Komentowana treść: Amiga kończy 40 lat!
[#31] Re: Amiga kończy 40 lat!

@Hubez, post #26

Ciekawe czy jest na forum ktoś kto kiedykolwiek widział na ekranie Amigi ruchomy obraz z kamery?
[#32] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#33] Re: Amiga kończy 40 lat!

@ZorrO, post #31

Na pewno jest wiele takich osób.
Gdy się grabowało obrazy albo video przy pomocy FG-24+ (do dzisiaj mam i to nawet wersję z PCMCIA interface) to na Amidze widać podgląd. Jeżeli zamiast źródła podłączyło się kamerę VHS zamiast magnetowidu to widać było obraz z kamery. Tych różnych graberów w epoce było całkiem sporo i były dosyć popularne, bo nie były drogie. Na przykład te z HDP.
Poza tym gdy ktoś miał w A3000/4000 VLab (najlepiej Motion) to też tak widział podgląd. Ja kojarzę jedną osobę, która miała w swojej A4000 VLab z Toccatą.
Gdy nastała era PCI do Amigi to ludzie kupowali sobie też tunery TV. Zdaje się, że obecny tutaj i bardzo aktywny ostatnio margines miał kartę TV w swojej A1200.
No i były (też bardzo tanie) genlocki, które właśnie przede wszystkim miksowały obraz z Amigi z obrazem z kamery. Tego to naprawdę w Polsce były tysiące. W każdym "videofilmowaniu". Amiga często była biedna (jakiś "golas" A600/1200, albo ewentualnie z 4 czy 8MB FastRAM i HDD), ale genlock musiał być, bo bez tego to nie miało sensu.
U mojego brata w liceum była taka wewnętrzna telewizja i obraz też był miksowany z obrazem Amigi (taka bieda z HDD, CD i 4MB FastRAM). Nawet pisałem im program w AMOSie pokazujący znaczek telewizji, który można było przełączać w różne wersje i pokazywać w różnych miescach ekranu. Dzisiaj zastanawiam się po co ja to robiłem skoro mieli i używali (oczywiście piracką) Scalę... No ale chyba właśnie dlatego, że jeszcze trzeba byłoby potrafić ją używać.

W epoce PAL/NTSC i VHS Amiga nie miała sobie równych w tych zastosowaniach. Ten komputer został stworzony właśnie do tego.

Ostatnia aktualizacja: 24.07.2025 12:16:32 przez MDW
4
[#34] Re: Amiga kończy 40 lat!

@ZorrO, post #31

Widziałem przez FG 24 ale to w latach 90.
[#35] Re: Amiga kończy 40 lat!

@alt_, post #21

Przełom lat `80 / 90 to katastrofa managersko - księgowa w firmie i to był problem upadku. Apple choć faktycznie też było bankrutem, to dziś triumfuje i ma mnóstwo zagorzałych fanatyków, że kupują ich produkty nawet za cenę o wiele droższego jakiegokolwiek kabelka do tego sprzętu.

I to się dopiero nazywa "zamknięta architektura"
[#36] Re: Amiga kończy 40 lat!

@alt_, post #27

Jest to z Młodego Technika.
[#37] Re: Amiga kończy 40 lat!

@Hubez, post #36

A masz może orientację czy poza tą wzmianką z numeru 08/86 było coś o Amidze w MT? Przecież od premiery do tego artykułu minęło już rok.
Wydawało mi się, że tak ale po tylu latach człowiek sobie dopowiada różne rzeczy...
[#38] Re: Amiga kończy 40 lat!

@pini, post #37

A masz może orientację czy poza tą wzmianką z numeru 08/86 było coś o Amidze w MT? Przecież od premiery do tego artykułu minęło już rok.

CEBIT był w marcu, a artykuł ukazał się w sierpniu. Połącz kropki.
1
[#39] Re: Amiga kończy 40 lat!

@ZorrO, post #29

Firma IBM końcem lat 80. próbowała odzyskać kontrolę nad rynkiem PC forsując PS/2 i szynę MCA w miejsce ISA, jak to się skończyło wiemy wszyscy. IBM utracił bezpowrotnie jakikolwiek wpływ na architektórę, którą stworzył. I dobrze - bo od lat 90 równie dobrze mogło IBM-a nie być, a pecet się rozwijał bez niego.

Gdyby C= licencjonowało "klony Amigi", inni producenci musieliby konkurować ceną i możliwościami, co wpłynęłoby pozytywnie na rozwój platformy i uniezależniło ją od debilnych decyzji zarządu C=.

A Apple żyje nadal bo wypuściło iPody, potem iPhone'y i na tym utrzymuje zysk. Macintoshe, szczególnie w okresie kiedy Jobs wracał do Apple, nie przynosiły za bardzo zysku.
1
[#40] Re: Amiga kończy 40 lat!

@alt_, post #39

Macintoshe, szczególnie w okresie kiedy Jobs wracał do Apple, nie przynosiły za bardzo zysku.

Przynosiły ogromne straty i w momencie gdy ściągnięto Jobsa, Apple było 90 dni od ogłoszenia bankructwa.
Z tego co kojarzę z oficjalnej biografii Jobsa, to powodem tragicznej sytuacji było między innymi to, że w okresie "międzyjobsowym" Apple pozwoliło na produkowanie klonów Maków. Z każdego klona mieli $50 z tytułu licencji za MacOS 8.x. Nie wytrzymywali konkurencji z klonami. Jednym z pierwszych ruchów Jobsa było "uwalenie" klonów w dosyć sprytny sposób. Umowy z kloniarzami były jakoś tak skonstruowane, że Apple było zobowiązane do udzielania licencji na wszystkie wersje MacOS 8.x. Wystarczyło, że podnieśli numer wersji do 9.x (co było ostatnią wersją klasycznego MacOS), nie podpisali nowych umów licencyjnych z kloniarzami i już klony przestały być lepsze, bo nie miały nowego systemu. Zdaje się, że tylko jedna firma dostała licencę na 9.x, ale ona wkrótce stała się częścią Apple. Czy przypadkiem nie to było powodem problemów Phase5, które żyło z kart procesorowych do klasycznych Macintoshy? Coś mi się tak kojarzy...

Pierwszym odbiciem się od dna było wypuszczenie maszyny iMac G3 i iPodów. Kołem ratunkowym była tez umowa z Microsoftem, uwalenie właściwie wszystkiego co Apple produkowało (poza Newtonem). To był koniec applowych: drukarek, monitorów, oferta została okrojona z kilkudziesięciu modeli do czterech. iPhone to już znacznie późniejsza historia, wtedy Apple już stało twardo na własnych nogach, była druga używalna wersja MacOSX (za pierwszą uważam 10.4 Tiger), mieli za sobą udaną przesiadkę z PPC na x86. Paradoksalnie iPhone był trochę produktem ubocznym, który powstał podczas prac na iPadem. Prototypowo pierwszy był iPad, pomimo tego, że publicznie pojawił się później.

A wracając do amigowego świata to, patrząc na Apple, nie jestem przekonany czy oficjalne klony Amigi uratowałyby tę platformę. Uważam, że końca lat 90 nie miała prawa przetrwać żadna inna platforma. Apple jest wyjątkiem i gdyby nie sprytne posunięcia i realizacja szalonych, wręcz chorych wizji despotycznego Jobsa, dzisiaj byłoby w gorszej sytuacji niż AmigaOS4 czy MorphOS.

Ostatnia aktualizacja: 24.07.2025 17:26:00 przez MDW
5
[#41] Re: Amiga kończy 40 lat!

@MDW, post #40

Kiedyś czytałem że są tacy fani starych Maków którzy nigdy nie zaakceptowali tego że sie przenieśli na PPC, i tak jak Amigowcy rozszerzali kartami i łatkami starego OS na Motorolkach ponad dekadę od końca ich produkcji.

AI twierdzi że istnieją odpowiedniki Pistorma dla Maków.

Ostatnia aktualizacja: 24.07.2025 17:47:27 przez ZorrO
1
[#42] Re: Amiga kończy 40 lat!

@MDW, post #40

A wracając do amigowego świata to, patrząc na Apple, nie jestem przekonany czy oficjalne klony Amigi uratowałyby tę platformę. Uważam, że końca lat 90 nie miała prawa przetrwać żadna inna platforma. Apple jest wyjątkiem i gdyby nie sprytne posunięcia i realizacja szalonych, wręcz chorych wizji despotycznego Jobsa, dzisiaj byłoby w gorszej sytuacji niż AmigaOS4 czy MorphOS.

Może nie, może tak - ale popatrz - gdyby Apple upadł, to technologia nadal byłaby w rękach klonoróbców - schematy, projekty, chipy itp. Ktoś odkupiłby prawa do systemu i karawana toczyłaby się dalej. Podobnie mogłoby być z Amigą.
1
[#43] Re: Amiga kończy 40 lat!

@alt_, post #42

Może nie, może tak - ale popatrz - gdyby Apple upadł, to technologia nadal byłaby w rękach klonoróbców - schematy, projekty, chipy itp. Ktoś odkupiłby prawa do systemu i karawana toczyłaby się dalej. Podobnie mogłoby być z Amigą.

Aaaa to jest słuszna uwaga. Tak na to nie patrzyłem.

Ostatnia aktualizacja: 24.07.2025 20:36:38 przez MDW
1
[#44] Re: Amiga kończy 40 lat!

@alt_, post #39

Gdyby C= licencjonowało "klony Amigi", inni producenci musieliby konkurować ceną i możliwościami, co wpłynęłoby pozytywnie na rozwój platformy i uniezależniło ją od debilnych decyzji zarządu C=.

Z czym? Z linią procesorów która dosięgła ściany ? Trzeba to przyznać że wobec Amigi nie mieli już żadnych alternatyw. Technologia wyprzedziła ich wszystkie projekty odnoszące się do Amigi. Można tylko zarzucić Commodore że nie wdrażała tego co ma tylko się poddała w walce.
1
[#45] Re: Amiga kończy 40 lat!

@djpiotrs, post #44

Trzeba popatrzeć na sprawę z punktu widzenia przedsiębiorstwa. Najwyraźniej zadali sobie pytanie "czy jesteśmy w stanie utrzymać się na powierzchni i przynosić zyski?" i odpowiedź brzmiała "nie". Zatem skapitalizowali co się jeszcze dało, a potem zwinęli manatki. Widocznie "wdrażanie tego co się ma" kosztowałoby ich forsę.
1
[#46] Re: Amiga kończy 40 lat!

@djpiotrs, post #44

W 1994 Motorola nadal dotrzymywała kroku Intelowi. Dopiero później położyła krzyżyk na 68k. Zadziałał efekt skali - gdyby Amiga i Apple były klonowane w tym czasie, rynek dla 68k byłby większy i Motorola miałaby większą motywację do dalszego rozwoju tej linii. Ponadto, Apple z IBM i Motorolą (popatrz - znowu oni!) dogadali się i Motorola porzuciła 68k dla PowerPC.

Ostatnia aktualizacja: 24.07.2025 21:44:40 przez alt_
1
[#47] Re: Amiga kończy 40 lat!

@MDW, post #40

Commodore/Amigę to można porównywać z Atari, Amstradem jeśli chodzi o firmy moim zdaniem. Apple z IBM, M$. pomysł
[#48] Re: Amiga kończy 40 lat!

@alt_, post #46

Nawet w 1996 dawała radę (pytający ma 060) :)

1
[#49] Re: Amiga kończy 40 lat!

@Hubez, post #48

No tak, w tym zakresie pecet jeszcze był za słaby w tych latach. Ale tuż po roku 2000 zaczęło się to szybko zmieniać. Ale Amiga nadal była używana przez duże firmy jeszcze przez kilka lat po roku 2000.
1
[#50] Re: Amiga kończy 40 lat!

@amikoksu, post #49

Nie po 2000 roku tylko od 1997 roku kiedy to na rynek trafił już pentium 2.
1
[#51] Re: Amiga kończy 40 lat!

@djpiotrs, post #50

Nie. Po roku 2000. Pentium 2 nie miał nic do rzeczy. Nie było dobrych kart jeszcze w tym czasie.
1
[#52] Re: Amiga kończy 40 lat!

@Hubez, post #48

Argument o kradzionym procesorze to prawdziwy gwóźdź do trumny kloniarzy :)
5
[#53] Re: Amiga kończy 40 lat!

@MDW, post #40

Czy przypadkiem nie to było powodem problemów Phase5, które żyło z kart procesorowych do klasycznych Macintoshy? Coś mi się tak kojarzy...

Firmą Amigowa, ktora robila tez klony makow bylo PowerComputing i to oni nie przezyli uwalenia przez Jobsa programu klonow. Z tego co pamietam to chodzilo o Mac OS 8 lub 8.5. OS 9 to już czas layera classic dla OS X.

Co do resztyy to sie zgadzam. :)
1
[#54] Re: Amiga kończy 40 lat!

@amikoksu, post #51

Jak nie było ? A Vodoo 2 i 3
1
[#55] Re: Amiga kończy 40 lat!

@djpiotrs, post #54

Do m.in. PAL. Jakieś tam były ale z tego co pamiętam były bardzo drogie, a i tak Amiga lepiej sobie radziła.

Ostatnia aktualizacja: 25.07.2025 11:38:06 przez amikoksu
1
[#56] Re: Amiga kończy 40 lat!

@KM_Ender, post #47

Firma Amstrad nigdy nie splajtowała. Więc proszę nie wymieniać jej w jednym zdaniu z przegrańcami. Owszem pod koniec wieku zmienili branżę na odbiorniki satelitarne, dekodery i huby do WiFi, i Alan Sugar sprzedał firmę w 2007 firmie SKY za 125mln funtów, a rok temu odkupił prawa do marki Amstrad i zrobił z niej firmę doradzającą jak rozkręcać interesy za pomocą Internetu.
https://amstraddigital.co.uk

Ostatnia aktualizacja: 25.07.2025 12:07:29 przez ZorrO
1
[#57] Re: Amiga kończy 40 lat!

@amikoksu, post #51

Możesz rozwinąć o co chodzi z tymi kartami?
[#58] Re: Amiga kończy 40 lat!

@ZorrO, post #56

Miałem na myśli kaliber firmy i podobne komputery. C=, Atari, Amstrad 8-bit, 16-bit, 32-bit domowe i próby z profesjonalnymi dla firm typu PC IBM.
[#59] Re: Amiga kończy 40 lat!

@KM_Ender, post #58

Amstrad w ciągu 14 lat od 84 do 98 wyprodukował 19 mln PC.
Czy Atari i Commodore mają podobne osiągnięcia?
[#60] Re: Amiga kończy 40 lat!

@ZorrO, post #59

Tak. Samymi C64 Commodore może nakryć Amstrada czapką.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem