Witam!
Piszę do Pana/Pani, ponieważ pragnę poinformować, że prócz systemu MacOS na zakupionym sprzęcie można zainstalować system Morphos w wersji 2.4. Więcej info na ten temat znajdą Państwo na stronach
Spoko wodza, skoro się im praktycznie w jedną dobę sprzedał cały zapas, to pewnie ktoś (może oni sami?) pomyśli o kontynuacji struclowego biznesu. A zresztą, i tak miałem większą chętkę na PowerMaca... :)
napisanie takiego textu jak Ender sprawi tylko to ze koles sie zczai czemu mu te komputery z kasacji..poszly ...
nastepne wystawi za 700 zl moge sie zalozyc ze juz takiej ceny nie bedzie mial
Gdyby był AOS 4.1 w wersji na MM napisałbym też o tym
Przecież działa AmigaOS4.0. Co prawda nie działa sieć i dźwięk ale system i oprogramowanie można przetestować.
Czy mogę na Ciebie liczyć Ender, że powiadomisz kupujących o możliwości uruchomienia AmigaOS4.0 na MM?
Jaja se robisz? Która wersja AmigaOS 4.0 pójdzie na Mini?
AmigaOS 4.0 is currently available for your Amiga 1200 equipped with BlizzardPPC and Amiga 3000(T) or 4000(T) equipped with CyberstormPPC expansion boards!
powodzenia w uruchamianiu tej wersji na Maku...
P.S. Nie będę podawał linków, ale mylisz oficjalną, sprzedawaną wersję OS 4 z czymś, co Google wyświetli pod "amigaos 4 moana loader". I tak, jest to wersja nieoficjalna, nielegalna, nie sprzedawana i nie używalna.
Można bez problemu kupić AOS4 w wersji na MM ? Nie można. Poza tym jak zauważyłeś, nie działa dźwięk oraz sieć, więc po co tym zawracać gitarę komuś kto kupił MiniMaca ?
Masz rację musiałem pomylić. Myślałem, że jest jakiś patch, który pozwala zainstalować bez problemu wersje AmigaOS4 z klasyka.
Musiała mnie zmylić nazwa Moana loader myślałem, że to działa na podobnej zasadzie jak WHDLoad.
Taaak, mnie się jeszcze udało.:) Chciałem trochę zaczekać z kupnem, ale jak zobaczyłem, że mało kto jest w stanie poprzestać na jednej sztuce;), to doszedłem do wniosku, że bezpieczniej będzie nie zwlekać jednak.:)
A jest legalnie do pobrania Leon? To sam chętnie zobaczę jak działa. Z tego co wiem, to jest jakaś beta wersja/nieukończony port, który ktoś nielegalnie wrzucił do Sieci. Poza tym niech prawdziwi amigowcy pokroju tych z Execa, którzy mieli do mnie pretensje piszą do kupujących w sprawie AOS 4.x. Ja po ich tekstach mam coraz mniejszą (minimalną jednak mam) ochotę żeby zaznajomić się z AOS 4.x. Jeszcze jeden taki gówniarski atak i wypnę się całkiem na AOS 4.x i zostanę tylko jako fan Morphos-a, nawet gdyby ten miał być na x86 i stać się kojelną dystrybucją Linuksa.
Jeżeli nie zgadzasz się z tym co napisałem, to napisz do tych ludzi.
Ten sprzęt będzie bardziej przenośny niż Pegasos II, a nie tak ograniczony jak Efika (tej nie kupowałem), czyli będę mógł wozić ten sprzęt pomiędzy miastami, w których najczęściej przebywam, a w razie czego mieć pod ręką sprzęt z MorphOS-em zarówno w Legnicy jak i we Wrocławiu. Szkoda tylko, że na tym samym Mac mini nie można legalnie zainstalować AmigaOS 4.
Powiedz mi ile masz w swoim Maku VRAMu to porozmawiamy o ograniczeniach :) Ja w swojej Efice z biedym R9200SE mam 64 MB i nie będę musiał odpalać OWB na osobnym ekranie. A jeśli będę musiał, to wymienię kartę na 9250 ze 128 MB. Pfff...
---
Poglądy wyrażone w tym poście to zdanie mojej zazdrości, która przemawiała przeze mnie ;)
Dwa ekrany 1680x1050 24Bit przy 32MB VRAM działają bez przewalania danych z VRAMu/RAMu, więc OWB można mieć nawet na ekranie Ambienta. W takiej rozdzielczości można oczywiście zapomnieć o layerach 3D, programach korzystających z 3D.
Ja na 32 MB VRAM mam Ambienta w 1280x1024 w 16 bitach (porównywałem z 32 bitami i nie ma aż takiej wielkiej różnicy - zresztą czy da się wyświetlić 16 mln kolorów jednocześnie na obrazie mającym ciut ponad 1,2 mln punktów? ;) ) z włączonymi Layersami 3D i potrójnym buforowaniem i wszystko działa. OWB też działa na ekranie Ambienta, ale na wszelki wypadek stworzyłem specjalnie dla niego osobny ekran bez layersów i buforowania wielokrotnego (przełączenie ekranu jest wygodniejsze od ikonifikacji wielkiego okna OWB gdy chcę coś z Ambienta)).
Wszystkie programiki 3d działają bez zarzutu (szybciej niż na Pegu G4 z Radkiem 8500), VRAMu nie brakuje.
Dzieki wali7 ze caly czas piszesz jak to wyglada z makami z 32mb vram bo wlasnie czekam na przesylke z tej cudownej aukcji ;) - kupilem G4 1,25 z 512 ramu i 32vramu (spoznilem sie minimalnie z zakupem mocniejszego maka 1,42 ale chyba az tak duzej roznicy w mosie nie bedzie widac). Ja dopoki nie zarejestruje mosa bede uzywal zwyklego monitora crt 17 lub 19 cali wiec pewnie w tej rozdzialce co Ty. Pozniej planuje zakup monitora panoramicznego i mam nadzieje, ze jak nie przesadze z rozdzialka i ilocia kolorow to bede mogl rowniez jakiejs normalnej rozdzialki uzywac. Caly czas mam tu na mysli wlaczone Layersy3D.
Dzieki wielkie za info, ja wlasnie zrobilem przelew i czekam na przesylke. Przy okazji mam pytanie: czy na tych makach jest przy okazji jakis system macos? Bo z tego co sie orientuje to plyty nie ma w komplecie. No i jak sie prezentuje sprzet od strony wizualnej - wiem ze roznie to bywa w firmach.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies
(ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach.
Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy
niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki
internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.