Komentowana treść: AmigaOne X1000 w przedsprzedaży
[#91] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#92] Re: AmigaOne X1000 w przedsprzedaży

@Wojox, post #85

Lubie twoje posty,sa czesto cudownie oderwane od realiow TEGO swiataOK A co do aox1000 to przeciez zyje sie raz,jak kogos to uszczesliwi to niech kupuje.Dziwi mnie tez niezmiernie czemu to niby akurat wlasnie taki zakup mial by byc nieracjonalny? Przeciez uzywanie amigopochodnych systemow wlasnie takie jest po stokroc,a jakos ma tu paru zwolennikow.Nie badzcie hipokrytami,bo z zewnatrz wyglada to na wojenke w psychiatryku miedzy oddzialami o to kto wariat wiekszy ;)
[#93] Re: AmigaOne X1000 w przedsprzedaży

@gx, post #89

Zmienia bardzo dużo. Taki ASUS ma znacznie niższe koszty własne, niż kombinowanie przez jakąś małą firemkę. Płyta byłaby zapewne 6 warstwowa, a więc rozmiary byłyby mniejsze. Normalny standard ATX.
Co tu więcej pisać. Wiem że byłoby lepiej pod każdym względem. Taka firma dawałaby większą "dozę" reputacji...

A tu tak jako ciekawostka :

LINK

Komp PC za prawie 36 000 zł polecam....

LINK

Mac za prawie 15 000 zł

Ostatnia aktualizacja: 22.10.2011 14:09:53 przez Wojox
[#94] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#95] Re: AmigaOne X1000 w przedsprzedaży

@AmiChris, post #90

Coz, w 95% x1000 to zwykly biedronkowy pecet. Skonstruowac tylko cpu socket, zrobic karte cpu (vide Pegasos) i bedziesz mial na pewno taniej.
Popraw mnie jezeli sie myle.

to do dzieła, zostało tylko 5% lub aż 5%, 95% leży w biedronce :)
[#96] Re: AmigaOne X1000 w przedsprzedaży
Cena zawsze była by dla użytkowników mosa nie do przyjęcia ponieważ nie da się zaprojektować i wyprodukować od podstaw nowej MB do tego w tak małych ilościach i z nietypowym jak na dzisiejsze standardy procesorem za ok 300zł które kosztuje demobil dla mosa. SAM była tańsza od A1X1000 a i tak teksty były te same.
[#97] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#98] Re: AmigaOne X1000 w przedsprzedaży

@gx, post #95

Nie interesuje mnie produkowanie pseudoamig.
[#99] Re: AmigaOne X1000 w przedsprzedaży

@pinior, post #96

Masz pegasosa 2 z otwartymi projektami DIY.
[#100] Re: AmigaOne X1000 w przedsprzedaży

@AmiChris, post #99

Pegasos2 to przeszłość pozatym nie spełnia ROHS.
[#101] Re: AmigaOne X1000 w przedsprzedaży

@Wojox, post #93

Zmienia bardzo dużo. Taki ASUS ma znacznie niższe koszty własne

ma mniejsze koszty własne, a z skąd Ty to wiesz, jesteś ich buchalterem, czy sam na oko obliczyłeś ?:). ASUS nie wygląda mi na firmę zainteresowaną produkcją na poziomie 1000 czy nawet 10 000 sztuk.

Taka firma dawałaby większą "dozę" reputacji...

Varisys nie daje, po czym wnosisz, że ASUS daje ?
[#102] Re: AmigaOne X1000 w przedsprzedaży

@pinior, post #100

Zapewne wymiania kondesatorow + kilka innych czesci wynioslaby mniej niz zaprojektowanie od nowa mobo. Coz, pokaz mi w czym ten pegasos jest gorszy od sam albo od x1000 (pomijajac pamiec)?
[#103] Re: AmigaOne X1000 w przedsprzedaży

@gx, post #101

Odpowiem na ostatnie, varisys jest malutka i nieznana firma. ASUS-a zna kazdy i w kontekscie reputacji, ma racje.
[#104] Re: AmigaOne X1000 w przedsprzedaży

@AmiChris, post #102

Jak zapewne to bierz i rób, sprzedawaj po np 3k i poślij AEON do piachu. Jak dla Ciebie szybsza i nowocześniejsza pamięć z możliwością dual channel, nowszy 2 rdzeniowy CPU, nowoczesna szyna PCIe nic nie daje to gratuluje wiadomości ze świata komputerów.

PS. W czym gorszy jest np. P4 od iCore, to tylko inny procek a pamięć możemy pominąć, co nie kompowy szpecu?
[#105] Re: AmigaOne X1000 w przedsprzedaży

@pinior, post #104

No, wlasnie widac tych chetnych na te cuda, szczegolnie ten dual dzialajacy jako single OK
[#106] Re: AmigaOne X1000 w przedsprzedaży

@pinior, post #104

drodzy forumowicze - cena jest taka, a nie inna. Podobnie jak iPhone 4S - każdy narzeka na cenę (w Polsce), a ludzie i tak kupują (też kupiłem, tylko że 5 sztuk, 4 sprzedałem i mam swój gratis

Jestem nienormalny więc kupię X1000 - na firmę, zatem odliczę VAT, a co mi tam.
Wyjdzie 8500 PLN myślę. Nie ma tragedii za sprzęt, który już od pierwszej zapowiedzi jest kultowy.
I jest wart swojej ceny. A jak ktoś myśli inaczej - niech sam skonstruuje lepszy i tańszy.

Proszę - nie biadolcie, że drogo - to typowe dla polaków, zawsze im się coś nie spodoba. Przecież możecie mieć alternatywę - MOSa i PowerBooka G4 1.67GHz za ok. 1500 PLN (laptop z systemem). Sam teraz poluję na takiego PowerBook'a i MOSa zakupię. Ot kaprys pasjonata.

Zatem - dywagowanie na temat ceny jest tutaj, w kręgu podobno pasjonatów zupełnie nie na miejscu. Przecież nikt nie zmusza do kupowania.

Anglików (aut) też w Polsce nie można rejestrować - bo rządzący tłumaczą tym, że wyprzedzanie jest niebezpieczne. A czy ktoś kogoś zmusza do wyprzedzania?

Proponuję włączyć myślenie, a nie biadolenie i narzekanie. Jak ktoś chce - zakasać rękawy, odłożyć kasę i kupować.

Ostatnia aktualizacja: 22.10.2011 15:07:28 przez highend

Ostatnia aktualizacja: 22.10.2011 15:08:18 przez highend
[#107] Re: AmigaOne X1000 w przedsprzedaży

@AmiChris, post #103

Ciekawe, że o reputacji decyduje wielkość sprzedaży, reklamy itd. np: Sony zna każdy, a malutką AudioNote tylko wtajemniczeni. Wystarczy zmienić kontekst i nie ma racji :)
[#108] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#109] Re: AmigaOne X1000 w przedsprzedaży

@highend, post #106

Czy możemy liczyć na artykuł-recenzję do papierowego PPA (albo na portal - jak wolisz) jak już dostaniesz sprzęt w swoje ręce?
[#110] Re: AmigaOne X1000 w przedsprzedaży

@highend, post #106

Nie ma tragedii za sprzęt, który już od pierwszej zapowiedzi jest kultowy.

Jak dla kogo kultowy. Dla mnie nie jest.

A jak ktoś myśli inaczej - niech sam skonstruuje lepszy i tańszy.

To jakś nakaz? Nie muszę robić nic w tym kierunku. Zostaję przy swojej A1 i Peg2. Podejrzewam że zrobię na tym to samo co ktoś na X1000 i to niewiele wolniej jak znam życie amigowe. Wolną kasę przeznaczyłem na 2xGTX580 (patent z CUDA to bardzo fajna sprawa).

Może ktoś powinien założyć oddzielny wątek - X1000 - mogę na niej zrobić:

- ... i tutaj wymieniać co tak naprawdę mogę zrobić na tym sprzęcie. Z czego skorzystać. A na co muszę jeszcze poczekać.

Anglików (aut) też w Polsce nie można rejestrować - bo rządzący tłumaczą tym, że wyprzedzanie jest niebezpieczne. A czy ktoś kogoś zmusza do wyprzedzania?

I mają rację biorąc pod uwagę statystyki wypadków w Polsce, poziom kultury jeśli idze o poruszanie się na drogach, nagminne łamanie przepisów oraz stan dróg gminnych czy nawet wojewódzkich (na ogół jedno pasmowych).

Proponuję włączyć myślenie, a nie biadolenie i narzekanie. Jak ktoś chce - zakasać rękawy, odłożyć kasę i kupować.

Tu często nie chodzi o kasę jako taką ale o sens takiego działania. Po co kupować drogi komputer, do którego system nie jest jeszcze dostosowany i nie ma oprogramwania? Jak ktoś ma poprzednie maszyny pod OS4 to to właściwie nie ma sensu. Chyba, że dla samego posiadania X1000 - wtedy OK.
Sam zbieram co ciekawsze komptery.

Ostatnia aktualizacja: 22.10.2011 15:46:58 przez Deftronic/...
[#111] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#112] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#113] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#114] Re: AmigaOne X1000 w przedsprzedaży

@gx, post #107

Po czesci masz racje ale sprzedaz jest najlepszym(najlatwiej mierzalnym) wykladnikiem jakosci.
Nie mozemy zastosowac tutaj takiego porownania bo x1000 soba nie oferuje niczego wiecej :)
[#115] Re: AmigaOne X1000 w przedsprzedaży
12K pln, no w sumie sporo, liczyłem na 7K to jeszcze chyba bym się skusił ale 12K. Trzeba przemyśleć, może zadowolę się sam 460.
[#116] Re: AmigaOne X1000 w przedsprzedaży

@gx, post #101

Asus jakby zajął się produkcją NEMO, płyty dla Amigi, to nie tylko płyta by wyglądała inaczej. Wszystko byłoby profesionalne. Łącznie ze sprzedażą i marketingiem. Zaprojektowanie w dzisiejszych czasach nowej płyty głównej to nie jest "wyzwanie" jak za czasów Commodore... Projekt dobrej płyty to kilka tygodni. Polacy też mieli swój udział w projektowaniu płyt (Sono). Są już gotowe schematy i większość rzeczy robi program komputerowy.

Wracając do kosztu, dla większości np. Anglików chcących kupić X1000, nie bedzie stanowiło to problemu. Zarobki nawet teraz są znacznie lepsze od polskich...Dlatego taki AmigaKit UK daje sobie dobrze radę...(prawdopodobnie ..)
[#117] Re: AmigaOne X1000 w przedsprzedaży

@Wojox, post #116

Projekt dobrej płyty to kilka tygodni

zaprojektowanie płyty od zera to dłużej niż kilka tygodni, nawet dla nie małej firmy.
[#118] Re: AmigaOne X1000 w przedsprzedaży

@AmiChris, post #114

Nie mozemy zastosowac tutaj takiego porownania bo x1000 soba nie oferuje niczego wiecej

oferuje, unikalność, chyba, że znasz jakiś dostępny komputer na rynku z procesorem PA6T + Xena (XMOS..) ? :)
[#119] Re: AmigaOne X1000 w przedsprzedaży

@gx, post #117

Masz rację, powinienem napisać kilka miesięcy :
http://microprocek.prv.pl/plytaglowna.html
[#120] [post oznaczony jako OT] wyświetl
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem