[#140]
Re: Klawiatury i myszki pod Mac OS X
@c3h6,
post #138
Oczywiście że system nie służy do przesuwania okien i ikonek.
Natomiast system ma być możliwie najmniej obciążającym hardware środowiskiem dla programów, zapewniających im bezproblemowe działanie w wielozadaniowym środowisku, oraz udostępniającym swoje API. I w tej roli Morphos sprawuje się doskonale, a jego reaktywność i szybkość działania jest jakimś tego wyznacznikiem. Zdaję sobie sprawę, że MacOS użytecznością bije na głowę Morphosa (ale z kolei Windows Vista bije MacOSa, będąc za to daleko w tyle za obydwoma pod względem reaktywności).
Co do uzyteczności Morphosa, to ja używam go głównie do wszelkich zadań sieciowych (poczta, GG, www - flash działa całkiem całkiem), słuchanie muzyki, oglądanie filmów. Szczególne znaczenie ma dla mnie szybki czas uruchamiania się systemu - od początku ładowania kernela przy włączeniu zasilania do gotowości systemu upływa jakieś 2 s, co sprawdza się przy potrzebie sprawdzenia czegoś na sieci "w biegu". Po prostu Morphos daje mi (prawie) dokładnie to, czego oczekuję od systemu komputerowego - pozwala mi pielęgnować moje "strupieszałe amigowe przyzwyczajenia" bez pamiętanych jeszcze z czasów mojej A1200 dotkliwych ograniczeń sprzętowych, wydajnościowych i programowych.