Komentowana treść: Wywiad z Peterem Kaltsteinem
[#31] Re: Wywiad z Peterem Kaltsteinem

@skipp, post #27

Będziecie się jeszcze ślinić do tego sprzętu, gwarantuję.

Z całym szacunkiem dla NatAmi, ale jakikolwiek program wymagający konkretnej mocy procesora wykaże przewagę sprzętu PPC "nextgen". Co NatAmi może zaoferować mi jako użytkownikowi MorphOS-a? Sprzętową kompatybilność z klasykiem? Nie jest mi potrzebna. Głupi DigiBooster 3 będzie lepiej chodził na Efice niż na NatAmi...
[#32] Re: Wywiad z Peterem Kaltsteinem

@skipp, post #29

Skip, w końcu jakiś głos rozsądku w tej "amigowej paranoi", wrogów, obozów i kompleksów małych fallusów. Też pisałem to już kilka razy, że "platformę Amiga" postrzegam dokładniej w ten sposób co Ty.

Cieszy mnie fakt, ze w obozie Natami "coś się dzieje", choć nie ukrywam, że trochę to czekanie zaczyna mi się dłużyć, tym bardziej, że moj "klasyk" nie jest - z racji wieku - w najlepszej formie. Ale poczekam. Nic innego (w kwestii "post-Amig") i tak mi przecież nie pozostało

Miłą ciekawostką jest dla mnie również fakt, że Natami jest bardzo pozytywnie postrzegana przez tzw. "ludzi demo-sceny". Chyba żaden "post-Amigowy" projekt nie był odbierany przez nas w tak pozytywny sposób.

Ostatnia edycja: 30.03.11 08:02:26
[#33] Re: Wywiad z Peterem Kaltsteinem

@slay, post #32

Miłą ciekawostką jest dla mnie również fakt, że Natami jest bardzo pozytywnie postrzegana przez tzw. "ludzi demo-sceny". Chyba żaden "post-Amigowy" projekt nie był odbierany przez nas w tak pozytywny sposób.

abstrahując od tego, że kiero jest członkiem mostimu :)
[#34] Re: Wywiad z Peterem Kaltsteinem

@rzookol, post #33

"abstrahując od tego, że kiero jest członkiem mostimu", który jako jeden z niewielu w Polsce koduje dema na 68060+AGA...
[#35] Re: Wywiad z Peterem Kaltsteinem

@skipp, post #34

Ja tam nie mam nic przeciwko 68k. Wręcz przeciwnie, asma znam i bardzo przyjemnie się w nim pisze. Ale nawet jeżeli 68050 w FPGA będzie miało wydajność 68060@150 to i tak do pewnych zastosowań, nawet w technice audio, może być za mało. Chyba że dodadzą wydajnego SIMD-a... Tak czy inaczej nie ma co bić piany na razie, niech chłopaki pokażą produkt.
[#36] Re: Wywiad z Peterem Kaltsteinem

@skipp, post #34

zawsze mi się wydawało, że koduje na pegazie + winuae
[#37] Re: Wywiad z Peterem Kaltsteinem

@rzookol, post #36

Chodziło mi akurat o platformę docelową, ale OK
[#38] Re: Wywiad z Peterem Kaltsteinem

@recedent, post #28

Natami nie jest niczyim wrogiem.

Drogi recedencie, wygląda mi na to, że usprawiedliwiasz szkodliwe zachowania. Złodziej też mógłby usprawiedliwiać swoje kradzieże "byciem sprowokowanym" atrakcyjnym wyglądem auta, co w niczym nie zmienia faktu jego nieuczciwości.

Ja na przykład też inwestuję swój czas i pieniądze w ulubioną platformę jednak jakoś nie uważam się za uprawnionego do szkalowania innych gustów. Nie uważam też z tego powodu innych platform amigowych za wrogów. Owszem, zdarza się, że irytują mnie niektóre osoby:P Jednak cieszę się z każdej inicjatywy, czy to MiniMig, MorphOS czy SAM.

Określanie innej odmiany Amigi 'wrogą' bardzo szkodzi naszemu środowisku. Moim zdaniem wrodzy to mogą być ludzie, lecz nie komputer, który jest po prostu inny. Czas powiedzieć dzieleniu amigowej społeczności stanowcze "nie!".

Przyznam, że widzę tę sprawę inaczej - to właśnie AmigaOne - z zupełnie odmienną architekturą - podpiera się marką Amiga. MorphOS jako duchowy następca, który jest w jakimś stopniu kompatybilny (API) z Amiga OS 3.x na do tego niezaprzeczalnie większe prawo. A jak nielogiczne jest podpieranie się nazwą pokazal dobitnie przykład C=USA i ich pecetów nazwanych Amigami. Za nich też zresztą trzymam kciuki.

W świecie Amigi przeminęła pewna epoka. Biorąc wczoraj do ręki najświeższy numer PPA, coś mnie tknęło: kurczę, to już tyle lat minęło od czasu, kiedy w rękach trzymałem ostatni numer Magazynu Amiga, ACS... tyle lat. Świat Amigi po prostu nie jest już taki, jak kiedyś. W tamtych czasach napomknięcie o Amidze z x86 byłoby wciąż bluznerstwem - dziś, po tych wszystkich projektach jak WinUAE, AMIthlon czy AROS, Amiga x86 z C=USA potrafi skupić wokół siebie całkiem pokaźną grupkę zapaleńców. I chwała im za to.

Minęła pewna epoka, która dała amigowcom MASĘ nowych, nieobecnych wcześniej rozwiązań. Dlatego nie można zakrywać oczu i udawać, że to sie nie wydarzyło. Tak jak te 10 - 15 lat temu Amiga to była Amiga klasyczna, ewentualnie z dopałką PPC, dziś jest tych rozwiązań znacznie więcej. To bogactwo rozwiązań należy akceptować, wspierać i się z tego cieszyć:)

Przy okazji zapraszam do dzielenia się swoimi spostrzeżeniami odnośnie planowanej nowej wersji strony NatAmi w Hyde Parku.

OK
[#39] Re: Wywiad z Peterem Kaltsteinem

@slay, post #32

slay, skipp - wspieram was i dołączam do obozu klakierów :>
[#40] Re: Wywiad z Peterem Kaltsteinem

@G. Kraszewski, post #35

"nawet w technice audio, może być za mało."

- W jakiej technice audio??? Żadna współczesna "technika audio" na żadnej Amidze nie istnieje (i nie będzie istnieć). Można za to zastanowić się co Natami zmienia: Dema TBLi miały swego czasu okrojony mechanizm do grania 8 kanałowych xmków, Kiero zdaje się wrzucał rozpakowane wavy 22kHz, coby nie wsysało framerate w granie mp3 na 060. Natami rozwiązuje problem bezsensownych kompromisów w tej materii, w demie czy grze można wrzucić mp3/ogg/multiczanelowy xm i nie zarżnie to połowy procesora. I o to chodzi.

"Tak czy inaczej nie ma co bić piany na razie, niech chłopaki pokażą produkt."

- Możesz przestać bić pianę w każdej chwili, a my, z naiwnymi fanboyami Natami będziemy się podniecać jak dzieciaki kiedy tylko nam przyjdzie ochota.
[#41] Re: Wywiad z Peterem Kaltsteinem
No coz, jezeli wielu osobom wystarcza powolnosc PowerPC w Efice, to zadowoli szybkosc N050 :)

Instrukcji SIMD czy DSP jako takich nie bedzie w N050. Ogolnie szkoda zasobow, a pozytku niewiele, za to ma byc szereg optymalizacji 68k, slusznie, to bedzie odczuwalne od razu, planowane sa tez "drobne" latwe w uzyciu rozszerzenia dla tworcow nowego softu...:) kolejnym etapem bedzie N070, a kolejnym wielordzeniowe N070 - dlatego tez procesor nie powinien puchnac w nowe funkcjonalnosci... Do zadan przetwarzania strumieniowego bedzie osobna jednostka, choc zapewne nie od razu, ale wszystko mozliwe, moze w jakiejs swojej okrojonej wersji :), choc pozytek z tego i tak na poczatku taki, jak z procesora PPC w klasycznej A1200.

Moim zdaniem. Plan minimum na starcie dla Natami, dobry 68k (najpierw optymalizacje 050, potem w/w drobne rozszerzenia), super wydajny blitter dla plannar i chunky z obsluga alfa kanalu, tryby chunky, dzwiek 16bit, IDE, USB, PCI.
[#42] Re: Wywiad z Peterem Kaltsteinem

@G. Kraszewski, post #31

Głupi DigiBooster 3 będzie lepiej chodził na Efice niż na NatAmi...

Jestem zdziwiony trochę tym, co piszesz, Krashan.. z dwóch powodów:

1. Efika jest z deka ułomna (brak Altiveca, śmiesznie mały cache, bardzo wolny dostęp do pamięci + jej brak, wolny dostęp do IDE) - ale i tak ją kocham ;D

2. Skąd masz taką pewność, że "będzie chodził lepiej" - sprzętu jeszcze nie ma, a Ty już to wiesz. Jakim cudem jesteś w stanie to określić, bo ja tego nie ogarniam?

Ostatnia edycja: 30.03.11 11:25:26
[#43] Re: Wywiad z Peterem Kaltsteinem

@Banter, post #38

Natami nie jest niczyim wrogiem.

Też tak sądzę, chociaż - przyznam się bez bicia - wybitnie drażnią mnie wypowiedzi co poniektórych osób o "powrocie prawdziwej Amigi", "pecetach z PPC" i tym podobne. Rozumiem, że Ciebie również, skoro Amigę i "amigowanie" postrzegasz w tak szerokim kontekście jak mówisz.

Ja na przykład też inwestuję swój czas i pieniądze w ulubioną platformę jednak jakoś nie uważam się za uprawnionego do szkalowania innych gustów.

I chwała Ci za to. Tak się składa, że ja akurat wybrałem platformę MorphOS i nie uważam się za uprawnionego ani do stwierdzenia, że moja Efika i Mac Mini to "Amigi" (albo - jeszcze lepiej - "prawdziwe Amigi"), ani do nazywania obozu AmigaOS 4.x "wrogami", co najwyżej "konkurencją". Co więcej - jestem w stanie zrozumieć użytkownika AmigaOS 4.x, który nie życzy sobie, żeby ktoś promował swój sprzęt używając (w tak mało elegancki sposób) jego ukochanej marki. Wyobraź sobie, że (teoretyzując: gdyby NatAmi miała znaną, dość rozpoznawalną markę) ktoś wypuszcza jakąś nową SAM, nazywając ją "prawdziwą NatAmi".

A jak nielogiczne jest podpieranie się nazwą pokazal dobitnie przykład C=USA i ich pecetów nazwanych Amigami.

Nie ma w tym nic nielogicznego. Skoro mają licencję na nazywanie swoich maszyn Amigami, to mogą je tak nazwać (co prawda nie podoba mi się to, ale mogę co najwyżej tupać nóżkami). Może zespół NatAmi też powinien pogadać z Amiga Inc.? Pomyślcie o tym.
[#44] Re: Wywiad z Peterem Kaltsteinem

@grg, post #40

wave 28khz (27 z duzym hakiem;) skompresowane do tego stratnie dosyc malo kosztownym algorytmem.
[#45] Re: Wywiad z Peterem Kaltsteinem

@kiero, post #44

pewnie ośmiobitowego?
[#46] Re: Wywiad z Peterem Kaltsteinem

@grg, post #40

Żadna współczesna "technika audio" na żadnej Amidze nie istnieje (i nie będzie istnieć).

Dlaczego nie będzie istnieć?
[#47] Re: Wywiad z Peterem Kaltsteinem

@G. Kraszewski, post #46

Wspolczesnej technice audio wystarczy, to co oferuje Natami.
[#48] Re: Wywiad z Peterem Kaltsteinem

@skipp, post #42

Skąd masz taką pewność, że "będzie chodził lepiej" - sprzętu jeszcze nie ma, a Ty już to wiesz. Jakim cudem jesteś w stanie to określić, bo ja tego nie ogarniam?

Taka prosta estymacja... 68030 @ 50 ma 11 MIPS. Na forum NatAmi wyczytałem, że 68050 osiągnie prędkość hipotetycznej 68030 @ 750, co nam daje 165 MIPS. Procesorek Efiki wyciąga spokojnie około 300 MIPS.

I jedno słowo do Ciebie i grg - za chwilę zrobicie ze mnie wroga NatAmi i powiesicie na drzwiach od stodoły. Ochłońcie trochę i zmieńcie podejście "kto nie z nami ten przeciwko nam". Bardzo się będę cieszył z tego, jeżeli NatAmi będzie szybsza od Efiki i o ile tylko będzie zapotrzebowanie, popracuję nad tym, żeby wycisnąć co nieco z 68050.
[#49] Re: Wywiad z Peterem Kaltsteinem

@G. Kraszewski, post #48

"za chwilę zrobicie ze mnie wroga NatAmi i powiesicie na drzwiach od stodoły."

Absolutnie się mylisz Krashan, żadnych takich emocji we mnie nie ma.. nie wiem skąd ten wniosek... naprawdę nasunęła Ci się taka refleksja po tym wszystkim co napisałem wczoraj wieczorem? :-/ Zasmucasz mnie... Znasz mnie przecież! ;)
[#50] Re: Wywiad z Peterem Kaltsteinem

@1989, post #47

Chciałbym, aby NatAmi mnie mile zaskoczyła pod tym względem.
[#51] Re: Wywiad z Peterem Kaltsteinem

@grg, post #45

16bit. odgrywane w 14
[#52] Re: Wywiad z Peterem Kaltsteinem

@G. Kraszewski, post #48

Taka prosta estymacja... 68030 @ 50 ma 11 MIPS. Na forum NatAmi wyczytałem, że 68050 osiągnie prędkość hipotetycznej 68030 @ 750, co nam daje 165 MIPS. Procesorek Efiki wyciąga spokojnie około 300 MIPS.

nie osiagnie 300 MIPS dla tej przykladowej procedurki na podstawie ktorej taki wniosek zostal wysuniety. Tak naprawde procesorek Efiki osiagnie mniej dla tej procedurki.
[#53] Re: Wywiad z Peterem Kaltsteinem

@1989, post #52

No tak, ale z drugiej strony 68050 dla mojej przykładowej procedurki w engine playera DB3 może też nie osiągnąć tych 165 MIPS... Czyli trzeba poczekać na gotowy sprzęt.
[#54] Re: Wywiad z Peterem Kaltsteinem

@G. Kraszewski, post #46

Dlaczego nie będzie istnieć?

Bo jest zbyt zacofana.
[#55] Re: Wywiad z Peterem Kaltsteinem

@grg, post #54

Bo jest zbyt zacofana.

Mam zamiar ją nieco unowocześnić.
[#56] Re: Wywiad z Peterem Kaltsteinem

@G. Kraszewski, post #53

No tak, ale z drugiej strony 68050 dla mojej przykładowej procedurki w engine playera DB3 może też nie osiągnąć tych 165 MIPS... Czyli trzeba poczekać na gotowy sprzęt.

Amen.
[#57] Re: Wywiad z Peterem Kaltsteinem

@1989, post #47

Nie, Natami też nie wystarczy. Wystarczy natomiast do tego co opisałem wcześniej.
[#58] Re: Wywiad z Peterem Kaltsteinem

@recedent, post #43

wybitnie drażnią mnie wypowiedzi co poniektórych osób o "powrocie prawdziwej Amigi"

- Bo dla niektórych to właśnie jest prawdziwa Amiga. Amiga jako idea, o której pisał Skipp, a nie komercyjnie legalizowany prawno-handlowy produkt na którym jakiś post-MarkowoPampuchowy Adam Słodowy udowodni, że "da się robić to co na pececie". A, że 5 razy drożej, 10 razy gorzej i 20 razy wolniej, to przymykamy na to oko? ...

...zrozumieć użytkownika AmigaOS 4.x, który nie życzy sobie...

Jeśli właścicielowi marki przeszkadza to, że ktoś inny promuje się na jego garbie, ma prawo podjąć kroki prawne i wywalczyć swoją rację w sądzie. Właściciel, a nie użytkownik (choćby kontaktował się z nim sam wielki M.J. zza grobu). Skoro właściciel marki tego nie czyni, to jest to ciche przyzwolenie.

A prawo to nie wszystko. Jak pisał Skipp, marka Amiga nie istniała wyłącznie w sferze komercyjno-prawnej lecz także społeczno-ideowej (czy Andy Warhol był na pokazie w roli spikera wyliczającego ilość ramu i taktowanie procesora, czy może prezentował swobodę wszechstronność artystycznego wyrazu?). To były czasy gdy Amiga istniała jako bardzo dobry produkt. Dzisiaj nie ma takiej Amigi. Natami też taką Amigą nie będzie. Za to może być wirtualną time-machine, na której wybijemy się z progu niczym...Robert Mateja ok, racja

Ostatnia edycja: 30.03.11 13:04:11
[#59] Re: Wywiad z Peterem Kaltsteinem

@grg, post #58

Bo dla niektórych to właśnie jest prawdziwa Amiga.

Słowo-klucz w tej wypowiedzi to niektórych. Dla mnie na przykład MorphOS jest równie prawdziwą Amigą co NatAmi. Ale rozumiem, że nie wszyscy uważają tak jak ja. Więcej zrozumienia, mniej autorytatywnych wypowiedzi, wszystkim nam to wyjdzie na dobre.
[#60] Re: Wywiad z Peterem Kaltsteinem

@G. Kraszewski, post #59

Słowo-klucz w tej wypowiedzi to niektórych.

Dokładnie tak, wychwyciłeś sedno! To jest właśnie tym dla tych niektórych i to nie podlega dyskusji.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem