@michalmarek77,
post #82
Mnie /i wielu UŻYTKOWNIKÓW/ nie obchodzi co i skąd dana technologia pochodzi. To czy jest to zgodne z duchem czy nie. Mnie interesuje /IMHO użytkowników także/ wygoda, bezproblemowość, stabilność,otwartość (kompatybilnośc), np plików/.
No właśnie jako przede wszystkim użytkownik się wypowiadałem. :) Jako (pseudo)developer bardzo chętnie się nauczę Qt i będę swoje narzędzie pod to pisał. Ale właśnie jako użytkownik chcę żeby soft dla mojego systemu miał zawsze ten sam GUI, koniecznie systemowy, szybki, lekki, wszędzie tak samo mocno konfigurowalny (MUI). Nie chcę używać 15 różnych GUIów tak jak to było kiedyś w AmigaOS 3.x. Co odpalam program to inne przyciski, inne fonty, inne kolory. Wieczna walka z przynajmniej pozornym ujednoliceniem wyglądu za pośrednictwem hackowych wynalazków typu MCP, VisualPrefs.
iPad ma miliony fanów, i nikt specjalnie sloganów nie robi, niee dotują go na siłe.
iPad ma iOS, a tam jest wszystko spójne, trzymane twardą ręką przez Apple, które nie pozwala na to żeby każdy robił co chce. Dzięki temu tak fajnie używa się urządzeń z iOS. Rewelacyjny, przemyślany interface użytkownika. Nigdzie żadne niedostosowane do tego systemu Qt nie wyskakuje. :) Akurat Apple bardzo rygorystycznie pilnuje spójności GUI i zmusza autorów aplikacji żeby ich aplikacje były możliwie najbardziej intuicyjne i zgodne z ideą tego interfejsu.
Swoją drogą, nie wyobrażam sobie tak zażartej dyskusji wobec takiej pierdoły w innym środowisku fanowskim. Np, fanów windows. usmiech Żałosne no nie
Fani Windows? A są tacy? Przecież PC z Windows to narzędzie. :) Trudno się tym podniecać. AmigaOS/MorphOS to niszowe hobby i trudno to porównywać do Windows. Poza tym na PC-forach ludzie potrafią się łączyć w grupy użytkowników np. zasilaczy czy płyt danej firmy i wzajemnie sobie udowadniać, że ich urządzenie jest lepsze. To dopiero jest chore. :) Wszędzie są fanboje i ja ich generalnie wolę od suchych użytkowników dla których komputer to tylko narzędzie. Dla mnie komputer (z MorphOS/AmigaOS/AROS) to także hobby i wchodząc na PPA oczekuję, że spotkam podobnych ludzi. Gdyby byli tu tylko ludzie gadający o fotkach na Facebooku to dawno by mnie tu nie było.