Komentowana treść: Amiga Corporation i Hyperion Entertainment kończą spór prawny
[#1] Re: Amiga Corporation i Hyperion Entertainment kończą spór prawny
Czyli co? Po 2027r Hyperion zwija interes czy będzie "robił" dla Amiga corp?
1
[#2] Re: Amiga Corporation i Hyperion Entertainment kończą spór prawny

@eastone, post #1

Jedno jest pewne, widać już znaczący rozwój Amigi klasycznej i systemu operacyjnego AmigaOS i każdy chce kawałek z tego tortu, a na tych wszystkich wojenkach między tymi firmami to tracimy my użytkownicy...
1
[#3] Re: Amiga Corporation i Hyperion Entertainment kończą spór prawny

@eastone, post #1

Czyli co? Po 2027r Hyperion zwija interes czy będzie "robił" dla Amiga corp?

Raczej jest zobligowany zakończyć jakiekolwiek prace deweloperskie nad systemem dla 68k i zaprzestać dystrybucji. Może nadal rozwijać i sprzedawać AmigaOS 4 i nawet dołączać do niego komponenty lub cały AmigaOS 3.1 (którego nie będzie mógł jednak rozwijać).
6
[#4] Re: Amiga Corporation i Hyperion Entertainment kończą spór prawny

@mailman, post #3

Smutny los spotkał AmigaOS 68k - R.I.P.
Stagnacja i zero rozwoju pod szyldem Cloanto.

AmigaOS 4.2 - wreszcie uwolniony :)

Ostatnia aktualizacja: 05.08.2026 00:54:32 przez Amig_OS
3
[#5] Re: Amiga Corporation i Hyperion Entertainment kończą spór prawny

@Amig_OS, post #4

może po prostu warto dać os3.x umrzeć, wszystkie kombinacje upraszczajace przenoszenie i uruchamianie softu są dodane, a paradygmat że ma działać na podstawowych amigach jak dla mnie zniszczył sensowny rozwoj juz wcześniej

Ostatnia aktualizacja: 05.08.2026 01:23:07 przez michal_zukowski
5
[#6] Re: Amiga Corporation i Hyperion Entertainment kończą spór prawny

@mailman, post #3

Czyli generalniebto koniec rozwoju klasycznego AmigaOS.
[#7] Re: Amiga Corporation i Hyperion Entertainment kończą spór prawny

@QkiZ, post #6

A skąd Wy wiecie, czy Amiga Corp / Cloanto nie weźmie sobie jakiegoś innego podwykonawcy? Np. AmiKit?
1
[#8] Re: Amiga Corporation i Hyperion Entertainment kończą spór prawny

@michal_zukowski, post #5

Dosłownie z głowy mi to wyjąłeś i ubrałeś z zgrabną, zwięzłą wypowiedź. Dokładnie tak samo uważam patrząc na ten rozwój 3.x.
Mam wrażenie, źe ta gałąź AmigaOS przyjęła sprzeczne założenia - rozwijać się i nie rozwijać jednocześnie. szeroki uśmiech
2
[#9] Re: Amiga Corporation i Hyperion Entertainment kończą spór prawny

@QkiZ, post #6

A może połączenie. 3.10, 3.11 etc.
[#10] Re: Amiga Corporation i Hyperion Entertainment kończą spór prawny
Wkoncu moze sie doczekamy Amiga 5000
[#11] Re: Amiga Corporation i Hyperion Entertainment kończą spór prawny

@_DiskDoctor_, post #7

Zakładam, że właśnie o to chodzi. Tyle tylko czy nie wyjdzie z tego jakaś ośmiornica, gdzie każdy kontraktor/licencjobiorca/podwykonawca stworzy swój wariant pod swoje potrzeby i będzie ich zbyt wiele wzajemnie niekompatybilnych. Hyperion jakoś to trzymal w ryzach.

Ostatnia aktualizacja: 05.08.2026 09:38:16 przez mailman
4
[#12] Re: Amiga Corporation i Hyperion Entertainment kończą spór prawny

@mailman, post #11

imo ta ugoda to krok wstecz, amiga corp nie zrobila nic poza skupianiem sie na sporach, licencjach i ochronie praw, a co za tym idzie przychodu. ot takie drugie commodore - podczas gdy hyperion poprostu rozwijal system, w wolnym tempie ale jednak rozwijal.
amiga corp po zmeczeniu hyperiona pozwami poprostu wytargala nie swoj kod i bedzie teraz moze "prowadzic prace", jak im sie uda skompletowac zespol, ktory byl najwieksza wartoscia hyperiona.
hyperion ma zwolnic deweloperow z ograniczen i umozliwic im prace nad AmigaOS, wcale nie znaczy ze tak sie stanie.
6
[#13] Re: Amiga Corporation i Hyperion Entertainment kończą spór prawny

@_DiskDoctor_, post #7

Ogolnie to watpliwe, musieli by wziac kogos z aktualnego zespolu, ktory pracuje nad Amiga OS 3.3, dlatego w tej umowie sa tego typu rozwiazania, ze autor jest zwolniony z obowiazku itp. Choc w dzisiejszych czasach prawdopodobnie wystarczy juz platne AI do dalszej pracy nad takimi zrodlami, jesli prowadzacy AI to nie jest zwykly "leszcz". Na szczescie ta ich umowa mnie nie obowiazuje, wiec bede mogl ukonczyc swoj projekt Amigowego kickstartu (nie calego Amiga OS), bez wszystkich zbednych 32 bitowych ograniczen i z zachowaniem 100% kompatybilnosci z programami dzialajacymi na kicku 3.1.
8
[#14] Re: Amiga Corporation i Hyperion Entertainment kończą spór prawny

@sillyc0n, post #12

rozwój amigaos3.x z kulą u nogi 1mb ram i zeby dzialalo na a500 to meblowanie 4m2 pokoju. Da się, ale po co.
4
[#15] Re: Amiga Corporation i Hyperion Entertainment kończą spór prawny

@_DiskDoctor_, post #7

A po co ma szukać innego? Zespół, który pracował nad OS 3.2 nie jest żadnym "zespołem Hyperionu". Oni to robili za darmo i nie mieli żadnych umów, pomijając to, że Hyperion dał im "oficjalną okejkę" i potem zgarniał całą forsę ze sprzedaży. Równie dobrze mogą kontynuować w ten sam sposób z Cloanto, albo za jakąś małą kasę.
6
[#16] Re: Amiga Corporation i Hyperion Entertainment kończą spór prawny

@michal_zukowski, post #5

może po prostu warto dać os3.x umrzeć,

Śmiem twierdzić, choć to twierdzenie nie poparte żadnymi twardymi dowodami, że os3.x jest bardziej żywy niż wszystkie NG wzięte do kupy (OS4, MorphOS i Aros). Przynajmniej jesli chodzi o ilość użytkowników.
12
[#17] Re: Amiga Corporation i Hyperion Entertainment kończą spór prawny

@michal_zukowski, post #14

bo sie da? bo system mial dzialac na podstawowej konfiguracji?
nie narzekalbym ze dziala na 000 bo dziala tez na 030/040/060 tylko szybciej. Amiga to nie Apple, a i amigowcy zawsze sie szczycili ze "ich" system nie potrzebuje coraz wiecej zasobow jak produkty microsoftu.

osobiscie wole 3.x ze wsteczna kompatybilnoscia, niz 4.0 ktore wymaga PPC.

zadalbym inne pytanie - czy moglibysmy miec lepszy system gdyby podstawowa konfiguracja bylo 030 z MMU i czy ludzie tego naprawde chca? odpowiedz na pierwsze pytanie - tak - moglibysmy miec ochrone pamieci, natomiast odpowiedz na pytanie drugie - nie wiem.
1
[#18] Re: Amiga Corporation i Hyperion Entertainment kończą spór prawny

@Krashan, post #15

inne pytanie, czy Amiga Corp bedzie w stanie ogarnac 3.x tak jak robil to Hyperion, smiem twierdzic ze nie.
1
[#19] Re: Amiga Corporation i Hyperion Entertainment kończą spór prawny

@vojo, post #16

Śmiem twierdzić, choć to twierdzenie nie poparte żadnymi twardymi dowodami, że os3.x jest bardziej żywy niż wszystkie NG wzięte do kupy (OS4, MorphOS i Aros). Przynajmniej jesli chodzi o ilość użytkowników.

liczba zmian w os3.x z wersji na wersje (powiedzmy 1.5 roku - 2 lata) jest miej wiecej równa liczbie zmian w MorphOSie robionych w ciągu 2 tygodni czasu. O tym pisałem, ograniczenia co do wymagań dają w kość. System pod 68k, można by było zrobić dużo sensowniej (np. sportować OS4 na 68k) gdyby tylko przenieśli się z biedamig na cokolwiek w stylu 030+16mb fast). Dla posiadacza rozbudowanego OS3.9, równie dobrze takiego os3.2 moglby nie być co jasno pokazuje jak wygląda rozwój nowych wersji 3.x.
7
[#20] Re: Amiga Corporation i Hyperion Entertainment kończą spór prawny

@sillyc0n, post #18

To nie "robił Hyperion", bo tam siedzi jeden prawnik specjalizujący się w przejmowaniu własności intelektualnych za pieniądze Trevora, tylko grupa ok. 60 deweloperów, którzy w ramach wolontariatu, poświęcając swój pot i łzy rozwijali system operacyjny Amigi przez te wszystkie lata.

Fakt, że 'Hyperion zwolni deweloperów i podwykonawców z obowiązku wykonywania zadań, które będą uniemożliwiały im pracę dla firmy Amiga' wskazuje na to, co czeka nas w przyszłości - ci ludzie mają mieć wolną rękę pracując dla Amiga Corporation. Po to właśnie kod źródłowy, historia zmian oraz dokumentacja systemu AmigaOS 3.1.4 - 3.3 wraca do macierzy, czyli do Amiga Corporation. To wspaniała wiadomość!

Widać tutaj pozytywną ingerencję Perifractica. Właśnie dla takich newsów odpalam PPA!🤗
3
[#21] Re: Amiga Corporation i Hyperion Entertainment kończą spór prawny

@_DiskDoctor_, post #7

A skąd Wy wiecie, czy Amiga Corp / Cloanto nie weźmie sobie jakiegoś innego podwykonawcy? Np. AmiKit?

AmiKit? Daj pan spokój... toż AmiKit to jeden facet który obecnie skupia się już tylko na wodotryskach w swoim pakiecie a ostatnio wydał X13 które ma pełno błędów, zwłaszcza przy instalowaniu, wystarczy poczytać discorda. W dodatku ma, wg mnie, durny system licencjonowania bo wykupujesz licencję na rok, dwa lub trzy a nie na daną serię np. wszystkie 12.x czy teraz wszystkie 13.x, jak minie okres licencji to sobie systemu nie zainstalujesz/nie uaktualnisz choćby do najnowszej wersji (z danej serii) mimo iż go kupiłeś. Zapytałem go raz czemu, jak kupiłem 12.X i roczna licencja mi wygasła to nie mogę po ponownej instalacji pobrać i zainstalować update'ów to mi powiedział, że tak działa licencja i jemu się nie chce tego zmieniać. Pisałem mu, że jak już nie chce zmieniać to niech przynajmniej zrobi tak, że da się zawsze pobrać wszystkie aktualizacje jakie wyszły do momentu kiedy licencja obowiązywała. Biorąc pod uwagę jak rzadko on wydaje nowe, duże wersje AmiKit, nie dziwię się, że woli zostać przy tej czasowej licencji. Cena upgrade'u też nie jest specjalnie atrakcyjna.

A w temacie wątku... mam tylko nadzieję, że jeśli AmigaOS3.x będzie rozwijany to nie zedrą z użytkowników zbyt dużo za kolejne upgrade'y...? Hyperion przynajmniej pozwalał pobierać je za darmo.

Ostatnia aktualizacja: 05.08.2026 13:53:05 przez Madman
6
[#22] Re: Amiga Corporation i Hyperion Entertainment kończą spór prawny

@Banter, post #20

Sensowny plan odnośnie zarabiania na amidze ma Retro Games ze swoją TheA1200. Reszta to rynek niszowy i ubity przez wyżej wymienione podmioty, a czas sporu porównywalny chyba do "Mody na sukces"

Jedyne co dziś trzyma takich ludzi jak ja to ciekawostki na forach, prywatna incjatywa w postaci pistorm i emu68, tk030 itp..
3
[#23] Re: Amiga Corporation i Hyperion Entertainment kończą spór prawny

@Madman, post #21

Z tego powodu przestałem wspierac AmiKit dla Rpi5.
2
[#24] Re: Amiga Corporation i Hyperion Entertainment kończą spór prawny
Zobaczyli, że Atari zaczęło zarabiać kasiorkę na licencjonowaniu retro i chcą zrobić to samo. Mam nadzieję, że jest jakaś szansa na rozwój.
2
[#25] Re: Amiga Corporation i Hyperion Entertainment kończą spór prawny

@michal_zukowski, post #19

System pod 68k, można by było zrobić dużo sensowniej (np. sportować OS4 na 68k) gdyby tylko przenieśli się z biedamig na cokolwiek w stylu 030+16mb fast).

A tu pełna zgoda OK
3
[#26] Re: Amiga Corporation i Hyperion Entertainment kończą spór prawny

@nicos, post #24

Atari podobno nieźle zarabia. Więcej, oprócz licencjonowania, skupuje całe tytuły. Jest gdzieś nawet na stronie lista xls.

Commodore.... Spytałem o to samo Davida P., a On odparł, że C64 raczej bazuje na modelu licencyjnym, bo tak jest bezpieczniej i wygodniej. Więc Commodore raczej nie będzie kupowało gier jak Atari, każdy ma swą metodę (w tym retroszaleństwie).

Nic. Jeśli Mike CB również uznał że dla retro najlepszy czas... Pozostaje czekać... I kupować.
[#27] Re: Amiga Corporation i Hyperion Entertainment kończą spór prawny

@Madman, post #21

Hyperion "przynajmniej pozwalał" pobierać je za darmo, bo tylko na to pozwoliło mu Amiga Corp.

Hyperion już w 2019 dostał zakaz czerpania zysków z dystrybucji Amiga OS 3.x. Natomiast Amiga Corp/Cloanto ze względu na dobro społeczności amigowej pozwoliło na dystrybucję nowych wersji 68k (skoro już Hyperion je bez zgody zrobił), pod warunkiem, że jest to robione nieodpłatnie.

Był to bardzo miły ruch ze strony Cloanto/Amiga Corp.
1
[#28] Re: Amiga Corporation i Hyperion Entertainment kończą spór prawny
Wezmą 3.2 i 3.3 dodadzą wygląd 3.9 i będą konkurować z Amiberry i innymi tego typu systemami. W sumie to mogliby wydać wersja dla the A1200, Rpi, Vampira, Amigi 68k. Wygląd 3.5 i 3.9 ładny kojarzy się z nadzieją na Amigę 6000 z przełomu wieków.
2
[#29] Re: Amiga Corporation i Hyperion Entertainment kończą spór prawny
Tak zapewne będzie, modelem biznesowym Cloanto/Amiga utrwalanym przez ostatnie ćwierćwiecze była stagnacja. Zapewne więc, ich plan jest taki, rozwiązać zespół AmigaOS 3.2, by im nikt nie bruździł i by mogli sprzedawać ROMy 3.1, czy tam lekko zmodyfikowany 3.1.4 (bo 3.2 to jednak już dużo kodu z AmigaOS 4, ktory zachowa sobie Hyperion), tym producentom retrokonsol czy w swoim pakiecie emulatora.

Z drugiej strony jest jednak szansa, pewnie niewielka ale jest, że teraz gdy sytuacja prawna się wyklarowała, przyjdzie do Cloanto jakiś inwestor z zewnątrz, który uzna że taki rozwój systemu dla Amiga 68k, ma jednak sens.

Z trzeciej strony, też nie wiem jak ugoda może wymusić zerwanie wspołpracy z ludźmi, no może formalnie wymusić rozwiązanie zespołu AmigaOS 3.3, ale np. nie może zabronić zawiązania zespołu, który pracowałby nad czymś w rodzaju odpowiednika Enhancer Software, czyli niezależnego dodatku, który przywracałby funkcjonalności takiego AmigaOS 3.1.4 do poziomu AmigaOS 3.3 (czy w przyszłości lepszych) zwłaszcza że gotowy kod już będzie stworzony. No i dodam że część ludzi np. Olaf Barthel jest w zespole i AmigaOS 3 i AmigaOS 4, więc tym bardziej taki punkt w ugodzie moim zdaniem dałoby się obejść.

Na dziś zgadzam się z większością przedmówców, że na pierwszy rzut oka, można odnieść wrażenie że rozwój AmigaOS 3 stoi pod znakiem zapytania i że to w sumie duża szansa na przyspieszenie rozwoju AmigaOS 4, no ale zobaczymy jak potoczą się scenariusze.
2
[#30] Re: Amiga Corporation i Hyperion Entertainment kończą spór prawny

@mailman, post #11

Hyperion trzymał... chyba wstrzymywał, rozwój

Może jak nie będą udawać że coś robią z 3.x to może coś ogarną z 4.x np. obsługę 2-giego rdzenia którą obiecali ponad 15 lat temu.

Przez 15 lat to przeszliśmy od 1-szych amigowych i na swój czas rewolucyjnych chipsetów TIA do zacofanych już w dniu premiery chipsetów AGA. A w zasadzie Hyperion to biorąc pod uwagę wydanie AO X1000 i to ile go robili to w sumie znacznie dłużej już "pracuje" nad AOS 4.2
2
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem