Komentowana treść: Qt 4.7 (0.6b)
[#61] Re: Qt 4.7 (0.6b)

@rzookol, post #58

Pozwij tego autora portu Qt za to że tak kala amigową tradycję, zrób coś... Bo w innym przypadku takie pisanie jest po prostu śmieszne...
Tzw. "rynek" oceni co jest bardziej użyteczne dla kogo. I ja bynajmniej na żadnym z (nie)"amigowych" rozwiązań nie stawiałbym permanentnego krzyżyka.

Ostatnia edycja: 20.04.11 11:02:11
[#62] Re: Qt 4.7 (0.6b)

@tszczurek, post #55

Idac dalej tym tropem mozna dojsc do wniosku ze "skoro nie widac roznicy to po co przeplacac".
[#63] Re: Qt 4.7 (0.6b)

@tszczurek, post #55

Bo czym się różni klikanie w MUIowy checkmark od klikania w checkmark pod Qt?

Różni się diametralnie! Weź sobie klikaj w gadżety w GoogleDocs, Pixel (dawniej Pixel32) i weź sobie klikaj w jakieś natywne gadżety (obojętne czy AmigaOS, MorphOS, Windows, MacOS). Systemowy GUI zawsze tysiące razy sprawniej działa. Te wszystkie GUI-owe nakładki, wynalazki (które zresztą sam często robię/wykorzystuję) okropnie się zachowują. Toleruję skórki ale muszą one być zrobione zgodnie z systemem. Czasem jak wyskoczą windowsowe preferencje do jakiejś karty dźwiękowej czy graficznej to mnie szlag trafia. Wszystko niezgodne ze standardem, nie wiem gdzie kliknąć, reakcja na kliki żałosna, GUI kobylasty pomimo tego, że na oknie są np. tylko 3 opcje. Albo soft w tym javowym GUI... Rety, jak to działa. Używam tylko gdy muszę.
[#64] Re: Qt 4.7 (0.6b)

@rzookol, post #60

nie zachowuj się jak ignorant, userzy sama znów dostaną po głowie prędkosciowo

Ignorant przede wszystkim pisze z taką pewnością o tym czego sam na oczy nie widział, i pewnie nawet nie wie jak działa na wspomnianej maszynie.

Ostatnia edycja: 20.04.11 11:04:37
[#65] Re: Qt 4.7 (0.6b)

@tszczurek, post #59

Czy my tu piszemy o maszynach taktowanych 14Mhz na których ma to może jakiekolwiek miarodajne znaczenie?

Zamiast tu się popisywać retoryką, ściągnij sobie to Qt na maszynę z AmigaOS 4, zainstaluj i poużywaj. Potem możemy pogadać o megahercach. MDW wywołał przykład DigiBoostera – niektóre elementy jego GUI są odrysowywane kilkadziesiąt razy na sekundę. Zgadnij jakby to działało pod Qt.
[#66] Re: Qt 4.7 (0.6b)

@tszczurek, post #61

Pozwij tego autora portu Qt za to że tak kala amigową tradycję

Rety, nie o to chodzi. Qt niech sobie będzie do portowania jakichś pzrydatnych programów. Po prostu ludzie boją się, że przy takiej promocji Qt i takim poziomie Reaction niedługo wszystko dla AmigaOS4 będzie pod Qt. Ja nawet pod Windows nie chciałbym używać do wszystkiego Qt. Tylko jak naprawdę muszę.
[#67] Re: Qt 4.7 (0.6b)

@G. Kraszewski, post #65

Ja nie będę zgadywał, ja po prostu będę używać.
[#68] Re: Qt 4.7 (0.6b)

@tszczurek, post #64

lol
[#69] Re: Qt 4.7 (0.6b)

@MDW, post #66

Ja wiem, ludzie zwykle boją się "zmian" i nowości. Ale zwykle również przesadzają w tej kwestii.
[#70] Re: Qt 4.7 (0.6b)

@G. Kraszewski, post #26

Popieram. Czas założyć taki portal i przenieść dyskusje o MorphOS tam. Popieram!
[#71] Re: Qt 4.7 (0.6b)

@G. Kraszewski, post #65

przykład DigiBoostera – niektóre elementy jego GUI są odrysowywane kilkadziesiąt razy na sekundę. Zgadnij jakby to działało pod Qt

No to 12 rdzeni na procesorze i można jechać dalej! ;) To samonapędzający się mechanizm. Kulawe technologie wymagają szybszego sprzętu, potem szybszy sprzęt pozwala na tworzenie jeszcze bardziej kulawych technologii. Takim to sposobem powstało dzisiejsze GG, które zapewne umarłoby na 500MHz. :)
[#72] Re: Qt 4.7 (0.6b)

@XaVeR, post #70

ja sugeruje, żeby przenieść dyskusje o os4 na jakis portal linuxowy, bedzie tam bardziej pasowało niż tu
[#73] Re: Qt 4.7 (0.6b)

@tszczurek, post #69

Ja wiem, ludzie zwykle boją się "zmian" i nowości.

Nowością jest nowe Reaction czy MUI4, a nie Qt. Mnie zawsze wkurzało używanie miliona różnych GUI. Zawsze z zazdrością patrzyłem na MacOS gdzie GUI programów był spójny, jednolity. Na AmigaOS było tego od cholery. Marzyłem o tym żeby wszędzie był MUI i sobie wymarzyłem. Prawie wszędzie mam MUI. Nie chciałbym żeby bez wyraźnego powodu nagle zaczęły pojawiać się dziesiątki programów, które nie używałyby GUI systemowego. Znów zrobiłby się bajzel.
[#74] Re: Qt 4.7 (0.6b)

@rzookol, post #72

Zaświeć przykładem, pewnie nikt tęsknić nie będzie...
[#75] Re: Qt 4.7 (0.6b)

@XaVeR, post #70

przenieść dyskusje o MorphOS tam

Dyskusje o MorphOS ok. Jednak jak do tej pory gadka dotyczy Qt dla AmigaOS, czyli zgodnie z tematem newsa. :)
[#76] Re: Qt 4.7 (0.6b)

@tszczurek, post #74

nie chodzę po portalach linuxowych bo w porównaniu do Ciebie nie interesują mnie linuxowe technologie, ale proszę droga wolna
[#77] Re: Qt 4.7 (0.6b)

@MDW, post #73

Piszesz tak, jakbyś był zdeterminowany do używania tych wszystkich programów... Jeśli wybierasz drogę pt. "brak czegoś = zaleta", i twierdzisz że jest lepsza od "dodatkowa opcja = wybór" - Twoja sprawa. Moim zdaniem lepszy jest wybór.
[#78] Re: Qt 4.7 (0.6b)

@wali7, post #10

@wali7

Ban na tydzień za wszczynanie flame'a.

--
Moderator
[#79] Re: Qt 4.7 (0.6b)

@rzookol, post #76

@rzookol i tszczurek

Ciągniecie prywatę, OT i flame'a wywołanego przez wali7. Zapraszamy za tydzień.

--
Moderator
[#80] Re: Qt 4.7 (0.6b)
Ludzie o co kaman? Jak ktoś chce to niech sobie portuje nawet DX11 w swój system. Nie szkoda Wam kochani sił na ten spór.
[#81] Re: Qt 4.7 (0.6b)
1) Zainteresowałem się klonem amigowego systemu ze względu na jego filozofię -> lekkość -> szybkość. SO i QT przeczy tym założeniom i dlatego, zapał do OS4 mój spadł. Przebolał bym nawet ten drogi i mało wydajny sprzęt wiedząc, że Hyperion postawi na optymalizację, dzieje się odwrotnie idą w zawaliste technologie i szybszy sprzęt aby to jako tako działało. Nawet nie chce im się zoptymalizować sterów 3d. Quake 3 to na tyle stara gra, że po odpowiedniej optymalizacji sterowników nawet na najsłabszej sam mogła by zasuwać.

2)QT nie jest amigowe ani dostosowane do OS4, ponieważ korzysta z SO, a amigowe biblioteki dynamiczne to library.

3) Rozpakowane liby QT ważą 80 MB ? Ile to się będzie ładować na wolnym sprzęcie dostępnym pod OS4 ?

4) Nie lubię tak jak MDW kiedy jest 20 frameworków UI i każda aplikacja wymaga innego UI.

5) Pojawienie się QT, raczej nie pomoże Reaction.

Filozofia jaka przyświeca "rozwojowi" OS4 jest chaotyczna. QT nie jest tworzony przez Hyperion ale podtrzymuje trend przez niego zapoczątkowany poprzez stworzenie SO.

Ostatnia edycja: 20.04.11 13:04:33
[#82] Re: Qt 4.7 (0.6b)
Dziwna ta dyskusja....
Generalnie wypowiadają się osoby, które albo uczestniczą w developingu jednego systemu, albo same piszą oprogramowanie, albo są pasjonatami informatyki......

I właśnie dlatego oba systemy są na straconej pozycji i zginą w mroku dziejów.
Mnie /i wielu UŻYTKOWNIKÓW/ nie obchodzi co i skąd dana technologia pochodzi. To czy jest to zgodne z duchem czy nie. Mnie interesuje /IMHO użytkowników także/ wygoda, bezproblemowość, stabilność,otwartość (kompatybilnośc), np plików/.

Generalnie tutaj biją się dwie zadufane w sobie frakcje , które zapominają o najważniejszym - system nie jest dla jego developerów, ani jednotematycznych fanów. Powinien być dla ludzi!!!
Gdyby te systemy takie były , Amiga miałaby tysiące, miliony fanów. Tworzenie sloganów jaki to wspaniały komputer jest bezcelowe. Ipad ma miliony fanów, i nikt specjalnie sloganów nie robi, niee dotują go na siłe.Nie udowandnia się wokół, iż nieużywające go osoby się nei znają i należy je nawrócić! Ma fanów, użytkowników bo jest zajebisty i tyle. Amidze, Morph'owi AOS4 tego właśnie brakuje.
Amiga OS4 ma szansę na wyrwanie się z tych okopów - choćby przez takie działania. Będzie mieć możliwość uruchomienia na w miarę dzisiejszym hardware, być może w przysłości zkolaborują się z C=USA ? Kto wie. MorphOS niestety działa jedynie na przestarzałych komputerach.............to z automatu stawia go an przeganej pozycji.

Swoją drogą, nie wyobrażam sobie tak zażartej dyskusji wobec takiej pierdoły w innym środowisku fanowskim.Np, fanów windows. :) Żałosne no nie :)

Ostatnia edycja: 20.04.11 13:21:07
[#83] Re: Qt 4.7 (0.6b)

@michalmarek77, post #82

Mnie /i wielu UŻYTKOWNIKÓW/ nie obchodzi co i skąd dana technologia pochodzi. To czy jest to zgodne z duchem czy nie. Mnie interesuje /IMHO użytkowników także/ wygoda, bezproblemowość, stabilność,otwartość (kompatybilnośc), np plików/.

No właśnie jako przede wszystkim użytkownik się wypowiadałem. :) Jako (pseudo)developer bardzo chętnie się nauczę Qt i będę swoje narzędzie pod to pisał. Ale właśnie jako użytkownik chcę żeby soft dla mojego systemu miał zawsze ten sam GUI, koniecznie systemowy, szybki, lekki, wszędzie tak samo mocno konfigurowalny (MUI). Nie chcę używać 15 różnych GUIów tak jak to było kiedyś w AmigaOS 3.x. Co odpalam program to inne przyciski, inne fonty, inne kolory. Wieczna walka z przynajmniej pozornym ujednoliceniem wyglądu za pośrednictwem hackowych wynalazków typu MCP, VisualPrefs.

iPad ma miliony fanów, i nikt specjalnie sloganów nie robi, niee dotują go na siłe.

iPad ma iOS, a tam jest wszystko spójne, trzymane twardą ręką przez Apple, które nie pozwala na to żeby każdy robił co chce. Dzięki temu tak fajnie używa się urządzeń z iOS. Rewelacyjny, przemyślany interface użytkownika. Nigdzie żadne niedostosowane do tego systemu Qt nie wyskakuje. :) Akurat Apple bardzo rygorystycznie pilnuje spójności GUI i zmusza autorów aplikacji żeby ich aplikacje były możliwie najbardziej intuicyjne i zgodne z ideą tego interfejsu.

Swoją drogą, nie wyobrażam sobie tak zażartej dyskusji wobec takiej pierdoły w innym środowisku fanowskim. Np, fanów windows. usmiech Żałosne no nie

Fani Windows? A są tacy? Przecież PC z Windows to narzędzie. :) Trudno się tym podniecać. AmigaOS/MorphOS to niszowe hobby i trudno to porównywać do Windows. Poza tym na PC-forach ludzie potrafią się łączyć w grupy użytkowników np. zasilaczy czy płyt danej firmy i wzajemnie sobie udowadniać, że ich urządzenie jest lepsze. To dopiero jest chore. :) Wszędzie są fanboje i ja ich generalnie wolę od suchych użytkowników dla których komputer to tylko narzędzie. Dla mnie komputer (z MorphOS/AmigaOS/AROS) to także hobby i wchodząc na PPA oczekuję, że spotkam podobnych ludzi. Gdyby byli tu tylko ludzie gadający o fotkach na Facebooku to dawno by mnie tu nie było.
[#84] Re: Qt 4.7 (0.6b)

@michalmarek77, post #82

Trzeba sobie zdawać sprawę, dla kogo się tworzy oprogramowanie. MOS Team rozumie, że nie jest i nie będzie konkurancją dla Windowsa.

To hobbystyczny system, skierowany dla konkretnego odbiorcy, z konkretnymi potrzebami i wiedzą.
[#85] Re: Qt 4.7 (0.6b)

@Sventevith, post #1

Trollujesz, takie wypowiedzi wszczynają zwykle flamewar (brednioserial). Przed napisaniem warto pomyśleć również o tych ludziach co czytają i moderują, po co robić śmietnik z wątku i od niepotrzebną robotę dla moderatorów, w tym samym czasie można zrobić np. coś twórczego.
[#86] Re: Qt 4.7 (0.6b)

@michalmarek77, post #82

Wybacz ale na jakim sprzecie nowoczesnym bedzie os4? x1000 z 300 sztukami za 8000zl swiata nei zwojuje. do tego zapewne sprzet bedzie zabugowany itp.
Pytanie zatem na czasie, na czym uruchomisz to QT?
Oczywiscie, chodzi mi o jakies programy konkretne a nie demka z pakietu sdk.
Zeby nie bylo jestem za QT, zobaczymy jakie killer appsy beda dzialac na os4.
[#87] Re: Qt 4.7 (0.6b)

@AmiChris, post #86

do tego zapewne sprzet bedzie zabugowany itp.

Tego nie wiesz, więc zaprzestań pisać tego typu insynuacje.

--
Moderator
[#88] Re: Qt 4.7 (0.6b)

@grxmrx, post #85

Masz racje, ale trochę ironii i sarkazmu jest czasem potrzebne.
Nie uważam, aby argumenty które podałem w dyskusji były bredniami.

Ostatnia edycja: 20.04.11 18:05:28
[#89] Re: Qt 4.7 (0.6b)

@mailman, post #87

Zaloz sie ze mna o 500-1000zl, ok? :)
[#90] Re: Qt 4.7 (0.6b)

@AmiChris, post #89

Ale tutaj wcale o to nie chodzi, więc skończ.

--
Moderator
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem