[#121] Re: Klawiatury i myszki pod Mac OS X

@pampers, post #120

naprawde jest taka roznica ?? nie mam, porownania ..ale widzialem jak chodzi u brata MAC (taki plaski monitor 21 cali to caly komp)..chodzi rewelacyjnie i XP i MacOS ...jak to procentowo sie prezentuje ? (szybkosc MOSa)

[#122] Re: Klawiatury i myszki pod Mac OS X

@widelec, post #119

Masz rację, chciałem tylko zwrócić uwagę na fakt, że Mac OS X to ładnie ubrany BSD....

[#123] Re: Klawiatury i myszki pod Mac OS X

@HOŁDYS, post #121

Skoro MOS chodzi szybko (mam na myśli otwieranie, przesuwanie okien/ikonek... szybkość reakcji na menu, naciskanie gadżetów - czyli szeroko pojętą "reaktywność") na sprzęcie pokroju Efiki (procesor z rdzeniem PPC603e @400 MHz), to wyobraź sobie jak chodzi na macu mini gdzie ma G4 @1.25-1.5 GHz i Altiveca (z którego system korzysta) :)
Albo lepiej nie wyobrażaj sobie - po prostu znajdź na Allegro jakiegoś mini PPC zainstaluj testowo Morphosa (wersję darmową) i sam zobacz.
Możesz też wybrać się na najbliższą imprezę amigową do Siemianowic Śląskich (sobota 23 stycznia) - będzie krashan (pewnie przywiezie swoją diskopolową Efikę ;) ), a jaca zapowiedział się z PowerBookiem i pokazem Morphosa na nim. A ja przywiozę swojego mini z mośkiem.
[#124] Re: Klawiatury i myszki pod Mac OS X

@pampers, post #120

O, widzę kolega wie dużo makach i ich systemie.
Ja natomiast słabo sie orientuję w temacie MOS-a.
Proponuję, jak kolega będzie gdzieś blisko 3miasta wpaść do mnie i wtedy będziemy mogli na żywo pobawić się Mosem i Mac OS X na miniaku.
Bez urazy, ale porównanie MOS-a z systemem X na mini to jak porownanie syreny z mercedesem....

[#125] Re: Klawiatury i myszki pod Mac OS X

@wali7, post #123

"Skoro MOS chodzi szybko (mam na myśli otwieranie, przesuwanie okien/ikonek... szybkość reakcji na menu, naciskanie gadżetów - czyli szeroko pojętą "reaktywność") na sprzęcie pokroju Efiki (procesor z rdzeniem PPC603e @400 MHz), to wyobraź sobie jak chodzi na macu mini gdzie ma G4 @1.25-1.5 GHz i Altiveca (z którego system korzysta)"

..a wyobraźmy sobie w takim razie jak szybko da się przesuwać ikonki jak przeportują system na 8 rdzeniowego maca pro!

Sorry, ale nie moglem sie powstrzymać, jeśli to jest argument to ja wysiadam...

Pozdrawiam
Emu

[#126] Re: Klawiatury i myszki pod Mac OS X

@wali7, post #123

he he kusisz .. ja jednak i tak pozostane przy classicu .takie mam zboczenie ze wiecej frajdy mi daje prawdziwa Amiga niz super szybki mac

nie jestem przeciwnikiem mosa ani AOS4 .. wbrew przeciwnie ciesze sie ze cos sie dzieje w swiatku pseudo amigowym :)

Ostatnia modyfikacja: 14.01.2010 23:33:15
[#127] Re: Klawiatury i myszki pod Mac OS X

@HOŁDYS, post #121

Hołdys: ale zapewne brat posiada Maca z intelem, więc tutaj nie ma co porównywać.

c3h6: o makach wiem tyle ile nic, posiedziałem trochę na OSX i po prostu stwierdziłem że używanie tegoż po tym jak przyzwyczaiłem się do prędkości MorphOSa na tej samej maszynie jest dla mnie nie do zaakceptowania.
Rozumiem, że w porównaniu MorphOS występuje w roli skarpety. Ze względu na dostępność oprogramowania w porównaniu do OSX nie sposób się nie zgodzić, ze względu na prędkość i wygodę użytkowania OSX nawet na miano skarpety nie zasługuje.

Co do ewentualnego spotkania to jak najbardziej, za 1,5 roku wracam do Polski, akurat niedaleko 3miasta (15 minut na A1 i jestem) ;)

[#128] Re: Klawiatury i myszki pod Mac OS X

@pampers, post #127

Wiesz, z tego co odpowiedziales Holdysowi, to zorientowalem sie ze Tobie chodzi o OS X na PPC. A mnie na intelu.
Wiec gwoli scislosci moglbys napisac ze chodzi Ci np o Tiger na PPC. I wtedy bylaby jasnosc sytuacji.
A tak piszesz - z calym szacunkiem - bzdury nie majac zielonego pojecia o systemach Maka.
Pozdrawiam
Emu
Edit: co do zaproszenia podtrzymuje oczywiscie. Za poltora roku tez bede w domu, nie wiem tylko jak systemy sie do tego czasu zmienia:P Pewnie znow na korzysc MOS-a :DDDD
I jeszcze jedno: skad wiesz ze nie byl to iMac PPC, ktory miniaka bije na glowe? Ha?

Ostatnia modyfikacja: 14.01.2010 23:52:21
[#129] Re: Klawiatury i myszki pod Mac OS X

@c3h6, post #116

Mac OS X ma zepsute UI, zepsuty stos TCP/IP, zepsute usługi systemowe.

[#130] Re: Klawiatury i myszki pod Mac OS X

@Korni, post #129

Wygłosiłes juz dobrą nowinę, a teraz poprosze fakty z Twojego punktu widzenia, jako uzytkownika OS X....
Fakty, a nie głoszenie: " W Mac OS X to jest do bani, tamto zepsute a UI nie do używania"
Pozdrawiam
Emu

[#131] Re: Klawiatury i myszki pod Mac OS X

@c3h6, post #128

c3h6: bzdury? Nie muszę mieć pojęcia żeby stwierdzić gołym okiem to, że OSX uruchamia się ponad 30 sekund, MorphOS 10. Nie muszę być specjalistą żeby stwierdzić że prędkość działania OWB na MorphOSie jest bajeczna w porównaniu z mułem typu Safari czy FF na OSX.

Nie jestem też idiotą żeby twierdzić że taki OWB ze względu na prędkość biję na głowę FF na OSX, pod wieloma względami.

Zauważ też że ja cały czas piszę o Mac Mini PPC, nie ruszam nawet wersji Intelowej bo z taką spotkałem się tylko raz. I chodzi mi o wersję 10.5, czyli to już chyba Leopard, z tego co kojarzę.

Przydałoby się jakieś porównanie obu systemów na tej samej maszynie, wydajnościowo, przeprowadzone pod tym samym lub podobnym softem.

[#132] Re: Klawiatury i myszki pod Mac OS X

@pampers, post #131

Tak. Bzdury. Piszesz o Leopardzie a nie rozróżniasz że ten system jest w dwóch wersjach. Również nie zrozumiałeś co napisałem Ci w poprzedniej odpowiedzi - zdawało mi się, że napisałem, że mówimy o intelu i PPC, Ty o jednym a ja o drugim.
Nie wiem co chcesz porównać? OWB na obu systemach, FF lub Safari na obu a może na kazdym to co na niego jest dostępne? Np. OWB na Mosa i FF na maka? Czy może Safari z OWB? A może OWB i SeaMonkey?
Dyskusja o niczym, a przekonywanie kogokolwiek o wyzszosci MOS-a nad OS X pozostaw sobie na jakis inny portal, tu szkoda na to czasu, i tak wszyscy sa przekonani.
EOT.
Pozdrawiam
Emu

EDIT: Aj wybacz, zapomnialem napisac jeszcze dwie rzeczy bo sie rozpedzilem: OS X uruchamia sie dluzej - fakt - pewnie dlatego ze jest o niebo bardziej zaawansowany od MOSa, zwlaszcza Leopard
Dwa - FF dziala wolniej - bo rowniez jest bardziej zaawansowany od OWB , temu drugiemu zycze takiej funkcjonalnosci jak ma FF pod Leo.
Bez urazy :)

Ostatnia modyfikacja: 15.01.2010 00:21:29
[#133] Re: Klawiatury i myszki pod Mac OS X

@c3h6, post #130

Nie wiem, dlaczego uważasz, że to dobra nowina. Jako użytkownik OS X mi to wystarcza. Nie mam zamiaru nikogo "przekonywać". Pozwól, że na tym skończę.

[#134] Re: Klawiatury i myszki pod Mac OS X

@Korni, post #133

Wybacz, nie zamierzalem Cie urazic, chodzilo mi o to ze skoro masz takie zarzuty do tego systemu, jako uzytkownik, podasz argumentacje na ktorej opierasz swoje zarzuty, a przy okazji ja, rowniez jako uzytkownik, moze czgos ciekawego sie dowiem...

Na tym wyjasnieniu rowniez i ja koncze.
pozdrawiam
Emu

[#135] Re: Klawiatury i myszki pod Mac OS X

@c3h6, post #132

No szkoda że EOT z Twojej strony. Widocznie się nie zrozumieliśmy.

Nie chciałem nikogo przekonywać co do wyższości MorphOSa nad OSXem bo to jest trochę niepoważne. Bo mimo tego że szybkość działania tego pierwszego bije OSX na głowę, to baza programowa na OSX zostawia MorphOSa daaaaaaaleko w tyle.

Tak czy siak, chętnie się spotkam za te 1,5 roku, kto wie co to wtedy będzie :)

EDIT: Swoją drogą jestem ciekaw czy gdyby MorphOS osiągnął taki poziom zaawansowania jak OSX (w czym to się przejawia wg Ciebie, mówię np o gołym systemie z punktu widzenia szarego użytkownika takiego jak ja), to uruchamiałby się równie długo.

Ostatnia modyfikacja: 15.01.2010 00:42:00
[#136] Re: Klawiatury i myszki pod Mac OS X

@pampers, post #135

Napisalem EOT, bo po prostu uwazam ze porownywanie tych dwoch systemow nie ma sensu. To, ze da sie je zainstalowac na jednej maszynie tez niczego nie zmienia. Moim zdaniem OS X jest bardziej zaawansowany od MOS-a i juz :P
Pytasz o mozliwe porownanie MOS z OS X i czy MOS uruchamial by sie tak samo dlugo - moim zdaniem tak. Zauwaz ze instalacja OS X wiaze sie z zainstalowanie mnostwa dodatkowych programow. Rowniez z tym ze system ma mnostwo zaimplementowanych w sobie protokolow, udogodnien itp. I co z tego ze czesc z nich jest w MOS jak nie dziala jak nalezy? Podsumowujac, nie gloryfikuje ani nie karce zadnego z nich, ale moim zdaniem na razie lepszy jest X. I, tu masz duzo racji. bazy programow MOS na razie nie przebije. A jak wiadomo, szybkosc nie ma takiego znaczenia gdy nie ma co na tym :zapuscic: by mozna sie nia rozkoszowac.
Oczywiscie dalej zaproszenie podtrzymuje, napic sie zlocistego i podyskutowac mozemy zawsze, nawet i za 1,5 roku, tym bardziej ze w tym pieknym nadmorskim miescie :)
Pozdrawiam
EMU

[#137] Re: Klawiatury i myszki pod Mac OS X

@c3h6, post #125

A widziałeś MOSa? Wiesz jakie oprogramowanie jest dla niego dostępne?
Nie piszemy o tym który system jest lepszy, ale który szybciej reaguje na działania użytkownika. Zapewniam Cię, że pod tym jednym względem Morphos jest lepszy. Dlaczego? Nie zamierzam wnikać. Zapytał Hołdys, a ja odpowiadam.
[#138] Re: Klawiatury i myszki pod Mac OS X

@wali7, post #137

To odpowiedz Hołdysowi ze tak, widzialem, wiem jakie sa na niego programy, a nawet uzywalem przez chwile. I co z tego ze szybciej reaguje? To ma byc wyznacznik atrakcyjnosci?
Bez urazy, ale w poprzednich watkach ja pisalem o tym, ze DLA MNIE osobiscie OS X jest lepszy od MOS-a i niech sobie ten drugi ma "szybsza reakcje na dzialania uzytkownika" - wybieram w tym wypadku funkcjonalnosc nad szybkoscia i latwoscia przesuwania ikonek.
Wiesz, ja nie mam nic do MOS-a absolutnie, ani do zadnego innego systemu, ale po prostu smieszyc mnie zaczelo to ze jak wyszedl na miniaki to raptwm zaczely sie porwnania do Maka. Jak nie bylo systemu, to byly ochy i achy jaki to mamy / mozemy miec sprzet, jak jest sprzet to zaczely sie porownania do OS X i jaki to MOS lepszy i szybszy jest.
Rozmawiamy o sprzecie na ktory wyszedl niedawno system (Mos na miniaka) i porownujemy z systemem maka sprzed kilku lat, ktory nie ma dzis racji bytu, pewnie dlatego Apple dalo sobie luz juz dawno temu.
Ot co.
Pozdrawiam Ciebie i Holdysa
Emu

[#139] Re: Klawiatury i myszki pod Mac OS X

@c3h6, post #138

To, że MacOS X jest systemem lepiej oprogramowanym, nie oznacza, że w MorphOS-ie można tylko ikonki przestawiać. Jest konkretna liczba całkiem przyzwoitego oprogramowania. A fakt, że system jest szybki, czyni pracę wydajniejszą.

[#140] Re: Klawiatury i myszki pod Mac OS X

@c3h6, post #138

Oczywiście że system nie służy do przesuwania okien i ikonek.
Natomiast system ma być możliwie najmniej obciążającym hardware środowiskiem dla programów, zapewniających im bezproblemowe działanie w wielozadaniowym środowisku, oraz udostępniającym swoje API. I w tej roli Morphos sprawuje się doskonale, a jego reaktywność i szybkość działania jest jakimś tego wyznacznikiem. Zdaję sobie sprawę, że MacOS użytecznością bije na głowę Morphosa (ale z kolei Windows Vista bije MacOSa, będąc za to daleko w tyle za obydwoma pod względem reaktywności).
Co do uzyteczności Morphosa, to ja używam go głównie do wszelkich zadań sieciowych (poczta, GG, www - flash działa całkiem całkiem), słuchanie muzyki, oglądanie filmów. Szczególne znaczenie ma dla mnie szybki czas uruchamiania się systemu - od początku ładowania kernela przy włączeniu zasilania do gotowości systemu upływa jakieś 2 s, co sprawdza się przy potrzebie sprawdzenia czegoś na sieci "w biegu". Po prostu Morphos daje mi (prawie) dokładnie to, czego oczekuję od systemu komputerowego - pozwala mi pielęgnować moje "strupieszałe amigowe przyzwyczajenia" bez pamiętanych jeszcze z czasów mojej A1200 dotkliwych ograniczeń sprzętowych, wydajnościowych i programowych.
[#141] Re: Aukcja Mac Mini G4 1.25

@pitb, post #118

Dzięki!
A czy istnieje możliwość zrobienia takiej kopii systemu, żeby potem była możliwość zgrania jej na dowolny dysk, o niekoniecznie tej samej geometrii? Strzelam, bo jeszcze nie miałem czasu, żeby się temu przyjrzeć, ale coś czuję, że tym programem zrobię obraz dysku, możliwy do ponownego "wyobrażenia";) tylko na dokładnie takim samym dysku.

[#142] Re: Klawiatury i myszki pod Mac OS X

@Grzegorz Kraszewski, post #139

Grzegorz, zdaję sobie swietnie sprawę, że MOS to nie tylko ikonki. Zdaję sobie sprawę, że to bardzo fajny i sprawny system, w mojej wypowiedzi chodziło raczej o to, że dla mnie porównywanie reaktywności systemu poprzez przesuwanie ikonek w odniesieniu Efika - miniak nie ma sensu. Reaktywnosc ma pewnie duze znaczenie, ja jednak mysle ze kluczowa jest funkcjonalnosc oprogramowania oraz predkosc z jaka mozna wykonac pewne zadania, czyli np. predkosc renderowania czy liczenia jakiegos algorytmu.
Pozdrawiam
Emu

[#143] Re: Klawiatury i myszki pod Mac OS X

@wali7, post #140

Wiesz, bardzo trafnie ujales w tej wypowiedzi to czego nie umialem przekazac w formie pisanej.
Dokladnie tak jest jak piszesz. System ma byc malo wymagajacy i malo obciazajacy sprzet, po to, bys mogl w komforcie skupic sie na pracy ktora masz wykonac. I tak jest w Twoim wypadku uzywajac MOS-a a w moim OS X. Dla mnie po prostu OS X jest bardziej intuicyjny i transparentny podczas codziennej pracy - nie ujmujac niczego temu pierwszemu. OS X jest zwyczajnie lepszy DLA MNIE, do moich potrzeb. Mozliwe, ze to co robie na komputerze nie wymaga az takiej reaktywnosci, stad i takie moje zapatrywanie na cala sprawe.
Pozdrawiam serdecznie
Emu

[#144] Re: Aukcja Mac Mini G4 1.25

@Kamul, post #141

Za pomoca SuperDupera mozna zgrac system maca na wiekszy dysk. Powstala kopia bedzie tych samych rozmiarow, wiec zostanie troche miejsca na rozszerzenie lub utworzenie nastepnej partycji. Na mniejszy dysk nie probowalem zgrac ale moze znajde na to chwile, by wyprobowac. Okazuje sie, ze obecna wersja to Shareware, niestety. BTW na Amige tez byl kiedys Super Duper, genialny program do kopiowania dyskietek (takie czasy).
[#145] Re: Aukcja Mac Mini G4 1.25

@pitb, post #144

Dzięki!:)
[#146] Re: Aukcja Mac Mini G4 1.25

@Drako^lM, post #1

Na allegro zaczely juz sie pojawiac miniaki z w/w aukcji.
Ceny zaczynaja sie od 620zl :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem