A Microsoft nie miał wielkiego znaczenia.
Miałem (całkiem niedawno) na studiach również "Architekturę systemów komputerowych", gdzie omawiana była też historia, i z tego co się wtedy dowiedziałem, IBM zapytało się Microsoft o stworzenie systemu operacyjnego.
Co ciekawe najpierw złożyli ofertę Garemu Kildallowi, który ofertę IBM odrzucił. Microsoft ofertę przyjął i w ten sposób wkrótce narodził się MS-DOS.
Amiga słynęła głównie z kolorowych gier. To niestety fakt - że tak była wykorzystywana. Brakowało twardego dysku i monitora w zestawie, żeby była traktowana co IBM PC w przypadku zastosowań profesjonalnych - jak np. praca w szkole, czy biurze.
Według mnie nic nie brakowało Amidze (np. modelowi A2000) i mogła być używana w biurze. Po to powstał Workbench, który według mnie deklasuje Windows 3.11. Ale skoro wszędzie w biurach stał PC, pewnie nie było sensu łamać standardy.
Amiga różniła się nieznacznie - miała swój AmigaDOS, okienka, ikonki, ROM pełen funkcji. Ważne jest, że firmy produkujące oprogramowanie, gry i sterowniki powoli zasilali Windows swoim oprogramowaniem. Powstawało coraz więcej gier w standardzie VGA i później SuperVGA.
Ciekawostka: na Gambleriadzie widziałem stoisko z Settlers II, i mój brat powiedział mi, że tego Amiga nie ma. A na tej samej imprezie był organizowany Amiga Show z szeregiem stoisk, najbliższy mojemu sercu.
Amiga dzięki pracy wielu zaangażowanych ludzi dostała nowe oprogramowanie i gry po 1995 roku. Mimo , że prawie cały Świat patrzył na nowinki ze świata PC, publikowane m.in. w rodzimym Gamblerze, pokaźna grupa pasjonatów opisywała swoje doświadczenia z Amigą w prasie, tworzyła nowe gry i programy.
Przykładowo powstał Napalm i Foundation, bardzo kolorowe, zaawansowane gry RTS. Wówczas nabyłem Napalm, mam do dziś na płycie CD. Powstawał też klon WarCraft II, o nazwie "Almagica: Scions of the Forgotten World", ale gra niestety nie została wydana - a zapowiadała się wyśmienicie (opublikowano demo).
Z tamtych czasów, jako pasjonat edytorów do gier, używałem np. edytor do Glooma. Za to czasy Amiga OS 3.5, mimo że sam kupiłem ten system, stał się kością niezgody - piszę na podstawie wypowiedzi kilku amigowców.
Ostatnia aktualizacja: 25.07.2025 21:10:04 przez Hexmage960