Komentowana treść: AmigaOne X1000 w przedsprzedaży
[#1] Re: AmigaOne X1000 w przedsprzedaży
Dobrze, że komputer jest już w oficjalnej sprzedaży, choć cena jest bardzo wysoka. Sprzęt jest przeznaczony dla ludzi zamożnych, którzy równocześnie są Amigowcami. W zasadzie to te rzeczy się nie wykluczają, bo osoby, które niegdyś wybrały Amigę z reguły w wieku dorosłym dorobili się majątku (czyli jest to mądry wybór).

Ja niestety nie mogę sobie pozwolić na taki zakup, ale na szczęście mam dosyć małe wymagania co do możliwości sprzętu, zatem Sam440ep bądź Sam460ex mi w zupełności wystarczą. Mniejszy prestiż, ale jakość ta sama. Dobrze, że jest sporo opcji wyboru sprzętu dla AmigaOS4.1.
[#2] Re: AmigaOne X1000 w przedsprzedaży

@Klub Amigi RNS, post #1

Komputer nie jest jeszcze w sprzedaży. Nie rozumiem trochę Twojego rozumowania - jeżeli ktoś kiedyś wybrał Amigę to automatycznie stać go na sprzęt za 11 tysięcy złotych? Pomijam wartość hobbystyczną ale czy nie został tutaj zatracony zdrowy rozsądek biorąc pod uwagę stosunek jakości/możliwości do ceny?

Jak dla mnie cena jest nie do przyjęcia.
[#3] Re: AmigaOne X1000 w przedsprzedaży

@pampers, post #2

Cena niestety zwala z nóg , nawet najwięksi optymiści chyba trochę są zawiedzeni, no i fakt, że za system trzeba zapłacić osobno to dla mnie największa porażka. Trevor podcina chyba nieświadomie skrzydła Hyperionowi, ponieważ widać gołym okiem,że chłopaki się starają o czym świadczy update 3,4,i niedługo 5 , również nowsza wersja Timberwolfa , niestety dla tak drogiego sprzętu to za wiele licencji nie sprzedają.
[#4] Re: AmigaOne X1000 w przedsprzedaży

@vegeta, post #3

To właśnie jest trochę dziwne. Niby system wchodzi w skład zestawu, ale podawana cena nie obejmuje licencji na system. To jak, będą sprzedawać komputer z wersją niezarejestrowaną? Czekamy na dalsze informacje od A-Eonu lub na wspomniany "konfigurator" na stronie Amigakit, które (mam nadzieję) rozwikłają te wątpliwości.
[#5] Re: AmigaOne X1000 w przedsprzedaży

@vegeta, post #3

Oj zwala nie wiem po ile stoi funciak,ale to chyba będzie koło ośmiu kółek.Do tego trzeba jakiś dobry monitor HD i robi się troszku drogo.
[#6] Re: AmigaOne X1000 w przedsprzedaży

@Grisza, post #5

Według dzisiejszego kursu średniego to 8576.89 zł. Plus cena systemu i VAT... No, dorzućmy jeszcze firmową mychę i klawiaturę i faktycznie robi się 11 kafli z hakiem.

Ostatnia aktualizacja: 21.10.2011 19:44:52 przez recedent
[#7] Re: AmigaOne X1000 w przedsprzedaży
Dwie zbite dechy na droge. Zakup czegos takiego nie ma zadnego usprawiedliwienia. Chyba, ze ktos ma naprawde nadmiar pieniedzy i jest znudzonym amigowcem. Nawet, bedac cholernie bogatym i glupim, wolalbym kupic za te pieniadze A3000 z 060 i fajnym zestawem kart na Zorro lub inny, podobny ekwiwalent. Przynajmniej to sentyment, kawal historii i w pewnym sensie zabytek, za ktory (ewentualnie) moznaby bylo zaplacic.
[#8] Re: AmigaOne X1000 w przedsprzedaży
Przy takiej cenie sprawdzą się moje słowa, że wśród fanów AOS 4.x zarządzi SAM460. Nie rozumiem po co było projektować sprzęt za taką kasę, ponieważ nie jestem zainteresowany zakupem chyba nie muszę rozumieć.
[#9] Re: AmigaOne X1000 w przedsprzedaży
AmigaOneX1000 to bez dwóch zdań najbardziej niepotrzebny kawałek hardware ever.......
Nawet Commodore nie mógłby zrobić tego gorzej :)

Wątpię by na tej planecie znalazło się więcej niż 40 gości skłonnych wydać na nieużywalny kawałek hardwar'eu równowartość iPhone'a4S+iPad'a2+MacBook'a+iPod'a......

Swoją drogą, w istorii Amigi nigdy nie było tak słabego a zarazem oferowanego za kolosalne pieniądze sprzętu. Jay Miner przewraca się w grobie :)

Ciekaw jestem Amig z C=USA, sprzęt ciekawszy, logo fajniejsze i pewnie cena w sam raz dla ludzi :)

A może tak konkurs: Za ile dni (tygodni) Hyperion zbankrutuje ? Zwycięzcy stawiam skrzynkę holenderskiego Amstela, z dostawą do domu :)
[#10] Re: AmigaOne X1000 w przedsprzedaży

@michalmarek77, post #9

A czemuż to Hyperion ma zbankrutować, a? Prędzej chyba A-EON?

Swoją drogą, czytam sobie różne fora i czytam - i co niektórzy chcą czekać na wersję "zwykłą", nie limited, łudząc się, że sprzęt będzie tańszy. Hyh - mam wrażenie, że będzie wręcz odwrotnie
[#11] Re: AmigaOne X1000 w przedsprzedaży
Cena szok. Jak na polskie warunki i polskie zarobki. W Anglii może szybciej ktoś to kupi ale wątpię. Za tę cenę można mieć niezłego maca na Xeonie - chyba z dwoma procesorami albo i więcej. Ktoś tu chyba upadł na głowę. Jeszcze raz szok.
[#12] Re: AmigaOne X1000 w przedsprzedaży
A mnie rozwalilo ze do zestawu beda dawac karte dzwiękowa i sieciowa lol
Czyli co to co jest na płycie nie bedzie działać jak za czasów AmigiOne ...
Czy sterowniki napiszemy kiedyś i być może będa
[#13] Re: AmigaOne X1000 w przedsprzedaży

@michalmarek77, post #9

Ciekaw jestem Amig z C=USA, (...) pewnie cena w sam raz dla ludzi

Żebyś się nie zdziwił... Skoro C64x na Atomie 1.8 kosztuje "ledwo" 999$, to ciekawe po ile będą chodzić te topowe "Amigi".

@Drako:

Z tego co wiem to "obejście" za pomocą zewnętrzniej karty dźwiękowej i sieciówki to "hotfix", bo w wersji 2.1 płyty zastosowali inne układy niż we wcześniejszej (i nie zdążyli jeszcze napisać sterowników). Co nie zmienia faktu, że to trochę lamerskie rozwiązanie.

Ostatnia aktualizacja: 21.10.2011 20:36:49 przez recedent
[#14] Re: AmigaOne X1000 w przedsprzedaży

@gilban, post #11

Hahahahahahahahahahahahahahahahaha.

Wybacz, powyższe nie odnosi się do Twojej wypowiedzi a do samego newsa.
A cena.. no cóż, nie była tworzona pod polskie warunki, tylko pod warunki w krajach, w których ludzie nie mają co robić z pieniędzmi... Ale wiadomo, "kryzys" wbija się drzwiami i oknami(luźno wliczając tu ekran telewizora), więc może ludzie zmądrzeją..

No i cena AO500 nagle wydaje się jak najbardziej do zaakceptowania ;);)

Ostatnia aktualizacja: 21.10.2011 20:39:46 przez okejokej
[#15] Re: AmigaOne X1000 w przedsprzedaży
Nagle cena AmigaOne 500 zaczęła się wydawać naprawdę atrakcyjna. Szkoda, że tak znacznie przekroczyła początkowe zapewnienia - ciekawe ile sztuk uda im się sprzedać i jak finansowo wyjdzie na tym Hyperion.
Czytając różne zagraniczne fora ludzie też raczej nie tryskają optymizmem.

Cóż... fajnie, że w końcu ten projekt zbliża się do finału i zapewne pewna grupa amigowców których stać na taki wydatek będzie bardzo szczęśliwa.
[#16] Re: AmigaOne X1000 w przedsprzedaży

@okejokej, post #14

Mysle, ze w Arabii Saudyjskiej Amiga nie byla raczej popularna
[#17] Re: AmigaOne X1000 w przedsprzedaży

@_arti, post #16

Po próbie wyobrażenia sobie szejka zagrywającego się w Superfroga, muszę się z Tobą zgodzić.
[#18] Re: AmigaOne X1000 w przedsprzedaży

@Elder_ppa, post #15

No wreszcie czekanie dobiega końca! :)
@Lubmil szykuj już dyszkę. :)
[#19] Re: AmigaOne X1000 w przedsprzedaży

@okejokej, post #17

[#20] Re: AmigaOne X1000 w przedsprzedaży

@recedent, post #19

W takim razie muszę potrenować wyobraźnię.

Z drugiej strony jest jednak nadzieja, że gdzieś to się sprzeda ok, racja

Kupić można i śmigłowiec...

Ostatnia aktualizacja: 21.10.2011 21:10:29 przez okejokej
[#21] Re: AmigaOne X1000 w przedsprzedaży
W końcu można kupić Amige X1000, przynajmniej jeden amigowy produkt tak szumnie od dawna zapowiadany stał się rzeczywistością :) Hip Hip HURRA HUrra hurr..a
[#22] Re: AmigaOne X1000 w przedsprzedaży
jak by to kupił i nie otworzył tylko ładnie przechował to i ze 2x tyle się weźmie za nie otwierany komputer którego wyprodukowano kilkadziesiąt sztuk OK
[#23] Re: AmigaOne X1000 w przedsprzedaży

@recedent, post #19

A to nie jest poganiacz wielbladow?

Co do newsa, jakos mnie ta cena nie dziwi. Trzeba miec niepoukladane w glowie zeby ten sprzet kupic.
[#24] Re: AmigaOne X1000 w przedsprzedaży

@_arti, post #16

Nawet, bedac cholernie bogatym i glupim, wolalbym

jeden marzy o organkach, a drugi o słoniu w karafce, więc to nie powód żeby nazywać kogoś takiego głupkiem. Cena to kwestia gustu, jak się komuś nie podoba to naprawdę nie musi kupować, to nie jest przymus ani niezbędna konieczność :). Zamiast krytykować i srać do własnego gniazda lepiej weźcie przykład z ejplowców, to może więcej osób się tym zainteresuje. Ejplowcy też mają ceny wyjechanie niejednokrotnie w kosmos i żaden nie narzeka na to, choć mógłby sobie za taką kwotę kupić wypasionego PC i zainstalować hackintosha itd.

PS. PMac G5 też kosztował kiedyś jakieś niebotyczne pieniądze, jak dobrze pamiętam coś ok. 15 tyś. PLN :)

Ostatnia aktualizacja: 21.10.2011 21:23:27 przez gx
[#25] Re: AmigaOne X1000 w przedsprzedaży

@gx, post #24

No ale byl bardziej użyteczny i pod systemem działał cały sprzęt ;)
[#26] Re: AmigaOne X1000 w przedsprzedaży

@gx, post #24

Tylko że zarówno na Apple G5 czy współczesnym na Intelu można zrobić od cholery rzeczy. A co zrobisz na OS4? Jest jakiś konkretny soft? Nie ma praktycznie nic.

Poza tym się zgadzam - jak ktoś chce kupić to niech kupuje jego sprawa.

Osobiście nie kupię bo nie widzę w tym sensu. Poza tym mam A1.

3 lata temu bodajże kupiłem A4000T by Commodore za 2 tyś funtów i dla mnie miało to sens - bo to było moje marzenie a sprzęt był w dobrym stanie, świetnie wyposażony i skonfigurowany. Poza tym na klasyku jeszcze amiguję od czasu do czasu.

X1000 nie jest moim marzeniem.

Ostatnia aktualizacja: 21.10.2011 21:40:27 przez Deftronic/...
[#27] Re: AmigaOne X1000 w przedsprzedaży

@gx, post #24

Alez ja jestem jednym z takich glupkow - wlasnie koncze odkladac 3k na wymarzona od 20 lat, A3000 To nic zlego. Chodzilo mi o to, ze ten sprzet (X1000) ani specjalnie amigowy nie jest ani tez jakis specjalnie wydajny... ze zacytuje tu znajomego - "Nieprodukowany już, dwurdzeniowy proces PA Semi, system, który obsługuje jeden rdzeń i 32 bity, układ XMOS, którego nikt nigdy nie użyje za $3000?!". Dla mnie jest cos ewidentnie nie tak.
[#28] Re: AmigaOne X1000 w przedsprzedaży

@Drako^lM, post #25

Nie zawsze drogi ejplowy sprzęt był użyteczny i działał jak należy. Wystarczy przypomnieć sobie początki migracji z 68k na PPC lub ostatnio relatywnie b.drogi IPhone 1 np: nie obsługiwał MMS i nie było żadnego programu do nawigacji.
[#29] Re: AmigaOne X1000 w przedsprzedaży

@_arti, post #27

Alez ja jestem jednym z takich glupkow - wlasnie koncze odkladac 3k na wymarzona od 20 lat

no to fajnie :)

Chodzilo mi o to, ze ten sprzet (X1000) ani specjalnie amigowy nie jest ani tez jakis specjalnie wydajny... ze zacytuje tu znajomego - "Nieprodukowany już, dwurdzeniowy proces PA Semi, system, który obsługuje jeden rdzeń i 32 bity, układ XMOS, którego nikt nigdy nie użyje za $3000?!"

Twoim zdaniem :).
[#30] Re: AmigaOne X1000 w przedsprzedaży

@AmiChris, post #23

Trzeba miec niepoukladane w glowie zeby ten sprzet kupic.

Czy możesz przestać obrażać ludzi dookoła?
Czy moderacja może na to stosownie zareagować?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem