[#91] Re: Aukcja Mac Mini G4 1.25

@wali7, post #87

zresztą czy da się wyświetlić 16 mln kolorów jednocześnie na obrazie mającym ciut ponad 1,2 mln punktów?

Nie da się 16777216 kolorów wyświetlić na obrazie o tej rozdzielczości. Ale jednak 16 bitów to tylko 65536 kolorów. Tu chodzi o to, że dany kolor nie ma już 256 odcieni tylko 32 (lub 64 w jednej składowej), a to jest naprawdę niewiele. Prawdę mówiąc to suwaki kolorów w DPaincie na ECS/OCS miały niewiele mniej, bo 16 stopni. :)
W grach, stronach i jakichś tam systemowych aplikacjach tego tak bardzo nie widać (chociaż to zależy od rozdzielczości). Jednak jak się np. w programie graficznym zrobi płynny gradient z dwóch kolorów długi na cały ekran to w 16 bitach to się można "lekko" zdziwić. :) Najgorsze jest to, że jak się rysuje coś to się właściwie nie widzi obrazka takiego jakim on jest. W skrajnych przypadkach możne nie być różnicy między dwoma kwadracikami pomalowanymi bardzo zbliżonym kolorem, a tak naprawdę w 24 bitach różnica będzie widoczna.

Tak więc 16 bitów na pewno da się spokojnie używać, chociaż w XXI wieku wypadałoby mieć możliwość widzenia obrazka takim jaki on jest, bez uproszczeń i obcinania kolorów .

Ostatnia modyfikacja: 11.01.2010 15:36:13

Ostatnia modyfikacja: 11.01.2010 15:36:36
[#92] Re: Aukcja Mac Mini G4 1.25

@MDW, post #91

Mam nadzieję, że osoby zainteresowane Morphos-em na MM znajda ten wątek i pochwalą się zakupem/dołącza do nas. Ja otrzymałem maila od pewnego Łukasza (jeżeli to czytasz, to może daj znać na forum), że kupił MM właśnie pod nasz system.

[#93] Re: Aukcja Mac Mini G4 1.25

@Ender, post #92

Przy okazji jestem ciekaw czy wśród wielu nowych użytkowników Maca mini jest też trochę ludzi, którzy będą tworzyć na MorphOS-a nowe oprogramowanie :)

[#94] Re: Aukcja Mac Mini G4 1.25

@Ender, post #92

Tak, kupilem MM na wspomnianej aukcji i piszac mejla do kolegi endera bylem ciekaw, ile z tych osob ktore rowniez kupilo MM ma zamiar uzywac morphosa. Trzeba przyznac ze aukcja byla specyficzna ze wzgledu na cene (osoby zainteresowane wiedza - mac mini w smiesznej cenie 386 zl) i ilosc (55 sztuk macow z G4). Takze chyba nawet osoby nie do konca przekonane mogly ulec pokusie ;) i nabyc chocby na probe MM. Szkoda tylko ze tak szybko sie rozeszly (ach ci spekulanci;)

[#95] Re: Aukcja Mac Mini G4 1.25

@luk, post #90

Jeżeli chodzi o system to z tego co wiem każdy z komputerów ma zainstlowany na czysto Mac OS X 10.4 Tiger, wizualnie komputery prezentują się dobrze, są przybrudzone ale obudowy nie są porysowane czy uszkodzone. Komputery ponoć wcześniej pracowały jako sprzęt do internetu i wyświetlania prezentacji.

[#96] Re: Aukcja Mac Mini G4 1.25

@Ender, post #92

To w takim razie ja się ujawnię :). Na aukcję trafiłem z tego właśnie wątku i długo nie czekając zalicytowałem. Póki co czekam na wysyłkę/potwierdzenie dotarcia przelewu (coś się chłopakom skrzynka na weekend zapchała). Nie ukrywam, że planuję też trochę zabawić sie MacOS-em :) Kto wie, może jak znajdę jakąś lukę w oprogramowaniu, to napiszę pchełkę co by ją wypełniła i też będę miał wkład jakiś w środowisko mosowe :) Ale od razu uprzedzam, że nie jestem jakimś biegłym programistą, po prostu od czasu do czasu coś tam grzebne do własnych celów.

[#97] Re: Aukcja Mac Mini G4 1.25

@Drako^lM, post #1

2 Maczki 1.25 odebrane. Firma jak najbardziej w porządku. Na miejscu się okazało, że oba są silent upgrade, czyli 1.33 :)
[#98] Re: Aukcja Mac Mini G4 1.25

@Jacek Piszczek, post #97

No to przybędzie nam trochę MOS-userów. Cieszy mnie to niezmiernie. :) Jednak MorphOS na tanie Maci z G4 to był naprawdę niezły pomysł. Trudno byłoby popularyzować ten system przy pomocy nowych maszyn za 4 tysiące złotych...

[#99] Re: Aukcja Mac Mini G4 1.25

@grxmrx, post #93

Przy okazji jestem ciekaw czy wśród wielu nowych użytkowników Maca mini jest też trochę ludzi, którzy będą tworzyć na MorphOS-a nowe oprogramowanie

No ciekawe... Chociaż nawet jeżeli takich osób nie będzie to i tak fajnie, że wzrośnie grupa typowych użytkowników. Bez nich społeczność nie ma sensu. Generalnie im więcej użytkowników tym większa motywacja do robienia czegoś. To znaczy zasada ta jest słuszna tylko do pewnej granicy. W przeciwnym wypadku największą motywację miałby programista piszący soft pod Windows, a tak wcale nie jest. :)

[#100] Re: Aukcja Mac Mini G4 1.25

Skoro zestaw byl nie kompletny - skad wezmiecie klawiature i mysz.. ?
chyba ze w MOSie mozna juz sterowac myslami kursor :P

[#101] Re: Aukcja Mac Mini G4 1.25

@HOŁDYS, post #100

W czym problem? Podłączasz dowolną klawiaturę i mysz USB.
Zresztą mace mini chyba były sprzedawane osobno - w pudełku ("walizeczka") raczej nic więcej się nie zmieści.
[#102] Re: Aukcja Mac Mini G4 1.25

Super! :) Ciekawe czy któryś z tych 1,42 mini sprzedawanych od tego sprzedawcy na Allegro to Silent upgrade. To byłaby miła niespodzianka dopiero

Ostatnia modyfikacja: 12.01.2010 12:27:33
[#103] Re: Aukcja Mac Mini G4 1.25

@HOŁDYS, post #100

Kompletny zestaw zawierał komputer, zasilacz, przejściówkę do monitora, płyty z systemem i instrukcje. Mysz i klawiaturę kupowało się oddzielnie.

[#104] Re: Aukcja Mac Mini G4 1.25

@Bigo, post #103

dzieki za info ..zielony jestem w MACach ..

[#105] Re: Aukcja Mac Mini G4 1.25

@wali7, post #101

Tu bym się kłócił ;) . Nie Każda klawiatura bedzie działała z MackiemMini (G4).
Na bank nie działają klawiatury AluminiumSlim by Apple.
Lepiej najpierw sprawdzić...

P.S. Pamiętajcie, że MM maja tylko dwa USB (do tego na tyłach) więc polecam kupić klawiaturę z USB HUB...

[#106] Re: Aukcja Mac Mini G4 1.25

@MaveRick, post #105

No fakt... miałem na myśli dowolną pecetową klawiaturę USB
[#107] Re: Aukcja Mac Mini G4 1.25

@wali7, post #106

Witam

Panowie !!!
Co do klawiatury to da się ją ( zwykła PC ) ujarzmić i bedzie pisać po polsku,
gorzej z myszką - mam dwie mychy pod USB od PC-ta i jest lipa , kombinowałem
, zamieniałem portami i nawet przez HUB-a podłączałem i lipa .

niedawno ze strony Apple ściągnąłem i zainstalowałem PACZKĘ która pozwala
używać zwykłych mych od PC na MAC-ach ale po RESECIE niestety nie ma żadnych zmian i na razie w dalszym ciągu używam Applowskiej myszy do puki nie rozwiążę problemu .
Mój komp:
PowerMac G4 933mhz z Tygrysem 10.4.11

pozdro ;)

[#108] Re: Aukcja Mac Mini G4 1.25

@Piotr Myszkowski, post #107

Co do myszek to ja używam z Morphem Applowską biała myszkę optyczną z małą kulka jako "scroll". Myszka nie ma jakby lewego i prawego przycisku tylko jeden uniwersalny z odróżnianiem lewego i prawego przycisku. Strasznie niewygodne. Ja nie polecam. Zanim zakupicie taka myszkę sprawdźcie jak działa. Mi czasami nie udaje się "kliknąć" wprawy przycisk (strasznie denerwujące).
Nie sprawdzałem innych myszek by PC. W pracy mam ich od groma wiec posprawdzam i dam znać...

Ostatnia modyfikacja: 14.01.2010 00:06:18
[#109] Klawiatury i myszki pod Mac OS X

Zainstaluj Linuksa ;). Mac OS X jest inny pod wieloma względami, u mnie pod Mac OS X 10.5.x wg. filozofii Apple działały wszystkie moje myszki USB jakie mam (w sumie 3). 10.4.x używałem kilka minut, lecz tylko jedną mysz (reszty po prostu nie sprawdzałem), działała tak jak w 10.5.x.

P.S: Może tak zrobić nowy dział albo chociaż temat o Mac OS X? ;).

Ostatnia modyfikacja: 14.01.2010 00:23:07
[#110] Re: Aukcja Mac Mini G4 1.25

u mnie od zawsze na 3 maszynach applowych dzialają zwykle myszki i klawiatury na usb

[#111] Re: Aukcja Mac Mini G4 1.25

@rzookol, post #110

No właśnie. Każda zwykła będzie działać ale podłącz jakąś niezwykłą i możesz się zdziwić ;) Podłączałeś klawiaury z HUBem USB ? Nie każda taka klawiatura działa z MiniMackiem G4 i do tego z Morphem.

[#112] Re: Aukcja Mac Mini G4 1.25

@rzookol, post #110

Ja mam tylko jedną mysz pod USB ( spadek po Efice ) i tylko ją podłączałem .
Mycha to :
Media-Tech MT1053 OBSERVER ( made in CHina )

działał tylko prawy przycisk ( ten od menu ) i nic poza tym , nawet nie mogłem
jej przesówać .

Jak załatwie jeszcze ze dwie mychy to obadam sprawę .

dzięki za podpowiedź . ;)

[#113] Re: Aukcja Mac Mini G4 1.25

@Drako^lM, post #1

Hej,

Chcialem sie tu tylko pochwalic, ze wlasnie dotarla do mnie przesylka z mini maczkiem - na pierwszy rzut oka wszystko jest ok ale pewny bede jak kupie przejsciowke do monitora. Komputer byl naprawde bardzo bezpiecznie spakowany (zawiniety w duza ilosc gabki zabazpieczajacej na przemian z folia i tasma; kilka minut zajelo mi odpakowanie paczki;) wiec raczej po drodze nic mu sie nie stalo.
Moze to byc dziwne dla niektorych ale ciesze sie, ze po kilku latach nieuzywania amigi (a mialem dosyc mocno rozbudowana wersje a1200 i baaardzo dlugo nic poza tym) znowu moge wrocic do tego cudownego systemu, na w miare dzisiejszym sprzecie i za normalne, nieamigowe, pieniadze :)
Tak wiec Morphos juz zassany, teraz tylko cierpliwe czekac az bede mial troche czasu, bo mam ostatnio w pracy straszny ul a spac tez kiedys trzeba:)

pozdrawiam

[#114] Re: Aukcja Mac Mini G4 1.25

@luk, post #113

Jakie tam spanie, prawdziwy Mosista nie śpi

[#115] Re: Aukcja Mac Mini G4 1.25

@Sir_Lucas, post #102

Żaden :)

[#116] Re: Klawiatury i myszki pod Mac OS X

@Korni, post #109

Podasz jakies przyklady czym system Maka rozni sie od Linuxa (unixa) po za ikonami?

[#117] Re: Aukcja Mac Mini G4 1.25

@Drako^lM, post #1

Czy ktoś ze znawców MacOSa mógłby mi powiedzieć, czy można w łatwy sposób zrobić backup systemu zainstalowanego na MacuMini z tej aukcji? Chodzi mi o to, że zależy mi na MorphOSie i to jemu chciałem poświęcić całe 40GB, ale trochę szkodza definitywnie pozbywać się MacOSa. Może kiedyś się przydać przecież.:)
[#118] Re: Aukcja Mac Mini G4 1.25

@Kamul, post #117

Darmowy SuperDuper.dmg
I wszystko na dysk podpiety przez USB.

Chyba pokusze sie o instalacje Morphosa na takim macu. Udalo mi sie zalapac na calkiem niezla wersje z tej aukcji G4@1.5 i R9200@64MB, wiec nie powinno byc zgrzytow. A tak przy okazji ten sprzet poraza pod jednym wzgledem, bierze starsznie malo energii (nawet terminale wymiekaja).
[#119] Re: Klawiatury i myszki pod Mac OS X

@c3h6, post #116

Zabrzmi jak slogan reklamowy, ale... OS X po prostu działa. (oczywiście jeśli jest na zainstalowany na maku, nie zwykłym PC itp.), Mac z OS X jest dla ludzi. Przy innych unixowych systemach człowiek jest dla komputera. Oczywiście wszystko IMHO.

[#120] Re: Klawiatury i myszki pod Mac OS X

@widelec, post #119

Dla mnie OSX na Miniaku jest słaboużywalny. Może za bardzo przyzwyczaiłem się do szybkości działania MorphOSa, że jak włączam OSX to chcę mi się pociąć..

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem