[#31] Re: Polski portal MorphOS-owy?

@Ender, post #24

Hmm co jeszcze... coś na styl gadacza

Po co nasladowac rozwiazania sprzed kilku epok? Lepiej cos na styl Supergadacza. OK

[#32] Re: Polski portal MorphOS-owy?

@G. Kraszewski, post #1

Jako przedstawiciel "przeciwległego obozu" jestem zdania, że jeśli zakończyłoby to niepotrzebne wojenki na PPA to jestem za. Moderatorzy PPA i Morphos.pl jako osobnych portali mieliby znacznie mniejsze problemy z moderowaniem. Obecnie konflikt między obozami jest na tyle żywy, że nic nie jest w stanie go ugasić.

[#33] Re: Polski portal MorphOS-owy?

@Minniat, post #32

Portal nie rozwiaze problemu "wojenek". To ludzie musza dorosnac.

[#34] Re: Polski portal MorphOS-owy?

@stefkos, post #30

Niby co PPA może stracić? Moim zdaniem niewiele, poza tymi wojenkami i kłótniami o byle co. Czy to, że powstanie nowa strona automatycznie sprawi, że zaczną być pisane teksty, które zasilają nowy portal lub magazyn? Moim zdaniem nie, bo nawet pomimo nagród za artykuły, tekstów jest nadal jak na lekarstwo, a nikt nigdy nigdzie nie napisał, że tematów poświęconych MorphOS-owi nie przyjmujemy. Jestem zwolennikiem nowych idei, ale pragnę przypomnieć, że portal od samych dobrych chęci się nie utrzyma. Trzeba go rozwijać. Ile jest osób, które czynnie wspierają PPA? Czy powstanie nowej strony sprawi, że jakieś inne osoby nagle zaczną czynnie ją wspierać? Jeżeli tak, co więc stało na przeszkodzie, że nie robiły tego teraz?

PPA jest otwarte dla każdego i nie jest ważne co gdzieś ktoś napisał. PPA od początku miało służyć za ogólnoamigowy i okołoamigowy portal. Nie boimy się nowych rozwiązań i je wspieramy, nieważne czy są czerwone, niebieskie czy czarne. Problem nie jest w tym o czym jest dyskusja, nawet jeżeli jest off-topiciem i osoby dyskutujące reprezentują skrajne poglądy. Chodzi o poziom dyskusji. Wiele osób, zarówno z jednej jak i z drugiej strony barykady dokładają do pieca zamiast po prostu dać sobie siana i zignorować niektóre wypowiedzi dając pole do popisu moderatorom.

[#35] Re: Polski portal MorphOS-owy?

@_arti, post #33

Brawo! Nareszcie. Pierwszy post, który dotyka sedna problemu.

[#36] Re: Polski portal MorphOS-owy?

@G. Kraszewski, post #1

Nie głupi pomysł. Strona mogłaby być polska wizytówką użytkowników MorphOSa. Aby PPA nie straciło strona MorphOSa mogłaby zawierać całe info o systemie w jezyku polskim a dodatkiem mogłoby być dobrze zrobione forum gdzie można by było dyskutować... (cos na styl MorphosZone) a wszystkie wiesci zostawic na PPA ale wtedy PPA na pewno straci na MorphosForum chyba, ze można byłoby zrobić jakiś łatwy transfer pomiedzy PPA a forum MorphOS na nowej stronie...

[#37] Re: Polski portal MorphOS-owy?

@_arti, post #33

Kto nie dorósł mając lat 40 +/-5 ten nie dorośnie w wieku lat 60+...
[#38] Re: Polski portal MorphOS-owy?

@stachu100, post #37

To świadczy tylko o tej osobie, niestety...

[#39] Re: Polski portal MorphOS-owy?

@mailman, post #34

Trudno nie zgodzić się z Mailmanem. Jeśli nie będzie komu zamieszczać tam zawartości to kolejne forum nic nie w niesie. Ja raczej mam na myśli stronę promująca MOSa niż kolejny serwis społecznościowy.

Przejrzałem dokładnie library na morphzone.org i tam są rzeczy o których mówiłem lecz moim zdaniem dość dobrze zakamuflowane. Artykuły takie jak te:

http://library.morphzone.org/Historical_notes

http://library.morphzone.org/What_is_MorphOS%3F

czy reszta z MorphOS - The Lightning OS powinny znajdować się raczej na stronie http://www.morphos-team.net/. Aby dotrzeć do library na morphzone trzeba się troszkę namęczyć.

Część tych artykułów mogła by zostać uaktualniona, a część zamieniona na coś w stylu bazy softu 68k w formie o której pisałem wcześniej bardziej przydatna niż http://morphos.lukysoft.cz/.

Swoją drogą albo jestem ślepy, albo nie ma na głównej stronie morphzone.org linka do http://www.morphos-team.net/ ;) Za to jest do ładne logo Genesi

[#40] Re: Polski portal MorphOS-owy?

@mailman, post #38

ciezko znalezc dzien na ppa kiedy przynajmniej jedna lub dwie osoby z ktorejs strony barykady nie dostaly urlopu od komentowania. nic sie nie zmieni. prawda jest taka ze to srodowisko przy zyciu utrzymuja tylko klotnie, nienawisc i wzajeme wypominanie nie wiadomo blizej czego. na portalu tylko morp[hosowym bedzie wialo nudą. bedzie scena jak z westernu, wymarle miasteczko i rpzelatujacy z wiatrem uschniety krzak. po czym cala ta zgraja wroci tutaj z powrotem by wszczynac wojenki. podobnie jest na execu, tam tez jest jak w tej westernowej scenie.
[#41] Re: Polski portal MorphOS-owy?

@DRACOX, post #40

To się jeszcze okaże, miejmy nadzieję że czas zweryfikuje Twoje słowa. Odnoszę się tutaj do portalu poświęconego tylko MorphOSowi.

[#42] Re: Polski portal MorphOS-owy?

@MDW, post #26

Właśnie boję się że straci...

[#43] Re: Polski portal MorphOS-owy?

@DRACOX, post #40

Zgadzam się z przedmówcą.

[#44] Re: Polski portal MorphOS-owy?

@mailman, post #34

Ja tylko dodam, że kilka lat temu, gdy MorphOS był na fali wznoszącej popularności to był projekt strony o tym systemie i Pegasosie, layout narysowany wisi tutaj: http://www.ppa.pl/pegmorphtest/ - niestety nikt tej strony nie zapełnił wówczas żadną treścią, nie było chętnych (a raczej byli, ale mieli jak się okazało słomiany zapał). Powstanie nowej strony, tematycznej oznacza pewne marnowanie zasobów organizacyjnych i rozmienianie na drobne jeśli ma to być portal a nie strona z artykułami, opisami i wskazówkami. Jest to marnowanie i tak skromnych zasobów bo mało jest ludzi aktywnych co mogą coś np. napisać, a jeśli ta aktywność pójdzie w moderowanie, opiekę portalu, jego usług, etc. to w efekcie zamiast wzmocnić środowisko osłabi je bo część wolnego czasu będzie stracona.

[#45] Re: Polski portal MorphOS-owy?

@G. Kraszewski, post #1

Moim zdaniem - i tak .. i nie.
Jak to wcześniej już zostało napisane - niepotrzebujemy jakichś dodatkowych (mniej lub bardziej) sztucznych podziałów. Utrzymanie portalu kosztuje (nie chodzi o finanse... głównie) - trzeba włożyć czas, energię.. itp. Do tego kwestia tematów, artykułów - no i szkoda by było "topić" zasoby zasilające PPA.

Myślę jednak, że jakaś taka strona poświęcona tylko i wyłącznie systemowi MorphOS jest potrzebna.. albo może być potrzebna - ale raczej jako element współgrający z obecnym PPA niż będący jakąś konkurencją. Po prostu nas na to nie stać.

Krótko - portal/strona informacyjna - Tak, portal społecznościowy - zdecydowanie nie (PPA oferuje wszystko co, co społeczność potrzebuje.. i nie potrzebuje).

[#46] Re: Polski portal MorphOS-owy?

@grxmrx, post #44

Ładny layout. Można by go wykorzystać zresztą menu dokładnie zawiera to co jest potrzebne do promocji systemu.

Można by tylko zamienić Pegasos&Morphos na sam MorphOS :)

[#47] Re: Polski portal MorphOS-owy?

@DRACOX, post #40

Dokładnie tak. Na MorphZone jest polskojęzyczne forum. Jakoś nie widzę tam wielkiego ruchu. A dlaczego, wszyscy o tym wiedzą.

[#48] Re: Polski portal MorphOS-owy?

@mailman, post #47

Dlatego lepszym rozwiązaniem będzie pociągnięcie strony którą grxmrx zalinkował..
Reszta na PPA już jest (forum, bugtraker).. pełny wypas.

[#49] Re: Polski portal MorphOS-owy?

@pampers, post #41

Trzeba przemyśleć, może propozycja grmxa nie jest zła. Brakuje mi tego co napisałem wcześniej. Ja użytkownikiem/orłem ;) nie jestem.
[#50] Re: Polski portal MorphOS-owy?

@pampers, post #41

Taaa, jaaasne...
Jak na razie to się okazuje, że przez 7 lat żadnej z szanownych MOSowiec nie chciało się nawet głupich linków dodać do strony Pegasos & MorphOS, chociaż nie raz i nie dwa były prośby o wparcie jej rozwoju i w odzewie różne deklaracje padały...
A Ty jak długo tą swoją stronę stawiasz już - pół roku?
W świetle powyższych faktów, mój sceptycyzm odnośnie powstania i jakiegokolwiek rozwoju PPM wydaje się mieć bardzo solidne podstawy.

DODANE: Ups, praktycznie sklonowałem posta grxmrxa - trza było doczytać wątek do końca...

Ostatnia modyfikacja: 20.04.2011 19:43:29
[#51] Re: Polski portal MorphOS-owy?

@APC74, post #50

APC74: O tej stronie dowiedziałem się dzisiaj. Swoją stronę owszem stawiam długo ale nie zamierzam Ci się spowiadać ze swojego życia prywatnego. Nie podważam podstaw Twojego sceptycyzmu ale też nie przekreślałbym wszystkiego na starcie.

[#52] Re: Polski portal MorphOS-owy?

@G. Kraszewski, post #15

Odpowiedź na te pytania jest kluczowa w temacie sensu powstawania odrębnego portalu tematycznego o MorphOSie.

Nie jest. Kluczowe jest zainteresowanie użytkowników MorphOS-a, a nie bełkot, jaki produkujesz. Po prostu idź sobie z tego wątku. Utworzenie takiego portalu jako efekt uboczny będzie miało koniec moich wypowiedzi na PPA, więc powinieneś być chyba zadowolony.

Jestem za portalem, bylo by to swietne rozwiazanie, gdyby rzeczywiscie wyeliminowalo stad wtracanie przez Ciebie swoich 3 groszy pod kazdym postem o amidze. Powyzszy cytat doskonale ukazuje Twoje podejscie. Zalozyles topic o mosowym portalu po czym pyszczysz do kazdego niepochlebnego komentarza uzurpujac sobie niejako prawo do jedynie slusznej wizji.
Pozbycie sie wlasnie takich osob nakrecajacych wrogie nastroje moim zdaniem zmieni charakter ppa na lepszy. Gratuluje inicjatywy.
[#53] Re: Polski portal MorphOS-owy?

@pawelini, post #52

Zamilcz pacynko, woj cie obchodzi zreszta. Jezeli ppa ma byc polem do popisu dla tobie podobnych to nic tu po mnie. Pampers dawaj:)

[#54] Re: Polski portal MorphOS-owy?

@fazior, post #53

Zamilcz pacynko, woj cie obchodzi zreszta. Jezeli ppa ma byc polem do popisu dla tobie podobnych to nic tu po mnie.

Brawo! Nie ma to jak "kulturalna" odpowiedź na naprawdę rzeczowy i niejadowity post paweliniego. Witki opadają jak się czyta takie teksty. Jeśli tego typu posty da się wyeliminować za pomocą PPM, to jestem zdecydowanie za.

Ostatnia modyfikacja: 21.04.2011 09:03:49
[#55] Re: Polski portal MorphOS-owy?

@MarX, post #54

[#56] Re: Polski portal MorphOS-owy?

@fazior, post #53

@fazior

Za posty w komentarzach oraz ten wybryk Twoja przerwa zostaje wydłużona do dwóch tygodni.

[#57] Re: Polski portal MorphOS-owy?

@G. Kraszewski, post #1

mysle ze idea jest slusza powinno sie wykluczyc MOSa AOS4 AROSa NATAMI SRAMi UAE i Inne pseudopodroby...
mnie nie interesuja powzysze .. wiec pewnie nie stracilbym zreszta jak widzicie mimo ze czasem czytam newsy o AOS4 i MOS staram sie nie komentowac i nie wstrzynac "bojek" skoro nie moj target po co mącic

Grzegorz ma racje wojenki w wykonaniu starych prykow co jest lepsze sa meczace.

ja po prostu lubie swoja Amige i jest klawo ;-]
OK

[#58] Re: Polski portal MorphOS-owy?

@G. Kraszewski, post #1

Myślę, że to spóźniona inicjatywa. Szał związany z pojawianiem się Morphosa minął. Polscy użytkownicy uwili sobie na PPA miłe gniazdko i tak już raczej zostanie. MOS jest alternatywną drogą rozwoju Amigi i ma rację bytu na PPA. Co do słownych przepychanek i flameów - nie demonizowałbym tego zjawiska, widać, że portal żyje, coś się dzieje, ktoś ma jakieś przekonania, ktoś się nie zgadza itp. Bez różnicy zdań nie będzie dyskusji, bez dyskusji będzie nudno. To, że czasem kogoś poniesie, coż internet ma swoje prawa, a moderatorzy uprawnienia.
Pozdrawiam.

[#59] Re: Polski portal MorphOS-owy?

@HOŁDYS, post #57

Ale jazda po bandzie

Tylko MorphOS hmm. ciekawy pomysl, z punktu widzenia uzytkownika MOSa. Koniec z wojenkami podjazdowymi. Temat tylko jeden. MorphOS i tylko MOS, bez wybiegania na inne propozycje czy tematy. exec.pl jest poswiecony glownie AOS4/x1000/Sam - ten temat jest tam na fali wznoszacej, to moze MOSowcy dadza rade, choc sa bardzo opoznieni i moga nie dac rady:)

Ostatnia modyfikacja: 21.04.2011 10:25:31
[#60] Re: Polski portal MorphOS-owy?

@1989, post #59

z drugiej strony takie powstanie portalu mosowego zmieni wizerunek PPA
na plus .. EXEC jest tylko AOS4 i klasyk ..

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem