Komentowana treść: PiStorm przechodzi na WarpOS
[#31] Re: PiStorm przechodzi na WarpOS

@MUFA-amigaone-pl, post #1

Warp 3D też będzie? Bo inaczej projekt ma mało sensu.

Jak rozumiem - będzie odpowiednik...

3d for pistorm
[#32] Re: PiStorm przechodzi na WarpOS

@miki1406, post #31

Tak, Dennis Boon (ten sam, który stworzył WarpOS dla PCI PPC) nad tym pracuje. Zauważcie, że to bardzo skomplikowana sprawa, ponieważ nie ma oficjalnej dokumentacji, a jedynie informacje, które ludzie „odkryli” poprzez inżynierię wsteczną. Dlatego to zajmuje trochę czasu. Ale jestem pewien, że w końcu uda mu się to uruchomić.
Jest też drugi projekt, karta PCMCIA z elementami 3D (prawdopodobnie wolniejsza niż układ 3D Pi). Claude przeprowadza też eksperymenty z zewnętrznym rozwiązaniem 3D (pokazał je w swoim wystąpieniu na Amiga40).
1
[#33] Re: PiStorm przechodzi na WarpOS

@abcdef, post #30

Zakladam, ze w takiej malince jest wszystko, czyli grafika, siec, muzyka, ram, jakas forma HD.
Wiec nie potrzebowalaby zbyt czesto sie komunikowac z A6000.
Jako karta PPC dla WarpOS powinno byc szybko, tak mi sie przynajmniej wydaje.
Nie wiem jak szybko, ale raczej szybciej niz u obecnych uzytkownikow Sonnetow czy Ragnarokow z ich kartami graficznymi i muzycznymi.
A6000 ma slot rozszerzen, byc moze da sie tam podpiac malinke.
[#34] Re: PiStorm przechodzi na WarpOS

@Don_Adan, post #33

Tak, jest, ale to działa na emu68 bo emu68 wrzuca to w przestrzeń adresową amigi. Emuppc na vampire tego nie zrobi.
[#35] Re: PiStorm przechodzi na WarpOS

@Don_Adan, post #33

Nic osobistego; ale o co chodzi z "sukcesem" A6000?
Czy to nie jest po prostu Apollo V4+ Standalone wsadzone w wydrukowaną na drukarce obudowę ala...kind of home made Amiga 600 i dobraną 3th party klawiaturą?
Są tam jakieś benefity względem tego istniejącego od wielu lat projektu faga?
Przepraszam z góry za ignorancję, ale ilość nowych projektów mnie rozproszyła.
4
[#36] Re: PiStorm przechodzi na WarpOS

@Don_Adan, post #33

Równoległe użycie procesora 68080 i procesora PiStorm z EmuPPC miałoby jedną poważną wadę – spójność pamięci podręcznej. Zasadniczo ten sam problem występował w przypadku starych kart PowerUP. Oba procesory muszą opróżniać pamięć podręczną podczas „przełączania”, co obniża prędkość. To słynne „przełączanie kontekstu”.

Z drugiej strony, w systemie PiStorm (bez procesora A6000) oba rdzenie (rdzeń używany dla Emu68 i rdzeń używany dla EmuPPC) współdzielą tę samą przestrzeń adresową, a według Michala Schulza wiele rdzeni w procesorze ARM może to zrobić bez opróżniania pamięci podręcznej.

Cały problem z komunikacją wymagałby OGROMNEJ pracy. Ponadto EmuPPC obecnie opiera się na założeniu, że nie jest wymagane opróżnianie pamięci podręcznej i że oba rdzenie mogą jednocześnie korzystać z tej samej pamięci. Oczywiście, gdybyś to zrobił, również SPOWOLNIŁBYŚ EmuPPC, ponieważ wtedy potrzebne byłyby przełączniki kontekstowe z opróżnianiem pamięci podręcznej, takie jak w PowerUP (szczególnie jeśli chcesz uruchomić coś takiego jak OS4/MOS, byłby to OGROMNY problem – choć przyznaję, że obecnie nie planuje się OS4 ani MOS dla EmuPPC).

Aby nawiązać komunikację z fizycznym 68k, cały system EmuPPC musiałby być wykonany zupełnie inaczej niż obecnie.

Również 68080 nie jest tak naprawdę potrzebny w systemie PiStorm (ani PiStorm + EmuPPC). Jest on o wiele wolniejszy od PiStorma, więc nie daje żadnych korzyści. Jedynym powodem, dla którego widzę taką możliwość, jest uruchamianie oprogramowania wyłącznie na Vampire. Ale może prościej byłoby po prostu przenieść to oprogramowanie na AmigaOS inny niż Vampire, niż tak OGROMNY projekt, jak sugerujesz?
[#37] Re: PiStorm przechodzi na WarpOS

@MagicSN, post #36

Ja dalej czekam na adapter do CD32/A4000. Ale sam projekt to jest rewelacyjna sprawa. A Michał w rozmowie z Dave'em Hayiniem powiedział wprost: to jest dla ludu, my na tym nie zarabiamy, nie chcemy na tym zarabiać. Taka postawa jest biegunowo odległa od tego, co robi np. Apollo Team, które to robi przede wszystkim dla kasy.
[#38] Re: PiStorm przechodzi na WarpOS

@crimart, post #35

Czy sukces to nie wiem, ale 110 sztuk sie sprzedalo, a cena jest wyzsza niz V4SA.
Nie wiem, czy jakis nowy komputer zwiazany z Amiga sie sprzedal w takiej ilosci, bodaj w 2 miesiace.
Wedlug mnie obudowa jest lepsza niz ma V4SA, V4SA mi bardziej skladaka z gotowcow przypomina jesli chodzi o obudowe.
Jesli ta obudowa wytrzyma intensywne uzytkowanie, czyli nie popeka, nie odksztalci sie to jest OK, sposob produkcji jest wtedy malo istotny.
Zrodla klawiatury to nie znam, ale to jest typowo Amigowa klawiatura do F10 i z LA oraz RA.
Pelnych danych technicznych to nie znam, oprocz tego, ze ma wiecej RAM od V4SA, czyli 2GB.

Mozesz sobie dane techniczne tutaj porownac:
link
[#39] Re: PiStorm przechodzi na WarpOS

@Don_Adan, post #38

Dyskusja nie dotyczy obudowy. Chodzi o integrację PPC z klasycznymi Amigami. Działa to bardzo dobrze w przypadku PiStorm, ale zupełnie nie w przypadku Vampire. Prace nad PiStormem są już w toku. Różnica techniczna między Vampire a PiStormem jest coraz większa. Ale tak, design A6000 wygląda rzeczywiście bardzo ładnie. Ale ten wątek nie dotyczy designu, ani nawet A6000, jak sądzę.
2
[#40] Re: PiStorm przechodzi na WarpOS

@MagicSN, post #39

Nie no chill; ja przywołałem temat; zresztą naturalnie gadaliśmy, czy da się i jak zaaplikować rozszerzenie funkcjonalności do A6000 (w tym ppc), a tu juz obudowa znaczenie ma.

Co do porównania Vampire i Pistorm, to pomijając 10 krotną różnice w wydajności; to jedno jest dla mnie komputerkiem w fpga, które potrafi skorzystać z Amigowej klawiatury, a drugie super lateralnie wymyśloną kartą turbo. Fakt że z niskopoziomowo emulowanym 68k, ale przynajmniej u mnie działa to stabilniej niż każda 060 jaką miałem w każdej karcie turbo jaką miałem; a miałem ich sporo. Nie bez znaczenia jest też status otwartości programowej i cena. To są w ogóle nieporównywalne tematy. Oczywiście samo 68080 i jego geneza są super ciekawe; ale tu ciekawość imo się kończy. No chipset, no Amiga :)

Ostatnia aktualizacja: 21.10.2025 18:04:26 przez crimart
2
[#41] Re: PiStorm przechodzi na WarpOS

@Don_Adan, post #25

Gunar nic nie zrobi to leśny dziad
[#42] Re: PiStorm przechodzi na WarpOS

@Dorian3d, post #41

Co to znaczy "nic nie zrobi"?
Gunnar zajmuje sie 68080 i ukladami V4.
Jesli A6000 ma slot rozszerzen i jest do niego dokumentacja to kazdy zdolny moze sobie wlasne rozszerzenie do A6000 stworzyc.
Skoro dalo sie PPC (i to na dwa sposoby) podlaczyc do Amigi z 68040/68060 i z tego powstal WarpOS.
To wedlug mnie da sie podlaczyc ARM (malinke) do A6000.
Chyba, ze czegos nie rozumiem.
1
[#43] Re: PiStorm przechodzi na WarpOS

@Don_Adan, post #42

To wszystko jest hipotetyczne. EmuPPC dla PiStorm NIE jest hipotetyczne. Ono faktycznie istnieje (choć jeszcze nie jest ukończone).
1
[#44] Re: PiStorm przechodzi na WarpOS

@Don_Adan, post #42

Normalnie jest za słaby na to i wszystko w temacie
ile jest vamipre na rynku i co zrobił
dalej jest produkt nie dopracowany
[#45] Re: PiStorm przechodzi na WarpOS

@Dorian3d, post #44

Za slaby?
To kto jest lepszy?
Co jest niedopracowane?
Nie ma niczego lepszego jesli chodzi o FPGA.

Edycja
Zreszta to mozna zobaczyc:

link

Skoro scenowcy robia juz dema.

Ostatnia aktualizacja: 21.10.2025 20:49:32 przez Don_Adan
2
[#46] Re: PiStorm przechodzi na WarpOS

@Don_Adan, post #45

3
[#47] Re: PiStorm przechodzi na WarpOS

@Don_Adan, post #45

Kto powiedział, że to musi być FPGA? Proszę też pamiętać, że to wątek o WarpOS dla PiStorm – PiStorm zdecydowanie NIE jest Amigą opartą na FPGA. I znowu – NIE MA projektu PPC dla Vampire. Jest jeden dla PiStorm.
5
[#48] Re: PiStorm przechodzi na WarpOS

@Don_Adan, post #25

Power 8 chyba juz jest, ale nie sledze tego.

https://www.raptorcs.com/content/BK1B01/intro.html

Ostatnia aktualizacja: 22.10.2025 02:42:29 przez ] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [
[#49] Re: PiStorm przechodzi na WarpOS

@Don_Adan, post #45

"Już" ... to trochę późno, bo V4SA jest z nami od - zdaje się - 2019r. Generalnie scenowcy to wybredne bestie i generalnie lubią koszerne amigi. V4SA/A6000 taką - w rozumieniu wielu - nie jest. Żeby było jasne nie jest też MiSTer, TheA500, ARMiga, WinUAE. PiStorm też generalnie jest be. Demoscena rządzi się swoimi prawami.
[#50] Re: PiStorm przechodzi na WarpOS

@abcdef, post #49

Wlasnie, scenowcy sa bardzo wybredni, "tylko 68060 AGA i nic wiecej".
Wiec jezeli zauwazyli w koncu V4 to znaczy, ze to jest juz dopracowany sprzet (jesli chodzi o zawartosc FPGA).
I o to mi chodzi, bo niektorzy twierdza, ze nie jest.
A sama natura tworzenia sprzetu opartego na FPGA jest taka, ze tam ciagle cos moze byc jeszcze zmieniane/dodawane/poprawiane w bardzo latwy sposob.
Moze dlatego dla niektorych V4 ciagle nie jest dopracowany.
A samo demo i muzyka mi sie podoba.

Ostatnia aktualizacja: 22.10.2025 05:07:45 przez Don_Adan
1
[#51] Re: PiStorm przechodzi na WarpOS

@Don_Adan, post #50

Jest takie powiedzenie w Polsce, dość słuszne zresztą (jak wiele porzekadeł ludowych) "jedna jaskółka wiosny nie czyni"
Mega65 to takie odtworzenie C65 - opracowanego przez C= prawdziwego następcy C64. Który był opracowywany trochę za późno i postaci tysięcy prototypów zezłomowany gdy commodore padło. Czemu o tym piszę? Bo generalnie to jest C64 na sterydach. Kosztuje sporo, diabelsko sporo ;) Choć nie tyle co A6000. I zdaje się więcej tego naklepano. Natomiast... to nie zyskało większego rozgłosu. Większej popularności. I nawet jeśli ktoś zrobi na to demo to nie zmieni faktu, że ci cała demoscena produkująca po kilkanaście demek na C64 jakoś Mega65 mija z daleka. Nie inaczej jest z Vampire. I to się też nie zmieni. Tam gdzie Ty widzisz wiosnę to ja widzę, że śnieg na polach jeszcze leży, a rowy melioracyjne skute lodem...
3
[#52] Re: PiStorm przechodzi na WarpOS

@Don_Adan, post #50

Wlasnie, scenowcy sa bardzo wybredni, "tylko 68060 AGA i nic wiecej".

To prosta logika, a nie wybredność. Sprzęt musi gdzieś mieć sufit by scena miała sens, a rywalizacja scenowa polega na przełamywaniu ograniczeń sprzętu, a nie obchodzeniu ich coraz szybszym sprzętem.
+ to z jaskółką powyżej

Ostatnia aktualizacja: 22.10.2025 06:47:38 przez Jacques
3
[#53] Re: PiStorm przechodzi na WarpOS

@Don_Adan, post #50

Mimo wszystko ta dyskusja nie ma nic wspólnego z zapowiedzią EmuPPC dla PiStorm... Vampire nie jest tu nawet tematem do dyskusji. Chodzi o PiStorm, a nie Vampire.
4
[#54] Re: PiStorm przechodzi na WarpOS
Ta nowa biblioteka powerpc.library będzie w jakimś stopniu kompatybilna z PPCLibEmu? Będzie można uruchamiać soft napisany dla PowerUp?
1
[#55] Re: PiStorm przechodzi na WarpOS
A może warto iść dalej i kombinować z jakimś arm.library aby można było kompilować i uruchamiać kod arm bezpośrednio na Amidze jak przy systemie WOS? Oczywiście trzebaby kompilować źródła pod arm, zrobiłby się jeszcze większy bałagan itp ale jeśli oznaczałoby to gigantyczny wzrost wydajności...
2
[#56] Re: PiStorm przechodzi na WarpOS

@abcdef, post #49

scenowcy to wybredne bestie i generalnie lubią koszerne amigi

Udają. Zwykle przez cały czas tworzenia dema używają jakiegoś UAE. Później często jest wielkie zdziwienie, że demo nie działa na takiej czy innej Amidze, bo nie sprawdziwli go na prawdziwym sprzęcie. Koszerność jest fajna gdy trzeba sobie o niej pogadać, a gdy trzeba użyć to już nie bardzo.
5
[#57] Re: PiStorm przechodzi na WarpOS

@MDW, post #56

Co innego developerka, a co innego platforma docelowa i poruszanie się w jej ograniczeniach Nawet w epoce gry na 8-bitowce też pisano zazwyczaj na 16-bitowcach

Ostatnia aktualizacja: 22.10.2025 09:58:28 przez Jacques
1
[#58] Re: PiStorm przechodzi na WarpOS

@waldiamiga, post #54

Powiedziałbym, że jest za wcześnie, żeby to stwierdzić. Ale jest ona oparta na bibliotece powerpc.library dla PCI PPC (oczywiście, „niska” wersja jest zupełnie inna), więc prawdopodobnie będzie zachowywać się podobnie. Ale teraz nie skupiamy się na takich szczegółach, a na uruchomieniu czegoś.
1
[#59] Re: PiStorm przechodzi na WarpOS

@pong777, post #55

Z mojego punktu widzenia różne modele ARM używają różnych kodów operacji. Ponieważ PPC i ARM są dość podobne, można osiągnąć dużą prędkość emulacji PPC (dużą część poleceń można przetłumaczyć 1:1), więc byłoby to dobre rozwiązanie w „trybie szybkim”. Wczesne testy – 0,71 instrukcji PPC na cykl procesora ARM.
5
[#60] Re: PiStorm przechodzi na WarpOS

@MagicSN, post #59

To sporo. Bez optymalizacji.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem