Macintoshe, szczególnie w okresie kiedy Jobs wracał do Apple, nie przynosiły za bardzo zysku.
Przynosiły ogromne straty i w momencie gdy ściągnięto Jobsa, Apple było 90 dni od ogłoszenia bankructwa.
Z tego co kojarzę z oficjalnej biografii Jobsa, to powodem tragicznej sytuacji było między innymi to, że w okresie "międzyjobsowym" Apple pozwoliło na produkowanie klonów Maków. Z każdego klona mieli $50 z tytułu licencji za MacOS 8.x. Nie wytrzymywali konkurencji z klonami. Jednym z pierwszych ruchów Jobsa było "uwalenie" klonów w dosyć sprytny sposób. Umowy z kloniarzami były jakoś tak skonstruowane, że Apple było zobowiązane do udzielania licencji na wszystkie wersje MacOS 8.x. Wystarczyło, że podnieśli numer wersji do 9.x (co było ostatnią wersją klasycznego MacOS), nie podpisali nowych umów licencyjnych z kloniarzami i już klony przestały być lepsze, bo nie miały nowego systemu.

Zdaje się, że tylko jedna firma dostała licencę na 9.x, ale ona wkrótce stała się częścią Apple.

Czy przypadkiem nie to było powodem problemów Phase5, które żyło z kart procesorowych do klasycznych Macintoshy? Coś mi się tak kojarzy...
Pierwszym odbiciem się od dna było wypuszczenie maszyny iMac G3 i iPodów. Kołem ratunkowym była tez umowa z Microsoftem, uwalenie właściwie wszystkiego co Apple produkowało (poza Newtonem). To był koniec applowych: drukarek, monitorów, oferta została okrojona z kilkudziesięciu modeli do czterech. iPhone to już znacznie późniejsza historia, wtedy Apple już stało twardo na własnych nogach, była druga używalna wersja MacOSX (za pierwszą uważam 10.4 Tiger), mieli za sobą udaną przesiadkę z PPC na x86. Paradoksalnie iPhone był trochę produktem ubocznym, który powstał podczas prac na iPadem.

Prototypowo pierwszy był iPad, pomimo tego, że publicznie pojawił się później.
A wracając do amigowego świata to, patrząc na Apple, nie jestem przekonany czy oficjalne klony Amigi uratowałyby tę platformę. Uważam, że końca lat 90 nie miała prawa przetrwać żadna inna platforma. Apple jest wyjątkiem i gdyby nie sprytne posunięcia i realizacja szalonych, wręcz chorych wizji despotycznego Jobsa, dzisiaj byłoby w gorszej sytuacji niż AmigaOS4 czy MorphOS.
Ostatnia aktualizacja: 24.07.2025 17:26:00 przez MDW