych producentow gotowych rozwiazan plyt/komputerow, ktorym takich numerow sie nie robi.

AmigaOS to znana marka. Ale Amiga to też znana marka. CommodoreUSA ma za sobą tę markę i całe mnóstwo rozwojowych producentów gotowych rozwiązań płyt/komputerów.

MorphOS Team miał swego czasu za sobą firmę Genesi/bPlan, rozwojowego producenta gotowych rozwiązań płyt/komputerów. Niestety, ze względu na sytuację na rynku (porzucenie przez producentów procesorów PowerPC na potrzeby komputerów typu desktop) firma Genesi przestała być takim rozwojowym producentem. Myślisz, że gdyby ACube nie miało chętnych na zakup swoich płyt na potrzeby "przemysłowe" to nadal zajmowałoby się projektowaniem i sprzedażą płyt pod AmigaOS 4.x? Myślisz, że jeśli AmigaOne X1000 nie sprzeda się tak, jak tego oczekuje A-EON to wspomniana firma nadal będzie taka "rozwojowa"?
[#52] Re: Procesor w AmigaOne X1000

@recedent, post #49

http://amigakit.leamancomputing.com/catalog/images/aca-630-25-stealth-accelerator.PNG

Tak co do tego zlomu bez przyszlosci to tu zdjecie akceleratora do A600. Swoja droga te napisy sa cudowne chocby "don't even think about overclocking" niedaleko oscylatora

Jak widze moje apele o wzajemna milosc i poszanowanie nie poskutkowaly...

Zadajmy sobie pytanie - jaki jest sens robienia od ponad roku wojenek o to czy amigaone x1000 jest lepszym rozwiazaniem niz morphos na powermakach?!

I to i to jest na swoj sposob ciekawe. Kazdy kupi to co bedzie chcial/mogl (a Trevor pewnie wszystkie opcje ). To sa rozwiazania skierowane na dwa dosc rozne podejscia do tematu - klocenie sie przypomina wojne o wyzszosc swiat jednych nad drugimi. Nikt nie dojdzie do porozumienia bo kazdy oczekuje czegos innego od nowej (?) Amigi.

Sama Amiga byla po prostu komputerem ktory mial wyprzedzic epoke w kategorii tych trafiajacych pod strzechy. Autorom sie udalo, bo mieli szczescie talent i wolny czas jednoczesnie zebrany. I to o wlos, bo protoyp mogl zginac smiercia innych nie wdrozonych do masowej produkcji konstrukcji. Tu nie jest wazne czy Trevor ma w cyberbunkrze kilka krazow z procesorami. Jakby tak policzyc liczbe sztuk Amig to dla Chinczykow mogloby zabraknac. Zreszta Macow w wersji power w sumie chyba tez.

Bawmy sie tym co lubimy, a co najbardziej zdolni posrod nas niech sprobuja cos stworzyc - moze nawet nowy komputer/smartphone/etc, ktory zajmie dominujaca pozycje na rynku ? Zamiast Amiga mozna byloby go wtedy nazwac Amisia, albo wymyslic nazwe z duza iloscia ogonkow ...
[#53] Re: Procesor w AmigaOne X1000

@ruberum_ignis, post #52

Jak widze moje apele o wzajemna milosc i poszanowanie nie poskutkowaly...

Que? To w odpowiedzi na mojego posta #49? A gdzie tam wyczytałeś, że "nie miłuję i nie szanuję" kolegi Pawelini?
[#54] Re: Procesor w AmigaOne X1000

@Radov, post #26

syntetyczna ilosc mipsow nie jest dobrym miernikiem, bo dochodzi kwestia calego potoku przetwarzania... Konstrukcja PA6T i G5 to sa zupelnie odmienne podejscia realizujace ten sam zestaw instrukcji Power (PA6T realizuje wiekszosc instr. natywnie nie rozbijajac ich na mikrooperacje czy pakujac w inne instrukcje np: VLIW, cala reszta tez jest zupelnie inna...), jedyne co laczy oba procesory to zgodnosc z Power. Konstruktorzy PA6T wspieli sie o dwa szczebelki wyzej, bo jest to procesor rewelacyjnie energooszczedny (co wplywa wydatnie na stabilnosc calego systemu i jego trwalosc etc.), wydajny (skoro G5-mp musi rozgrzac sie do czerwonosci palac prawie wszelkie obwody..;)), spelnia takze wymagania systemow wbudowanych i kto wie jakie musi jeszcze spelniac kryteria skoro "zasila" tajne wojskowe/przemyslowe konstrukcje.

Ten procesor mozna postawic obok innych legendarnych konstrukcji, a o nastepcy x1000 mozemy mowic najwczesniej za 5 lat, a konia z rzedem temu kto wie, co bedzie za 5 lat:). I nie jest wcale drogi jak ktos tam sugeruje, watpie zeby nowy G5 byl tanszy dla x1000, a przy tym cala reszta musialaby byc na pewno drozsza zeby wytrzymac "stresy"... :)

Jeszcze uplynie sporo wody w Wisle zanim AmigaOS bedzie w pelni korzystac z x1000 itd.:). Tak czy siak, wypada ten projekt wspierac, bo to bedzie prawdziwy rodzynek na rynku, a nie jakies bubele Apple x86 silace sie na oryginalnosc, czyli zwykle PCx86 w kosmicznych cenach:)
[#55] Re: Procesor w AmigaOne X1000

@G. Kraszewski, post #33

No i kolego Kraszewski, jak nie umiesz czytać ze zrozumieniem to poczytaj wróć do szkoły. Zawsze promowałem AMD. I mój post to wyraźnie sugerował. Inżynierowie AMD wiadomo że potrafili więcej. I każdy konstruktor który wycisnie więcej z 1 MHz to konstruktor lepszy. To chyba oczywiste...
Ale Wy jak zwykle tylko lubicie mądrkować.. Szkoda pisać, nic się POLACY nie zmienili. Polacy słyną z MĄDROŚCI. Jak się pokazali w Anglii wykończyli rynek pracy do maximum. Byle menel jest gotów "robić to samo" za 6ft, zamiast 12-tu...
[#56] Re: Procesor w AmigaOne X1000

@Wojox, post #55

CHWD angolom. Ni trzeba bylo sprzedawac Polski ruskim w Jalcie w 1945.

Ostatnia edycja: 22.12.10 21:08:12
[#57] Re: Procesor w AmigaOne X1000

@pawelini, post #48

mos - Wejscie w maki bylo spaleniem za soba mostow

Jakich mostów mianowicie? MorphOS może zostać przeportowany na każdą platformę z PowerPC. A jak zajdzie konieczność, to zapewne nie tylko PowerPC... Dla każdego niszowego systemu operacyjnego sprawą krytyczną jest zbudowanie społeczności użytkowników, a dookoła niej tzw. ekosystemu (programiści, strony internetowe, powstające oprogramowanie, imprezy i tak dalej). MorphOS jak do tej pory dzięki portowi na maszyny Apple portoił swoją liczbę użytkowników, a do opanowania jeszcze PowerBooki, a później G5. Myślę, że w perspektywie 3 - 4 lat rozmaite odmiany Macintoshy pozwolą spokojnie dobić do 2 - 3 tysięcy użytkowników.
[#58] Re: Procesor w AmigaOne X1000

@Wojox, post #55

No i kolego Kraszewski, jak nie umiesz czytać ze zrozumieniem to poczytaj wróć do szkoły.

A jak umiem, to co? Zagrywasz standardowo, nie masz argumentów, to do szkoły mnie chcesz odesłać .
[#59] Re: Procesor w AmigaOne X1000

@pawelini, post #48

Ja myślę, że Hyperion złapał partnera z kasą, więc ryzykuje licząc, że to mu się opłaci. Gdyby nie było Trevora to kto wie, czy nie "wdepnąłby" w używany sprzęt Apple, po to by przetrwać czas poszukiwań.
MOSTeam nie ma w tej chwili partnera z kasą i postanowił poszerzyć bazę użytkowników "wdeptując" w używany sprzęt od Apple dając tym samym sobie czas na znalezienie kogoś z kasą, kto zainwestuje w projekt nowej płyty pod MORPHOS-a.

Reasumując: Hyperion musi dostarczyć sprzęt w normalnej rynkowej cenie, żeby zwiększyć ilość userów, a MOSTeam musi w perspektywie kilku lat (myślę, że max 3) dostarczyć płytę główną w normalnej cenie będącą za trzy lata technologicznie na odpowiednim poziomie, żeby nie stracić userów i dalej pozyskiwać nowych.

Oba teamy walczą o to samo (userów), ale innymi drogami. Czas pokaże, która była lepsza.
[#60] Re: Procesor w AmigaOne X1000

@adam_mierzwa, post #38

Cieszysz się z dostępności i taniości Apple PPC - ja się cieszę z z dostępności i taniości P4

No i bardzo dobrze. Tak być powinno. Chcę tylko pokazać jak śmieszne były zarzuty zwolenników AmigaOS4, że niby wsparcie MacPPC jest ślepą uliczką. Śmieszne jest nabijanie się z MOSowej ślepej uliczki jak samemu wkracza się w jeszcze bardziej ślepą uliczkę. Można wiele zarzucić Apple, MacOS ale na pewno nie można zarzucić, że robią słaby sprzęt. Przetrwa na pewno dłużej niż jakieś hobbystyczne konstrukcje z 2010 roku. Sam znam pewną firmę w której ciągle działają bardzo stare Maki (jeszcze z MacOS 9.2) i praktycznie nie są wyłączane w ciągu tygodnia (bo za długo się rano odpalają, hehe).
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem