Komentowana treść: AmigaOne X1000 w przedsprzedaży
[#121] Re: AmigaOne X1000 w przedsprzedaży

@AmiChris, post #90

Coz, w 95% x1000 to zwykly biedronkowy pecet. Skonstruowac tylko cpu socket, zrobic karte cpu (vide Pegasos) i bedziesz mial na pewno taniej.
Popraw mnie jezeli sie myle.

Taniej czy nie taniej: ani ASUS, ani Gigabyte, ani ASRock, ani DFI, ani Foxconn, ani żaden inny profesjonalny (zasmarkany;) ) producent płyt najwidoczniej nie uważa, że warto zrobić na amigowy rynek biedronkowego peceta i na tym zarobić.
Więc albo ty się mylisz, albo profesjonalni gracze na rynku płyt głównych nie lubią zarabiać pieniędzy. Pomyślmy.... pomysł

PS. Jak chcesz, to mogę wypisać Ci jeszcze kilku innych producentów płyt głównych, którzy nie widzą sensu w tym przedsięwzięciu.
[#122] Re: AmigaOne X1000 w przedsprzedaży

@luk, post #120

Ja nie mam żadnego problemu, ja nie narzekam na cenę sprzetu pod mosa dla tzw. amigowców co się Amigi brzydzą, za to im się nigdy cena nowej Amigi nie podobała, przy AOne G3 G4 jako przykład dawali pegasosa i też było za drogo za Amigę, potem SAM była za droga w jakiej wersji by nie wyszła, teraz pora na A1X1000, a najzabawniejsze jest porównywanie jakiego by to pc za tą kasę mieli. Ciekawe po co się męczą wogóle tym mosem przecież na pc+win jest i taniej i łatwiej i szybciej. Kiedyś była krytyka, że za AOS4.x trzeba płacić, bo mos był wtedy za darmo, od kiedy mos jest płatny to głowy w piasek.

PS. Tylko nie róbcie z tego znowu OT bo wątek wygląda już śmiesznie, ten post jest jak najbardziej na tema, jest dyskusja o cenie i jest post o porównywaniu cen.
[#123] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#124] Re: AmigaOne X1000 w przedsprzedaży

@Radov, post #121

Oczywiście że to nie jest biedronka, ale też nie są to jakieś kosmiczne technologie. Zdjęcie płyty w wysokiej rozdziałce A-EON sam udostępnił - to nie jest najwyższa półka.
PS. Jak chcesz, to mogę wypisać Ci jeszcze kilku innych producentów płyt głównych, którzy nie widzą sensu w tym przedsięwzięciu.
Piszesz to z taka pewnością, jakby A-EON wogóle z nimi rozmawiał... Z kimkolwiek spoza amigowego światka czy też UK. A-Cube pewnie nie dałoby rady, to wzięli angielską firmę o której słyszeli - nie szukali daleko.
Można to było zrobić wcześniej i taniej. Takich firm jest wiele.
Pompowano nadzieje amigowców, a wyszedł wielki niewypał. A można było zorganizować "powrót legendy" taniej i lepiej, wszystko jest kwestią wyrobionych układów (których Trevor nie ma, niestety).
[#125] Re: AmigaOne X1000 w przedsprzedaży
Uważam, że cena A1X1000 jest dużo za wysoka, powinna kosztować góra 2000zł za kompletny komputer. :P
[#126] Re: AmigaOne X1000 w przedsprzedaży

@pinior, post #125

Zgadzam się, góra 2500PLN, a już najlepiej jakby oscylowała wokół 300-500PLN, żeby była porównywalna z używanymi Macami PPC sprzed 6-7 lat produkowanymi przez Apple i masowo teraz pozbywanymi się przez cały świat. No, nie cały, ostał się ostatni bastion, który będzie nimi walczył z nowymi komputerami PPC produkowanymi w małych ilościach na rynek hobbystyczny.
[#127] Re: AmigaOne X1000 w przedsprzedaży

@AlbertS, post #126

Znaczy się podana cena Ax1000 Ci odpowiada i ustawiłeś się już w kolejce chętnych do kupna?
[#128] Re: AmigaOne X1000 w przedsprzedaży

@luk, post #127

No ba, jestem na 251 miejscu jak na razie - czekam na zapasy magazynowe
[#129] Re: AmigaOne X1000 w przedsprzedaży

@AlbertS, post #128

Zapasy magazynowe, ale czego? Chyba dżemu morelowego
[#130] Re: AmigaOne X1000 w przedsprzedaży

@okejokej, post #17

Moze w alladyna graja ;P
[#131] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#132] Re: AmigaOne X1000 w przedsprzedaży

@tom256, post #71

Po co w ogole strzelacie cenami. Tak to skalkulowali i kij. Wyprodukowanie takiego komputera to nie jest zlozenie kilku podzespolow z elementow wyjetych z kontenera ktory przyplynal z chin i zametkowanie budy. Wyluzujcie. Przeciez wiadomo, ze sprzeda sie co do ostatniej plyty. Jakiekolwiek wyliczanie jego wartosci na podstawie srednich cen jest bez sensu. Poza tym nie mial byc sprzet dla mas tylko krotka seria ktora albo upier..li jakiekolwiek dalsze zapedy nowohardwarowe albo da jakas sciezke, na ktorej wraz z nabytymi doswiadczeniami powstana kolejne tym razem juz bardziej masowe plyty (projektujac cos takiego i oprogramowujac, wykonuje sie ogrom pracy takze nad cala rodzina tej architektury). Mozna wyobrazic sobie wizje, w ktorej po sprzedaniu nakladu tej plyty i dopracowaniu softu powstanie nawet tansza prostrza plyta na jakims nowym lepszym embended procu.

Ostatnia aktualizacja: 22.10.2011 23:20:37 przez pawelini
[#133] Re: AmigaOne X1000 w przedsprzedaży

@Wojox, post #116

A po co ten asus mialby to zrobic ? Za marne pare groszy mogl kupic sobie ot tak nazwe amiga dla bajeru tylko po co. Ni to splendor, ni promocja marki.
Mogl sobie ta nazwe kupic jakis chinski milioner z siąciamg i w fabyce za miski ryzu klepac amigi dla mas tylko po co, gdy bardziej oplaca mu sie wyslac kontenerowiec szmelcu dla asusa i innych :)
Nie ma w biznesie miejsca na takie panskie ruchy.
Takie chore ruchy wykonuja jedynie uzytkownicy tacy jak my siegajac do portfeli ich wszystkich sponsorujac :)

Ostatnia aktualizacja: 22.10.2011 23:21:04 przez pawelini
[#134] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#135] Re: AmigaOne X1000 w przedsprzedaży

@pinior, post #100

PegII to przeszlosc, na ktorej mozna aktualnie ( i pewnie przez nastepnych kilka lat ) zrobic tyle samo pod kontrola os4 ile na "przyszlosci" za 10k PLN. "Powrot" moze byc drogi, ale musi byc z "przyjebem"... wyedytowalem wlasnie posta, bo nie ma sensu szargac nerwow. Jesli chodzi o mnie, to wlasnie usunalem sie z listy potencjalnych klientow, i coraz bardziej zaczynam lubic mojego peg'a ;]
[#136] Re: AmigaOne X1000 w przedsprzedaży

@Valwit, post #134

Mam nadzieję że nie dostaniesz bana. :)

Ja to samo myślę o X1000.
Ale mnie już nawet to nie irytuje. Niech się tym martwią ostatni "wytrzymali". Bo zamiast "Back to the Future", to mamy... "łaj is manej for future?" :)
AmigaONE to sztuczny twór. Zero Amigi w tym komputerze. :)
[#137] Re: AmigaOne X1000 w przedsprzedaży

@Andrzej Drozd, post #136

No właśnie, bo Ty nie myślisz zdaje się za bardzo, o co chodzi wytłumaczył Pawelini - że i się chciało to tylko pogratulować - tym, którzy dalej tego nie rozumieją pozostał tylko pusty śmiech - w sumie jak głupim do sera
[#138] Re: AmigaOne X1000 w przedsprzedaży
Ja widze swietlana przyszlosc amigi i jej odrodzenie przy tej cenie ;) .A tak propo ciekawe czy teraz naprawde amiga zakonczy zywot czy jednak jesdzcze ktos inny ja przejmie ?.
[#139] Re: AmigaOne X1000 w przedsprzedaży
,, Coś być musi do cholery za zakrętem ,, - zmiennicy - być może kiedyś się tego dowiem, ale jak na razie to smutno się robi człowiekowi jak czyta o tym wszystkim!

Powrót do przeszłości zafundowany w ekstra cenie OK
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem