Komentowana treść: Amiga kończy 40 lat!
[#1] Re: Amiga kończy 40 lat!
Co poradzić.
1
[#2] Re: Amiga kończy 40 lat!
Wiele razy widziałem urywki z tej prezentacji, ale pierwszy raz obejrzałem ją od początku do końca. I muszę powiedzieć ze robi niesamowite wrażenie. Wspaniała premiera - 1985, a jaki rozmach, tłumy ludzi, lasery, gwiazdy, itd.
Ale najlepsza z tego wszystkiego jest prezentacja Roberta Pariseau. Świetnie poprowadzona, (jedna z najlepszych dykcji Amerykanina jaką słyszałem), i jak lekko mówił o technikaliach. Pokazuje jakie plany względem Amigi miało Commodore. To miał być profesjonalny komputer do pracy w biurze, firmie, studiu graficznym czy muzycznym. Ciekawe kim byli ci wszyscy zaproszeniu ludzie. Ani słowa o potencjale game'ingowym, a podkreślanie jak wiele rzeczy dzięki Amidze można zrobić lepiej, szybciej i taniej. I jak łatwo Amiga może zastąpić IBMa z DOSem :) Amiga miała wygryźć PC.

Szkoda, że się nie udało. Ciekawe, kiedy Commodore doszedł do wniosku, że nie dadzą rady. Albo co się stało że Amiga nie została przyjęta przez rynek jako profesjonalna alternatywa dla IBM. Oczywiście wiadomo, w TV i Video się przyjęła, ale to tak naprawdę nisza, w biurach i zwykłych firmach chyba nigdy się nie zadomowiła. A może to wina pojawienia się Amigi 500, która sprowadziła Amigę do konsoli do gier na dyskietki, i zepsuła wizerunek Amigi PRO (Komputer w klawiaturze? Mam prowadzić biznes na zabawce moich dzieci?), może gdyby ta A500 wyszła w jakiejś mniejszej, ale "profesjonalnej komputerowej" budzie?

PS. tak, wiem, było wałkowane milion razy, ale po obejrzeniu tego filmu naprawdę można poczuć zmarnowany potencjał Amigi.
8
[#3] Re: Amiga kończy 40 lat!

@vojo, post #2

Udało mi się poruszyć temat rocznicy na antenie radio 357 😀
4
[#4] Re: Amiga kończy 40 lat!
W tamtych latach premiery Amigi nie widziałem, nawet o niej nie słyszałem. Amigę 500 widziałem na reklamie, później Amigę CDTV.

Mi najbardziej zapadła w pamięć kolorowa grafika i animacja z gier typu Superfrog, Shadow of the Beast II - ogromny postęp w stosunku do C64. Choć gry na C64 - a były to moje bardzo wczesne lata młodości - pamiętam że zrobiły na mnie kolosalne wrażenie, szczególnie gry z dużymi mapami i tajemnicami, które publikowano na łamach pism jak Top Secret.

Oraz pulpit systemu 1.3 z oknami i ikonkami RAM Disk, Workbench, Extras, oraz - co może mniej powszechne - gry i programy z dysków Freda Fisha, w tym fantastyczne programy i gry Public Domain.

Z Amigą byłem też przez czasy PowerPC, miałem (i mam) CD-ROM w Amidze 1200, więc mogłem korzystać z płyt Cover CD, choć miałem wtedy M68030.

Amiga NG, choć ciekawa, nie zdobyła aż tak mojego serca. Wolałem wrócić do Amigi 1200 i AGA, gdzie ten potencjał nadal nie był wykorzystany, a praca nadal czekała na wykonanie.

@Vojo

Uważam, że Amiga dużo wzięła z rynku komputerom typu IBM. System MS-DOS, czy Windows 95 to też nie są wielkie Cuda Świata, mimo że ich rynek stopniowo się rozwijał. Takie gry jak Doom - coś tam słyszałem w szkole podstawowej. Dopiero po 1996 roku pojawiły się na Amigę takie gry jak Gloom, czy Breathless. Bardzo lubiłem w nie grać, jako wielki fan. Każda nowość na Amigę sprawiała mi radość, tak samo lektura pism.

Po 2006 roku miałem przygodę z PowerPC i OS 4.0 i nie powiem - ciekawa sprawa - ale jednak wygrzebana z piwnicy konsola TOMS (jest to dodatek do A1200 który ma miejsce na HDD, CD-ROM) sprawiła że mogłem usiąść do mojej Amigi i kontynuować moje działanie.

PC to konieczność, już w 2002 roku, ale moja sympatia do Amigi myślę, że nie zmalała. Niestety nie miałem dużej Amigi 4000T żeby sobie posurfować w Internecie.

Tak wygląda w dużym skrócie moja historia z Amigą. Nie zaczęła się od 1985 roku, ale to, jak super zaprezentowano Amigę za pomocą jej wizytówki - Workbencha bardzo mi się podobało. Kilka lat wystarczyła mi CDTV z płytą zawierającą 660 dyskietek Freda Fisha.

Kiedy kupiłem - z własnej woli - Amigę 1200, odkryłem Amigę na nowo, najpierw używałem tylko dyskietek i 2MB pamięci graficznej bez pamięci dodatkowej i już to sprawiało mi radość. Mam pakiet Magic do dziś.

Ostatnia aktualizacja: 23.07.2025 17:45:56 przez Hexmage960
2
[#5] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#6] Re: Amiga kończy 40 lat!
Ale ten czas leci. Jak dzis pamietam tego newsa:

link
4
[#7] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#8] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#9] Re: Amiga kończy 40 lat!
Taki gość w audycji radiowej to gwarancja poziomu treści. Nikogo lepszego zaprosić się nie dało.
1
[#10] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#11] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#12] Re: Amiga kończy 40 lat!
40 lat.... Jak ten czas zapi#$%^la.
Bob Pariseau - włosy do samej d%$y, założę się że oprócz Amigi miał na półce albumy Slayer, Metallica czy Anthrax.

Ostatnia aktualizacja: 23.07.2025 18:24:47 przez waldiamiga
2
[#13] Re: Amiga kończy 40 lat!

@vojo, post #2

Dziś jest już taki zalew książek i artykułów na ten temat, że nie trudno odpowiedzieć sobie na pytanie co poszło nie tak, podobnie jak sam falstart A1000 z bardzo ograniczoną dostępnością.

To właśnie A500 i A2000 był przełomem z dostępnością Amigi, bo A1000 praktycznie nie można było długo kupić.
3
[#14] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#15] Re: Amiga kończy 40 lat!

@lukjan, post #13

Gdzie tam. Jak ktoś chciał kupić A1000 to tak zrobił. Problem w tym, że takich osób było stosunkowo niewiele.
[#16] Re: Amiga kończy 40 lat!
Cóż mógłbym dodać od siebie... Amiga jest starsza ode mnie o 14 miesięcy
3
[#17] Re: Amiga kończy 40 lat!

@vojo, post #2

Albo co się stało że Amiga nie została przyjęta przez rynek jako profesjonalna alternatywa dla IBM

Bo nie miała szans. Linia procesorów 68K dosięgła ściany. Pc od 1996 roku miał szybsze procesory. Cały świat zaczął patrzeć z roku na rok na rosnące megaherce w procesorach. W trakcie zaczynały być coraz lepsze karty graficzne i dzwiękowe. Amiga stała w miejscu. Commodore obrało zły kierunek i tyle .... .
1
[#18] Re: Amiga kończy 40 lat!

@tukinem, post #16

Amiga jest starsza ode mnie o 14 miesięcy

Ode mnie Amiga jest młodsza o 11 lat.
3
[#19] Re: Amiga kończy 40 lat!
100 lat moja ukochana Amigo !!!
4
[#20] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#21] Re: Amiga kończy 40 lat!

@lukjan, post #13

Nie tak było z całym modelem biznesowym zakładającym zamkniętą architekturę.
Amiga - nie ma
Commodore - nie ma
Atari - nie ma
inni - nie ma
Apple też by nie było gdyby nie... Microsoft który miał na pieńku z agencją antymonopolową i POTRZEBOWAŁ konkurencji, przez co ratował Apple pożyczkami

Został tylko pecet, dzięki otwartej architekturze która wymuszała rozwój, konkurencję i spadek cen. Nawet sam IBM, który tego peceta stworzył nie wytrzymał z klonami - ale dzięki temu pecet nadal żyje a IBMa dawno w nim nie ma.
Podobnnie mogło być z Amigą gdyby C= zdecydował się licencjonować technologię.
5
[#22] Re: Amiga kończy 40 lat!
Ozzy zgasł, amidze kondensatory po 40 stce wyschły. Starość is comming.

Ostatnia aktualizacja: 23.07.2025 22:12:14 przez fazior
3
[#23] Re: Amiga kończy 40 lat!

@fazior, post #22

Wyschnięte to pół biedy, gorzej jak wyleją
3
[#24] Re: Amiga kończy 40 lat!
100lat Amiga
1
[#25] Re: Amiga kończy 40 lat!
40 lat minęło, jak jeden dzień...

Ostatnia aktualizacja: 24.07.2025 09:21:42 przez Madman
[#26] Re: Amiga kończy 40 lat!
40 lat temu:

2
[#27] Re: Amiga kończy 40 lat!

@Hubez, post #26

Skąd ten wycinek?
[#28] Re: Amiga kończy 40 lat!

@Hubez, post #26

Jeżeli telekonferencja to dźwięk tez mógłby lecieć sobie z głośników komputera żeby nie trzeba było trzymac przy uchu tej słuchawki... szeroki uśmiech
1
[#29] Re: Amiga kończy 40 lat!

@alt_, post #21

Firma IBM ma ponad 110 lat, i wciąż mają sie dobrze a produkcja komputerów biurkowych to był tylko epizod w ich historii. Sprzedali fabrykę komputerów firmie Lenovo która od 7 lat jest największym producentem komputerów. A samo IBM działa w AI, w chmurze, w badaniach i rozwiązaniach dla wielkich klientów którzy płacą milionami a nie dla firemek które potrzebują liczydła i drukarki. Dlatego powiedzieć że ich nie ma to wydaje mi sie lekkie niedopowiedzenie. No chyba że źle cie zrozumiałem. :)

A czemu Amiga nie dała rady PC? - Zapytałem o to AI: "(...) Amiga była jak Ferrari w świecie dostawczaków — piękna, szybka, ale niepraktyczna dla biurowej codzienności. (...)" Koniec cytatu.

Tjaa śmigała ale nie dostarczała. Jej reklamy były kierowane dla artystów i dzieciaków, a nie dla gryzipórków. Oferowała multimedia o 10 lat wcześniej niż uznano że takie rzeczy są w biurach potrzebne, a nie czytała dysków i plików jakich tam używano. Czym tylko wprowadzałaby w biurach zamęt. Sprzętowe emulatory PC do Amig były za drogie, a programowe żałośnie wolne. I trzymała sie swoich rozwiązań niekompatybilnych ze światem PC jakby oczekując że PC do niej przyjdzie, ale nie przyszedł, poszedł w inną stronę, i zrobili sobie swoje okienka i multimedia i to nawet lepsze, a tych Amigowych nie potrzebowali.
4
[#30] Re: Amiga kończy 40 lat!

@alt_, post #27

Młody Technik 08/1986....
Właśnie przed chwilą to znalazłem szukając artykułu o Amidze, który czytałem z wypiekami, w deszczowy dzień, w samochodzie ojca, po wyjściu z Księgarni Akademickiej.
Nie jestem jednak pewien czy wtedy to był dokładnie ten artykuł, czy wcześniej MT coś publikował o premierze Amigi. Może ktoś podpowie?

Chciałem poczuć tamten klimat wraz A1000, którą teraz zdobyłem, po 39/40 latach od momentu kiedy o niej czytałem...
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem