[#31] Re: Efika z USA - lista chętnych

@ender, post #26

http://tinyurl.com/pegasos-3-nadchodzi-od-5-lat

[#32] Re: Efika z USA - lista chętnych

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #31

Jeżeli nic ciekawego (nowego, szybszego, z większą ilością pamięci itd.) nie pojawi sie na PM, to kupujemy to co jest, czyli efikę. (Lepszy rydz, niż nic.) OK

[#33] Re: Efika z USA - lista chętnych

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #31

Koncepcja maszyny z PPC970 (G5) została zarzucona wieki temu, te procesory są po prostu zbyt prądożerne na desktopa. O ile zobaczymy Pegasosa 3, będzie to maszyna z MPC8610, a więc zupełnie co innego.

[#34] Re: Efika z USA - lista chętnych

@Grzegorz Kraszewski, post #33

Proszę dopisać mnie do listy chętnych na Efikę. Byle szybko się sprawa wyjaśniła, bo należę do tych osób, którym szybko się kasa rozchodzi. ;)
[#35] Re: Efika z USA - lista chętnych

@CJ Warlock, post #34

No to jest nas dwóch.

[#36] Re: Efika z USA - lista chętnych

@ender, post #35

No to było by nas pięcioro, madman15, Mat, ender, CJ Warlock i ja, w tym 3 co się kasa szybko rozchodzi, wliczając mnie :), ale jak mówiłem, jest odłożona. Tylko do kiedy będziemy z tym czekać, jakiś bliżej okreslony termin?

[#37] Re: Efika z USA - lista chętnych

A jest coś konkretnie robione w kierunku powstania tego nowego Pega oprócz powstania płyty developerskiej?
[#38] Re: Efika z USA - lista chętnych

@Bagheera, post #36

Ja myślę, że do PowerDev Meeting. Podobno ma na nim być jakieś info/prezentacja nowszej wersji efiki, chyba że coś pokręciłem. Jeżeli okaże się, że to tylko plotki, to nie ma co dłużej czekać. Szkoda, że efikę można kupić tylko w wersji ze 128 mb ram. (Szkoda, bo na forum Benedykt Dziubałtowski pisał, że można było przy większych zamówieniach ok. 50 szt zamówić wersje w większą ilością ramu. Od przybytku głowa nie boli, ale z drugiej strony jeszcze dwa lata temu używałem AMD 300 mhz z 64 mb ram i mi wystarczał he he). ;)

[#39] Re: Efika z USA - lista chętnych

@Arbuz, post #37

Nie będzie to pegaz juz :)

[#40] Re: Efika z USA - lista chętnych

wiem o tym, na ta firme juz nie ma co liczyc, jeszcze 2 lata temu zapowiadal sie taki fajny sprzet http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=4&i=8442&t=8442

[#41] Re: Efika z USA - lista chętnych

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #40

Sprzęt nie powstał z prostej przyczyny bo procesor 8641D posiadał/posiada bardzo poważne błedy . I nie mogł być użyty do desktopa .
Zreszta podobnie jest obcenie z 5121e na którym ma ma bazować Efika 2 lub powstałe już sprzęty jak : LimePC czy CheryPal ..

Natomiast procesor 8610 przeszedł wszystkie testy w bplanie . I działa jak należy ...

Ostatnia modyfikacja: 03.09.2008 07:43:09
[#42] Re: Efika z USA - lista chętnych

@Drako^lM, post #41

rotfl, to na co jeszcze czekaja?

[#43] Re: Efika z USA - lista chętnych

@Drako^lM, post #41

problemy czy cena?... z tego co patrze to pojedynczy rdzen 8641D moze byc szybciej taktowany niz cale 8610 .... skonczy sie na kolejnym sprzecie o wydajnosci kalkulatora.....
[#44] Re: Efika z USA - lista chętnych

@ender, post #38

Już Grześka o to męczyłem i powiedział, że nic takiego się nie stanie. To będzie z tego co zrozumiałem "nienamacalna" informacja na temat nowego prototypu, i to niekoniecznie efiki, i niekoniecznie cokolwiek z tego prototypu będzie..

No chyba, że coś pokręciłem. :]

//BTW - kto wie - może po PowerDev zmienię zdanie co do zakupu Efiki i MOS-a, dlatego proponuję poczekać jeszcze troszkę z zamknięciem listy. :]

[#45] Re: Efika z USA - lista chętnych

@Kokos, post #44

Ja mysle, ze bedzie to jakis laptop ;)

[#46] Re: Efika z USA - lista chętnych

@DRACOX, post #43

Problemy .. poprostu układ nie działa tak jak należy ...

[#47] Re: Efika z USA - lista chętnych

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #42

Test procesora to tylko jedna z części budowania płuty .. A nie trwa to szybko ...

Obecnie Genesi wysyła do developerów płyty developerskie freescale z 8610

Ostatnia modyfikacja: 03.09.2008 19:19:57
[#48] Re: Efika z USA - lista chętnych

@DRACOX, post #43

skonczy sie na kolejnym sprzecie o wydajnosci kalkulatora...

Zapraszam na PowerDev do obejrzenia Efiki w akcji. Potem możemy porozmawiać sobie o kalkulatorach... A przypomnę, że 8610 ma 1,33 GHz i AltiVec-a.

[#49] Re: Efika z USA - lista chętnych

@Grzegorz Kraszewski, post #48

nawet ten altivec nie pomoze przy 1.33Ghz w starciu H.264 w 720p lub 1080p
[#50] Re: Efika z USA - lista chętnych

@DRACOX, post #49

Ale czy przypadkiem do odtwarzania filmów HD TV nie ma odtwarzaczy Blueray i 42 calowych telewizorów LCD? Jakoś używanie komputera z tym jego szumiącym wiatraczkiem (i innymi niewygodami) do oglądania filmów nigdy mnie nie pociągało...
[#51] Re: Efika z USA - lista chętnych

@wali7, post #50

hmm tu wcale nie mowa o BR ..tylko o materialach dostepnych w internecie :) ...szumiący wiatrak? hmm dobry miedziany radiator , plus wiatrak o jak nawiekszej srednicy ..i nic nie slyszysz .

jasne ,ostatnio jest moda na malo wydajne pokraki typu eeepc...ami rozwiazania maja szanse sie w nie wpisac ;/
[#52] Re: Efika z USA - lista chętnych

@wali7, post #50

Święte słowa.

[#53] Re: Efika z USA - lista chętnych

@DRACOX, post #49

teraz sprzetowe dekodery sa juz na kartach gfx
niestety o sterownikach mozna sobie pomarzyc

na tej stronie jest kilka trailerow w H264 *.mp4
http://www.digital-digest.com/movies/index.php

Ostatnia modyfikacja: 04.09.2008 05:02:45
[#54] Re: Efika z USA - lista chętnych

@Grzegorz Kraszewski, post #48

Zapraszam na PowerDev do obejrzenia Efiki w akcji. Potem możemy porozmawiać sobie o kalkulatorach... A przypomnę, że 8610 ma 1,33 GHz i AltiVec-a.

Czyli można przyjąć (mam nadzieję, że mylnie nie interpretuję Twojej wypowiedzi) , że nowa efika istnieje i działa (skoro ma być pokaz), więc warto poczekać, bo powinna się niedługo (1-3 miesięcy) ukazać.

Tak na marginiesie mojej wypowiedzi, Dlaczego nie można do efiki wykorzystać normalnej karty, tylko musi być wersja niski profil? Nie ma jakiegoś wyższego adaptera kątowego, żeby karta była nad (portem usb) na efice? Trochę szkoda, bo czasami trafia się fajna karta, ale akurat nie na niski profil i niestety trzeba szukac dalej.

Jest jakaś szansa na to, że na PM dowiemy się kiedy Efika 2 będzie w sprzedaży i ewentualnie za ile? OK

[#55] Re: Efika z USA - lista chętnych

@ender, post #54

hmm, zdaje się, że Efika 2 ma posiadać coś podobnego do 5200B tyle że z czymś na kształt DSP w środku (nie pamiętam teraz oznaczenia tego układu) i też 400 MHz
zaś w 8610 ma być wyposażone coś, co oczekujący (np. ja :) ) nazywają roboczo Pegasosem 3.... a co z tego ujrzy światło dzienne to już słodka tajemnica przyszłości

Ostatnia modyfikacja: 04.09.2008 17:16:27
[#56] Re: Efika z USA - lista chętnych

@wali7, post #55

hmm, zdaje się, że Efika 2 ma posiadać coś podobnego do 5200B tyle że z czymś na kształt DSP w środku (nie pamiętam teraz oznaczenia tego układu) i też 400 MHz

czyli cos o mocy telefonu komorkowego ...ehh czemu wszyscy z plytki projektowanej do bycia kontrolerem probuja zrobic desktop komputer?
[#57] Re: Efika z USA - lista chętnych

@DRACOX, post #56

To amigowcy z efiki 2 chca zrobić desktopa . Efika 2 nie bedzie desktopem . Ale dużo bardziej rozbudowana wersja Efiki z 5200B .

Desktopem będzie dopiero Efika z 8610

[#58] Re: Efika z USA - lista chętnych

@ender, post #54

Mylnie interpretujesz wiadomość

Na PowerDev Meeting będzie można zobaczyc developer board 5121e ( CPU na którym bazowana będzie efika 2)

[#59] Re: Efika z USA - lista chętnych

@Drako^lM, post #58

Szkoda. Rozmarzyłem się. Poza tym efika to w tej chwili chyba jedyna możliwość, żeby poznać/popracować z Morph os-em (mam tu na myśli nabycie nowego sprzetu). Właściciele pegasosów, którzy ich jeszcze nie sprzedali, pewnie teraz tego też nie zrobią ( za akceptowalna dla mnie kasę), więc "na bezrybiu i rak ryba".

Dobrze kojarzę, że karta grafiki do efiki powinna mieć jak najwięcej ramu, żeby odciążyć procesor, czy lepiej szybszy układ? Co z tą kątówką (jest wyższa?) i większymi kartami (zamiast niskiego profila) ?

Ostatnia modyfikacja: 04.09.2008 19:41:17
[#60] Re: Efika z USA - lista chętnych

@DRACOX, post #56

Jeśli porównujesz Efikę z kalkulatorem, to o ileż bardziej jest nim każda klasyczna Ami. Efika+MOS oferuje wysoką zgodność z różnymi API używanymi w AmigaOS (jak na system PPC) przy znacznie większej wydajności i komforcie pracy, a jest przy tańsza, mniejsza i pobiera dużo mniej mocy.
Oczywiście, że byłoby lepiej mieć w niej 8610, ale skoro nie ma co się lubi (na razie), to trzeba polubić co się ma.
Mnie osobiście Efika bardzo pozytywnie zaskoczyła, jeśli jeszcze nie miałeś okazji się nią bawić, to polecam - jeśli dotychczas używałeś tylko klasyka (i nie masz Pegasosa ani AmigiOne), to będziesz pozytywnie zaskoczony.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem