[#31] Re: Trochę vibecodingu

@michal_zukowski, post #30

ehhhh... Super sprawa :). Ciekaw czy tak się da przesortować to demo?
[#32] Re: Trochę vibecodingu

@michal_zukowski, post #30

To działa w okienku bez ramek?
[#33] Re: Trochę vibecodingu

@recedent, post #32

ramki są nadrysowywane kontentem, dzieki czemu działa przyciski zamykania, ktorego nie widać.
[#34] Re: Trochę vibecodingu

@jimiche, post #31

przecież tam są źródła w c/cpp to co to za sztuka :), prawdziwy przełom to portowanie z plików binarnych, wrzucasz binarke, dostajesz kod w C czy czym tam chcesz, pod dowolny system operacyjny z dowolnego systemu operacyjnego, np. bierzesz losową binarkę z atari falcon i po 3 dniach klikania dalej gpt (upraszczam) masz

(jak słychać jingle jeszcze niedopracowane)

To jest trochę przerażające bo zaczynamy żyć w czasach postdeveloperskich. Jeśli dochodzimy do sytuacji, gdzie plik wykonywany jest traktowany jako wypuszczone źródła to bez drma każdy program po odpowiednim czasie może być przerobiony na źródła (do gier dosowych wystarczy tydzień intensywnej pracy). Akurat dla Amigi to może i dobrze, bo możemy dostać dość dopracowane porty gier z innych systemów, ale ja powoli widzę redefinicje produkcji oprogramowania. Liczb a pomysłów, które mam i które są względnie realizowalne jest nieskonczona (np. amos.library ktore emuluje niskiego poziomu i działa z AHi/CGX/P96, odpalacz do gier z macosa, który załaduje grę bezposrednio pod ekranem Amigi bez fusion/sheepshaver, Deluxepaint 5 w oparciu o zrodla DPainta1 i dissasemblacje Dpainta5 działajacy z paletą 24bit, możliwości są praktycznie nieskończone). Oczywiście pomijąc kwestie legalności , mówię tylko o technicznej stronie.
2
[#35] Re: Trochę vibecodingu

@michal_zukowski, post #34

Ale dlaczego ograniczac sie do gier?
Poprawic AmigaOS, tworzac wersje 3.91 i eliminujac limity 2GB dla obslugi plikow i uzywac 2GB high mem pod systemem.
Zrobic 48/64 bitowy file system, rozszerzajac SFS2, dos.library i exec.library.
Dla lubiacych 3D, przerobic Warp 3D z PPC na 68k.
Pewnie mozna z pomoca AI zrobic, jeszcze inne ciekawe rzeczy, ktorych brakuje w Amiga OS 3.x.
Tylko to musi byc w miare sensowne, czyli dosc lekkie, bo robienie "kobyl" majacych po iles tam megabajtow kodu nie ma wiekszego sensu.
[#36] Re: Trochę vibecodingu

no i fantasies na morphosa, w tooltypach mozna ustawiac parametry okna, overlay (niestestowany), borderless, zwykle okno i skalowanie do 640x480

https://drive.google.com/file/d/1dp577tl9uXvoxLATpknm9XEIeDcqX85T/view?usp=sharing

wymagane sa pliki z wersji pecetowej w tej wersji:

24.12.1996 23:32 252 870 INTRO.MOD
24.12.1996 23:32 345 038 INTRO.PRG
24.11.2025 16:09 210 760 TABLE1.MOD
24.12.1996 23:32 536 838 TABLE1.PRG
24.11.2025 16:09 211 912 TABLE2.MOD
24.12.1996 23:32 517 990 TABLE2.PRG
24.11.2025 16:09 219 668 TABLE3.MOD
24.12.1996 23:32 504 758 TABLE3.PRG
24.12.1996 23:32 216 418 TABLE4.MOD
24.12.1996 23:32 522 198 TABLE4.PRG

ekran powinien miec wyłączone zaawansowane wyswietlanie bo za mocno żre proca, chyba ze to u mnie na rhd6450 - ale dochodzi do 40%, przy zwyklym mam 4-5% co wskazuje że wersja 68k rtg jest prędkosciowo w zasięgu (szczegolnie ze by miala normalny amigowy odgrywacz do modów a nie libxmp).

Ostatnia aktualizacja: 11.07.2026 15:36:58 przez michal_zukowski
3
[#37] Re: Trochę vibecodingu

@michal_zukowski, post #36

https://drive.google.com/file/d/1dp577tl9uXvoxLATpknm9XEIeDcqX85T/view?usp=sharing

jeszcze raz ten sam link, dodany output opengl, i poprawiony overlay tak, że można zmieniać rozmiar okienka., praktycznie został tylko tryb pełnoekranowy i jakieś pierdoły i koniec :)
4
[#38] Re: Trochę vibecodingu

@michal_zukowski, post #37

pod powyzszym linkiem jest zupdatowana wersja, obsluguje logike 60hz, logika jest automatycznie wybierana w zaleznosci od monitora (ale nie ma wsparcia dla 100hz, chociaz nie wykluczam)

natomiast pod ponizszym linkiem port pinball dreams:
https://drive.google.com/file/d/15SQ7PPI4J-JcbLqB4iSBKNubo6QUn-Fd/view?usp=sharing

opcje w tooltypach:
-overlay
-opengl
-simple window lub przeskalowane
wymaga plikow z wersji atari falcon: https://www.fatal-design.com/fd_sites/pinball/
przepisana dodatkowa logika pod 60hz
1
[#39] Re: Trochę vibecodingu

o jest trochę przerażające bo zaczynamy żyć w czasach postdeveloperskich. Jeśli dochodzimy do sytuacji, gdzie plik wykonywany jest traktowany jako wypuszczone źródła to bez drma każdy program po odpowiednim czasie może być przerobiony na źródła (do gier dosowych wystarczy tydzień intensywnej pracy). Akurat dla Amigi to może i dobrze, bo możemy dostać dość dopracowane porty gier z innych systemów, ale ja powoli widzę redefinicje produkcji oprogramowania.

Ja mam podobną obserwację ale z trochę innego punktu widzenia. AI mnoży ilość istiejącego kodu i sprawia, że współpraca nad jednym projektem wielu ludzi traci zysk ekonomiczny (wykorzystanie czegoś co już istnieje i dodanie swojego kawałka zamiast pisania od nowa). AI prowadzi do sytuacji gdzie będziemy mieli dziesiątki "takich samych" zaawansowany edytorów tekstu, dziesiątki arkuszy kalkulacyjnych czy dziesiątki portów pinbala - po prostu dla tego bo jest tanio i można.

To czego AI nie mnoży to ilość użytkowników i ich czas który mogą poświęcić. Czyli ta nowa fala aplikacji i ich twórców będzie síe biła o ten sam zasób "atencji" użytkowników. W efekcie każde z nich dostaniej znacznie mniejszy kawałek "tortu" niż jeszcze rok temu oraz wiele z tych programów nich nie wyjdzie poza pierwszy build, bo nikt poza autorem tego nie będzie widział potrzeby używać.
6
[#40] Re: Trochę vibecodingu

@deadwood, post #39

niszowe systemy dzięki temu mają szanse dorównać do innych
4
[#41] Re: Trochę vibecodingu

@michal_zukowski, post #40

Moja obserwacja i przemyślenia są takie, że po co kupować jak można napisać sobie samemu pod siebie. Czy duże organizacje nie zaczną pisać własnych rozwiązań zamiast płacić miliony za licencje ? Własny system operacyjny hobbystyczny ala Amiga na różne sprzęty staje się realny.

Ostatnia aktualizacja: 14.07.2026 13:45:39 przez Sventevith
[#42] Re: Trochę vibecodingu

@Sventevith, post #41

musisz miec połaczenie wiedzy domenowej i wiedzy z produkcji oprogramowania
1
[#43] Re: Trochę vibecodingu

@michal_zukowski, post #42

Oczywiście, ale duże organizacje organizacje maja takich pracownikow oraz często infrastrukturę. Pytanie czy to nie odwróci trendu SaaS oraz Cloud na rzecz prywatnych zamkniętych rozwiązań.
[#44] Re: Trochę vibecodingu

@deadwood, post #39

wiele z tych programów nich nie wyjdzie poza pierwszy build, bo nikt poza autorem tego nie będzie widział potrzeby używać.

No pewnie kiedyś dożyjemy czasów masowego softu AI, pod indywidualne potrzeby na zamówienie, gdzie nikt nie będzie nawet myślał o publikowaniu tego szerzej. Tak jak teraz można edukować nasze dzieci, opowieściami typu "a wiesz że kiedyś gry wydawano na kasetach i na jednej taśmie było ich naście...". Tak naszym wnukom będziemy opowiadać, "a wiesz że kiedyś istniały firmy, które tworzyły gry i oprogramowanie i musieliśmy decydować czy chcemy to kupić, nawet jeśli część rzeczy nam się nie podobała..." Oni pewnie będą już przyzwyczjeni do sytuacji, kiedy to do porannej kawy i jajecznicy siądą przed komputerem, pomyślą "w co by tu zagrać" potem wpiszą np. "Stwórz mi pinballa w stylu SlamTilta, tylko z inną tematyką stołów" by po kilku sekundach ściągnąc gotową skompilowaną binarkę, pod indywidualne potrzeby.
[#45] Re: Trochę vibecodingu

@MUFA-amigaone-pl, post #44

Oni pewnie będą już przyzwyczjeni do sytuacji, kiedy to do porannej kawy i jajecznicy siądą przed komputerem, pomyślą "w co by tu zagrać" potem wpiszą np. "Stwórz mi pinballa w stylu SlamTilta, tylko z inną tematyką stołów" by po kilku sekundach ściągnąc gotową skompilowaną binarkę, pod indywidualne potrzeby.

Moim zdaniem klasyczne programowanie będzie nadal potrzebne, żeby realizować cele precyzyjniej, zgodnie z oczekiwaniem. Dobrym przykładem jest jedna z moich ulubionych technik w programowaniu jak tzw. kod in-line. Polega to na tym, że do istniejącego programu wrzucamy własną implementację niektórych elementów. Dzięki temu możemy mieć pełen wpływ na działanie programu i dostosować zachowanie tych elementów do własnych potrzeb.

Kod in-line najlepiej napisać w jakimś języku programowania.

Jestem za edytorami wizualnymi, ale praktycznie zawsze okazuje się, że lista elementów, słów kluczowych jest na tyle długa, że nie warto jej wyświetlać, tylko wpisywać kod bezpośrednio.

Jako miłośnik edytorów do gier, zdecydowanie lubię mieć wpływ na jak najwięcej elementów w grze.
[#46] Re: Trochę vibecodingu

@MUFA-amigaone-pl, post #44

Może nie dokładnie na temat ale jakby użyć tego AI do pisania nowych bibliotek np. pod konkretne inne RTG na Mediatora lub inne peryferia na PCI.
Radeony nie wykorzystują pełnej swej mocy a by mogły. Albo chociaż ich optymalizację. Są najnowsze na Aminecie do Voodoo i Radeona od Thora co prawda ale mogły by być może customizowane w ten sposób?
[#47] Re: Trochę vibecodingu

@Amra, post #46

bez problemu mozna by bylo przerobic sterowniki do radeona zeby np. mialy 3d, pytanie tylko co z legalnoscia :)

mozna tez by bylo zrobic clean development tylko pewnie wiecej zabawy

Ostatnia aktualizacja: 15.07.2026 17:23:23 przez michal_zukowski
[#48] Re: Trochę vibecodingu

@michal_zukowski, post #47

Jakby to furczało to bym za to nawet dał parę € lub $. Kwestia aby była ciągłoś aktualizacji potem jak np. z P96.
[#49] Re: Trochę vibecodingu

@Amra, post #48

ja nie mogę, os4 i pochodne to bezpośrednia konkurencja morphos teamu, ale myślę ze dowolny programista co się zna na systemie amigowym by to ogarnął
[#50] Re: Trochę vibecodingu

@michal_zukowski, post #1

6
[#51] Re: Trochę vibecodingu

@michal_zukowski, post #50

Wow! W końcu znalazła się osoba która to przeporci.

Ostatnia aktualizacja: 16.07.2026 14:25:50 przez waldiamiga
3
[#52] Re: Trochę vibecodingu

@michal_zukowski, post #50

morfosian starkrafcianu, good shit

Ostatnia aktualizacja: 16.07.2026 18:01:02 przez michal_zukowski
6
[#53] Re: Trochę vibecodingu

@michal_zukowski, post #52

WOW, ile ja na to czasu przeznaczyłem na studiach szeroki uśmiech
[#54] Re: Trochę vibecodingu

@luk, post #53

Gdyby ktoś zrobił port Fallout'a. Matko Bosko pokłony
[#55] Re: Trochę vibecodingu

@Amra, post #54

1
[#56] Re: Trochę vibecodingu

@Amra, post #54

Są w wersji debug i działają ale bez 060/100MHz i RTG nie podchodź.
[#57] Re: Trochę vibecodingu

@michal_zukowski, post #52

Widzę że puściłeś wersje do ludzi, super, jak wrócę z tyry to przetestuję.
[#58] Re: Trochę vibecodingu

@waldiamiga, post #57

to taki dosc stabilny snapshot, jakies 50 iteracji wczesniej niz obecna
5
[#59] Re: Trochę vibecodingu

@michal_zukowski, post #58

Działa, choć na PowerBooku A1138 tyłka szybkością nie urywa. Planujesz jakieś optymalizacje?

2
[#60] Re: Trochę vibecodingu

@waldiamiga, post #59

kolejna wersja bedzie juz publiczna i szybsza, o ile to nie wiem
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem