Komentowana treść: AmigaOne X1000 w przedsprzedaży
[#61] Re: AmigaOne X1000 w przedsprzedaży

@pinior, post #42

No widzę, że sami rasowi amigowcy się wypowiadają w tym wątku, co by było gdyby tak myśleli ludzie w czasach A3k czy A4k które tak zabójczo tanie były, a produkcja nieporównywalnie większa do dzisiejszej.

Tylko ile było wówczas oprogramowania dla Amigi,które działało na A3000 czy A4000? Ile softu użytkowego naspisanego dla rozbudowanych Amig, które bez problemu działało na "trzytysiączce czy nowszej 4000? Sporo, bo wynek był w rozkwicie. Ile masz softu na X1000? Teraz łapiesz różnicę? Wydać sporo kasy na komputer na który jest sporo oprogramowania i bogaty rynek a wydać sporo kasy na komputer na który nie ma praktycznie nic z powżnego oprogramowania a rynek to w uproszczeniu 4 sklepy internetowe na krzyż.

Ostatnia aktualizacja: 22.10.2011 08:55:29 przez Deftronic/...
[#62] Re: AmigaOne X1000 w przedsprzedaży

@pinior, post #47

Zadałem proste pytanie a Ty wykręcasz się jak rasowy polityk. Bez komentarza.
[#63] Re: AmigaOne X1000 w przedsprzedaży

@Deftronic/..., post #61

Nie wspominając o tym, że cena PC o podobnych możliwościach była wówczas jakby to powiedzieć... Bardziej porównywalna :).
[#64] Re: AmigaOne X1000 w przedsprzedaży

@recedent, post #63

Mnie dziwi jeszcze jedno - dopiero co wysyłano płyty do betatesterów i co? Już po testach? Wszystko super? Szybko im to poszło...
[#65] Re: AmigaOne X1000 w przedsprzedaży

@Deftronic/..., post #64

Może trzeba nazbierać pieniążki na dalszą produkcję stąd ten prelaunch?
[#66] Re: AmigaOne X1000 w przedsprzedaży

@rafgc, post #54

jeśli HD4650 jest najoszczędniejszą w kwestii poboru mocy, to rozumiem wybór

Chodzi też o możliwość kupna fabrycznie nowych kart.
Jeśli chodzi o wykorzystanie potencjału: "bez shaderów nie mamy oprogramowania wykorzystującego shadera, bez oprogramowania wykorzystującego shaderów nie jest zasadne robienie sterowników do kart z shaderami" - rozumiesz, że ten krąg należy gdzieś przerwać? Radeon 2400pro - to najsłabsza karta z nowoczesnymi shaderami (nad obsługą których pracuje Hans). Wykorzystanie czegokolwiek technologicznie wcześniejszego nie ma po prostu sensu...
[#67] Re: AmigaOne X1000 w przedsprzedaży

@rafgc, post #38

Czy może mi ktoś powiedzieć, dlaczego do sprzętu na który nie ma gier wymagających czegoś więcej niż mógłby oferować radeon 9800 wkłada się takie giganty jak HD z serii 4600? Co może wykorzystać prędkość tej karty? Czy może chodzi o ilość pamięci wideo?

Dlatego że:
-Radeon 9800 nie jest produkowany
-w zwiazku z czym trudniej go dostać
-w związku z czym jest droższy
-Radeon 9800 jest na AGP
-Radeon 9800 zużywa więcej prądu
-Radeon 9800 ma gorsze mozliwści odnosnie dekodowania filmów i mniejszą moc obliczeniową (słaby arfument ale może kiedyś to wykorzystają w nowe Amidze)
-HD4600 nie jest gigantem - low-middle range i to dwie generacje wstecz (jak na warunki PC gigantem jest np Radeon 6990)

aha .... i nikt mi nie wmówi ze wyprodukowanie nowe Amigi to koszt wiekszy niż 2000-3000zł
Po prostu żerują na naszej sumpatii do tego komputera i tym samym jak tu przejśc na nowe Amigi skoro zaporową ceną sami zamykają migrację na nowy sprzęt.

Stad tez 95% uzytkowników zostanie miejscu przy wysłużonych klasykach.

Ehhh, niech ktoś tym partaczom wreszcie odbieże prawa do marki Amiga, jedynie co robia to pogrążają marke.

Ostatnia aktualizacja: 22.10.2011 11:11:57 przez tom256
[#68] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#69] Re: AmigaOne X1000 w przedsprzedaży

@tom256, post #67

nikt mi nie wmówi ze wyprodukowanie nowe Amigi to koszt wiekszy niż 2000-3000zł

Możliwe. A wliczałeś koszt zaprojektowania tego komputera?

P.S. Ci "partacze" nie mają prawa do marki Amiga, mają licencję od Hyperionu na używanie nazwy "Amiga One".

Ostatnia aktualizacja: 22.10.2011 14:48:22 przez recedent
[#70] Re: AmigaOne X1000 w przedsprzedaży

@tom256, post #67

Czy wy ludzie coś palicie, czy się nie wysypiacie, napisałem tylko, że dostępne gry oferują to co może zaoferować radeon9800 a rozumiecie jakbym chciał, żeby R9800 był w zestawie i do tego na AGP zamiast PCI, poza tym pomliło (mój błąd) mi się modelami z serii 4800, które kosztują nawet do 500zł. W związku z tym, że nie ma nic co mogłoby wykorzystać potencjał tej karty, jest ona dla Amigi gigantem, ale skoro kosztuje 150zł (odmulenie po wyspanej nocy), to niech będzie. Mam nadzieję, ze po dodaniu wsparcia schaderów w wersji 3.0 lub 4.0, pojawią się jakieś tytuły, które to wykorzystają, w przeciwnym wypadku jest to wybór na wyrost, aczkolwiek po zauważeniu swojej pomyłki, nie ma to większego znaczenia.

aha .... i nikt mi nie wmówi ze wyprodukowanie nowe Amigi to koszt wiekszy niż 2000-3000zł
Gdyby sprzedawali to na lewo to by może kosztowało 3000tys, ale prawo rynku jest takie, że produkt finalny kosztuje 3-4 razy więcej niż koszt produkcji, podatki, biurokracja, opłaty itd... life is brutal. Prosty przykład: HXC floppy emulator - części kosztują 80zł, ale cena końcowa jest 3 razy większa, kiedyś też tego nie rozumiałem i nawet się kłóciłem w jednym z wątków :)

Ostatnia aktualizacja: 22.10.2011 11:56:26 przez rafgc
[#71] Re: AmigaOne X1000 w przedsprzedaży

@recedent, post #69

Napisałem 'wyprodukowanie', bez uwzględnenia innych kosztów np. marketingu (o ile jest jakiś), zaprojektowania itp. Rozumiem cena 4-5 tys, w końcu produkt niszowy. Ale nie sądze by było to nastepne kilka tys. Miałem limitowane płyty głowne do PC i najdroższa z nich kosztowała 1800zł. Ale był wybajerzone po brzegi i dopracowane w najmniejszym szczególe, do tego wyposazone w najnowsze chipsety, dziesiątki gniazd USB, SATA, FireWire, wypasione sekcje zasilania, rozbudowany monitoring napięć i temperatur, a czasami opcjonalne bloki wodne. (Żeby nie było: zawsze kupowałem używane za ułamek ceny- nowe były za drogie na moją kieszeń :P)

Wiem ze nie powinno oceniać płyty głownej po wyglądzie, ale ta przypomina mi płyty pod Pentiuma II. Zobaczymy po pierwszych testach.

rafgc

Sorki od 6:00 w pracy :P Masz racje, grafika na poziomie wydajności R9800 to chyba nawet za duzo. ale z punktu widzenia ekonomicznego sądzę że to dobry wybór.

Co do praw marki Amiga trochę sie juz pogubiłem.

Ostatnia aktualizacja: 22.10.2011 11:58:04 przez tom256
[#72] Re: AmigaOne X1000 w przedsprzedaży

@recedent, post #13

A ten wszystko mający C-64 kosztuje raptem 1499$ - okej niemało, ale wrecz nie ma co porownywac do A1Xk.............
Niech ichnie Amigi / z odpowiednim HW/ będą po podobnej cenie - same obudowy są warte takiej kasy :)

Zresztą wystarczy looknąć na iMac'a...za 2500$ ma się 3GHz Quad-Core z 2TB dyskiem, AMD Radeon HD 6970M 2GB etc..... O przepięknym designie i fantastycznym monitorze nie wspomnę.......
Dodatkowo możliwość pracy tak na Win7 jak i Lionie jest nie do pogardzenia..........no i jest jeszcze WinUAE :)

A swoją drogą, skoro największy fan Hyperionu Konrad Bielski od dawna nei daje znaku życia znaczy to tylko o jednym - koniec systemu jest bliski :)
[#73] Re: AmigaOne X1000 w przedsprzedaży

@tom256, post #71

No właśnie o to mi chodziło, ale pomyliłem dwie serie kart, które różnią się cenowo i ten HD4650 nie jest aż taki drogi, by przy cenie końcowej jako całości zbyt wiele zmienił, więc może zostać :) Ciekawe kiedy ktoś wypuści jakieś źródła gry wykorzystującej takie shadery, bo na chwilę obecną ta karta będzie praktycznie "spać" przez cały czas :)
[#74] Re: AmigaOne X1000 w przedsprzedaży

@michalmarek77, post #72

A swoją drogą, skoro największy fan Hyperionu Konrad Bielski od dawna nei daje znaku życia znaczy to tylko o jednym - koniec systemu jest bliski
Wręcz przeciwnie, przynajmniej w Polsce ;-> Rzut okiem na stat4u execa mówi wszystko - co kto sieje to i zbiera.
Do wszystkomającego C-64 prawie mnie przekonałeś Trzeba przyznać że się postarali i mimo kpin doprowadzili sprawę do końca.
[#75] Re: AmigaOne X1000 w przedsprzedaży

@michalmarek77, post #72

A ten wszystko mający C-64 kosztuje raptem 1499$ - okej niemało, ale wrecz nie ma co porownywac do A1Xk.............

Jasne, to c64 nie ma startu.

Zresztą wystarczy looknąć na iMac'a...za 2500$ ma się 3GHz Quad-Core z 2TB dyskiem, AMD Radeon HD 6970M 2GB etc.....

A co to ma wspólnego z Amigą? Ja wiem, że piszesz, żeby pisać ale może zastanów się czasami co, gdzie i po co? Bo Twoje wypowiedzi nijak się mają do portalu na którym to piszesz. Tak samo można napisać, że ps3/x360 to drogi śmieć a już zwłaszcza niewarty swojej ceny, bo dokładając niedużo mam maszynę o wiele od niego mocniejszą i z większymi możliwościami dodatkowo jest to masówa, której dzisiaj wszędzie wiele i chwaląc się, żeś taki konsolowiec wrażenia na nikim nie robisz, sprzęty, z których korzystasz nigdy nie będą kultowe - PS1 jeszcze można odpuścić - chyba, że tylko w twojej wyobraźni, to taki sam złom jak każda inna lodówka czy pralka, one nawet nie mogę do pięt sięgać jeśli chodzi o tytuł kultowego sprzętu do Pegasosa czy AX1000 oczywiście o Amidze Classic nie wspominając. Więc zanim wejdziesz w tą bajkę wyjdz ze swojej bo Ci się zaczynają za mocno mieszać dwa różne światy i zaczynasz bredzić ostro nie na temat a po co marnować na to czas jak mógłbyś dalej męczyć jakiś tytuł na zwykłej konsoli.
[#76] Re: AmigaOne X1000 w przedsprzedaży

@AlbertS, post #75

No tak, sprzęty uwielbane przez miliony kultowe nie są....
Sprzęt, który może będzie użytkowany przez 100 osób na pewno nim się stanie :)
A swoją drogą, ciekawa ta "kultowość" Pegasosa :)
A1Xk zamiast tchnąć powiew świeżego powietrza w amigowe środowisko tchnęła jęk zawodu.....
Niespełnione obietnice.
[#77] Re: AmigaOne X1000 w przedsprzedaży
Jak do ceny AOX1000 doliczymy VAT i koszty transportu to robi się ponad 10,5 tys. zł. To jest pułap cenowy komputerów nie dla Kowalskiego, tylko drogich stacji roboczych. I to obojętne czy mobilnych czy też stacjonarnych.

Cena AOX1000 jest szalona. I to nie dlatego, że w Polsce bieda i nędza... Za granicą ludzie też potrafią liczyć, a najważniejsze porównywać co się dostanie i za ile oraz ile to jest wogóle warte. Dla przypomnienia PowerStation od YDL, swoją konfiguracją biła na głowę komputerek AEONu, a kosztowała 1850 $. Po transporcie do polski, ocleniu (USA) i doliczeniu VATu 23 % po dzisiejszym kursie zmieściłaby się w kwocie ok. 8 tys zł brutto.

Jakiekolwiek analogie do A3000/4000 są nietrafione, nie to przeznaczenie i nie te (w kontekście czasów) możliwości sprzętu/oprogramowania.
[#78] Re: AmigaOne X1000 w przedsprzedaży

@AlbertS, post #75

Daj spokój, to dopiero czas i fakt że mimo wieku się o czymś rozmawia i lubi decydują o kultowości danego przedmiotu, Amiga klasyczna jest kultowa, pegazos być może w wąskim gronie jest za takowy uważany, ale z X1000 to chyba pojechałeś trochę za daleko :) Czas pokaże jak się X1000 przyjmie w naszym środowisku.
[#79] Re: AmigaOne X1000 w przedsprzedaży

@carrion, post #60

To bardzo drogo jak za i5 z 23 calowym monitorkiem, bo PC, a przecież to zwykły PC x86, masz za 1/3 lub nawet 1/4 tej kwoty.
[#80] Re: AmigaOne X1000 w przedsprzedaży

@rafgc, post #78

Spójrz na odzew przy tym newsie! Oczywiste, że jest to już najbardziej kultowa z Amig
[#81] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#82] Re: AmigaOne X1000 w przedsprzedaży

@przemysław, post #77

Dla przypomnienia PowerStation od YDL, swoją konfiguracją biła na głowę komputerek AEONu

biła, w poborze energii :)
[#83] Re: AmigaOne X1000 w przedsprzedaży

@gx, post #81

No coż, A1Xk to też zwykly przemyslowy (wojskowy) sprzet, o beznadziejnych parametrach, który wyroznia sie jedynie nazwą (kiepską) i ceną (koszmarną). I na dodatek sprzet nie jest wykorzystywany przez system i cholera wie, czy kiedykolwiek będzie (np, ten drugi, niepotrzebny nikomu dziś rdzeń......wątpię by kiedykolwiek komukolwiek do czegokolwiek się przydał).
Dzięki tej maszynce więcej osób przesiądzie się na MorphOS'a i Arosa niż kiedykolwiek wcześniej.
Hyperion wraz z A-EON przepięknie wypieli się na Amigowców. Czyż nie ?
[#84] Re: AmigaOne X1000 w przedsprzedaży

@okejokej, post #80

Dokładnie

Czym dłużej pisze się o jej cenie tym bardziej zaczyna być kultowa i fakt o cenie Pegasosa tyle się nie mówiło o PS3 też nie - co nie oznacza, że po premierze nie były dosyć drogie.
[#85] Re: AmigaOne X1000 w przedsprzedaży

@AlbertS, post #75

Ja widze kilka błędów. Nie chcę się wymądrzać ale A-Eon powinien podejść do sprawy profesionalnie. Płyta powinna być zaprojektowana i wyprodukowana przez firmę trzecią np. GigaByte, ASUS, MSI. Płyta powinna być wyprodukowana w 3-4 wariantach. Np. ATX,mATX,iATX itp. Na bazie tego można kombinować A500/600/1000 itd. Firma zapewniłaby sprawne updaty biosów, sterowników (przy pomocy fachowców z Hyperionu).
Równocześnie trzeba by zadbać o soft,, wymagania gier na XBOX360 lub PS3 są mniejsze niż sprzęt zamontowany w X1000. Więc droga do portu gier z tych konsol jest bardzoooo bliska. Więc rozszerzenie segmentu na Amigę X1000 przez firmy produkujace gry na PS3 i XBOX360 dałoby wspaniałe efekty marketingowe, TYM BARDZIEJ że procesory konsol i X1000 to to samo.

Dziwię się że jeszcze ktoś nie napisał jakiegoś emulatora na procki PPC, emulujace PS/3 i XBOXa 360..OK
[#86] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#87] Re: AmigaOne X1000 w przedsprzedaży

@michalmarek77, post #83

No coż, A1Xk to też zwykly przemyslowy (wojskowy) sprzet, o beznadziejnych parametrach

z skąd to wiesz, miałeś styczność z X1000 ?. Parametry na papierze są dobre dla dzieci które ekscytują się słowami mega,giga,hyper, ultra,extra itd.

Hyperion wraz z A-EON przepięknie wypieli się na Amigowców. Czyż nie ?

w jakim sensie ?
[#88] Re: AmigaOne X1000 w przedsprzedaży

@gx, post #87

Moze Ten link pozwoli ci zrozumiec.
[#89] Re: AmigaOne X1000 w przedsprzedaży

@Wojox, post #85

Płyta powinna być zaprojektowana i wyprodukowana przez firmę trzecią np. GigaByte, ASUS, MSI. Płyta powinna być wyprodukowana w 3-4 wariantach. Np. ATX,mATX,iATX itp. Na bazie tego można kombinować A500/600/1000 itd.

a co to zmienia, bo cena nie zmieni się, a raczej wzrośnie ?
[#90] Re: AmigaOne X1000 w przedsprzedaży

@gx, post #89

Coz, w 95% x1000 to zwykly biedronkowy pecet. Skonstruowac tylko cpu socket, zrobic karte cpu (vide Pegasos) i bedziesz mial na pewno taniej.
Popraw mnie jezeli sie myle.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem