Komentowana treść: AmigaOne X1000 w przedsprzedaży
[#31] Re: AmigaOne X1000 w przedsprzedaży

@AlbertS, post #30

Mnie nie obraza a mam niepokolei w glowie, jesli chodzi o Amige
[#32] Re: AmigaOne X1000 w przedsprzedaży

@AlbertS, post #30

Wg. ankiety moglem obrazic jedna osoba, przyjmijmy ze chetnych na zakup bedzie 300 osob.
Mysle, ze stwierdzenie, obrazanie ludzi dookola jest na wyrost w tym przypadku.
[#33] Re: AmigaOne X1000 w przedsprzedaży

@AlbertS, post #30

Moim skromnym zdaniem źle odczytałeś jego słowa. On nie obraża. A wręcz wszystkich chwali, iż nie są głupkami. Nie widzę jakoś kogoś kto w tym wątku chce kupić ten komp. Tak, że logicznie rzecz biorąc nie obraził tutaj nikogo.
[#34] Re: AmigaOne X1000 w przedsprzedaży

@Tomski, post #33

A to spoko, bo musi się ktoś przyznać, że kupuje, żebyśmy mogli potwierdzić, ze został obrażony.
A jeśli nikt się nie wychyli to obrażać już ludzi o innym zdaniu można?
[#35] Re: AmigaOne X1000 w przedsprzedaży

@AlbertS, post #34

Ja chcę kupić,,,
Ale nie mam pieniędzy, więc propozycja zrzućcie się dla mnie na X1000, ja pouzywam i powiem czy warto było kupić.
Więc możecie mnie obrażać w takiej sytuacji do woli...
[#36] Re: AmigaOne X1000 w przedsprzedaży

@AlbertS, post #34

Nie kupuję i nie czuję się obrażony. Jakbym kupował to przytaknął bym stwierdzeniu, że mam coś niepokolei w głowie :)
[#37] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#38] Re: AmigaOne X1000 w przedsprzedaży
Czy może mi ktoś powiedzieć, dlaczego do sprzętu na który nie ma gier wymagających czegoś więcej niż mógłby oferować radeon 9800 wkłada się takie giganty jak HD z serii 4600? Co może wykorzystać prędkość tej karty? Czy może chodzi o ilość pamięci wideo?
[#39] Re: AmigaOne X1000 w przedsprzedaży

@AlbertS, post #34

Chyba jako jedyny masz tutaj focha...
Nie powiesz mi chyba, ze racjonalnym działaniem jest kupować coś za 8000tys, gdzie za 8 razy mniejszą kwotę kupisz sprzęt o podobnej funkcjonalności, trzeba mieć świra na punkcie marki Amiga,. a to się z równym sufitem już nie ma wiele wspólnego, oczywiście w pozytywnym słowa tego znaczeniu z wyjątkiem jednego demona i to nie prędkości.
[#40] Re: AmigaOne X1000 w przedsprzedaży

@rafgc, post #38

Ma być ponoć jakaś niespodzianka ? może jakaś komercyjna gra-hit ? I na 1GB Ramu poleci na maxa..
PS3 ma 256/256 a gry ładne aż miło.
Tu ciekawostka :

http://www.commodoreusa.net/CUSA_OS.aspx

Konkurencja dla AOS 4.x... z firmy krzak,, jak się ze mnie kiedyś śmiano...A tam biznes pełną parą..ok, racja
[#41] Re: AmigaOne X1000 w przedsprzedaży

@rafgc, post #38

To niskobudżetowa karta z 2008 r. Nie ma sensu szukać jeszcze słabszej tylko dlatego że "da radę".
[#42] Re: AmigaOne X1000 w przedsprzedaży
No widzę, że sami rasowi amigowcy się wypowiadają w tym wątku, co by było gdyby tak myśleli ludzie w czasach A3k czy A4k które tak zabójczo tanie były, a produkcja nieporównywalnie większa do dzisiejszej. Dajcie spokój, cena rzeczywiście wysoka, ale jak ktoś chce tanio to zawsze PC zostaje.

PS. Nie podawajcie przykładu MOSa na apple bo to nekrocomputing do tego podrabiany, nie interesuje Was to nie piszcie nic albo tylko, że za drogo i tyle, po co tyle jadu, jakieś kompleksy czy zazdrość, że jednak A1X1000 wyszła mimo, że miała być tylko renderem?
[#43] Re: AmigaOne X1000 w przedsprzedaży

@rafgc, post #38

Czy może mi ktoś powiedzieć, dlaczego do sprzętu na który nie ma gier wymagających czegoś więcej niż mógłby oferować radeon 9800 wkłada się takie giganty jak HD z serii 4600? Co może wykorzystać prędkość tej karty?

Nie bądź śmieszny po co taką prehistoryczną (9800) i ciężko dostępną w pierwszym obiegu wspierać, żeby mosowcy znowu powiedzieli, że sprzęt za 8k a karta ze średniowiecza? Poprostu karta obecnie łatwa do kupienia jako nowa i tyle.

PS. Jak dla Ciebie HD4600 jest w obecnym świecie gigantem to gratuluje wiedzy i ambicji.

Ostatnia aktualizacja: 21.10.2011 23:58:27 przez pinior
[#44] Re: AmigaOne X1000 w przedsprzedaży
No to jest mi wstyd. Pomyliłem się o 1.5 roku z wyjściem X1000.
Natami przegrało :P
Tak czy inaczej, ja tylko mogę przyznać się do błędu (chociaż "praktyczna" sprzedaż pewnie opóźni się do Świąt Wielkanocnych), ale pewni użytkownicy muszą wyłożyć około 3 tyś więcej niż zakładanie 8 tyś PLN. No to teraz nam pokażą jak sobie tą X1000 kupią
Panowie, czekamy i prosimy o recenzję tego sprzętu. Na miarę roku 2010 i powrotu legendy.
[#45] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#46] Re: AmigaOne X1000 w przedsprzedaży

@pinior, post #42

Proste pytanie i oczekuję prostej odpowiedzi - Pinior, kupujesz X1000?

Ps. Skąd moda na prelaunche, presprzedaż i jakieś limitowane (nie wiedzieć czemu) wersje, czyżby zabrakło pieniążków na produkcję kolejnych płyt i trzeba ich trochę dozbierać?
[#47] Re: AmigaOne X1000 w przedsprzedaży

@pampers, post #46

Daj spokój, przeczytaj ze zrozumieniem moje posty, to że dla kogoś jest za drogo nie znaczy, że nie warto takiego sprzetu produkować, chcesz tanio kup PC bedziesz mieć i wypas i ogrom softu. To że kogoś nie stać nie znaczy że może obrażać tych których to hobby jara. To poprostu czysta polska zazdrość.

PS. Mogę kupić albo nie, ale nie muszę przy tym obrażać innych.
[#48] Re: AmigaOne X1000 w przedsprzedaży

@pinior, post #42

MOSa na apple bo to nekrocomputing

czekam na twoją recenzję X1000, wtedy ja napiszę recenzję morphosa na Powerbooki i porównamy, reszta oceni kto sadzi banały
[#49] Re: AmigaOne X1000 w przedsprzedaży
Sporo emocji, niestety większość zszokowana ceną. Myślę, że producent nieco się pogubił z segmentem jako pierwszym w sprzedaży. Można (jako wersja deluxe czy exclusiv) wydać sprzęt w podobnej cenie ale dopiero po ugruntowaniu sprzętu znacznie tańszego... Jak widać w poprzednich wypowiedziach system nieużywalny, sprzęt drogi, pytanie dla kogo? Aeon zapewne na tym nie zarobi i śmiem napisać, że nic poza tym nie wydadzą ( zwyczajnie nie będzie za co). Obym się mylił i wyjdą szybko na przykład x500 ale ani widu ani słychu o czymś innym z aeonu...
[#50] Re: AmigaOne X1000 w przedsprzedaży

@Almuric, post #49

os4 nie jest nieużywalny tylko niedopracowany, to różnica
[#51] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#52] Re: AmigaOne X1000 w przedsprzedaży

@rafgc, post #39

Wiesz, ja też uważam, że 10k za ten sprzęt to drogo, a jednak potrafię się powstrzymać od niekulturalnych uwag. Są jakieś zasady netykiety. Chyba, że teraz będziemy tworzyć nowe zasady o czym można się wypowiadać w sposób chamski, czy na zasadzie o naszych wyborach nie można złego słowa powiedzieć ale my możemy śmiało o czyichś. Albo ktoś ma kulturę albo mało z kulturą wspólnego. I tłumaczenie się w pokrętny sposób niczego nie tłumaczy.
[#53] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#54] Re: AmigaOne X1000 w przedsprzedaży

@pinior, post #43

Gratuluję wiedzy i ambicji, rozumienia tekstu itd Model karty podałem jako odniesienie do wymagań gier jakie istnieją, HD4650 to przy nich gigant z niewykorzystanym potencjałem, są tańsze łatwo dostępne karty, jeśli HD4650 jest najoszczędniejszą w kwestii poboru mocy, to rozumiem wybór, bo ja bym właśnie w tej kategorii wybierał (nawet nie wiem, czy są jeszcze dzisiaj karty słabsze od R9800). Zresztą chyba przy 8tys. 100zł w ta czy tamta nie robi różnicy. To teraz do zadawania pytań trzeba mieć wiedzę i ambicję?
[#55] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#56] Re: AmigaOne X1000 w przedsprzedaży

@AlbertS, post #52

Podchodzisz sztywno do tematu, ludzie są zszokowani ceną i stąd te komentarze, zakup takiego sprzętu z racjonalnością nie ma nic wspólnego, ten co chce to kupić albo jest gigantycznym fanem tego projektu albo ma niepoukładane w głowie.
[#57] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#58] Re: AmigaOne X1000 w przedsprzedaży
1 GB RAM DDR2
Radeon 4650
500GB HD
DVD R/W
Te podzespoły kosztują w Polsce ok/+- 500 zł=ok.-+ 120 $ i niech ktoś powie że to uczciwa cena Amigi :(
Z tego co jest w opisie AmigaOne X1000 to standardowa karta Radeon 4650 na PCI-E nie jakaś specjalnej produkcji i na specjalnym złączu (czyli najtańsze co może być na rynku). Z resztą każdy zainteresowany wie jakie są ceny podzespołów.
Z tego co czytam,po prostu ludziom szkoda że ktoś znowu uśmierca Amige.Szkoda że Amiga nie może być komputerem dla wszystkich chętnych.Część ludzi kupiła by z sentymentu ,ale nie za taką chorą cene.Już raz Comodore uśmierciło Amige przez pazerność ,teraz robią to następni.Oj szkoda .

Ostatnia aktualizacja: 22.10.2011 04:58:30 przez Baldur
[#59] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#60] Re: AmigaOne X1000 w przedsprzedaży

@gx, post #24

Za 8K PLN ejplowcy mają iMaca 23'' z 4 corową i5 i 16 gb ramu
Omklawiaturce i myszce nie wspomnę ;)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem