Komentowana treść: Pierwsze AmigaOne X1000 u użytkowników
[#121] Re: Pierwsze AmigaOne X1000 u użytkowników
Parę lat temu dość długo "odchorowywałem" brak sprzętu z naklejką. Pojawiały się wtedy potworki w stylu AmiPegaz czy coś w ten deseń. Teraz już tego nie ma...

Osobiście uważam, że X1000 jest zdecydowanie przerostem formy nad treścią.. i tak już zostanie - bo jakoś nie widzę, aby ten sprzęt mógł być w pełni wykorzystany. A najbardziej boli brak na horyzoncie dobrego cpu który nadawał by się na desktopowy sprzęt do amigowania (bez znaczenia czy OS4 czy MorphOS).
[#122] Re: Pierwsze AmigaOne X1000 u użytkowników

@Wojox, post #120

Filmik pokazuje że to układ do wspomagania grafiki.
http://www.youtube.com/watch?v=qSqRUt0Ecpw&feature=related

Jesteś o tym przekonany?
[#123] Re: Pierwsze AmigaOne X1000 u użytkowników

@Wojox, post #120

@Wojox

Xenę najprościej opisać jako układ, który sprzętowo wspomaga obsługę zadań i zdarzeń w czasie rzeczywistym w systemach, które nie należą do kategorii "czasu rzeczywistego". Charakterystyczną cechą jest minimalny (gwarantowany?) czas opóźnienia między wystąpieniem zdarzenia, a podjęciem jego obsługi.
Osobnym pytaniem jest do czego będzie on wykorzystywany w X1000 (szczególnie biorąc pod uwagę cenę), ale daje on dość ciekawe pole do zabawy... szczególnie jeśli ktoś lubi m.in. roboty:)

PS. "Jak byście znaleźli powód to byście jechali": kjb666, a choćby instrukcja: "kupujemy PowerBooka". Czyli jak rozpoznać takiego, który działa i jeszcze trochę pożyje - toż to idealny materiał na niekończący się, oparty na faktach flame. I co? Ktoś go podjął?

Ostatnia aktualizacja: 07.02.2012 22:09:37 przez Radov
[#124] Re: Pierwsze AmigaOne X1000 u użytkowników

@Radov, post #123

toż to idealny materiał na niekończący się, oparty na faktach flame.

Jeśli w samym materiale pisze że PB padają i w jaki sposób - to niby do czego się przyczepisz? Że nie będą padać?

Jeśli w newsie o X1000 stało by jak byk "za drogi i nie da się go wykorzystać w pełni, nie wiadomo kiedy się będzie dało... pierwszy filmik nic nie poakzuje, poza tym że komputer dał się uruchomić i wczytał system" itd, itp, etc, to też by sie nie było do czego doczepić :) Prawda?
[#125] Re: Pierwsze AmigaOne X1000 u użytkowników

@Radov, post #123

No wlasnie nikt nie podjął bo nikogo to nie rusza w przeciwienstwie do x1000 i aos4.Według mnie X1000 wcale nie jest droga jak na eksponat dla hobbysty.Bo tylko jako taki ma sens.Co wcale zle o niej ani o nabywcach nie swiadczy.Ja np. kupilem auto które pali mi 30l benzyny w zimie.Kowalski sie popuka w głowę,ale ja mam zabawke jaka chciałem i mogłem kupic.Problem w tym,ze ten komputer budzi zainteresowanie nie tylko targetu,jak to jest w przypadku PBooka a wszystkich ludzi zwiazanych z Amiga.I robi sie troche tak jak by na forum Hondy narzekać na zabójczą cene Ferrari.;)
[#126] Re: Pierwsze AmigaOne X1000 u użytkowników

@kjb666, post #124

Jeśli w samym materiale pisze że PB padają i w jaki sposób - to niby do czego się przyczepisz? Że nie będą padać?

Dokładnie do tego, do czego TY się czepiasz przy okazji X1000 - do "marketingu". Artykuł o wyborze sprzętu jest sensowny i nie zamierzam temu zaprzeczać. Gdybym jednak tylko *chciał* mógłbym go wtedy wypaczyć na wiele intrygujących sposobów i przedstawić w bardzo krzywym stopniu "marketing" pt. jak łatwo za 200zł wypróbować MorphOsa. A na wszelkie protesty odpowiadać: "Przecież to fakty!"

Ale nie chcę. I jak widać nikomu innemu też się nie chciało.
Dlatego właśnie przeszkadza mi, że w wątku dotyczącym X1000 taka duża ilość (wydawałoby się dorosłych) facetów zachowuje się ja dzieci...

Jeśli w newsie o X1000 stało by jak byk "za drogi i nie da się go wykorzystać w pełni, nie wiadomo kiedy się będzie dało... pierwszy filmik nic nie poakzuje, poza tym że komputer dał się uruchomić i wczytał system" itd, itp, etc, to też by sie nie było do czego doczepić usmiech Prawda?

Nieprawda. Zerknij do wiadomości #159, akapit 2. Taką właśnie treść zacytowałem "z materiału". A i tak się czepiasz... Stosujesz "podwójny standard"?
Zresztą duża część marketingu z którym się wydajesz walczyć jest dla mnie dość wątpliwa. Przecież nawet na eXecu, uwzględniając cały potencjał sprzętu, nikt nie zaprzeczał ryzyku projektu, kosztu oraz potencjalnego spowolnienia rozwoju systemu.

Ostatnia aktualizacja: 08.02.2012 00:40:37 przez Radov
[#127] Re: Pierwsze AmigaOne X1000 u użytkowników
Teraz merytorycznie do tematu. Rewelacyjna obudowa, myszka i kalwiatura ! Brakuje tylko monitora. Co do płyty głównej - mamy de facto Amigę 5000. Procesor chyba jeden z ciekawszych na rynku PPC.
Xena - miód. Wszystko w rękach ludzi od AmigaOs i mam nadzieję że w 4.2 będzie pełne wsparcie dla dwurdzeniowego procesora. Sprzęt jest na piątkę, teraz czas na oprogramowanie i system.
[#128] Re: Pierwsze AmigaOne X1000 u użytkowników
Cała dyskusja będąca OT została przeniesiona na forum. Proszę tam kontynuować dyskusję.
[#129] Re: Pierwsze AmigaOne X1000 u użytkowników

@Tiger_X, post #127

Nie chcę nic mówić - ale ja nic nie widzę rewelacyjnego w obudowie, za duża jak dla mnie - taki klocek. Nie wiem czemu wybrano taką obudowę, a płyta główna zmieściła by się z powodzeniem w obudowach desktop (tak, są nawet ładne) razem ze wszystkimi peryferiami. Myszka i klawiatura to nic nadzwyczajnego i do ładnych nie nalezą ( można sobie potem kupić lepsze). A właśnie wracając do zapowiedzi Amigi 5000 to wyglądała ona w zestawie ładniej od X1000, tu można zobaczyć.

Xena czy to miód będzie to dopiero się okaże w przyszłości, bo jak na razie to nie wiem do czego by mogła ona służyć, i wydaje mi się że nawet nie wiadomo do czego - ot taki sobie bajer/dodatek.

Tak, więc sprzęt na piątkę nie jest (w mojej ocenie) - czas pokaże.

Ostatnia aktualizacja: 10.02.2012 11:17:45 przez (V)(I)mothe(P)
[#130] Re: Pierwsze AmigaOne X1000 u użytkowników

@(V)(I)mothe(P), post #129

Pomyślałeś o chłodzeniu ?
W tych komputerach nie siedzi radeon 9xxx tylko karty które generują sporo ciepła. Pewien człowiek w dobrym sklepie komputerowym powiedział mi tak: Klientom żal jest wydać dodatkowe 100 pln na dobrze chłodzoną obudowę i przedłużyć żywotność zainstalowanego tam komputera. Bardzo jednak chętnie tą samą stówkę wydają na lepszą kartę garficzną i skracają tym samym jej żywotność, bo się później "kisi" w dusznej obudowie.

Ostatnia aktualizacja: 10.02.2012 12:38:17 przez RAL
[#131] Re: Pierwsze AmigaOne X1000 u użytkowników

@RAL, post #130

Oczywiście - chłodzenie to też jest ważna rzecz, tylko nie przesadzajmy że taka obudowa desktop jest ciasna. Wszystko da się zmieścić i na dodatkowe chłodzenie też jest miejsce, więc tutaj aż bym tak tego nie wyolbrzymiał.
Jak już piszemy o chłodzeniu to troszkę nie na temat, ale : mam della GX2800 sff - małe to cudeńko i bardzo ciasne - włożyłem dodatkowe 2 gb pamięci plus kartę graficzną z radiatorem (chłodzenie pasywne) i powiem ci że grzeje się i każdy wentylator daje rade. X1000 też dałby rade w obudowie desktop.

A co do tego pewnego człowieka z dobrego sklepu komputerowego to nie będę się wypowiadał - każdy powie to co chce i nie zawsze trzeba się z tym zgodzić.;)

Tak więc wracając do meritum sprawy - obudowa jest za duża jak dla mnie i nikt nie musi się ze mną zgadzać - ot, takie moje zdanie jest ;P

Ostatnia aktualizacja: 10.02.2012 13:03:13 przez (V)(I)mothe(P)
[#132] Re: Pierwsze AmigaOne X1000 u użytkowników

@(V)(I)mothe(P), post #131

Odnośnie za dużej obudowy:
- Radeona HD4650 można "upasywnić", ale taka próba z czymś wyższym (HD4850/70/90) to już głupota. No dobra, da się jak wprowadzisz wodę tyle, że ciasny desktop do tego się nie nadaje.
Z wypowiedzią sprzedawcy przytoczoną przez RALa w całości się zgadzam.

Ostatnia aktualizacja: 10.02.2012 13:46:43 przez przemysław
[#133] Re: Pierwsze AmigaOne X1000 u użytkowników

@przemysław, post #132

Hmm...

Może tak, nie będę wszczynał tu wojenki co jest lepsze czy Tower czy Desktop - dla każdego coś miłego. Każde rozwiązanie jest dobre, a czy ktoś potrafi to wykorzystać to już nie moja w tym głowa.

Obudowa X1000 może nie każdemu przypaść do gustu - ale zawsze jest wyjście - po prostu ja zmienić na inna, taką która będzie odpowiadała jego użytkownikowi ;) . tak samo jak klawiatura i myszka z nalepkami ;P
[#134] Re: Pierwsze AmigaOne X1000 u użytkowników

@(V)(I)mothe(P), post #133

ogolnie obudowa to imo bdb wybor. jest przemyslana i mam zamiar kupic taka sama do swojego nastepnego blaszaka. rozmyslalem nad nia jeszcze zanim pojawila sie w specyfikacji x1k. oczywiscie sa lepsze obudowy, ale tez sporo drozsze. jak np corsair graphite 600t http://www.dvhardware.net/news/2010/corsair_graphite_600t.jpg.

a o obudowie FractalDesign mozna tu poczytac. calkiem miły tescik http://pclab.pl/art40680.html . wiec troche nie rozumiem flameu na ta bude. solidny sprzet, dobry wybor, nienajgorszy design, a co widac na filmach i zdjeciach po customizacji boing ballem wyglada niezle.
[#135] Re: Pierwsze AmigaOne X1000 u użytkowników
Są 2 nowe filmiki na youtube.

Jeden i drugi
[#136] Re: Pierwsze AmigaOne X1000 u użytkowników

@kjb666, post #135

Ładnie, choć strony mogłyby się wczytywać nieco szybciej.
[#137] Re: Pierwsze AmigaOne X1000 u użytkowników

@kjb666, post #135

i w ten sposób mój "wirujący kompasik" z OWB dotarł aż na X1000 :)
[#138] Re: Pierwsze AmigaOne X1000 u użytkowników

@recedent, post #137

no wlasnie, powinien byc wirujacy boing ball :)
[#139] Re: Pierwsze AmigaOne X1000 u użytkowników

@kjb666, post #135

Pierwszy ładnie pokazuje jak działa przeglądarka. Drugi nieco chaotyczny z powodu nie ukazania całego blatu (to przesuwanie jest irytujące jak dla mnie). Podsumowując zdecydowanie film nr 1 dostanie ode mnie AmiOskara. ;)
[#140] Re: Pierwsze AmigaOne X1000 u użytkowników

@Ender, post #139

Kolejny, odpalenie systemu, program demonstracyjny pokazujący w działaniu nowy sterownik RadeonHD (3d na sterownikach 2d, czy jakoś tak - boing odbijający się od ścian). Oczywiście na zakończenie OWB.

W tle dogrywa soundtrack z "back to the future", na tyle upierdliwy, że zakończenie filmiku znacząco polepsza samopoczucie :)

Anyway - logo startowe jest bardzo fajne, trzeba poszukać coś nowego na boot MOSa, dobrze że użytkownik (MOSa) może sobie wstawić dowolne :)

P.S. Na forum nadal dyskusja "o wyższości", a filmiki pokazujące AOS4.x na X1000 nikogo nie interesują... (nie licząc fighterów co tymczasowo są zbanowani).
[#141] Re: Pierwsze AmigaOne X1000 u użytkowników

@kjb666, post #140

Muzyka faktycznie porażka, chociaż kocham ten fim. Czy tak trudno zadbać o jakiś statyw i zamiast podchodzić z kamerą, machając nią na wszystkie strony, zrobić ładny najazd (zoom) na blat?
Na AOX1000 przeglądarka chodzi na oko bardzo szybko, ciekawe jak na pozostałych platformach do AOS 4.x (SAM460)? Piłeczka też ładnie się odbija, ale czy to dzisiaj wystarczy ludziom?
[#142] Re: Pierwsze AmigaOne X1000 u użytkowników

@kjb666, post #140

No więc - mamy okazję podziwiać komputer w białej wersji obudowy.
Szybkość działania nie powala, ale też nie ma czegoś na czym można faktycznie się oprzeć i porozmawiać. Start systemu i chwila zabawy przeglądarka to za mało - jak dla mnie.
[#143] Re: Pierwsze AmigaOne X1000 u użytkowników

@adam_mierzwa, post #142

AmigaOne X1000 case mod

Czekam na coś co pokaże (poprzez multitasking czy konkretne zadanie do wykonania) moc maszyny.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem