[#1] Polski portal MorphOS-owy?
Co sądzicie o takiej idei? Czy to ma w ogóle sens, jeżeli tak, to co powinno się znaleźć na takim portalu?

[#2] Re: Polski portal MorphOS-owy?

@G. Kraszewski, post #1

A po co tak rozdzielać

Myślę, że PPA na tym też straci.

[#3] Re: Polski portal MorphOS-owy?

@G. Kraszewski, post #1

Przede wszystkim wszyscy ludzie którzy czują że jedynie słuszną opcją jest MorphOS. Resztę z czasem się dopieści.
[#4] Re: Polski portal MorphOS-owy?

@ZimA, post #2

A po co tak rozdzielać?

Trollowanie i wojenki są po prostu męczące. Przykład Amigans.net po stronie "czerwonej" i MorphZone po "niebieskiej" pokazuje, że to działa.

[#5] Re: Polski portal MorphOS-owy?

@G. Kraszewski, post #1

nie widzę żadnego sensu w istnieniu morphosowego portalu

[#6] Re: Polski portal MorphOS-owy?

@tszczurek, post #3

Masz swoj jihad portal, sio.

[#7] Re: Polski portal MorphOS-owy?

@fazior, post #6

Mój portal? O ile mi wiadomo nie prowadzę żadnego portalu.
A "sio" może pisać co najwyżej administrator, albo moderator. Więc musisz obejść się "liźnięciem", my boy.

Ostatnia modyfikacja: 20.04.2011 11:27:12
[#8] Re: Polski portal MorphOS-owy?

@G. Kraszewski, post #4

Czy będzie osobny Mos Portal czy nie... to i tak trole się znajdą.

Ja tam wolę mieć wszystko pod ręką, w jednym miejscu i póki co mam - PPA.

[#9] Re: Polski portal MorphOS-owy?

@G. Kraszewski, post #4

Trollowanie i wojenki są po prostu męczące.

Tylko jedna kwestia - odnosząc się do dzisiejszej dyskusji na temat Qt, odpowiedz sobie na kilka pytań: jaka była geneza tej "wojenki", o co poszło, dlaczego, i właściwie kto zaczął?
I najważniejsze - jeśli te wojenki Cię tak męczą, to po co w nich tak namiętnie i elokwentnie uczestniczysz?

Ostatnia modyfikacja: 20.04.2011 11:28:26

Ostatnia modyfikacja: 20.04.2011 11:30:08
[#10] Re: Polski portal MorphOS-owy?

@ZimA, post #8

Czy będzie osobny Mos Portal czy nie... to i tak trole się znajdą.

Nie znajdą się. Na takim portalu mieliby zerowe pole do działalności. Na MorphZone harcował swego czasu jeden troll, ale został skutecznie uziemiony. Poza tym trolli nie ma.

[#11] Re: Polski portal MorphOS-owy?

@G. Kraszewski, post #1

Jest sens. "morphos" w polskim google wyrzuca "takie sobie" wyniki.
Grupa użytkowników w Polsce jest na tyle duża (wiem, pojęcie wzgledne) że warto. Skoro może istnieć Exec zorientowany praktycznie tylko na użytkowników AmigaOS 4. x - odpowiednio MorphOS może mieć swoje "getto"
Poważnie, dedykowany systemowi polskojęzyczna strona przyniosłaby sporo korzyści. A grupa użytkowników wcale by się nie rozmyła na 2 portale (np. teraz użytkownicy Execa wypowiadają się na PPA) - byłoby analogicznie. Po prostu byłoby więcej MorphOSa w sieci.
[#12] Re: Polski portal MorphOS-owy?

@adam_mierzwa, post #11

teraz użytkownicy Execa wypowiadają się na PPA

Obecnie jest to mniejszość. Poza tym "core" polskiego AmigaOS 4 nie wypowiada się na PPA, pomijając okazjonalne występy.
[#13] Re: Polski portal MorphOS-owy?

@tszczurek, post #9

Post 9 jest właśnie przykładem samowolki jaka ostatnio się odbywa na PPA: uporczywe prowokowanie kolejnego flejma i pisanie nie na temat. Mam nadzieję, że moderator wyczyści wątek z postów tszczurka. Jeżeli nie, będzie to tylko dowód, że użytkownicy MorphOS-a powinni mieć swoje miejsce w sieci.

[#14] Re: Polski portal MorphOS-owy?

@G. Kraszewski, post #13

Teraz to Ty ochłoń. Odpowiedź na te pytania jest kluczowa w temacie sensu powstawania odrębnego portalu tematycznego o MorphOSie.
Swoistą groteską jest fakt, że za odrebnym portalem tematycznym o MorphOSie optuje osoba, która sama uczestniczy w "potyczkach" na temat AmigaOS 4, niejednokrotnie je sama prowokuje, a jako podstawowy powód dla którego taki portal miałby powstać nie podaje nic innego, jak właśnie owe "potyczki".
[#15] Re: Polski portal MorphOS-owy?

@tszczurek, post #14

Odpowiedź na te pytania jest kluczowa w temacie sensu powstawania odrębnego portalu tematycznego o MorphOSie.

Nie jest. Kluczowe jest zainteresowanie użytkowników MorphOS-a, a nie bełkot, jaki produkujesz. Po prostu idź sobie z tego wątku. Utworzenie takiego portalu jako efekt uboczny będzie miało koniec moich wypowiedzi na PPA, więc powinieneś być chyba zadowolony.

[#16] Re: Polski portal MorphOS-owy?

@ZimA, post #8

... to i tak trole się znajdą.

Jezeli sie znajda to z wewnatrz srodowiska. Wnioskuje to tym iz nie zauwazylem ,aby pod newsami o moprhos wypowiadali sie uztkownicy OS4 .Wiec tym bardziej nie beda wypowiadac sie na nowym portalu.

[#17] Re: Polski portal MorphOS-owy?

@G. Kraszewski, post #15

Moje zadowolenie nie ma tu nic do rzeczy. Już kilka razy zdarzało się że publicznie oznajmiałeś jakąś decyzję, tylko po to, by za jakiś czas ją odkręcić, więc nie zarzekaj się o tym że zakończysz swój udział w PPA.
A co do moderatora - to apeluję o to, by nie podejmował pochopnych decyzji, a spojrzał na całą sprawę z szerszej perspektywy.
Nie interesuje mnie prowadzenie flejma w jakimkolwiek wątku, a przez moje uczestnictwo w tym, chciałbym pokazać że dzisiejsza dyskusja o Qt wyraźnie pokazuje w czym jest problem. Mam nadzieję że nie tylko ja widzę to, że G.Kraszewski próbuje tu kreować jakiś dziwny, i niekoniecznie adekwatny do rzeczywistości obraz swojej osoby, i powody dla których miałby powstawać taki portal. W niemalże każdej dyskusji dotyczącej pewnych zagadnień dotyczących AmigaOS 4 praktycznie na samym początku kończy się merytoryczna dyskusja, a zaczyna się podnoszenie tych samych kwestii, i wałkowanie wszystkiego od początku. Jeśli użytkowników MorphOSa tak drażnią wojenki na temat AmigaOS 4, to po co je sami kreują, bądź podsycają?

Odnośnie samego portalu - pewnie taki się przyda, jako kompendium wiedzy użytkowników, i scentralizowane miejsce gdzie mógłby się udać jakiś użytkownik skierowany na tą konkretną opcję. I z takiego powodu jak najbardziej miało by to sens, a każdy inny jest właśnie "bełkotem", jaki Pan Kraszewski mi raczył imputować.
[#18] Re: Polski portal MorphOS-owy?

@tszczurek, post #17

przez moje uczestnictwo w tym, chciałbym pokazać że dzisiejsza dyskusja o Qt wyraźnie

To nie jest wątek o Qt ani o dyskusji o Qt.

[#19] Re: Polski portal MorphOS-owy?

@G. Kraszewski, post #18

Teraz to Ty trollujesz. Dyskusję o Qt przytaczam jako przykład na pewien schemat zachowań. Nie ma co zaklinać rzeczywistości i udawać że nie wiadomo o co chodzi.
[#20] Re: Polski portal MorphOS-owy?

@tszczurek, post #17

Temat dotyczy mosowego portalu, trole poszli. Ja jestem za, najwyzej ppa zostanie w imie polityki milosci zasiedlone przez czerwona zaraze, ale to nie moj problem.

[#21] Re: Polski portal MorphOS-owy?

@tszczurek, post #19

7 postów i wszystkie nie na temat. Odejdź.

[#22] Re: Polski portal MorphOS-owy?

@rzookol, post #5

Dlaczego nie widzisz sensu w portalu o MorphOS?
Wydaje mi się to bardzo dobrą inicjatywą.
[#23] Re: Polski portal MorphOS-owy?

@fazior, post #6

@fazior

Od pilnowania porządku są moderatorzy. Możesz nas wspierać uwagami, gdzie powinniśmy interweniować. Dostajesz ostrzeżenie.

@reszta

Proszę dyskutować na temat.

[#24] Re: Polski portal MorphOS-owy?

@G. Kraszewski, post #1

Myślę, że miałby sens i wcale nie oznaczałoby, że ludzie przestaną się udzielać na PPA.
Co by mogło być? Moim zdaniem jakieś tutoriale/prezentacje video o systemie. Nie każdy zna Morphos-a (szczególnie nowi użytkownicy, ale nie tylko - myślę o sobie) na tyle, by w pełni wykorzystac/dopasować system do własnych potrzeb. Hmm co jeszcze... coś na styl gadacza, fora tematyczne rozrywka; spotkania; faq; testy sprzętu; pogotowie Morphos-owe; projekty: programowanie, grafika, muzyka; motyla noga - hydepark.
[#25] Re: Polski portal MorphOS-owy?

@G. Kraszewski, post #1

ja jestem jak najbardziej ZA i nie chodzi mi wcale o odłączenie się od PPA, ale o to żeby pokazać się w sieci i mieć odrębny kawałek wielkiego tortu jakim jest internet. Inną sprawa jest ze na takim portalu w sporej większości byliby tylko ludzie związanie z MOSem co znacznie ułatwiałoby kontakt i wymianę doświadczeń.

[#26] Re: Polski portal MorphOS-owy?

@G. Kraszewski, post #1

Jeżeli coś takiego powstanie to na pewno też będę tam regularnie wchodził i gadał swoje głupoty. :) Jednak nie wiem czy nasze kochane PPA na tym nie straci. :(

[#27] Re: Polski portal MorphOS-owy?

@G. Kraszewski, post #1

Oczywiście, że jest sens - po grzyba mam się przedzierać przez te bzdurne wątki ciągnięte przez troli. Żeby jeszcze te offtopy i flejmy były ciągnione z obustronnym poczuciem humoru i "jajem" a nie tętniące nienawiścią. Nie mam nic "na przeciwko" popieram !

Ps. przecież PPA z powodu powstania PPM nie zniknie ;) chyba

Ostatnia modyfikacja: 20.04.2011 13:27:42
[#28] Re: Polski portal MorphOS-owy?

@G. Kraszewski, post #1

Jakiś czas temu wszedłem w posiadanie ciekawej domeny morphos.pl za parę ładnych złotych i od dawna po głowie chodził mi zamiar postawienia portalu.

Mam obecnie sporo pracy ale postaram się w każdej wolnej chwili postawić portal. Chciałbym, żeby stał na jakimś gotowym rozwiązaniu, po głowie chodził mi runcms (ten na którym stoi MorphZone) ale nie wiem czy to dobry pomysł.

[#29] Re: Polski portal MorphOS-owy?

@Ender, post #24

Zgadzam się, że taki portal jest potrzebny. Morphzone jest strasznie niemrawe.

Brakuje portalu z jednej strony promującego MOS, z drugiej będącego kompletną kopalnią wiedzy na temat systemu.

Działy/Artykuły jaki by mi się marzyły (a co marzyć wolno :P) to:

1) Dobra recenzja MOSA zawierająca kompletną historię tego systemu i jego rodowód. Wbrew pozorom widziałem wczoraj pytania, tego typu:
http://www.amiga.org/forums/showthread.php?t=57427
Na takie pytania nie ma odpowiedzi na stronie Morphos-team.

2) Artykuły opisujące architekturę systemu i sam system. Z jednej strony wydawać by się mogło dla osoby znającej na wylot AmigaOS, że są to rzeczy oczywiste, tego są książki od AmigaOS, jednak ja miałem pewien problem bo wiele rzeczy zapomniałem, a i z dostępem do książek nie jest łatwo. Swoją drogą brakuje dokumentacji w MOS do wszystkiego co jest spadkiem z AmigaOS.

3) Bazę działających aplikacji 68k, (coś jak hol.abime.net) z krótkim opisem co się odpala jaką ma stabilność, jakie funkcjonalności działają jakie nie i czy może prowadzić do freeza. Screenshoty z działających aplikacji mile widziane.

4) Bazę ikonek (coś na kształt http://www.morphos-files.net) wiem, że są pakiety ikon ale co innego ściągać i przeglądać paczki a co innego przeglądać sobie drzewo ikonek i jednym kliknięciem ściągać interesującą ikonę na dysk.
Np. były by 3 główne kategorie szuflady, foldery, inne. Każda z głównych kategorii była by drzewem, gdzie liście były by literami alfabetu a później nazwami programów. Nazwa programów jako ostania grupa zawierała by listę ikonek dla danego programu.
Często czuje niedosyt kiedy ściągam jakiś program 68k i jest tam stara ikona katalogu programu, która po wrzuceniu do reszty burzy moje poczucie estetyki :P Przeszukanie takiej bazy ikon przez www i ściągnięcie interesującej jednej ikonki było by użyteczne. Zamierzam kupić jakiś program graficzny w końcu i dorobić ikony do kilku programów, z chęcią później się nimi podzielę może komuś się przydadzą.

[#30] Re: Polski portal MorphOS-owy?

@MDW, post #26

czuje ze ppa straci...no ale moze mozna sprobowac.
w sumie moze wiecej bysmy sie skupili na promowaniu.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem