[#91] Re: Polski portal MorphOS-owy?

@G. Kraszewski, post #1

Jeśli chcecie stworzyć zamknięte kółko dyskusyjne wokół Morphos'a to PPM jest świetnym pomysłem. Nikt Wam nie będzie przeszkadzał i będziecie mieli święty spokój. Jednak dla Amigi w tym kraju to początek jej końca. PPA to ostatnie miejsce, w którym spokojnie egzystowali w symbiozie amigowcy wszelkiej maści i każda z opcji czerpała korzyść z takiego współżycia. Każda ze stron w pojedynkę gó... zdziała. Użytkownicy nowych amigowych systemów nie przyjdą znikąd. Najprawdopodobniej wyłonią się z klasykowców. Klasykowcy nie pociągną sami amigowego portalu, bo w końcu tematy im się skończą. Każda strona straci gdy jedni zaczną wypinać się na drugich.
Może zamiast najłatwiejszego rozwiązania popracować nad samokontrolą? Może nadszedł czas, żeby przestać traktować użytkowników odmiennych systemów jako konkurentów, a całe to amigowanie jako hobby i zabawę? Czy naprawdę aż tak wielkie znaczenie ma to, że QT działa wolniej niż GUI, a jeden z systemów czerpie z linuxa? Przecież jest w czym wybierać. Opcje są dwie, a nawet trzy.
Ludzie mający udział w tworzeniu jednego z systemów powinni zachować szczególny umiar w sposobie wyrażania swoich poglądów na temat rozwiązań serwowanych przez "konkurencję". Wątły rynek amigowców nie wart jest walki na śmierć i życie. Nikt tu wielkiego majątku nie zbije.
Mam szczególne uznanie do pracy moderatorów na PPA. Ale też nie zawsze są bezstronni. W dyskusji na temat QT brały udział trzy osoby. Bany dostały dwie.
[#92] Re: Polski portal MorphOS-owy?

@frywolny_marian, post #91

Ktoś tu napisał, iż PPA to portal dla ludzi otwartych......
Dzielenie się=zamykanie tych (i tak już przymkniętych )drzwi zupełnie.
Jeszcze tylko potem zgubić klucze.....

Po co ?

Osobiście podoba mi się ten portal. Poważnie. Może nie jest to sensu stricte obszar moich zainteresowań (żeby nie być gołosłownym - MacMini lezy w pudle dwa tygodnie, i nawet go nie odpaliłem :) )ale cholera COŚ w nim jest.
Widać , iż tworzą go ludzie z pasją. Tacy , którzy mają jobla na jakimś punkcie... i to jest fajne.......

Skłonności separatystyczne bardziej szkodzą niż pomagają /jezu, takie zdanie z ust rodowitego ślązaka:)/ Ktoś lubi UAE, ktoś klasyki, ktoś tam Motyle ma we łbie, ja mam konsole i co z tego.....

Czytajac ten portal mam flashbacki z dzieciństwa. Przy okazji jednak łypnę okiem na inne nowinki, i wiedza rośnie, a jak wiadomo, im więcej wiesz, tym zdajesz sobie sprawę, jak mało jej posiadasz :)

Lubię okazywać swoje zdanie, przemyślenia, podobnie wiele innych osób. Nie warto jednak brać takich czy innych wypowiedzi jako ataki, flame'y.....

Otwarcei portalu Morph'osowego zamiast stworzyć takowy, oba portale zniszczy niestety.........
Mając tutaj wszystko, jest ciekawie. JA lubię off-topy :)

Ostatnia modyfikacja: 21.04.2011 22:54:51
[#93] Re: Polski portal MorphOS-owy?

@frywolny_marian, post #91

W pełni zgadzam się z przedmówcą. Tworzenie czegoś na kształt nowego execa tylko o niebieskiej tematyce nie jest dobrym pomysłem. Nawet gdyby taki portal był wyprany z wad wspomnianego execa - a wierze że tak by było - to chyba szkoda tak się rozdrabniać. Exec wybrał tylko AOS4 i jak ktoś tam nie zagląda to proponuję chociaż zobaczyć czym się to skończyło - na ich forum czy w komentarzach wypowiadają się wiecznie te same osoby które można policzyć na palcach jednej ręki. Wieje tam straszną nudą a przecież ostatnio jest o czym dyskutować, bo coś się w temacie AOS4 mimo wszystko dzieje (jak na amigowe realia). Wymiana poglądów i różnych opinii nie ma tam racji bytu, bo te są już jasno wyklarowane przez redakcję więc o czym mają rozmawiać? Jeśli jest już jakieś ożywienie na forum to głównie przez jakieś prowokacyjne wątki w stylu (przykład aktualny): "AmigaOS przegrał... Z manifestu Grzegorza K." - boze, jak ktoś pisze takie rzeczy to poważnie się zastanawiam czy hobby o nazwie Amiga nie jest czasem dla niektórych groźne dla zdrowia psychicznego.

Podsumowując, wolałbym żeby było tak jak jest teraz. Tworzenie portalu o niebieskiej tematyce miałoby sens gdyby grupa ludzi nazywających się amigowcami różnej maści zaczęła się rozrastać i tworzył by się przez to nieład. A jak na razie to mało nas.

[#94] Re: Polski portal MorphOS-owy?

@Deftronic/..., post #73

Ale tu nie chodzi o to by kogokolwiek izolowac. Exec jest portalem stricte tematycznym dla okreslonej grupy, morphos takiego portalu nie ma, stad ludzie dyskutuja wiecznie na ppa. Gdyby to bylo tylko w temacie tresci mosowych to pal szesc, ale coraz czesciej przybieralo to forme walenia we wszystko co amigowe. Po przemieleniu en razy kilku wojenek ppa zdecydowanie wyroznia sie niebieska barwa tylko dlatego ze zgromadzil cala spolecznosc mosowa. Gdyby dyskusje rozeszly sie na swoje portale w swoich tematach, ppa moglby spowrotem stac sie portalem towarzyskim skupiajacym rozne odlamy amigowe, a nie polem bitwy.
Najgorzej gdyby wedy sie okazalo ze nie mamy o czym rozmawiac ;P
[#95] Re: Polski portal MorphOS-owy?

@pawelini, post #94

mi MOS czy AOS4 czy inne cudo nie przeszkadza na PPA (no chyba ze jakis fanboy gada o PS3 czy ipadzie ..)
ja po prostu widze ze cos sie tam dzieje w tych rownoleglych swiatach
ale za bardzo nie mam ochoty zeby w ten inny swiat wejsc :)
jestem mocno retro .. bardziej ciekawa mnie inne platformy z 80 lat niz to co jest w 2011 r (nawet na PC).
Jesli chca chlopaki swoj portal tematyczny nie mozna im tego zabronic..
wiece zarzutow ze ppa to portal mosowy ktory wbija noz w plecy amidze :)) nie beda zasadne..

podzialy na pewno nie sa dobra mowi o tym ankieta ,.. na takim portalu by bylo 30 osob.. a na ppa pewnie polowa tego.
robta co chceta odemnie macie + na droge ;p i

[#96] Re: Polski portal MorphOS-owy?

@G. Kraszewski, post #1

Wg mnie ma to sens, a im więcej się tam znajdzie tym lepiej. Może na początku dużo miejsc na portalu będzie pustych, ale z czasem się zapełnią.

[#97] Re: Polski portal MorphOS-owy?

@kjb, post #96

Jak dla mnie nie ma sensu tworzyć oddzielnego portalu. Na PPA jest wszystko co trzeba, a ewentualne trolle należy traktować jak na trolli przystało - z przymrużeniem oka i ignorowaniem.

[#98] Re: Polski portal MorphOS-owy?

@G. Kraszewski, post #1

Według mnie nie ma najmniejszego sensu. PPA to portal, na którym jako osoba używająca MorphOSa znajduję zarówno aktualności, jak i informacje na forum dotyczące tego systemu. A oprócz tego jestem na bierząco z tym, co się dzieje w całym około amigowym światku.

Powstanie PPM widzę jako powstanie drugiego Execa (tyle, że po przeciwnym biegunie), a takiego portalu, mimo, iż MorphOSa uważam obecnie za najlepsze amigowe rozwiązanie, bedę się brzydził. Nie obraź się Grzegorzu (doceniam cały Twój wkład), ale czytając Twoje ostatnie posty, widzę w Tobie "niebieski odpowiednik" Konrada z "czerwonego" portalu. Obym się mylił co do tego...

Na koniec uwaga do Moderacji PPA - wyluzujcie troszeczkę. Ja też uważam, że to dobrze, że dyskusja jest burzliwa. Przynajmniej widać, że portal żyje, że kogoś te tematy kręcą. Póki nie ma jakichś wulgaryzmów i bezpośredniego obrażania innych ja bym na taką dyskusję pozwolił. Nawet kosztem tego, że troszeczkę się temat rozwleka. Zbyt ostra moderacja może doprowadzić do tego, że pod newsami nie będzie wcale komentarzy, albo po 2-3 jak na execu, bo nikogo to nie będzie kręcić. Taki komentarz jest przecież wyrażeniem jakichś uczuć/odczuć, a te bywają gwałtowne, tym bardziej, że ścierają się tu różne poglądy, bo portal jest ogólnoamigowy...
[#99] Re: Polski portal MorphOS-owy?

@Adam_K, post #98

Powstanie PPM widzę jako powstanie drugiego Execa

Wątpię żeby na PPM (jeśli kiedykolwiek powstanie) byłaby taka cenzura jak na Execu. :)

Ja jestem Za!

edit-----

Według mnie nie ma najmniejszego sensu. PPA to portal, na którym jako osoba używająca MorphOSa znajduję zarówno aktualności, jak i informacje na forum dotyczące tego systemu. A oprócz tego jestem na bierząco z tym, co się dzieje w całym około amigowym światku.

Jeśli powstanie PPM to dla Ciebie nic się nie zmieni! Nadal na PPA znajdziesz aktualności a na forum informacje. Tak samo jak w przypadku AOS4 - to że jest Exec, nie znaczy że temat AOS4 na PPA jest martwy.

Ostatnia modyfikacja: 26.04.2011 02:39:02
[#100] Re: Polski portal MorphOS-owy?

@G. Kraszewski, post #1

Mysle ze schemat podzialow i zaczynania od poczatku przerabialismy w srodowisku juz kilka razy, szczegolnie na ircu. Jaki jest efekt kazdy wie kto ogarnia pamiecia ostatnie nascie lat.
Zgadzam sie z opinia ze strona informacyjna by sie przydala, ale nie widze sensu w duplikowaniu newsow, kolejnego forum, kolejnych poradnikow na te same tematu itp itd. Wszytsko to juz mamy na PPA. Jak ktos chce sie ograniczyc do MOS-a moze ustawic filtry rubryk i newsow, opcja ignorowania tez sie chyba pojawi (prawda, Grx? :)
PPM bez archiwum newsow, bez archiwum forum, bez mozliwosci powiazania tematow z reszta Amiswiata bedzie nudne jak Exec.
Trolle jak byly tak beda, one nie sa przywiazane do portalu tylko do tematow, co wypady na osnews pokazaly nie raz. Wiec jesli je tepic to tepmy je tu.
Mamy dobry portal, niezla ekipe i sporo aktywnych ludzi, podzial spowoduje mniejsza aktywnosc i bedzie to odczuwalne i na PPA i na PPM, gdzie beda sie kisic niczym czerwoni na Execu, ci ktorzy nie beda zagladac na oba portale. A bedzie to naprawde niewielu, calkiem jak na wspomnianym execu. Wiec jaki to ma sens?
Uczmy sie na bledach z przeszlosci, ulepszajmy to co juz mamy zamiast znowu zaczynac od zera.
[#101] Re: Polski portal MorphOS-owy?

@Valwit, post #100

A nie uważasz że brakuje portalu o MorphOS. Według mnie bardzo prakuje takiego polskojęzycznego portalu. Nie można zamykać się na rozwój, na promowanie MorphOS.
Trzeba pokazać, że środowisko MorphOS jest prężne i aktywne, że warto poznawać ten system itp.
Środowisko podzieliło się już dawno i to na wiele części.
Dlaczego MorphOS ma być zależny TYLKO od amigowego portalu. MorphOS to przecież cały system, nie tylko nakładka na inny system. Zasługuje w pełni na własne miejsce w sieci, co zreszta przecież nie wyklucza jego obecności na PPA.

Według mnie taki portal powinien powstać. Bedzie to z korzyścią dla Nas wszystkich.
[#102] Re: Polski portal MorphOS-owy?

@XaVeR, post #101

Wydaje mi się, że gdyby taki portal był potrzebny to by powstał już dawno. Ktoś by go zrobił bo natura nie znosi próżni, a skoro do tej pory nie powstał, to znaczy, że potrzebny nie był.

[#103] Re: Polski portal MorphOS-owy?

@il_capitano, post #102

Aż mi się nie chce wierzyć, że środowisko MorphOSa jest tak małe. To ilu w końcu jest użytkowników systemu MorphOS?
[#104] Re: Polski portal MorphOS-owy?

@il_capitano, post #102

No tak, ale sam fakt że taki wątek na forum powstał daje do myślenia. Może nie był potrzebny, ale teraz jest. Pewne rzeczy dojrzewają z czasem.

Odnośnie jeszcze Execa i ewentualnej analogii PPM do niego. Według mnie nie brakuje odpowiednika Execa, tylko odpowiednika mniej znanej strony powiązanej z nim, mianowicie http://amigaos.pl/

Oczywiście nikt na siłę takiej strony dla obecnych (i ewentualnych przyszłych) miłośników MorphOS-a nie stworzy, zwłaszcza jak ludzie będą się zarzekać że nie potrzebują.
[#105] Re: Polski portal MorphOS-owy?

@G. Kraszewski, post #1

Według mnie ma sens pod warunkiem, że nie będzie na nim cenzury i każdy użytkownik w kulturalny sposób będzie mógł się wypowiedzieć także negatywnie na temat MorphOS-a jeśli uzna to za stosowne.

[#106] Re: Polski portal MorphOS-owy?

@Bigo, post #105

Według mnie ma sens pod warunkiem, że nie będzie na nim cenzury i każdy użytkownik w kulturalny sposób będzie mógł się wypowiedzieć także negatywnie na temat MorphOS-a

Niestety, srodowisko nie dojrzalo do tego, zeby wypowiadac sie negatywnie w sposob kulturalny. Gdyby chodzilo tylko o to, to po pierwsze redaktorzy ppa nie musieliby rozdawac banow na lewo i prawo, a po drugie cala dyskusja na temat PPM nie mialaby miejsca.

Jak juz ktos zauwazyl, obecnie na PPM jest troche za pozno. Uzytkownicy mogliby koegzystowac pokojowo na forum PPA tym bardziej, ze maja mozliwosc skonfigurowania strony (lacznie z tematyka wiadomosci) wedle wlasnego upodobania. Na troli cos takiego niestety nie pomoze, gdyz te osoby z premedytacja wpakowuja swoje pelne agresji i nic poza tym nie wnoszace komentarze pod wiadomosciami dotyczacymi "konkurencji". Na "dzieci", ktore wpychaja kij w mrowisko nie ma lekarstwa innego niz ignorancja.

[#107] Re: Polski portal MorphOS-owy?

@szuler, post #106

Chciałbym tylko dopowiedzieć, że nowy kod PPA będzie o wiele bardziej elastyczny w zakresie "dopasowywania" PPA pod swoje upodobania. Ale nie uprzedzajmy faktów...

[#108] Re: Polski portal MorphOS-owy?

@XaVeR, post #103

To ilu w końcu jest użytkowników systemu MorphOS?

http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=4&t=15281&startliczba=250#reply_17094

67 osób - stan na 01.01.2010. Jako że baza jest z przed ponad roku myślę że będzie ze 75 osób.

Ostatnia modyfikacja: 26.04.2011 15:33:03
[#109] Re: Polski portal MorphOS-owy?

@il_capitano, post #102

Wydaje mi się, że dział Morphos powinien się rozrosnąć, mieć poddziały jeżeli jest to możliwe. Początkowo byłem za pomysłem osobnego portalu, ponieważ dział Morphos stał się trochę mało czytelny (jest za ogólny, brakuje mi działów/poddziałów, które grupowały by wątki i ułatwiały poszukiwanie interesującej nas informacji). Teraz uważam, że gdyby udało się uruchomić podstronę przygotowaną przez grmxa, to można by właśnie zrealizować coś takiego i jednocześnie nie tracić kontaktu z całą bazą informacji o systemie, które już są na PPA. Boję się, że niektórzy stwierdzą, że znowu jedziemy na marce, a PPA to niebieski portal. Jeżeli portal powstanie to myślę, że jak większość będę tu i tam. Liczę na to, że jakikolwiek projekt się pojawi (grmxa, pampersa) będzie szerzej uwzględniał potrzeby nowicjuszy.
[#110] Re: Polski portal MorphOS-owy?

@Ender, post #109

Sądzę, że nie zdradzę wielkiej tajemnicy, ale w nowej wersji strony są przewidziane tzw. kategorie w każdym dziale forum, więc poniekąd jest to dokładnie to, czego oczekujesz.

[#111] Re: Polski portal MorphOS-owy?

@mailman, post #110

Bardzo fajnie że taka funkcjonalność będzie :)

A swoją drogą dziwi mnie dlaczego osoby którym przeszkadzają poziomy dyskusji ogłaszają że otworzą nowe forum itp. Niech zaproszą tylko tych z którymi dobrze im się rozmawia do prywatnego formum, nikomu innemu niech nic nie mówią i temat jest zamknięty. A jak pojawi się ktoś nowy kto będzie pasował trzeba go tylko zaprosić.

Nie trzeba nawet forum - wystarczy lista dyskusyjna. Można nawet pójśc krok dalej i upublicznić archiwum ale nie dopuścić do postowania.

A na poważnie: środowiska jest za małe żeby je rozdrabniać dalej - zwłąszcza w Polsce. Nie jestem użytkownikiem MorphOSa ale lubię o nim poczytać tak samo jak o AROSie i PPA doskonale się do tego celu nadaje.
[#112] Re: Polski portal MorphOS-owy?

@mailman, post #110

No to czekam z niecierpliwością na zmiany. OK
[#113] Re: Polski portal MorphOS-owy?

@XaVeR, post #101

A nie uważasz że brakuje portalu o MorphOS. Według mnie bardzo prakuje takiego polskojęzycznego portalu. Nie można zamykać się na rozwój, na promowanie MorphOS.

alez wlasnie dlatego mysle ze strona o mosie by byla czyms przydatnym. ale informujaca, co to, z czym to jesc jak sie do tego zabrac. i tyle i az tyle.

Środowisko podzieliło się już dawno i to na wiele części.

i wlasnie dlatego uwazam ze dalsze podzialy nic dobrego nie przyniosa.
[#114] Re: Polski portal MorphOS-owy?

@Valwit, post #113

wlasnie dlatego mysle ze strona o mosie by byla czyms przydatnym. ale informujaca, co to, z czym to jesc jak sie do tego zabrac. i tyle i az tyle

Zgadzam się w 101% OK

[#115] Re: Polski portal MorphOS-owy?

@G. Kraszewski, post #1

Jeśli z trollami jest problem, to może po prostu trzeba na forach tematycznych ppa nieco ostrzej moderować?

Strona jako wizytówka - czemu nie. Przenoszenie forum z tematyką MorphOSową na inny portal uważam jednak za bezcelowe. Moim zdaniem utrudni to tylko znalezienie informacji typu "co zrobić, żeby program X zaczął działać", bo będzie trzeba szukać informacji na jeszcze jednym portalu.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem