Komentowana treść: Amiga Corporation i Hyperion Entertainment kończą spór prawny
[#61] Re: Amiga Corporation i Hyperion Entertainment kończą spór prawny

@KM_Ender, post #59

Mam MIST'a w obudowie A500, wypisz wymaluj to o czym piszesz szeroki uśmiech No, prawie

Ostatnia aktualizacja: 06.08.2026 12:38:30 przez atalante
1
[#62] Re: Amiga Corporation i Hyperion Entertainment kończą spór prawny

@atalante, post #61

Mam zamówioną the A1200. Dłubanie, składanie, nie dałbym rady.
2
[#63] Re: Amiga Corporation i Hyperion Entertainment kończą spór prawny

@KM_Ender, post #62

Mnie ciekawi jak będzie wyglądała The1200 i jak to się będzie sprawowało. Zrobiłem sobie też pi4 w obudowie a500 aby odpalać pimigę albo podobny emulator, ale chemii między nami nie było... MIST zachowuje się jak rpawidziwa Amiga i to jest jego ogromna przewaga. Nie czuć żadnej wastwy emulatora.
1
[#64] Re: Amiga Corporation i Hyperion Entertainment kończą spór prawny

@KM_Ender, post #62

The A1200 to coś o poziomie wydajności RPI3. Nie wiem o jakim dłubaniu i składaniu mówisz w przypadku MISTER-a- możesz kupić gotowy, złożony zestaw.

Edit: a, ok, to dłubanie dotyczyło wsadzania MIST-a do obudowy A500. Nie doczytałem, sorry

Ostatnia aktualizacja: 06.08.2026 12:45:26 przez Splavinho
1
[#65] Re: Amiga Corporation i Hyperion Entertainment kończą spór prawny

@KM_Ender, post #59

To jest realne😊 Przecież od lat istnieje Apollo/Vampire V4 w postaci osobnego komputera i serii akceleratorów, a od niedawna jest nawet A6000, jak linkował DiskDoctor:

Jest tam wszystko o czym piszesz:

- zmodyfikowane 030 -> 080

- Paula z DAC -> 16-bitowy układ Arne; 56 kHz, miksowanie w 24-bitach i 16 kanałów DMA

- DSP -> AMMX w procesorze 080 może pełnić taką rolę

- nowe tryby AGA -> SuperAGA, wyższe rozdzielczości do FullHD włącznie, tryb chunky, obraz-w-obrazie, ulepszone sprajty, trzeci playfield, 10 bitplanów, a DMA to już ma 256 bitów.

- oryginalne 3D -> toż to układ Maggie w V4, czyli rozszerzony amigowy blitter, który został wyposażony w funkcje 3D. Jest to w pełni niezależna jednostka mapowania tekstur z bilinear texture lookups, z-buffering, obsługą tekstur DXT i 32-bitowym cieniowaniem Gourauda. Maggie wykorzystuje automatyczne kolejkowanie zadań i istniejące kanały DMA i flagi stanu Blittera.

Wszystko wzorowane na latach 90-tych, w stylu "co by było gdyby Commodore dokończyło swoje plany na Amigę, a Motorola nie pożałowała kasy na rozwój 060".

Na dodatek wiele z tych ulepszeń masz już w akceleratorach serii V2, np. SuperAGA z trybem chunky🤗

Narzekania, że robi to sąsiad zza Odry, to jak narzekać, że szefem Commodore jest Mehdi Ali i z tego powodu nie kupować Amigi. Amiga 2000 to też niemiecki projekt i jakoś amigowcy jej używali.
2
[#66] Re: Amiga Corporation i Hyperion Entertainment kończą spór prawny

@Banter, post #65

jest juz jakis port quake3 zeby zobaczyc czy 3d dziala ok i jest lepsze niz dostępne na amidze voodoo3? (mowie o vampirze)

Ostatnia aktualizacja: 06.08.2026 14:51:49 przez michal_zukowski
[#67] Re: Amiga Corporation i Hyperion Entertainment kończą spór prawny
To nie wyjdzie
AmigaOS 3.3
[#68] Re: Amiga Corporation i Hyperion Entertainment kończą spór prawny

@Splavinho, post #64

No gdyby było gotowe to chętnie. W sumie obudowę mam od A500, ale co z resztą? Masz jakiś filmik do obejrzenia albo fotki, chętnie bym zobaczył.
[#69] Re: Amiga Corporation i Hyperion Entertainment kończą spór prawny

@Banter, post #65

Ja nie narzekałem na Niemca. Uważam, że Vampir w budzie A600 to był strzał w dziesiątkę.
1
[#70] Re: Amiga Corporation i Hyperion Entertainment kończą spór prawny

@KM_Ender, post #68

Mister FPGA to popularna platforma, filmików nie robiłem, ale w necie jest pełno. Natomiast w najnowszym Amiga Friendship jest moja recenzja tego systemu.

Tu masz forum z ogromem wiedzy: forum
A tu fajny poradnik: guide

Rdzeń Amigi działa bardzo dobrze, no ale to temat do innego wątku, nie chcę tu robić off-topu
2
[#71] Re: Amiga Corporation i Hyperion Entertainment kończą spór prawny

@Amig_OS, post #4

Mamy fajny wpis o AmigaOS 4.2 — ale diabeł tkwi w szczegółach.
Kto posiada prawa do jądra systemu? Kto ma kod źródłowy? Kto ma kod źródłowy sterowników RadeonHD i RX — oraz innych rozwiązań?
Hyperion wydał AmigaOS 4 FE 3 i przekonał się na własnej skórze, że bez dostępu do tych elementów może „zabić” projekty takie jak na przykład „CANDI”.
To piękna bajka o AmigaOS 4.2, ale sam Hyperion wciąż tkwi w martwym punkcie, pracując nad AmigaOS 4.
Więc teraz – czy AmigaOS 4.2 ma zajmować się wyłącznie zmianami w Workbenchem? – Ja dziękuję.
1
[#72] Re: Amiga Corporation i Hyperion Entertainment kończą spór prawny

@markusg, post #71

Jeszcze pytanie czy ExecNG jest legalny. Autorzy mieli oficjalny dostęp do źródeł AmigaOS3.1.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem