[#61] Re: Efika z USA - lista chętnych

@ender, post #59

Dobrze kojarzę, że karta grafiki do efiki powinna mieć jak najwięcej ramu, żeby odciążyć procesor

Nie do końca. Karta powinna mieć po prostu minimum 64 MB (a najlepiej 128 MB), jeżeli planuje się korzystanie z desktopu akcelerowanego 3D i/lub aplikacji intensywnie wykorzystujących grafikę 3D.

Co z tą kątówką (jest wyższa?)

Nie ma wyższej.

i większymi kartami (zamiast niskiego profila)?

Większa karta wejdzie w kolizję z gniazdkiem sieciowym i USB. Maksymalna wysokość karty licząc od górnej krawędzi slotu AGP to 73 mm.

[#62] Re: Efika z USA - lista chętnych

@Grzegorz Kraszewski, post #61

Dzięki. Teraz wiem na co zwrócić uwagę przy zakupie karty. Nasunęło mi się jeszcze jedno: jak wielki dysk twardy potrzebuję do Morph os-a? Zastanawiam się nad zainstalowaniem adaptera CF i karty CF jako/zamiast HDD? Czego się wystrzegać (rodzaje adapterów, kart flash)?

Ostatnia modyfikacja: 04.09.2008 21:00:29
[#63] Re: Efika z USA - lista chętnych

@wali7, post #60

jasne ale to co piszesz to jest porownaniu w stylu "zawsze moze byc gorzej". teraz piejesz nad efika , piali ludzie jak sie ukazala ,a po miesiacach lezenia w szafie jak wyszedl mos 2.0 jest terazj jojczenie dzwiek nie dziala, to nie dziala tego niema , ramu za malo na cokolwiek ...ehhh
[#64] Re: Efika z USA - lista chętnych

@DRACOX, post #63

a gdzie ja "pieję nad Efiką"?
Jasno piszę, że stanowi ciekawą alternatywę dla klasyka z PPC, nie dla Pegasosa. Zresztą właśnie dlatego moja Efika powędrowała już do nowego właściciela (mój Peg z G4 i 512 MB bił ją na głowę).
A co jeszcze poza dzwiękiem nie działa w Efice? (mówimy oczywiście o wersji publicznej MOSa, bo sam miałem okazję bawić się Efiką w MOSem w wersji developerskiej, gdzie dzwięk działał)
Powiedz szczerze, czy miałeś okazję bawić się Efiką z Morphosem?
[#65] Re: Efika z USA - lista chętnych

@wali7, post #64

niestety nie bylo mi to dane, opinie swoja opieram na tym co czytam chocby i tutaj .

A co jeszcze poza dzwiękiem nie działa w Efice?

załosne transfery na dysku czy z usb, brak mozliwosci normalnego podlaczenia drugiego napedu (np dvd) , brak dzwieku dla mnie to juz jest powazna wada . przy wlaczonym komputerze u mnie zawsze cos gra , mp3, radio internetowe , jakies mody,dzwiekowe powiadomienia w komunikatorach ,ircu etc. a ilosc ramu w efice uwazam za smieszna na dzisiejsze czasy . dzis nawet telefony z symbianem maja 128MB ramu .. i wciaz mozna odczuc brak wiekszej ilosci .

Ostatnia modyfikacja: 05.09.2008 01:19:45

Ostatnia modyfikacja: 05.09.2008 01:22:42
[#66] Re: Efika z USA - lista chętnych

@DRACOX, post #65

DRACOX napisał(a):

> załosne transfery na dysku czy z usb,

nie zauwazam

> brak mozliwosci normalnego podlaczenia drugiego napedu (np dvd)

kto broni po usb? dziala z kopa

> brak dzwieku dla mnie to juz jest powazna wada

fakt, ale naprawia.

> dzis nawet telefony z symbianem maja 128MB ramu .. i wciaz
> mozna odczuc brak wiekszej ilosci .

mozna? ja mam polowe wolna w tej chwili.

szkoda ze niektorzy ciagle jeszcze mysla ze efika/pegaz w pelni potrafia zastapaic peceta...
[#67] Re: Efika z USA - lista chętnych

@Valwit, post #66

Oczywiście, że NIE POTRAFIĄ. Jak mój podstawowy klon opierał się na Pentium III to jasne, ale dzisiaj to mrzonka. Efika/Pegaz to embedded/hobby/retro (to ostatnie raczej nie bardzo, chyba że embedded-as-retro).

[#68] Re: Efika z USA - lista chętnych

@ender, post #62

jak wielki dysk twardy potrzebuję do MorphOS-a?

Na system wystarczy 200 MB. Reszta to kwestia miejsca potrzebnego na programy i dane.

[#69] Re: Efika z USA - lista chętnych

@DRACOX, post #65

niestety nie było mi to dane

Pewnie ktoś powinien do Jaśnie Pana z Efiką do domu przyjechać i pokazać, żeby Jaśnie Pan raczył nie pisać więcej niesprawdzonych informacji o czymś, czego nie widział na oczy?

[#70] Re: Efika z USA - lista chętnych

@Grzegorz Kraszewski, post #69

A może to też kwestia ładenie zebranych i zaprezentowanych publicznie informacji na temat MOS i Efiki?

[#71] Re: Efika z USA - lista chętnych

@DRACOX, post #65

no to może najpierw sprawdź jak sprawdza się Efika w praktyce, a potem krytykuj
pozatym nadal nie odniosłeś się do mojego pytania gdzie konkretnie "pieję nad Efiką" (a za takie pianie uważam bezpodstawne uwypuklanie zalet przy całkowitym przemilczeniu istnieja jakichkolwiek wad)
[#72] Re: Efika z USA - lista chętnych

@wali7, post #71

hmmm jaki podjazd na niewiernego :P

wszystko co napisałem oparlem min. na WYPOWIEDZIACH POSIADACZY EFIK , wypowiedziach które można znaleź min na tym forum . wiec skoro oni pisza o wolnych trensferach na dysku , wolnych transferach na usb ,braku dzwieku ,braku pamieci ,braku tego, tamtego i siamtego... to czemu mam im nie wierzyc?
[#73] Re: Efika z USA - lista chętnych

@DRACOX, post #72

nikt ci nie broni wierzyc, ale jak chcesz wyrywac takie wypowiedzi z kontekstu i bezmyslnie je powtarzac, to sugeruje zmiane domeny.
[#74] Re: Efika z USA - lista chętnych

@DRACOX, post #72

ja mam Efike i nie prawda jest to, ze transfer z dysku jest wolny, wrecz przeciwnie jest nawet lepiej niz FastATA + BlizzardPPC w PIO-5, bo kontroler Efiki ma jeszcze DMA nie musze pisac co to znaczy.

[#75] MorphOS 2.1 released!

@DRACOX, post #72

http://MorphOS.de/news.html OK

[#76] Re: MorphOS 2.1 released!

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #75

No proszę a ja jeszcze nie zdążyłem wyrzeźbić obudowy dla mojej Efiki a MOSTeam już wypuścił uaktualnienie na które czekałem (brak dźwięku w dzisiejszych czasach to nieporozumienie).
[#77] Re: Efika z USA - lista chętnych

@wali7, post #50

używanie H.264 wcale nie oznacza używanie BluRay. W dzisiejszych czasach wiele filmów w AVI czy MP4 mają jako kodek vidoe właśnie H.264 i rozdziałkę 720p lub 1080p.

Niestety, jest to jedna z oznak ciągłego postępu. Niestety tego nie przeskoczysz inaczej niż mając lepszy procek. I tutaj, niestety, kolega DRACOX ma rację. Dopóki nie pojawią się procesory PPC w okolicach 2GHz (lub z około 2 razy większą liczbą MIPS), to filmów 720p czy 1080p w H.264 nie da się sensownie odtworzyć.

[#78] Re: Efika z USA - lista chętnych

@Hareton, post #67

Chciałbym poinformować szanownego kolegę, że mój PC od dłuższego czasu leży w koncie. Obecnie Pegasos'a II używam prawie do wszystkiego, do czego używałem PC. Jedyne czego może brakować to pakietu w stylu Office.

Oczywiście znajdą się osoby, którym będzie brakowało programu x czy też programu do obróbki y. Ale cóż, znam takich którym przeszkadza brak menu "Start"...

[#79] Re: Efika z USA - lista chętnych

@madman15, post #2

To co kupujemy tę Efikę?

[#80] Re: Efika z USA - lista chętnych

@ender, post #79

Mogę sprowadzać, ztcw na PowerDevie nie pokazali niczego nowego.
Proszę zatem chętnych o mejla lub odezwanie się na GG moje. Czekam do wtorku wieczora, potem smaruję mejla do Directrona.
[#81] Re: Efika z USA - lista chętnych

@madman15, post #80

Ja Efikę już mam ale brakuje mi obudowy. Czy dałoby radę zamówić razem z waszym zamówieniem samą obudowę do niej i ile by to kosztowało?
[#82] Re: Efika z USA - lista chętnych

@Bigo, post #81

Z tego co pamiętam to obudowa Genesi kosztuje 117 $ . Więc jest raczej droga ..

Być może zainteresuje się obudowa jaka zrobił mi krashan :) . Specialnie nawet na PowerDev Meeting powstało video . Na którym widać sposób montażu  Efiki w nowje obudowie :)
http://teleinfo.pb.edu.pl/powerdev/moviespl.html

[#83] Re: Efika z USA - lista chętnych

@Drako^lM, post #82

Jak wrócę z pracy to obejrzę ten film. A czy ta obudowa jest do kupienia?
[#84] Re: Efika z USA - lista chętnych

@Bigo, post #83

To się z Krashanem kontaktuj, wczoraj na IRCu mi proponował taką obudowę.
[#85] Re: Efika z USA - lista chętnych

@Drako^lM, post #82

no wreszcie jakas normalna w filmie muza nie disco polo ;)

[#86] Re: Efika z USA - lista chętnych

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #85

To jaka jest wstępna/końcowa/przewidywana cena? Z obudową, bez?
[#87] Re: Efika z USA - lista chętnych

@BULI, post #86

Po długi przemyśleniach sprzedaję swoją Efikę razem z zasilaczem PicoPSU i obudową metalową z Genesi. Całość w bardzo ładnym stanie.

Adres mail w profilu.

[#88] Re: Efika z USA - lista chętnych

@Sir_Lucas, post #87

To już wiem coś się mnie tak dopytywał czy chciałbym kupić, spryciarzu.. ;)

[#89] Re: Efika z USA - lista chętnych

@Kokos, post #88

Tak to jest ta Efika na której Kokos testował MorphOSa ;)

[#90] Re: Efika z USA - lista chętnych

@Sir_Lucas, post #89

Jakby jeszcze udalo Ci sie rozsmarowac na obudowie kropelke potu MiniQ to wartosc tej efi skoczyla by pod niebiosa:).

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem