Komentowana treść: Amiga Corporation i Hyperion Entertainment kończą spór prawny
[#31] Re: Amiga Corporation i Hyperion Entertainment kończą spór prawny
Cieszy że pojawia się tutaj współpraca z nowym C=
Ja liczę że oni podpiszą jakąś umowę z apollo teamem na zrobienie jakiejś wampirzej nowej a-la amigi. Tylko bez durnej nazwy i nie jako płyta ATX a normalny komputer w klawiaturze czy może jakiś fajny desktopik a'la Amiga 1000 tylko ze wszystkimi bajerami.

Jakby to się udało ogarnąć za 400 dolców max to bym się pewnie skusił.
2
[#32] Re: Amiga Corporation i Hyperion Entertainment kończą spór prawny

@MUFA-amigaone-pl, post #29

Zauważyliście, że Hyperionowi odpada ogon w postaci 68k, więc może skupić się w całości na AmigaOS4.2.

Ponadto w ugodzie jest zapis:

(...) PowerPC and Additional Hyperion CPUs (...)

Który pozwala na portowanie AmigaOS4.2+ na architekturę ARM.
2
[#33] Re: Amiga Corporation i Hyperion Entertainment kończą spór prawny

@Amig_OS, post #32

ale odpadnie też finansowanie
3
[#34] Re: Amiga Corporation i Hyperion Entertainment kończą spór prawny

@Amig_OS, post #32

Jaki ogon... Przecież linia OS3 była rozwijana stricte z powodów finansowych, tam były pieniądze bo baza użytkowników wielokrotnie większa. Zobaczymy jak "brak ogona" przełoży się na tempo rozwoju OS4.
8
[#35] Re: Amiga Corporation i Hyperion Entertainment kończą spór prawny

@Splavinho, post #34

Jaki ogon... Przecież linia OS3 była rozwijana stricte z powodów finansowych, tam były pieniądze bo baza użytkowników wielokrotnie większa. Zobaczymy jak "brak ogona" przełoży się na tempo rozwoju OS4.

Na pewno krótkoterminowo to będzie z pożytkiem. Zakładam że po takiej informacji większość użytkownikow Amigi klasycznej kupi uaktualnienie do AmigaOS 3.3, bo raz że to może być ostatnie uaktualnienie dla klasyka, dwa że dostępność ograniczona czasowo, więc wielu pomyśli " nie ma co czekać i się zastanawiać, kupię bo potem może nie być okazji". Hyperion w oficjalnych, oświadczeniach publicznych jak i tych mniej oficjalnych np. dla nas jest bardzo zadowolony, więc pewnie oczekują że AmigaOS 3.3 będzie najlepiej sprzedającym się produktem w historii działalności firmy. To oznacza przynajmniej krótkoterminowo duże zyski i kasa, którą można przeznaczyć na rozwój AmigaOS 4. No a długoterminowo, to się zobaczy, ja na miejscu zarządu Hyperionu bym rozważył scenariusz, jaki przedstawiłem poprzednio, czyli pakiet aktualizacji do AmigaOS 3.1.4, który sam w sobie nie będzie AmigaOSem, taki Enhancer Software 68k, no ale zobaczymy.
1
[#36] Re: Amiga Corporation i Hyperion Entertainment kończą spór prawny

@MUFA-amigaone-pl, post #35

pakiet aktualizacji nie podmieni romu w sposob inny niz loadmodule
[#37] Re: Amiga Corporation i Hyperion Entertainment kończą spór prawny

@MUFA-amigaone-pl, post #35

Krótkoteminowo może tak, pod tym kątem jak napisałeś. Długoterminowo - raczej nie (oczywiście mowa o dotychczasowym modelu finansowania działalności). OS3 był dla Hyperionu zapewne dobry pod względem przychodowym (choć nie mam twardych danych więc spekuluję, nie wiem za jaką część przychodów Hyperionu odpowiadał) i na pewno też bardzo dobrym pod względem kosztowym, tu akurat są publicznie dostępne informacje, że osoby rozwijające OS3 nie pobierały za to wynagrodzenia.

Na pewno jest konieczne w tej sytuacji znalezienie dodatkowych źródeł finansowania działalności - ten Enhancer 68k wydaje się dobrym pomysłem, ale zauważ - to jest znowu szukanie pieniędzy w kieszeniach użytkowników 68k. Więc jeśli mieliby rozwijać Enhancera 68k bo z niego są pieniądze, to pytanie czy będą chcieli środki z tego wydać na rozwój OS4. Docelowo - jeśli mają żyć z OS4 to u użytkowników tego systemu i sprzętu do niego powinni szukać źródeł przychodu. Pytanie - na które nie znam odpowiedzi - czy one tam są w takim stopniu, żeby zagwarantować jego rozwój.
1
[#38] Re: Amiga Corporation i Hyperion Entertainment kończą spór prawny

@XoR, post #31

Ja liczę że oni podpiszą jakąś umowę z apollo teamem na zrobienie jakiejś wampirzej nowej a-la amigi. Tylko bez durnej nazwy i nie jako płyta ATX a normalny komputer w klawiaturze czy może jakiś fajny desktopik a'la Amiga 1000 tylko ze wszystkimi bajerami.

Styknie?

1
[#39] Re: Amiga Corporation i Hyperion Entertainment kończą spór prawny
AmigaOS 3 już dawno powinien być projektem open source, jak AROS, czy Directory Opus.
4
[#40] Re: Amiga Corporation i Hyperion Entertainment kończą spór prawny

@sillyc0n, post #18

czy Amiga Corp bedzie w stanie ogarnac 3.x tak jak robil to Hyperion, smiem twierdzic ze nie.
Na jakiej podstawie to twierdzenie? Hyperion jako taki nie był zaangażowany w prace programistyczne, robił to zespół programistów-wolontariuszy i zakładam, że ten sam zespół może to robić nadal. Rolą Hyperionu była dystrybucja systemu, myślę, że w tym akurat Cloanto nie musi być gorsze, a może być nawet lepsze.
5
[#41] Re: Amiga Corporation i Hyperion Entertainment kończą spór prawny

@_DiskDoctor_, post #38

"Compatible with Amiga, Atari and MAC 68k operating systems and software"

To należy rozumieć, że A6000 to nie tylko zaawansowana klasyczna Amiga 68k ale także sprzętowy emulator ww platform 68k z Atari Falcon włącznie ?
1
[#42] Re: Amiga Corporation i Hyperion Entertainment kończą spór prawny

@Krashan, post #40

czysta spekulacja, ale:
Cloanto/Amiga Corp nigdy nie rozwijalo systemu - zrobienie Amiga Forever a zorganizowanie developmentu AmigaOS to sa dwa projekty rozniace sie kalibrem, mniej wiecej jak zlozyc dystrybucje linuxa i napisac kernel.

hyperion ma przekazac zrodla ale do konca 2027 czyli za ok poltora roku, z wylaczeniem elementow AmigaOS ktore zostaly przeportowane w dol. - pewnie nie jest tego za wiele, ale juz na wstepnie (za 1.5 roku) Amiga Corp traci czesc kodu - czyli beda musieli najpierw odpowiednio dostosowac to z czym zostana lub napisac czesc od nowa. nie jest to zbyt dobra pozycja do dalszego rozwoju systemu.

zespol deweloperow to nie wszystko, nie jest powiedziane ze poprostu przejda wszyscy do amiga corp i beda pracowac jakby nigdy nic, deweloperom trzeba zorganizowac prace, wyznaczyc zadania i ktos to musi ogarnac,

jesli chodzi o ludzi to technicznie najwazniejsi sa Frieden i De Groote, ktorzy zapewne zostana przy Hyperionie i beda pracowac nad OS4.x, chyba ze wierzysz ze wola pracowac nad 3.x z Amiga Corp/Cloanto? ja nie wierze.

nikt nie wie ile osob i czy wogole ktos przejdzie do Amiga Corp zeby pracowac na 3.x - czesc lub wiekszosc deweloperow moze zostac przy hyperionie i pracowac nad AmigaOS4 ktoremu teraz beda mogli/musieli poswiecic wiecej czasu, moze nawet go przeportuja na 68k.

Wedlug mnie zobaczymy predzej AmigaOS4 na 68k niz nowe 3.x.
1
[#43] Re: Amiga Corporation i Hyperion Entertainment kończą spór prawny

@sillyc0n, post #42

Mijasz się z prawdą, Cloanto oczywiście rozwijało system Amigi, oto przykład:

'render.c -- graphlcs renderlng

$Id: render.c~v 1.4 91/07/01 13:03:50 darren Exp $

Changes made by Cloanto 1993-12-14 19:51:56
- Overflow in RLE repeat count fixed
- Each color component is now compressed separately and individually verified for efficiency
- memcpy() functlon call replaced with inline code
- protos added for AllocMem() and FreeMem()

Copyright (c) 1987-1991 Commodore-Amiga, Inc.
All Rights Reserved'
[#44] Re: Amiga Corporation i Hyperion Entertainment kończą spór prawny

@Banter, post #43

serio? znalazles zrodla Amiga OS u siebie na dysku? tez chce.
[#45] Re: Amiga Corporation i Hyperion Entertainment kończą spór prawny

@sillyc0n, post #44

znalazles zrodla Amiga OS u siebie na dysku? tez chce.

To sobie poszukaj w internecie, źródła 3.1 (nielegalne) swego czasu latały po różnych chomikach, może nadal gdzieś są.
[#46] Re: Amiga Corporation i Hyperion Entertainment kończą spór prawny

@Banter, post #20

Po to właśnie kod źródłowy, historia zmian oraz dokumentacja systemu AmigaOS 3.1.4 - 3.3 wraca do macierzy, czyli do Amiga Corporation. To wspaniała wiadomość!

Może jak nie będą udawać że coś robią z 3.x to może coś ogarną z 4.x

Chyba żyłeś pod kamieniem ostatnie lata. Przecież Cloanto/Amiga Corp nie kiwnęło palcem. Przez lata nic nie robili tylko odcinali kupony. Dopiero Hyperion zaczął wydawać update'y do 3.x.
1
[#47] Re: Amiga Corporation i Hyperion Entertainment kończą spór prawny

@vojo, post #45

a to nie byl zrzut z 94 roku?
a widze z 93 roku :)

Ostatnia aktualizacja: 05.08.2026 22:56:50 przez michal_zukowski
[#48] Re: Amiga Corporation i Hyperion Entertainment kończą spór prawny

@vojo, post #45

ok, to prosze sprawdzcie jaki byl udzial Cloanto w rozwijaniu AmigaOS, szybki grep poda ilosc linii kodu. jedna linijka kontrybucji nie czyni i chcial sie przekonac czy naprawde nie mam racji.
[#49] Re: Amiga Corporation i Hyperion Entertainment kończą spór prawny

@sillyc0n, post #48

sprawdzcie jaki byl udzial Cloanto w rozwijaniu AmigaOS

Ja ich nie mam, wiem tylko że wyciekły, były dostępne i pewnie nadal są.

Edit - no i to była chyba wersja sprzed ery Cloanto, 100% Commodore.

Ostatnia aktualizacja: 05.08.2026 23:08:38 przez vojo
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem