Komentowana treść: Amiga kończy 40 lat!
[#61] Re: Amiga kończy 40 lat!

@alt_, post #60

A odróżniasz PC od C64?
1
[#62] Re: Amiga kończy 40 lat!

@ZorrO, post #61

Tak
[#63] Re: Amiga kończy 40 lat!

@KM_Ender, post #47

Commodore/Amigę to można porównywać z Atari, Amstradem jeśli chodzi o firmy moim zdaniem. Apple z IBM, M$.

Struktura Apple była skrajnie różna od struktury korporacji IBM. To było wręcz założenie Apple - być dokładnym przeciwieństwem IBM. To już Commodore było bardziej "krawaciarskie" i poważne niż Apple w początkowym okresie. A Microsoft nie miał wielkiego znaczenia. To było trzech śmiesznych ludzików (Gates, Balmer i Allenem), którzy biegali po firmach i błagali żeby ktoś kupił ich żałosne implementacje Basiców (Commodore dało się naciąć na Basic do C64 i mamy to co mamy). IBM był zaślepiony swoją wielkością, pozycją i za późno się skapnął, że Gates dał pecetowcom to czego potrzebowali, a czego IBM dać nie chciał (no bo po co komu w domu komputer?).

Amiga narodziła się w bardzo ciekawych czasach. W innych czasach nie mogłaby się narodzić. Zresztą pionierski okres w każdej dziedzinie był ciekawy, np. w pionierska motoryzacja była szalona, pionierski internet był ciekawy. Mam wrażenie, że dzisiaj nawet gdy wchodzi coś nowego to ten pionierski okres już nie jest tak romantyczny, szalony. Byliśmy świadkami narodzin: dronów, smartfonów, sztucznej inteligencji, drukarek 3D, VR, chmur. Ale to wszystko od razu stało się takie nadęte, mocno skomercjalizowane, uregulowane. Dzisiaj rynek finansowy szybko zauważa, że coś ma sens i zaraz się na to rzuca. A jeżeli gdzieś pojawiają się zbyt "poważni" inwestorzy to kończy się zabawa, pasja, przyjemność, romantyzm...

Ostatnia aktualizacja: 25.07.2025 19:41:59 przez MDW
2
[#64] Re: Amiga kończy 40 lat!

@vojo, post #2

co się stało że Amiga nie została przyjęta przez rynek jako profesjonalna alternatywa dla IBM.

Architektura konsolowa. Liczne układy specjalizowane i stosunkowo słaby procesor, który miał za zadanie spinać i koordynować ich pracę. W przypadku gier - bardzo dobre rozwiązanie. W przypadku customowych zastosowań, największe znaczenie ma jednak czysta moc obliczeniowa, a tu Amiga zawsze ustępowała pola. Architektura konsolowa jest słabo skalowalna. W przypadku konsol nie ma to znaczenia, bo się po prostu zmienia generacje i nie musi być pełnej zgodności w dół. A w komputerze być musi. I tu był prblm, bo nigdy się nie udało na dobre od tych custom chipów odkleić.
1
[#65] Re: Amiga kończy 40 lat!

@MDW, post #63

Commodore dało się naciąć na Basic do C64 i mamy to co mamy

Ja tam nie narzekałem .
[#66] Re: Amiga kończy 40 lat!

@alt_, post #42

Jaka technologia ? Za wyjątkiem systemu operacyjnego to tam nie było raczej niczego szczególnego, czego by nie było ogólnie dostępnego na rynku układów scalonych. Jakieś układy specjalizowane by Apple ? Chyba nie, skoro najszybsza emulacja innego komputera na Amidze to właśnie Apple MC.
[#67] Re: Amiga kończy 40 lat!

@Daclaw, post #64

Układy AAA / Hombre to była próba odklejenia się właśnie od dotychczasowej architektury na rzecz RISC. Projekt realizowany wspólnie z HP, ale C= w międzyczasie zbankrutowało.

A chipsety Ranger (zespół Jaya Minera) oraz późniejszy AA+ miały kontynuować jeszcze dotychczasową linię 68k, ale z braku środków Ranger został zminimalizowany do ECS, natomiast AA+ do AGA.

Ostatnia aktualizacja: 25.07.2025 20:35:09 przez lukjan
1
[#68] Re: Amiga kończy 40 lat!

@Daclaw, post #64

stosunkowo słaby procesor, który miał za zadanie spinać i koordynować ich pracę

W 1985 roku (a jeszcze bardziej w 1983/84 gdy prace startowały) 68000 to nie był słaby procesor. Apple, Atari też na tym działały, a układów specjalizowanych było tam tyle co kot napłakał. To co siedziało w ówczesnych pecetach to był dramat.
1
[#69] Re: Amiga kończy 40 lat!

@djpiotrs, post #44

Prawie do ściany, bo MC68060 / 50 Mhz dopiero weszło na rynek w momencie bankructwa C=, a później było jeszcze ColdFire do maks. 300 Mhz.

Ostatnia aktualizacja: 25.07.2025 20:53:45 przez lukjan
[#70] Re: Amiga kończy 40 lat!

@djpiotrs, post #65

Ale programiści, którzy chcieli wykorzystać możliwości tego komputera już bardzo....
1
[#71] Re: Amiga kończy 40 lat!

@MDW, post #63

A Microsoft nie miał wielkiego znaczenia.

Miałem (całkiem niedawno) na studiach również "Architekturę systemów komputerowych", gdzie omawiana była też historia, i z tego co się wtedy dowiedziałem, IBM zapytało się Microsoft o stworzenie systemu operacyjnego.

Co ciekawe najpierw złożyli ofertę Garemu Kildallowi, który ofertę IBM odrzucił. Microsoft ofertę przyjął i w ten sposób wkrótce narodził się MS-DOS.

Amiga słynęła głównie z kolorowych gier. To niestety fakt - że tak była wykorzystywana. Brakowało twardego dysku i monitora w zestawie, żeby była traktowana co IBM PC w przypadku zastosowań profesjonalnych - jak np. praca w szkole, czy biurze.

Według mnie nic nie brakowało Amidze (np. modelowi A2000) i mogła być używana w biurze. Po to powstał Workbench, który według mnie deklasuje Windows 3.11. Ale skoro wszędzie w biurach stał PC, pewnie nie było sensu łamać standardy.

Amiga różniła się nieznacznie - miała swój AmigaDOS, okienka, ikonki, ROM pełen funkcji. Ważne jest, że firmy produkujące oprogramowanie, gry i sterowniki powoli zasilali Windows swoim oprogramowaniem. Powstawało coraz więcej gier w standardzie VGA i później SuperVGA.

Ciekawostka: na Gambleriadzie widziałem stoisko z Settlers II, i mój brat powiedział mi, że tego Amiga nie ma. A na tej samej imprezie był organizowany Amiga Show z szeregiem stoisk, najbliższy mojemu sercu.

Amiga dzięki pracy wielu zaangażowanych ludzi dostała nowe oprogramowanie i gry po 1995 roku. Mimo , że prawie cały Świat patrzył na nowinki ze świata PC, publikowane m.in. w rodzimym Gamblerze, pokaźna grupa pasjonatów opisywała swoje doświadczenia z Amigą w prasie, tworzyła nowe gry i programy.

Przykładowo powstał Napalm i Foundation, bardzo kolorowe, zaawansowane gry RTS. Wówczas nabyłem Napalm, mam do dziś na płycie CD. Powstawał też klon WarCraft II, o nazwie "Almagica: Scions of the Forgotten World", ale gra niestety nie została wydana - a zapowiadała się wyśmienicie (opublikowano demo).

Z tamtych czasów, jako pasjonat edytorów do gier, używałem np. edytor do Glooma. Za to czasy Amiga OS 3.5, mimo że sam kupiłem ten system, stał się kością niezgody - piszę na podstawie wypowiedzi kilku amigowców.

Ostatnia aktualizacja: 25.07.2025 21:10:04 przez Hexmage960
3
[#72] Re: Amiga kończy 40 lat!

@ZorrO, post #61

Nie.
[#73] Re: Amiga kończy 40 lat!

@Daclaw, post #64

No nie powiesz mi chyba że MC68000 była słaba w 1985 roku.
1
[#74] Re: Amiga kończy 40 lat!

@Hexmage960, post #71

Co ciekawe najpierw złożyli ofertę Garemu Kildallowi, który ofertę IBM odrzucił. Microsoft ofertę przyjął i w ten sposób wkrótce narodził się MS-DOS.

Ponoć C= też otrzymało ofertę od Sony na wspólne wydanie konsoli nowej generacji po wycofaniu się Nintendo z projektu, ale Ali Mehdi nie chciał słyszeć o grach 3D i wydał CD32 na rok przed PSX...
[#75] Re: Amiga kończy 40 lat!

@alt_, post #73

Miała już 6 lat, i na rynku od roku była już 68020, ale wówczas czas inaczej płynął i na początek na pewno była idealnym wyborem. Zadziwia tylko, że A2000 nie miała 68020.
1
[#76] Re: Amiga kończy 40 lat!

@alt_, post #73

No nie powiesz mi chyba że MC68000 była słaba w 1985 roku.

No właśnie też mnie zdziwiło taki zarzut. Ten procesor w połowie lat 80 to była mocarna, przyszłościowa jednostka, wręcz nadmiarowa jak na domowy komputer. Zdaje się, że pierwsze stacje robocze Silicon Graphics (chyba IRIS) z połowy lat 80 miały właśnie 68000. Powiedziałbym wręcz, że to był krótki moment w którym Amiga miała najmocniejszy procesor w swojej historii. szeroki uśmiech
[#77] Re: Amiga kończy 40 lat!

@MDW, post #76

MC68000 - 1979 r.
MC68020 - 1984 r.
MC68030 - 1987 r.
[#78] Re: Amiga kończy 40 lat!

@lukjan, post #69

ColdFire jest kompatybilne z 68k tylko w 65%. Nigdy nie wyszła żadna karta turbo z tym procesorem , choć były takie plany.
[#79] Re: Amiga kończy 40 lat!

@djpiotrs, post #78

Ano miała być. Made in Poland nawet.

https://www.elbox.com/news_04_12_17.html

https://www.ppa.pl/aktualnosci/dragon-1200-trafil-do-deweloperow.html

Ostatnia aktualizacja: 25.07.2025 22:05:35 przez lukjan
[#80] Re: Amiga kończy 40 lat!

@lukjan, post #74

Ponoć C= też otrzymało ofertę od Sony na wspólne wydanie konsoli nowej generacji po wycofaniu się Nintendo z projektu, ale Ali Mehdi nie chciał słyszeć o grach 3D i wydał CD32 na rok przed PSX...

To ciekawe. Według mnie Amiga CD32 nadaje się do gier z mapowanymi pikselami (zwyczajne 2D, niekoniecznie 3D), bo pomimo procesora M68020, ma akcelerację.

Warto sprawdzić funkcję WriteChunkyPixels. Sam sprawdzałem.

Być może było to przyszłościowe. Commodore wprowadziło chunky, tak czy inaczej.

Pojemność CD, śćieżki AudioCD, szybka grafika chunky, to według mnie dopiero od Windows 95 zaczął wykorzystywać (sam system wydany był na CD) no i pewnie PSX (sam nie używałem tej konsoli).

Wydaje mi się, że jakby Amiga 4000T była tańsza to pewnie perspektywa byłaby lepsza. Być może, mimo że MS-DOS działał już na sprzęcie PC XT/AT, te standardy weszły do kanonu i zostały podtrzymane.

Ostatnia aktualizacja: 25.07.2025 22:23:23 przez Hexmage960
[#81] Re: Amiga kończy 40 lat!

@lukjan, post #77

A teraz policz sobie ile kosztowałaby w 1985 konstrukcja oparta o 68020 i co oznaczałoby to w kontekście ceny Amigi 1000. Podpowiedź: Sprawdź ile w 1987 kosztował Macintosh II i dodaj drugie tyle.
1
[#82] Re: Amiga kończy 40 lat!

@alt_, post #46

Guzik tam dotrzymywała. Znajomy przez całe wakacje mył reaktory jądrowe i wywoził szambo z Czarnobyla żeby kupić Apollo 1240/40 i renderować w Imagine, a potem i tak byłe 486 mieszał ten konfig z błotem. Taktowania tych motorolek zawsze były tylko jakieś mizerne. Barierę 100 MHz udało się przekroczyć dopiero na byczym overclockingu, nadludzkim wysiłkiem, lata później.
1
[#83] Re: Amiga kończy 40 lat!

@Daclaw, post #82

Ale zdajesz sobie sprawę, że 100MHz Motoroli a Intela to zupełnie różne megaherce?
1
[#84] Re: Amiga kończy 40 lat!

@alt_, post #81

Czy kogoś obchodziły końcowe ceny pecetów w erze np. Dooma? Miałeś sprzedać narządy i matkę Cyganom i nie było, że boli. Dzięki temu mocny sprzęt był kupowany i ceny szybko spadały.

A u amigowców zawsze liczenie każdego grosza, kretyńskie wręcz oszczędności - i mamy co mamy, najdroższy sprzęt retro.
[#85] Re: Amiga kończy 40 lat!

@Daclaw, post #84

Czyli Twoim zdaniem ludzie kupowaliby A1000 gdyby kosztowała 3,769$, a nie kupowali bo kosztowała 1,285$?
[#86] Re: Amiga kończy 40 lat!

@alt_, post #85

Może jakby było wsparcie marketingowe i porządny soft to by kupowali. Maki tanie nie były a się sprzedawały.
[#87] Re: Amiga kończy 40 lat!

@Private_Public, post #86

Tak świetnie się sprzedawały, że w połowę lat 90 Apple było na skraju bankructwa
[#88] Re: Amiga kończy 40 lat!

@alt_, post #85

Tu nie chodziło o cenę czy CPU tylko o problem z dostępnością. Produkcja nie ruszyła od razu po premierze A1000. Dopiero produkcja A500 i A2000 rozwiązała worek.
[#89] Re: Amiga kończy 40 lat!

@alt_, post #81

Ale ja pisałem o 68020 w A2000 w 1987
[#90] Re: Amiga kończy 40 lat!

@alt_, post #81

Ale ja pisałem o 68020 w A2000 w 1987, nie o A1000 w 1985r.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem