Komentowana treść: PiStorm przechodzi na WarpOS
[#1] Re: PiStorm przechodzi na WarpOS
Warp 3D też będzie? Bo inaczej projekt ma mało sensu.
2
[#2] Re: PiStorm przechodzi na WarpOS

@MUFA-amigaone-pl, post #1

Też mi się marzy Warp3D, ale nawet bez niego jest to ogromny przełom w małym świecie WarpOSa ok, racja
Jest szansa na "ogromną moc obliczeniową" (jak na amigowe warunki) oraz bardzo szybka grafikę do 2d i filmów ok, racja
Trzymam mocno kciuki za projekt szeroki uśmiechOK

Ostatnia aktualizacja: 20.10.2025 12:38:47 przez BULI
2
[#3] Re: PiStorm przechodzi na WarpOS
Pamiętam gdy, jeszcze nie tak dawno temu, teczka z pomysłem EmuPPC miała naklejkę "nierealne" i leżała na półce podpisanej "science fiction".

Popatrzcie ile może dokonać jeden kumaty i zmotywowany (właściwie nie wiem czym) człowiek.
Parafrazując tekst Smolenia można byłoby rzec:
"Gdybyśmy dwóch takich Michałów mieli to byśmy se sami tę wojnę wygrali!"

Ode mnie ogromne brawa (póki jeszcze mogę - na stojąco). OK

Ostatnia aktualizacja: 20.10.2025 12:52:13 przez MDW
9
[#4] Re: PiStorm przechodzi na WarpOS

Na Warp3D było bounty. Biblioteka się pisze.
5
[#5] Re: PiStorm przechodzi na WarpOS

@_arti, post #4

Ale chyba tylko na 68k?
[#6] Re: PiStorm przechodzi na WarpOS
A jakiej to będzie wydajności w MIPS? Bliżej CyberStorma czy może Sonneta? Może wreszcie DosBox dostałby kopa
[#7] Re: PiStorm przechodzi na WarpOS

@pong777, post #6

~3600 jest teraz, a jeszcze Michał nie zaczął nawet pracować nad optymalizacją...
1
[#8] Re: PiStorm przechodzi na WarpOS

@waldiamiga, post #5

To chyba nie ma znaczenia? (Nie wiem) Bilbioteka to tyko biblioteka.
[#9] Re: PiStorm przechodzi na WarpOS

Absolutnie nie zgadzam się ze stwierdzeniem, że „bez Warp3D nie ma sensu”. Istnieje wiele projektów, które nie wymagają Warp3D, a działają na WarpOS, ale nie 68k (zazwyczaj z powodu błędów kompilatora/optymalizatora w kompilatorze 68k). Jednym z przykładów jest Sin. Innym przykładem jest GemRB – prawdopodobnie nadal będę próbował uruchomić wersję 68k pomimo EmuPPC, ponieważ mogłaby działać na Vampire, ale i tak. Po drugie, jeśli działa szybciej niż kod 68k na PiStorm, to nawet bez Warp3D ma to sens. I tak, rozwiązanie 3D dla PiStorm jest w fazie rozwoju.
8
[#10] Re: PiStorm przechodzi na WarpOS

@pong777, post #6

Obecnie zakłada się, że „poza Sonnetem”. Pytanie brzmi, jak DALEKO poza Sonnetem. Michal jednak nadal ostrożnie wypowiada się na temat wydajności, poza tym, że prawdopodobnie będzie ona wydajniejsza niż emulacja 68k (na PPC tłumaczenie 1:1, na 68k niektóre kody operacyjne są bardzo skomplikowane) i ujawnił kilka testów porównawczych.
1
[#11] Re: PiStorm przechodzi na WarpOS
To jest tak dobra wiadomość, że aż się oczy śmieją.

Sonnet library, to był moim zdaniem największy przebłysk geniuszu od wydarzeń takich jak BlizzardPPC i Prometheus. Radość, którą mi to przyniosło, jest niemierzalna. Odpalanie kolejnych portów WarpOS na kind of 2nd computer situated somewhere between my Amiga's cpu card and my monitor; było czymś niesamowitym...

Kolejna taka lampeczka zapaliła się po odpaleniu Pistorma w A1200; kiedy odkryłem, że jeśli emulator jest kartą turbo inicjującą się w 1 sekundę, to jest bardziej niż spoko. Dalej było już tylko lepiej. WarpedVision, AGA/RTG switch, informacja z obozu Dennisa Boona o pracy nad 3D do Video core, Emu68 1.1, które zamiata jeśli chodzi o kompatybilność i speed....To wszystko jest fantastyczne i reatywnie dostępne, bo Pistorm ma świetną cenę w stosunku do możliwości. Trzymam kciuki z całej siły i wspieram jak mogę.
3
[#12] Re: PiStorm przechodzi na WarpOS

@crimart, post #11

W sedno tarczy! Moja a-pińcet już się cieszy. Warp3D, Emu64 1.1 i EmuPPC, do tego z hardłeru FrameThower i można szaleć!
[#13] Re: PiStorm przechodzi na WarpOS
Ale czad, kto by pomyślał, że dorobię się PPC w swojej Amidze. Cieszę się, że jestem Patronem projektów naszego Guru Michała Schulca. Co prawda to tylko na przysłowiową kawę, ale zawsze gorąco namawiam do wspierania nie tylko brawami naszych Amigowych bohaterów.
2
[#14] Re: PiStorm przechodzi na WarpOS

@Mirq, post #7

O wow to jak 1.3–1.4 GHz G3, albo około G4 867 MHz. Niezle.

Ostatnia aktualizacja: 20.10.2025 17:31:22 przez sand
1
[#15] Re: PiStorm przechodzi na WarpOS
Damn, tego się nie spodziewałem, ale szacun!
To jeszcze na 3 rdzeń emuX86 i niech mieli Janusa
[#16] Re: PiStorm przechodzi na WarpOS
Bardzo fajna sprawa...
Ale ja mam swoje (mam nadzieję że małe ;) ) marzenie: sterowniki Poseidona do USB na RPi....
A z dużych marzeń, to obsługa także Warp3D. W końcu te ARMy mają sporo rdzeni. Po co mają się marnować? :)
Ale jest super.
1
[#17] Re: PiStorm przechodzi na WarpOS

@wali7, post #16

USB się robi: https://github.com/rondoval/emu68-xhci-driver
Pod Poseidona, zgodnie z zamówieniem ;)
5
[#18] Re: PiStorm przechodzi na WarpOS

@rondoval, post #17

sztos!
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem