[#61] Re: Polski portal MorphOS-owy?

@HOŁDYS, post #60

na plus, to MOSowcy az tak bardzo psuja wizerunek ppa ?

[#62] Re: Polski portal MorphOS-owy?

@HOŁDYS, post #60

Chyba sobie jaja robisz, że sobie stąd pójdziemy

[#63] Re: Polski portal MorphOS-owy?

@HOŁDYS, post #57

Po wywaleniu z PPA systemów i sprzętów nowej ery trzeba będzie zmienić logo w górnym lewym rogu strony ppa.pl. Proponuję w logo dać buźkę Super Froga i w tle ikonę Deluxe Painta. Takie logo wspaniale odzwierciedlałoby tematykę portalu bez ludzi z obozów: MorphOS, AmigaOS4 i AROS. :)

Można byłoby też zrobić cotygodniowe konkursy o tematykach:
- "Kto szybciej przejdzie Super Froga."
- "Maksymalny uptime klasycznej Amigi"

No i oczywiście nieśmiertelne poradniki, np.:
- "Kurs Deluxe Painta - gradienty."
- "Jakim klejem przykleić FastATA."
- "Jak wsadzić BlueRay do A600?"
- "Rakieta na start, czyli podkręcamy 68020 14MHz do 28MHz."

Ostatnia modyfikacja: 21.04.2011 10:57:49
[#64] Re: Polski portal MorphOS-owy?

@MDW, post #63

MDW jak sie zloscisz to az wygladasz smiesznie

[#65] Re: Polski portal MorphOS-owy?

@HOŁDYS, post #64

Ale on ma rację. Bo gdyby nie nowe systemy amigowe, to o czym byśmy tu czytali i o czym rozmawiali? Wiecznie o tym samym się nie da, więc pewnie taki portal zmieniłby się w siedlisko starych pryków którzy kiedyś mieli Amigę, dyskutujących o polityce i bierzących wydarzeniach, czasami wykrzykujących "Amiga ruuulez" przy okazji wspominając jakim to cudownym sprzętem była kiedyś Amiga ale dodając z biernością, że te czasy już nie wrócą...

[#66] Re: Polski portal MorphOS-owy?

@luk, post #65

Ja osobiście jestem przeciwny "wywalaniu" kogokolwiek z PPA! Jako użytkownik wielu opcji Amigowych jest to dla mnie bardzo wygodne, że w jednym miejscu mogę poczytać newsy dotyczące każdej z nich. W jednym miejscu są ludzie zainteresowani wieloma Amigowymi systemami, dzięki czemu zawsze mogę zadać pytanie na forum, niezależnie od tego czy akurat bawie się MorphOSem, AmigaOS4, MiniMigiem czy A600.

Fakt, że na tym żerują też trolle i przy byle okazji dolewają oliwy do ognia. Czasem nie wynika to nawet ze złej woli. A przynajmniej tak sobie to tłumaczę. Niegdyś wszyscy Amigowcy krzyczeli, że pecet jest be, a Amiga rulez. Dzisiejsze spory i problemy są tylko przedłużeniem tamtego krzyczenia. Tylko głupio jest dziś krzyczeć, że pecet be jeśli każdy ma peceta i używa pewnie go częściej niż Amigę... Dlatego trzeba krzyczeć że coś innego sux. Łatwo zwalać winę za zły stan środowiska na kogoś wewnątrz niego, trudno napisać coś konstruktywnego.

Gdyby choć 1/10 energii, która jest przeznaczana na jałowe dyskusje, została skierowana w rozwój Amigi (w jakiejkolwiek formie - pisanie softu, pisanie artykułów, organizowanie imprez, tłumaczenia oprogramowania, etc. etc.), to wszyscy byśmy na tym skorzystali.

Wszyscy na tym forum mają wspólne korzenie, a Amigowe systemy są sobie tak bliskie, że różnice między nimi właściwie są pomijalne. Komuś z poza środowiska systemy te wydałyby się identyczne (i nie chodzi mi tylko o wygląd okienek)...

cafe

Aha, jeszcze co do przyklejania FastATA, Superfroga itd. O Amidze klasycznej można jeszcze baaardzo wiele napisać, sam mam masę pomysłów na artykuły tylko brak czasu aby je napisać :).

Ostatnia modyfikacja: 21.04.2011 12:09:41
[#67] Re: Polski portal MorphOS-owy?

@luk, post #65

Myślę że nie chodzi tutaj o to, aby wyprać PPA z tematów OS4 i MOS. Wtedy rzeczywiście byłby to portal zupełnie bez "ikry". Chodzi tylko o KULTURĘ wypowiedzi, a to właśnie z tym co poniektórzy mają problem. Stąd ciągłe starcia. Gdybyśmy potrafili NORMALNIE dyskutować, bez niezdrowych emocji to nie byłoby tego wątku, sypiących się banów i niezdrowej atmosfery.

Jeszcze coś mi się przypomniało a propo całego tego zamieszania. Ze sceny w Jarocinie, padły kiedyś mądre słowa: "Można lubić, można nie lubić - nie wolno rzucać!". Warto wziąć to do serca.

[#68] Re: Polski portal MorphOS-owy?

@strim, post #66

Brawo! Kolejne dwa rzeczowe i dotykające istoty problemu posty strima i MarXa. Dyskusja nie jest zła, nawet skrajna, ale chodzi o jej poziom i kulturę wypowiedzi. Co z tego, że ktoś ma odmienne ode mnie poglądy? Czy w związku z tym mam się go pozbyć ze swojego otoczenia? Przecież mogę z nim rozmawiać, lecz wypadałoby trzymać poziom.

[#69] Re: Polski portal MorphOS-owy?

@strim, post #66

Ja osobiście jestem przeciwny "wywalaniu" kogokolwiek z PPA!

ale ja nigdzie nie napisalem ze ich trzeba wywalic..sami chca zrobic rozlam ..
patrz autor watku.Swoja opinie wyrazilem

[#70] Re: Polski portal MorphOS-owy?

@luk, post #65

Ale to nie osłabi PPA. I nikt nikogo nie wyrzuca. Skąd wogóle takie myśli?
To nie pomysł na portal morphosowy jest kontrowersyjny, tylko fakt że jeszcze tego nie ma (to powinno być lata temu zrobione).
Raczej na tym nowym będzie pustynia - przynajmniej na początku, ale będzie możliwość nieskrępowanej swobody dyskusji. Tam nie będzie banów za krytykę AmigaOS i Hyperionu. Tylko kto będzie o tym pisał, jak nie będzie tam czytelników, których może to podkręcić? Po euforii na własnym forum (wielki HydePark), będzie z czasem bardziej merytorycznie. Wymiana doświadczeń i ogólnie "swój" fajny portal. Od przybytku głowa nie boli. Nawet własna strona bez forum na początek to już coś.
Zobaczcie na wyniki ankiety. Gdzie ambicja?
[#71] Re: Polski portal MorphOS-owy?

@HOŁDYS, post #69

Rozłam? Kompletnie mylisz pojęcia Hołdys. Od czasu jak zacząłem używać MorphOSa marzył mi się własny portal o tym systemie.

Prosty przykład - mam ochotę otwierać bounty na jakiś programik to robię to bez przeszkód. Wypali, nie wypali - przekonam się sam.

[#72] Re: Polski portal MorphOS-owy?

@luk, post #65

Ja mam klasyka i nie mam na razie zamiaru korzystać z alternatywnej opcji amigowania, lecz nie przeszkadzają mi te alternatywy. Ludzie którzy walczą ze sobą o barwy (niebieski czy czerwony) dla mnie zachowują się jak typowi szalikowcy którzy jak są choć po części anonimowi to wielkie cwaniaki z nich. Po mimo, że jestem użytkownikiem klasycznej Amigi, to chętnie patrzę na to co się w światku MOSowym i AROSowym dzieje. AROSa nawet próbowałem odpalić na moim laptopie lecz niestety konfiguracja mu nie odpowiada. Bardzo miło wspominam jak na jednym z SACP przyjechał wali7 z MacMini i zaprezentował wszystkim MorphOSa oraz jeden z członków MOS Teamu również prezentował jeszcze nie dokończoną ówcześnie jakąś wersje MOSa na chyba MacBooku. Wszyscy na tym meetingu (z 95% klasykowcy) byli bardzo ciekawi tego systemu i bardzo chętnie słuchali prezentacji wali7-ego. To spotkanie pokazało że można należeć do jakiegoś obozu, ale można ze sobą żyć po ludzku - w zgodzie i sympatią.

A tak na marginesie, wszyscy czy mamy Klasyka, Samanthe, Mac'a, Pegasosa, Efike czy inny sprzęt to łączy nas jedno... chcielibyśmy świata alternatywnego dla PC! Więc żyjmy w spokoju i amigujmy w harmonii z każdą opcją OK

[#73] Re: Polski portal MorphOS-owy?

@G. Kraszewski, post #1

Moja opinia niewiele tutaj znaczy, ale wydaje mnie się, że tworzenie kolejnego portalu, oddzielnego i poświęconego tylko MOS nie jest najlepszym pomysłem. Sam czytam informacje poświęcone wszystkim systemom związanym w jakimś stopniu z Amigą. Tutaj mam to w jednym miejscu. Poza tym cenię sobie akurat opinie np. Krashana na wszystkie tematy amigowe (nie tylko MOS), bo facet wie o czym mówi i przedstawia swoje opinie w sposób logiczny. Sam potrafię oddzielić niechęć danej osoby do konkretnego zagadnienia i biorę zawsze na to poprawkę. Uważam, że stworzenie oddzielnego portalu, tylko zuboży PPA. Jeśli komuś się nie podoba styl/zawartość portalu nie musi przecież tutaj zaglądać. Sam tak robię z Exec'kiem - sporadycznie tylko tam zaglądając aby poznać opinie i argumenty drugiej strony. Środowisko amigowskie jest tak małe, a teraz jeszcze bardziej się rozdrobni. Jak dla mnie to kurs na zdrzenie... :(

Ostatnia modyfikacja: 21.04.2011 13:47:44

Ostatnia modyfikacja: 21.04.2011 13:58:13
[#74] Re: Polski portal MorphOS-owy?

@Deftronic/..., post #73

I pod tym się generalnie podpisuję. Szkoda byłoby żeby kilka osób (a przede wszystkim Krashan) większość swojej uwagi poświęciły nowemu portalowi. Nasze środowisko jest tak mikroskopijne, że szkoda je jeszcze dzielić. No ale jak się podzieli to trudno - dodam kolejną stronę do RSS i ulubionych.

[#75] Re: Polski portal MorphOS-owy?

@Doman89, post #72

Rozlam jest i tego nie mozna nie chciec zauwazyc. Nie wszyscy tak jak strim sa/moga byc zainteresowani tyloma opcjami. Twierdzenie jakoby roznice byly pomijalne jest jakims nieporozumieniem, bo w kazdym przypadku AOS3-Klasyk/MOS/AOS4/AROS/UAE... trzeba utrzymac osobny system, a to kosztuje czasu co niemiara... Wspolny korzen to maja linuksowcy, naprawde wspolny, a nie tylko deklarowany, mimo to i tak cale srodowisko rozlamane jest na poszczegolne dystrybucje... A co w srodowisku amigowym jest wspolne ?, coz, nadal bawimy sie przy tych samych demkach,gierkach, tak tak, na UAE, choc mam klasyka, wole UAE :), bo tak wygodniej, szybciej, odpada milion dwiescie problemow..., czyli tylko pewna idea odwolujaca sie do pewnej filozofii i marki.

Ostatnia modyfikacja: 21.04.2011 14:03:09
[#76] Re: Polski portal MorphOS-owy?

@G. Kraszewski, post #1

Pomysł jest ciekawy i bardzo dobry ale nie realizowałbym go na zasadzie "portalu" tylko właśnie strony, jak np. zaprezentował grxmx. Taką informacyjną, promującą ten system.

Ewentualnie spróbować podpiąć pod nią forum które będzie bliźniaczą kopią działu MorphOS z forum PPA, korzystającą z tej samej bazy danych i logowania. Będzie wtedy tak "razem ale i osobno" co powinno zadowolić wszystkich :P

[#77] Re: Polski portal MorphOS-owy?

@Elder_ppa, post #76

bliźniaczą kopią działu MorphOS z forum PPA, korzystającą z tej samej bazy danych i logowania

to moze replikacje merdzujaca od razu ?

odpalanie UAE bo wygodniej dla mnie tlumaczenie 12 letniego dzieciaka..

uruchomiony 20 letni komputer z ktorego leci demko i tyka sobie stacja ..

BEZCENNE !!!

[#78] Re: Polski portal MorphOS-owy?

@HOŁDYS, post #77

Bezcenna... jest także znajomość gramatyki ;)

[#79] Re: Polski portal MorphOS-owy?

@Elder_ppa, post #78

kur... kolejny miodek sie znalazl OK
znakow PL nie uzywam od 1995 r jesli o ta gramatyke ci chodzi
o twoje marudzenie tego nie zmieni..

Ostatnia modyfikacja: 21.04.2011 15:39:28
[#80] Re: Polski portal MorphOS-owy?

@HOŁDYS, post #79

Ze specjalną dedykacją dla Hołdysa :)

http://www.youtube.com/watch?v=z22abx9T6yk

[#81] Re: Polski portal MorphOS-owy?

@MDW, post #74

Krashan nie przedstawił żadnych racjonalnych argumentów, jak dla mnie to są jego fanaberie i niech robi co uważa za słuszne. Po prostu najpierw zadał pytanie a poźniej dopowiedział sobie argumenty kończąc ostentacyjnym wyjściem - na takim emocjonalnym podejściu niczego dobrego się nie zbuduje.
Argumentem poruszonym w tym wątku było, że są morphzone i amigans nie jest żadnym bo to są portale głównie anglojęzyczne, gdzie zasięg jest na cały świat. Należałoby podać polskie przykłady, np. aros.ppa.pl czy execa.
Jak sam zauważyłeś jest nas zbyt mało żeby się rozdrabniać, a tematów wspólnych jest o wiele więcej niż różnic. Idąc dalej należałoby przecież, by nie popadać w hipokryzje, nie tylko założyć taki nowy portal, ale też odciąć się od amigowania w ogóle na tyle żeby organizować np. tylko imprezy dla użytkowników mosa, a na amigowych się nie pokazywać, bo jeszcze ktoś się na nich pojawi kogo zdania się nie akceptuje i byłby jakiś kłopot ;) Tak samo należałoby nie wchodzić na żaden amigowy kanał irc a stworzyć własny, żeby przypadkiem nie wlazł tam ktoś kto ma inne zdanie ;)

PPA.pl jest dla ludzi otwartych, a nie dla tych co chcą się izolować.

Jednocześnie akceptuję wyglądającą na pozytywną motywację pampersa, ale w połączeniu z negatywną motywacją krashana i kibicowaniem faziora na temat umierania to mojego wsparcia mieć taka inicjatywa nie będzie i wydaje mi się, czytając wypowiedzi w tym wątku, że nie ma żadnego widocznego i pozytywnego poparcia dla tej idei wśród innych użytkowników.

[#82] Re: Polski portal MorphOS-owy?

@HOŁDYS, post #79

Brak Polskich znaków byłby jeszcze do wybaczenia ale Polska gramatyka nie tylko z tego się składa ;)

Np. co to znaczy:
"to moze replikacje merdzujaca od razu ?"

"odpalanie UAE bo wygodniej dla mnie tlumaczenie 12 letniego dzieciaka.."
I w jaki sposób ma się to do mojego posta? ;)

[#83] Re: Polski portal MorphOS-owy?

@grxmrx, post #81

Dlatego proponuję aby powstało coś na wzór os4.ppa.pl. A tutaj wprowadzić po prostu ostrzejszą moderację aby pilnować niepokornych. Oczywiście nie popadając w cenzurę jak na exec'u.

[#84] Re: Polski portal MorphOS-owy?

@G. Kraszewski, post #1

Na głównej stronie jest ankieta. Jeżeli ktoś nie zauważył to po stronie MorphOS-a zadeklarowało się 28 osób . Słownie: dwadzieścia osiem. Liczby mówią tu za siebie. Gdzie jest reszta? Jeżeli nie chce im się wypełnić prostej ankiety to jak oni chcą wspierać portal o MorphOS-sie? Ja wchodzę na ppa właśnie dlatego że wszystko jest tu w jednym miejscu. Ja do amigowania wróciłem jakiś rok temu, po 15 latach przerwy i interesuje mnie i klasyk i cała reszta. A o niebieskim systemie dowiedziałem się właśnie na ppa. Dla wielu właśnie ppa.pl=morphos.pl i niech tak zostanie.
[#85] Re: Polski portal MorphOS-owy?

@gtomasz, post #84

A gdzie jest reszta reszty ? ... Może ludzie nie lubią ankiet, a może zawcześnie jeszcze na podsumowanie ...

Ps. to jest pytanie retoryczne - nie oczekuję odpowiedzi bo zrobi się offtop :]

Ostatnia modyfikacja: 21.04.2011 20:17:02
[#86] Re: Polski portal MorphOS-owy?

@Elder_ppa, post #83

Dlatego proponuję aby powstało coś na wzór os4.ppa.pl

Jak już GRX podawał coś takiego było proponowane już dawno temu, szablon cały był nawet stworzony, ale przez wiele lat nikomu nie chciało się palcem ruszyć, by wypełnić ten zakątek treścią. Zatem na przygotowaniu szablonu się skończyło.

Wstrzymam się w tym momencie z jakimikolwiek ocenami, podsumowaniami, konkluzjami. Każdy może wyciągnąć własne wnioski.
[#87] Re: Polski portal MorphOS-owy?

@Elder_ppa, post #83

Oraz wprowadzic morphos.ppa.pl a samo ppa.pl po prostu zamkąć.
O to chodzi?
Bez sensu. To właśnie osobny portal ma sens. Gdzie będzie można normalnie prowadzić dyskusje, a nie ciągłe wojenki.
[#88] Re: Polski portal MorphOS-owy?

@Mandi^ATO, post #86

Wiem ale skoro nawet to nie wyszło to tym bardziej chęć tworzenia osobnego portalu, to jak porywanie się z motyką na słońce.

[#89] Re: Polski portal MorphOS-owy?

@Elder_ppa, post #88

To samo kiedyś mówiono o PPA (jeszcze za czasów ACP), a tymczasem... coś jednak przetrwało.

Co do PPM mam mieszane uczucia. Z jednej strony - niezbyt podoba mi się idea jeszcze jednego portalu - i tak w swoim wolnym czasie ledwo "obskakuję" te już istniejące. Z drugiej - jeśli już powstanie, to na pewno będę go (w mniejszym, czy większym stopniu) wspierał.

[#90] Re: Polski portal MorphOS-owy?

@G. Kraszewski, post #1

Hmm cieżko powiedzieć . Ja jednak wole PPA mimo że sam czasami trolluje ale wystarczy mieć tylko umiar.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem