[#30]
Re: Barry Altman odpowiada
@gx,
post #29
Różnica jest taka, że na komputerach PPC można odpalić AmigaOS4, a na pececie z C=, nie można.
CommodoreOS lub inny Linuks, jest mało atrakcyjny dla Amigowców którzy przesiedli się z AOS3.x na AOS4 (MOS). Jeżeli wciąż nie miałeś okazji używać AOS4, to polecam. :)
Ja wiem że AOS4 nie pracuje na 68k, a tą linię klasykowcy uważają za jedynie słuszną. Tak czy inaczej, od 10 lat AOS4 pracuje na PPC i ludzie zdążyli polubić ten system. Ja też lubię AOS4.
Zostaję wierny 68k i czekam na Natami oraz być może kiedyś kupię jakąs dodatkową maszynę PPC dla AOS4. Na mojej A1200PPC AOS4 działa średnio pod względem prędkości. No ale czego można oczekiwać od komputera który prędkościowo jest porównywalny z Pentium1 200 MHz? :)
Aktualny pecet x86 z CUSA nie będzie miał dla naszego środowiska żadnej wartości użytkowej. Jedynie można trzymać kciuki, aby udało się (ponownie) wypromować markę Amiga. Gdy to się uda i firma zarobi na tym pececie o nazwie Amiga niemałą kasę, to być może będziemy mogli liczyć na drugą, małoseryjną linię PPC. Małoseryjną, ponieważ tylu nas zostało na całym świecie, biorąc też pod uwagę to, że rynek jest już nasycony Sam i innymi tego typu kompami dla AOS4. :)