Komentowana treść: Amiga kończy 40 lat!
[#91] Re: Amiga kończy 40 lat!

@alt_, post #81

Ale ja pisałem o 68020 w A2000 w 1987, nie o A1000 w 1985r.
1
[#92] Re: Amiga kończy 40 lat!

@lukjan, post #91

Przecież była A2500 z 020.
1
[#93] Re: Amiga kończy 40 lat!

@alt_, post #92

A tak mniej więcej kiedy z czym i za ile pojawiły sie karty turbo do A2000 ?
[#94] Re: Amiga kończy 40 lat!

@alt_, post #92

Z kartą procesorową na Zorro II. I nie tylko z 020 bo 030 też. Rynek szybko uznał, że taki komputer w 1987 r. z MC68000 to za mało. Z resztą karta procesorowa przez Zorro II to było wąskie gardło, co się zmieniło w A3000.
[#95] Re: Amiga kończy 40 lat!

@ZorrO, post #93

Pod koniec lat '80 C= wypuściło takie karty z 020 i 030 na Zorro II. Być może z 040 też. A Phase5 z 040 i 060 w latach '90 tych. Byli też inni producenci.

Ostatnia aktualizacja: 26.07.2025 12:10:44 przez lukjan
[#96] Re: Amiga kończy 40 lat!

@lukjan, post #95

Pewien jesteś, że do A2000 karty procesorowe podłączało się przez Zorro II a nie przez 86-pinowe złącze CPU?
1
[#97] Re: Amiga kończy 40 lat!

@recedent, post #96

No tu jest faktycznie mowa o CPU Slot.

https://amiga.resource.cx/exp/a2620
[#98] Re: Amiga kończy 40 lat!

@alt_, post #85

Moim zdaniem, trzeba było ładować konfigi po maksie i nie przejmować się ceną początkową.
[#99] Re: Amiga kończy 40 lat!

@alt_, post #87

Tak się źle sprzedawały że do 1995 poszło około 20 mln. różnych makówek. A Commodore w 95 już nie było.
[#100] Re: Amiga kończy 40 lat!

@amikoksu, post #49

No tak, w tym zakresie pecet jeszcze był za słaby w tych latach. Ale tuż po roku 2000 zaczęło się to szybko zmieniać. Ale Amiga nadal była używana przez duże firmy jeszcze przez kilka lat po roku 2000

Nie prawda. Sory że tak kategorycznie, ale sam przerobiłem odejście od Amigi w 1996 i nie dla tego też PCty były za słabe - wręcz przeciwnie. Pisałem to już na PPA chyba ze sto razy ale lubię tę historię ;)
W 1996 robiłem już troche grafiki komercyjnie. Znajomy pokazał mi Lightwave'a na PC z kartą S3 trio (chyba najsłabszą wtedy) w 16bitowym kolorze na windowsie 95, potem pokazał mi photoshopa. Nie widziałem po tym powrotu do Amiga 1200. A smaku dodaje fakt że na giełdzie na Grzybowskiej sprzedałem gołą A1200, zostawiłem sobie monitor SVGA który działał mi z trybami DblPal. Zostawiłem też dysk twardy. Amiga poszła za 800 PLN. Dodałem 300 albo 400 i miałem 100* szybszy komputer do robienia grafiki.
I żeby nie było. Kocham Amigę ale wtedy gdy wkraczałem w dorosłość i rozsądek brał górę, bez wachania sprzedałem Ami. Teraz to co innego. Teraz nie mam rozsądku i Amigi kupuję ;)
[edit] dodam tylko że PeCet maił CPU AMD K5 100MHz a Quake działał mi gdzieś 15-20 klatkach prawie na pełnym ekranie. Nic na Amidze nawet się nie zbliżało do tego.

A w temacie IBM, bo też się pojawiło... Spędziłem tam ponad 10 lat. Wydaje mi się, że nieco rozumiem ich model biznesowy. Nawet w latach 90'tych -nikt tam nie płakał po PCtach. Może trochę po ThinkPadach oddanych do Lenovo w 2007 ale nie dla tego że ty był znaczna część biznesu (wręcz przeciwnie) ale dla tego że to były dobre PCty (laptopy).

I jeszcze w temacie wątku... Jutro jadę na urlop. Zabieram (znowu) książki "Commodore the Amiga years" oraz "Commodore final years". Czytam je już 3 raz bo masa wiedzy tam zawarta jest niesamowita. Niestety za każdym razem jak czytam odkrywam nowe motywy i powody dla czego C= upadł. Za każdym razem łapię się za głowę.

Ale mimo tego...
kolejnych 40 i kolejnych 40 i kolejnych 40 - Tylko Amiga.... !

Ostatnia aktualizacja: 26.07.2025 15:00:59 przez c64portal
2
[#101] Re: Amiga kończy 40 lat!
Witam.

Jest tez film ”ostatni dzień w fabryce Commodore”.
https://www.youtube.com/watch?v=NRI7hHwiRxk

Pozdrawiam.

Ostatnia aktualizacja: 26.07.2025 14:53:09 przez ted
1
[#102] Re: Amiga kończy 40 lat!

@lukjan, post #94

Karty CPU nie były na Zorro 2 tylko podpinane do slotu CPU. Oferowały też lokalną pamięć 32-bitową więc nie ograniczały prędkości CPU (w przeciwieństwie do niektórych maków które pomimo 32-bitowego procka miały 16-bitowe płyty główne). Pojawiły się praktycznie wraz z A2000 i stanowiły opcjonalne upgrade'y do standardowej konfiguracji (A2500/20 i A2500/30).
[#103] Re: Amiga kończy 40 lat!

@Daclaw, post #98

Ależ przecież były takie konfigi - vide mój post powyżej. Tanio nie było na pewno, szczególnie z 68030.

A swoją drogą, A3000T z opcjonalną kartą 040 pojawiła się w dokładnie tym samym czasie (Październik 1991) co pierwsze Maki z 040.
[#104] Re: Amiga kończy 40 lat!

@alt_, post #103

Zdanie laika.
1) Wypuszczenie A500 to złapanie przyczółku-zdobycie masowych klientów. AmigaOS 1.3
2) Zamiast kombinowanie z A600, mogli dać A2000 i turbiny. AmigaOS 2.0
3) Pojawienie się CDTV - rozbrat na sprzęt do zabawy i do pracy.
4) Wprowadzenie A3000 + PS/2 i pokazanie, że będziemy rozwijać dwie linie sprzętu. AmigaOS 3.0
5) Wprowadzenie CD32 z pełnym 020 lub 030/50Mhz przygotowanie na nową generację konsol (pierwsze baty, bo nie ma 3D), koniec gałęzi konsol.
6) Wprowadzenie A4000 + PS/2, PCI z 040 i 060 z kartą grafiki zamiast AGA bez SC, kartą muzyczną zamiast Pauli, dyskiem HDD i innych zbędnych podnoszących koszty rzeczy. AmigaOS 3.9.

Tak mogło to wyglądać, ale nie wyglądało.

Ostatnia aktualizacja: 26.07.2025 17:02:02 przez KM_Ender
[#105] Re: Amiga kończy 40 lat!

@KM_Ender, post #104

I to by niby miało uratować firmę, która była już Sodomą i Gomorą ?

Niemądre projekty to jeszcze za Tramiela były i należały do nich m.in. C16, C116, C+4, ale dopiero w czasach Amigi zaczęła się tam wielka gangrena po sukcesie A500. Przeznaczenie zysków na nierentowny dział klonów PC, kreatywna księgowość oddziałów Commodore w postaci fikcyjnych sprzedaży od której była premia, ponoć nawet faktury za burdele. W zasadzie tylko Commodore UK było zdrowe.

Ad. 2 Moja pierwsza Amiga nigdy nie powinna ujrzeć światła dziennego, a miała go ujrzeć w jeszcze innej, gorszej odsłonie A300. Co ma wspólnego A2000 z A600 ? W wówczas już nie tylko, że wyszła A3000 to jeszcze zupełnie inna grupa docelowa.

Ad 3. CDTV to był bardzo fajny pomysł tylko oczywiście już na starcie nieco przestarzały i kompletnie źle promowany

Ad 4. Tego to już kompletnie nie qmam

Ad5. W CD32 to już nawet nie chodzi o zbyt wolne CPU. W Atari Jaguar "robotę" robi układ graficzny, a CPU to dalej.... MC68000. Poza tym Amiga CD32 nie mogła być sprzedawana w USA przez spór o Akiko, które i tak tej konsolce niewiele dało.

Ad 5. Kości AGA to efekt braku pieniędzy w rozkradanym i źle zarządzanym Commodore.

Na tapecie były nowe o wiele mocniejsze układy zarówno dla linii 68k jak i nowej opartej o RISC
[#106] Re: Amiga kończy 40 lat!

@ted, post #101

Też jest film pełnometrażowy - Dethbed Vigil (tytuł z pamięci).

Film nakręcił Dave Haynie i obrazuje ostatnie dni firmy C=.

Pewnie jest na YT, ale też jest na DVD Amiga Forever Premium.
1
[#107] Re: Amiga kończy 40 lat!

@_DiskDoctor_, post #106

Świetny ten film jest. Są na nim nawet "dedykacje" dla Mehdiego od pracowników

https://www.youtube.com/watch?v=BaTjwo1ywcI
1
[#108] Re: Amiga kończy 40 lat!

@KM_Ender, post #104

Widziałem już kilka takich "przepisów" na wyjście C= na prostą, tylko że albo proponują by wymyślono lub wprowadzono na rynek coś czego ani C= ani reszta świata nie wymyśliła przez następne 5-10 lat (akurat nie tu), albo mówią o wprowadzeniu czegoś co przecież wprowadzono, tyle że zainteresowanie rynku tym cudem było tak znikome że ten epizodzik w historii umknął uwadze temu zbawicielowi-gdybaczowi. Czasem przez to że najwyraźniej rynek czegoś takiego wcale nie potrzebował, a czasem dlatego że to cudo miało cenę z kosmosu, a przez to inna oferta obecna na rynku bardziej kusiła do zakupu.
Z tej listy powyżej to, hybrydy Amigi z PC były, karty z mocnymi procami były, Amigi bez kości specjalizowanych były (DraCo i Casablanca), następca Amigi na RISCu był (3DO). I te pomysły kupiło parę osób a reszta środowiska ledwo zauważyła że wogóle coś takiego istniało.

Czemu Ama nie stała sie sensowną alternatywą dla PC do biura to pisałem stronkę wcześniej. Jedyne co się udało to przystępna cena A500. Gdyby nie to, to żaden z nas by nie był Amigowcem. Nawet jak ktoś zaczynał od innej i A500 nie miał, to kupił tą swoją dlatego że był szał na A500, gdyby nie to, to premiery innych Amig przeszłyby bez echa tak samo jak premiery Archimedesa czy coś w ten deseń. Nawet jakby to ktoś przeczytał to nie miałby żadnych emocjonujących skojarzeń co to jest, co potrafi i że może warto. Po kwadransie zapomniałby o tym że takiego newsa przeczytał. A nawet jakby jakiś ekscentryk (czyli dziwak ale z kasą), to kupił to softu by było tyle co kot napłakał. Za mało by zachęcić do kupna kolegę który go odwiedzi.

CDTV była aż 3x droższa niż A500, bez możliwości uruchamiania softu z A500, ze strasznie drogimi dyskami. ... I właśnie straciłem wenę by kontynuować wyliczankę. :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem