Komentowana treść: Natami MX wreszcie wyprodukowana!
[#631] Re: Natami MX wreszcie wyprodukowana!
Można memłać jeszcze długo, ale jak widzę kolesia, który kwestionuje u wszystkich zwolenników NATAMI logiczne myślenie, bystrość umysłu, argumentacje i w ogóle wszystko co mu nie pasuje w w toku myślenia adwersarza...

...i jednocześnie pisze teksty w stylu:

Natami Team nic nie ma ...w sytuacji gdy ma, i można obejrzeć ów działanie "tego" na Youtubie, no ale to być może taka alternatywna wersja percepcji, nie ma czegoś mimo iż jest :]

...oraz teksty typu:

Natami nie jest i nie będzie Amigą... Komputery AmigaOne, sam440, sam460 są prawdziwymi Amigami.

...to ledwo się kontroluję, bo nie wiem czy dzwonić już po lekarza-terapeute, czy powiedzieć człowiekowi w bardziej dosadnej formie, żeby się ogarnął i nie błaźnił.

Ktoś to nazwie obrażaniem, ale jak inaczej przywołać do porządku człowieka, który jest agresywny, uważa się za alfę i omegę i wypisuje głupoty na poziomie przedgimnazjalnym.

Ostatnia edycja: 13.02.11 10:44:03
[#632] Re: Natami MX wreszcie wyprodukowana!

@Duracel, post #631

Dobra wiadomość, NatAmi MX wreszcie zmontowana:

http://www.natami.net/hardware.htm

Ostatnia edycja: 13.02.11 11:26:57
[#633] Re: Natami MX wreszcie wyprodukowana!

@Duracel, post #631

Co do jęczenia niejakiego zxcvb, że Natami Team nic nie ma:

http://www.natami.net/hardware.htm

Właśnie się pojawiły fotki zmontowanych płytek. Have fun
[#634] Re: Natami MX wreszcie wyprodukowana!

@ppascal, post #633

Bardzo ładnie to wszystko razem wygląda OK postępy, panowie postępy ;P
[#635] Re: Natami MX wreszcie wyprodukowana!

@jarrro, post #632

z plusów jest gbit ethernet chociaż dla tak wolnej maszynki jak natami pewnie nie wyciągnie wiecej niz 100 mbitow.
z minusow jest tylko jedno pci, no i nie ma zdjecia z karty z cudoprocesorem tylko ze zwyklymi motorolkami

Ostatnia edycja: 13.02.11 11:27:33
[#636] Re: Natami MX wreszcie wyprodukowana!

@(V)(I)mothe(P), post #634

No ale co ty, przecież "NIEUDACZNICY NIC NIE MAJA!"
[#637] Re: Natami MX wreszcie wyprodukowana!

@ppascal, post #633

Super! OK Wygląda to rewelacyjnie. Już bliżej do końca prodżektu niż dalej !!!!!
[#638] Re: Natami MX wreszcie wyprodukowana!

@ppascal, post #633

Kurde i pomyśleć że taka mała płytka zajęła im tyle czasu :)
[#639] Re: Natami MX wreszcie wyprodukowana!

@pampers, post #638

Widać też na fotce z płytką cpu, że jeszcze są jakieś "kablowe mostki", więc chyba jeszcze mają do zrobienia jakieś poprawki.
[#640] Re: Natami MX wreszcie wyprodukowana!

@rzookol, post #635

dla tak wolnej maszynki jak natami pewnie nie wyciągnie wiecej niz 100 mbitow

wiesz, ze mozesz sie mylic. jednak do zastosowan domowych spokojnie wystarczy to co bedzie.

--------

Na marginesie:

W Natami uzyto 1 uklad Cyclone IV w wersji E (middle - niski pobor mocy). A sa jeszcze GX, oraz Cyclone V (E,GX,GT - 28nm), i jeszcze inne wynalazki.. :). Natami ma przed soba swietlana przyszlosc.

Wyglada super :). PCI jedno wystarczy do Natami.

Ostatnia edycja: 13.02.11 13:05:57
[#641] Re: Natami MX wreszcie wyprodukowana!

@eastone, post #639

Opis portów Natami MX:
http://img156.imageshack.us/img156/2069/natami.jpg

?-1 = JTAG
?-2 = REQ,GNT,CLK i IDSEL dla PCI 2&3
?=3 = sygnały IRQ dla PCI 2&3

Zapraszam do wątku MX Bring Up na Forum Natami:
http://www.natami.net/knowledge.php?b=1¬e=33366&order=&x=0

Pozdrawiam Was, szczególnie malkontentów:)
[#642] Re: Natami MX wreszcie wyprodukowana!

@jarrro, post #632

Napiszę tylko tyle, że fotosy pierwsza klasa. Jak na amatorski projekt (bo oficjalnie żadnej firmy za tym nie ma) to... szacuneczek! OK
[#643] Re: Natami MX wreszcie wyprodukowana!

@1989, post #640

PCI jedno wystarczy do Natami.

Dokładnie, przecież grafiki, dźwięku i karty sieciowej nie będziemy tam wkładać.
Jeżeli zdarzy się jakaś konieczność włożenia dwóch dodatkowych sprzętów, to domyślam się że wystarczy jakaś przelotka za 50 zł.
[#644] Re: Natami MX wreszcie wyprodukowana!

@Banter, post #641

Trochę się pospieszyłem. Post do wykasowania. :)

Ostatnia edycja: 13.02.11 13:38:21
[#645] Re: Natami MX wreszcie wyprodukowana!

@Andrzej Drozd, post #643

A gdzie sobie "Buszmenie" (przeca do śmigłowców chciałeś z łuku strzelać) tą przelotkę wsadzisz? Chyba nie w jedno PCI?
Matko, kolejny od "kanapek"...
[#646] Re: Natami MX wreszcie wyprodukowana!

@przemysław, post #642

No widzisz, ty to rozumiesz, ja to rozumiem i większość ludzi rozumie, że to oczywiste, ale taki zxcvb8000 gdyby sobie coś wymyślił, dajmy na to stworzenie idealnego TV LCD, to zrobił by to we własnym zakresie szybciej niż koncern Sony, czy Samsung.

Właśnie to w całym działaniu Natami Team zasługuje na wielki pokłon, szacunek i podziw. Są zapaleńcami którzy wsadzają własne pieniądze, zdrowie i czas w ryzykowne przedsięwzięcie, bez wsparcia żadnych popapranych firm które szargają dobre imię i legendę Amigi tylko dlatego bo wykupili do niej prawa.

Natami Team robi to pomimo wypowiedzi wiecznie marudzących i nie wiedzących czego chcą ludzi (uważających się naturalnie za Amigowców), którzy kierują do nich teksty w stylu "nieudacznicy siejący propagandę" itd.

Jest takie przysłowie które bardzo sobię cenie, a które idealnie pasuje do tego co najprawdopodobniej będzie się działo po wypuszczeniu NATAMI - Nie jest idiotą ten który się myli i popełnia błedy, ale ten który uparcie przy nich obstaje i wciąż je powiela.

Sądząc po "gorliwości" z jaką niektórzy wyrażają swoją dezaprobatę dla NATAMI, to mimo dzisiejszych zdjęć i mimo wypuszczenia NATAMI do sprzedaży w dlaszym ciągu będą powtarzać, że NATAMI Team nic nie ma, że to nieudacznicy, że NATAMI to nie Amiga, a Pegasos to Amiga.

Amen.
[#647] Re: Natami MX wreszcie wyprodukowana!

@Duracel, post #646

Kwestie co jest a co nie jest Amigą, poza klasykami są tak "rozwodnione", że szkoda je wałkować.
Od strony sprzętowej nie mam nic do zarzucenia NatAmi, bo Ci którzy ją projektują tutaj decydują. To co sprawia, że patrzę z pewnym sceptycyzmem na ten projekt to kwestia systemu operacyjnego.
[#648] Re: Natami MX wreszcie wyprodukowana!

@przemysław, post #647

Też mnie interesuje sprawa systemu operacyjnego dla Natami. Wysłałem nawet maila do Cloanto w sprawie legalnego użycia AmigaOS z AF na Natami, ale jeszcze nie otrzymalem żadnej odpowiedzi i powiem szczerze, że być może się nie doczekam ;).

Ostatnia edycja: 13.02.11 13:51:57
[#649] Re: Natami MX wreszcie wyprodukowana!

@przemysław, post #645

A gdzie sobie "Buszmenie" (przeca do śmigłowców chciałeś z łuku strzelać) tą przelotkę wsadzisz? Chyba nie w jedno PCI?

No nie, jak widać na JPG który podał Banter, jeszcze nie ma wyprowadzenia PCI. Zobaczymy jak to będzie rozwiązane.
Po zatym ja chyba w ogóle nie będę używał PCI. W dzisiejszych czasach wszystko załatwia USB.
A tak naprawdę, to chyba się zagalopowałem. Ja nie po to chcę mieć Natami że coś do niej wsadzać. :)

Matko, kolejny od "kanapek"...

Ciekawe co ty byś chciał kanapkować na tak małej płytce. Jedyne wyjście kiedyś, to "przedłużka" i umieszczenie dodatkowych elementów na zewnątrz lub wewnątrz obudowy.
Czy dodadnie do komputera HD, napędu CD/DVD to też kanapkowanie?
[#650] Re: Natami MX wreszcie wyprodukowana!

@eastone, post #648

Przecież Natami ma system - AROS 68k. Jest także odpowiedni ROM. Dyskietki z grami nie wymagją systemu, dema także nie.
No chyba że nielegalne będzie włożenie do Natami dyskietki np. The Settlers, na której jest AOS1.x.

To w interesie "Cloanto" leży zainteresowanie się Natami, a nie odwrotnie. Jeżeli chcą zarobić, to niech sami coś zrobią w tej kwestii. :) (to moje subiektywne zdanie).

Ostatnia edycja: 13.02.11 14:12:33
[#651] Re: Natami MX wreszcie wyprodukowana!

@Andrzej Drozd, post #649

Historia Amigi i jej "użyszkodników" udowadnia, że kanapkować można absolutnie wszystko i rozmiary czegokolwiek nie mają żadnego znaczenia.

Czy dodadnie do komputera HD, napędu CD/DVD to też kanapkowanie?

Ależ skądże. Natomiast próba zrobienia z jednego slotu PCI, dwóch slotów już jak najbardziej.
[#652] Re: Natami MX wreszcie wyprodukowana!

@przemysław, post #651

Natomiast próba zrobienia z jednego slotu PCI, dwóch slotów już jak najbardziej.

A jak to jest technicznie rozwiązane w pecetach? Są np. trzy sloty PCIi każdy jest sterowany osobno, czy są trzy sloty które mają połączenie z jednym układem? Pytam się, ponieważ nie wiem.

PS. Dodam że ja za kanapkowanie uważam np. przyłączenie FastATA, które naklada się na istniejące układy. Ale w żadnym wypadku kanapkowaniem nie jest rozszerzenie ilości gniazd PCI. No chyba że będziemy coś nakładać na jakieś już istniejące układy, które pierwotnie nie były do tego przemyślane.

Ostatnia edycja: 13.02.11 14:38:06
[#653] Re: Natami MX wreszcie wyprodukowana!

@Andrzej Drozd, post #652

A jak to jest technicznie rozwiązane w pecetach? Są np. trzy sloty PCIi każdy jest sterowany osobno, czy są trzy sloty które mają połączenie z jednym układem?

Mają połączenie z jednym układem. W tym momencie "kanapkowanie" przelotką jest tylko kanapkowaniem z mechanicznego punktu widzenia. Co więcej, w wielu komputerach (np. "biznesowe" małe desktopy HP i Della) na płycie głównej jest jeden slot PCI, do którego wsadza się daughterboard na którym są trzy sloty (zupełnie jak w A4000 D). Tak więc, Przemysławie, w pecetach też są kanapki...
[#654] Re: Natami MX wreszcie wyprodukowana!

@1989, post #640

wiem, że nie mogę sie mylić jesli chodzi o to

pci nie wystarczy jedno, dajmy na to tuner tv i juz braknie miejsca na scsi
[#655] Re: Natami MX wreszcie wyprodukowana!

@rzookol, post #654

pci nie wystarczy jedno, dajmy na to tuner tv i juz braknie miejsca na scsi

W sumie masz rację, bo tego będą wymagać niektórzy użytkownicy A4000. Więc pewnie i ta kwestia zostanie odpowiednio rozwiązana. Myślę że nie w wersji standard, tylko jako rozszerzenie.
[#656] Re: Natami MX wreszcie wyprodukowana!

@Minniat, post #541

Jest to moc porównywalna do procesorów z serii x86.

486 czy Pentium II?
[#657] Re: Natami MX wreszcie wyprodukowana!

@rzookol, post #654

Prosty tzw. PCI raiser z 3 slotami, kątowy albo płaski i to w żadnym razie nie będzie kanapka -- pod warunkiem, że obudowa będzie do tego przewidziana i będzie odpowiednio mocować karty umieszczone w dodatkowych gniazdach PCI.

Z płaskim raiserem taka obudowa jest w sumie prosta (wystarczy, że otwór do mocowania "śledzia" na to gniazdo, które już jest na płycie zostanie powielone 1 cm wyżej, a reszta mocowań dla śledzi w rzędzie, też na tej wysokości, nad płytą główną.

Rozwiązanie proste, efektywne (możliwe, że w takiej obudowie zmieści się nawet raiser z 5 slotami PCI) i wygodne -- raiser byłby zdejmowany z płyty chyba tylko do wymiany karty procesorowej, co z założenia jest operacją nieczęstą.
[#658] Re: Natami MX wreszcie wyprodukowana!

@G. Kraszewski, post #653

Przyznaję rację argumentacji, moje porównanie z kanapką nietrafione. Właśnie sobie przypomniałem "zwielokrotnienie" PCI z Compaqa Evo, w którym kiedyś dłubałem.
[#659] Re: Natami MX wreszcie wyprodukowana!

@ppascal, post #571

Ojej, uspokój się, nawet jeśli jesteś przeciwnikiem PPC to czemu również tak zaparcie wzbraniasz się przed przyznaniem, że związek między 68k i PPC pewien jest. Moim zdaniem związek taki istnieje (spoiwem jest procesor RISC 88k) i pokrótce wskazałem go w poprzednich postach. I tyle. Nie trzeba tyle nerwów. Jestem zagorzałym fanem 68k, ale patrzę też przychylnie na rozwój amigowego oprogramowania dla procesorów PowerPC. Moim prywatnym zdaniem 68k i PPC mają tyle samo wspólnego z Amigą.

Kibicuję projektowi NatAmi i kupię ten komputer gdy będzie w rozsądnej cenie. Trzeba takie projekty wspierać gdy jest się amigowcem w mojej opinii, Ci ludzie potrzebują wsparcia i funduszy na dalsze funkcjonowanie. Podobnie jest z firmą Hyperion, która też zasługuje na wsparcie ze strony amigowców.
[#660] Re: Natami MX wreszcie wyprodukowana!

@ppascal, post #572

Za to będzie głównym komputerem do wszelakiego dłubania w kodzie.

To mamy wspólne zainteresowania :)

... o lepszym środowisku programistycznym ...

Pracuję nad polskim programem Asystent dla systemów amigowych, który będzie wsparciem dla developerów C/C++. Jak go już skończę to może znajdzie zastosowanie wśród developerów. Nic nie powinno stać na przeszkodzie żeby przepisać go też pod system NatAmi.

Ja bardzo cenię sobie NatAmi właśnie za to, że nie będzie nie potrzebnej emulacji, oraz że nie będzie miała zbędnych warstw abstrakcji. To jest duży plus dla tego projektu.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem